V jednej slovenskej ľudovej pesničke sa spieva „ja rád pečeň, ty rád pečeň, on rád pečeň…“.
To ale nie je tak úplne pravda, mnoho ľudí sa totiž tomuto pokrmu skôr vyhýba.
Ak aj vy patríte k tým, ktorí ich nemajú príliš v láske, vyskúšajte naše recepty na vyprážanú pečeň!
Uvidíte, že budete milo prekvapení a tento pokrm si čoskoro nájde cestu aj na váš stôl.
Pikantná vyprážaná kuracia pečeň v trojobale
Chuť tohto pokrmu je ozvláštnená namarinovaním v chilli omáčke. Následne pečeň obaľte postupne v troch krokoch v múke, vajíčku a strúhanke!
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- 3/4 šálky cmaru
- 1 PL chilli omáčky
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky strúhanky
- 2 vajcia
- repkový olej
- soľ, korenie
Postup:
- Kuraciu pečeň umyte, odblaňte a rozkrojte na polovicu.
- V miske si zmiešajte cmar s chilli omáčkou a následne do zmesi vložte pečeň na hodinu marinovať do chladu.
- Po uplynutí tejto doby pečeň obaľte najprv v hladkej múke, následne v rozšľahanom vajci s trochou soli a korenia a potom na záver v strúhanke.
- Takto obalená pečeň smažte na panvici s repkovým olejom z oboch strán dozlatista, približne 5-7 minút.
- Následne po vybratí položte osmaženú pečeň na papierové utierky, ktoré absorbujú prebytočný olej.
Vyprážaná kuracia pečeň podávajte so zemiakovou kašou či zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Dávate prednosť vegetariánskym pokrmom? Vyskúšajte lahôdku v podobe vyprážaného karfiolu !
Vyprážaná bravčová pečeň na cesnaku
Túžite po zmene? Použite miesto klasickej cibule, ktorá sa pri príprave tohto pokrmu používa, cesnak. Uvidíte, že jedlo bude rovnako chutné!
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 1 šálka mlieka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky hladkej múky
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Bravčová pečeň umyte, odstráňte blany a nakrájajte na plátky.
- Plátky pečene namočte na dobu približne 60 minút do mlieka.
- Pečeň vyberte z mlieka a zľahka ich obaľte v múke.
- Takto pripravená pečeň vložte do panvice s rozohriatym olejom a zľahka ich z oboch strán niekoľko minút restujte.
- Pridajte soľ, korenie a prelisovaný cesnak a varte približne ďalších 5 minút.
- Pečeň v medziobdobí pravidelne otáčajte a dávajte pozor, aby ste ich neuvarili príliš, bola by zbytočne tvrdá.
Vyprážaná pečeň na cesnaku chutí skvele s hranolkami aj so zemiakovým šalátom.

Hovädzia pečeň osmažená na cibuľke
Jeden z najklasickejších spôsobov prípravy, ktorý dá vyniknúť špecifickej chuti tohto pokrmu!
Ingrediencie:
- 800 g hovädzej pečene
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 1/4 šálky masla
- 2 cibuľa
- 2 šálky hladkej múky
- soľ, korenie
Postup:
- Pečeň umyte, odstráňte prípadné blany a nakrájajte na plátky.
- Následne ich vložte do misky s mliekom a nechajte v ňom pečeň namočená aspoň po dobu jednej hodiny.
- Na panvici rozpustite dve polievkové lyžice masla a orestujte v ňom na kolieska nakrájanú cibuľu.
- Následne cibuľu z panvice vyberte, pridajte do panvice zvyšok masla a nechajte rozpustiť.
- Múku zmiešajte v miske so soľou a korením av tejto zmesi obaľte plátky pečene.
- Potom pečeň vložte do panvice s maslom a z oboch dvoch strán niekoľko minút restujte.
- Vráťte do panvice aj cibuľu a všetko spoločne ešte chvíľku povarte. Záleží na tom, ako veľmi prepečenej pečeni dávate prednosť.
Tento pokrm chutí skvele s opečenými zemiakmi aj s ryžou. Možno ho ozvláštniť ešte plátkom orestovanej slaniny.

Objavte podobné tipy
Kuracia pečeň vyprážaná v cestíčku
Domnievate sa, že na obalenie je ako jedna z ingrediencií vždy nutná strúhanka? Tento jednoduchý recept vás presvedčí o opaku!
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečene
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 1 šálka kyslej smotany
- 4 PL hladkej múky
- olej
- soľ, korenie
- čerstvá pažítka či petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešajte vajcia, kyslú smotanu, múku, prelisované strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte do podoby hladkého cestíčka a misku odložte nabok.
- Pečeň umyte, odblaňte a prípadne rozkrojte na polovicu.
- Ak chcete, môžete ich tiež mierne naklepať, aby dostala podobu rezňa.
- Následne pečeň osoľte, okoreňte a ponorte do cestíčka.
- Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja a následne jednotlivé kúsky pečene smažte dozlatista.
- Po vybratí pečeň položte na papierové utierky, ktoré absorbujú prebytočný olej.
Pečeň obaľovaná v cestíčku posypte čerstvými bylinkami a servírujte so zemiakovou kašou či zeleninovým šalátom.

Pečeň nemusíte iba smažiť. Dajú sa pripraviť aj na mnoho ďalších spôsobov. Inšpirujte sa našimi receptami na kuraciu pečeň 10-krát inak !
Obaľovaná morčacia pečeň s parmezánom
Namiesto obyčajnej strúhanky môžete použiť aj strúhanku bylinkovú. Tú možno jednoducho pripraviť tak, že do strúhanky primiešate zmes čerstvých či sušených byliniek, napríklad tymián, oregano, majoránku či saturejku.
Ingrediencie:
- 400 g morčacej pečene
- 1 šálka cmaru
- 1 šálka hladkej múky
- 3/4 šálky strúhanky
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Umytá, odblanená a na kúsky nakrájanú pečeň vložte do misky s cmarom.
- Nechajte odpočívať v chladničke aspoň 60 minút.
- V medziobdobí si pripravte dve misky, jednu s múkou a druhú so strúhankou a strúhaným parmezánom.
- Každý kúsok pečene potom obaľte v múke a následne v zmesi strúhanky a parmezánu.
- Vymažte na panvici s rozpáleným olejom z oboch strán, približne 5-7 minút.
- Po osmažení nechajte prebytočný olej absorbovať za pomoci papierového obrúska.
- Pred podávaním pečeň osoľte a okoreňte.
Podávajte so zeleninovým šalátom a rôznymi dipmi, v ktorých budete vyprážanú pečeň namáčať.

Skvelý pomocníkom pri smažení je kvalitná panvica. Neviete, ktorú vybrať? Pozrite sa na náš veľký test panvíc .
Fois gras alebo delikatesa zo stučnenej pečene
Typická francúzska delikatesa, ktorú môžete nájsť v ponuke väčšiny luxusných reštaurácií po celom svete. Delikátna chuť tohto pokrmu sa skvele snúbi predovšetkým so sladkokyslými surovinami.
Ingrediencie:
- 4 plátky z husacej či kačacej foie gras pečene (silné cca 1 centimeter)
- 1 liter kuracieho vývaru
- 1/4 šálky balzamikového octu
- 2 PL čiernorybízovej marmelády
- 12 sušených fíg
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zmiešajte vývar, balzamikový ocot, čiernorybízovú marmeládu a na štvrtky nakrájané sušené figy.
- Zmes následne zahrejte a za stáleho miešania chvíľku povarte až do okamihu, keď omáčka zhustne.
- V medziobdobí zmes zároveň dochuťte soľou a korením.
- Plátky pečene z oboch dvoch strán osoľte a okoreňte.
- Následne ich vložte na rozpálenú suchú panvicu bez oleja az oboch dvoch strán plátky v závislosti na ich hrúbke 1-2 minúty restujte.
Pečeň foie gras podávajte s orestovanými plátkami chleba preliata predpripravenou omáčkou a posypaná pistáciovými orieškami.

Dôvody, prečo pečeň zaradiť do svojho jedálnička
Všetci vedia, že pečeň plní v našom organizme mnoho nevyhnutných funkcií. Väčšina ľudí ale pečeň, či už kuracie, bravčové, hovädzie alebo iné, nemá príliš v obľube. To je škoda, pretože sú pre naše telo kvalitným zdrojom bielkovín, vitamínov aj minerálov. Sú veľmi bohaté najmä na železo a vitamín B12, obe tieto látky veľmi priaznivo ovplyvňujú tvorbu červených krviniek. Okrem vitamínov skupiny B obsahujú aj vitamín A a D, z minerálnych látok ďalej tiež zinok, chróm či meď.
Konzumácia pečene sa nie je nutné obávať. Mýtus o tom, že sú plné toxických látok, bol totiž odborníkmi už niekoľkokrát vyvrátený. Naopak ich dnes niektorí lekári odporúčajú zaradiť do jedálnička aspoň jedenkrát mesačne.
Prečo pečeň pred vyprážaním namáčať?
To, že sa pečeň pred vyprážaním má na dobu 30 až 60 minút namočiť do mlieka či cmaru, vie väčšina ľudí. Viete ale tiež, z akého dôvodu? Namáčanie v mlieku plní hneď tri dôležité funkcie, jednať zbavuje pečeň prípadnej horkosti a nepríjemného pachu, ktoré sú často dôvodom, prečo niektorí ľudia odmietajú pečeň konzumovať. V neposlednom rade namočenie tiež prispieva k tomu, aby malo mäso jemnejšiu štruktúru a bolo šťavnatejšie.