Vynikajúce recepty s medvedím cesnakom pre správnych gurmánov. Inšpirujte sa!

Zaujímate sa o recepty z medvedieho cesnaku, pretože chcete vyskúšať niečo nové a lahodné?

Pokiaľ ste sa s ním doteraz nestretli, potom ho určite musíte ochutnať!

Má špecifickú chuť a dajú sa s ním vykúzliť vynikajúce pokrmy, ktoré potešia vás aj vašich blízkych.

Pesto z medvedieho cesnaku

Hovorí sa, že keď začne sezóna medvedieho cesnaku, potom je najlepšie si zo všetkého najskôr vyrobiť pesto. Vďaka nemu si môžeme chuť tohto cesnaku užiť naplno.

Má veľmi jemnú, ale napriek tomu lahodnú chuť a keď k tomu ešte prihodíme cestoviny, potom máme ľahký obed presne podľa nášho gusta.

Mrknite tiež na najlepšie recepty z cesnaku pre teplú aj studenú kuchyňu . Ostatne ani klasický cesnak sa v kuchyni nestratí. Teraz ale skočíme na medveďa a hurá na pesto.

Ingrediencie:

  • 30 g medvedieho cesnaku s kvetmi
  • 100 g orechov (ideálne píniové, ale môžu byť aj mandle či lieskové orechy)
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 50 g tvrdého syra (čedar, parmezán atď., čo máme po ruke)
  • 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • Morská soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  • Cesnak očistíme, dôkladne opláchneme a kvietky odložíme nabok.
  • Zelené listy vložíme do mažiara, osolíme a rozdrvíme na hrubú pastu.
  • Prisypeme píniové oriešky a pomocou paličky rozdrvíme.
  • Pokračujeme v rozdrvovaní, pričom pomaly prilievame olivový olej.
  • Miešame, kým nie je zmes hladká.
  • Pridáme nastrúhaný syr a čerstvo vylisovanú šťavu z citróna.
  • V mažiari všetko miešame tak dlho, až sa všetky ingrediencie spoja.
  • Dochutíme soľou aj korením, a nakoniec ozdobíme odloženými kvetmi.

Tip: Toto pesto sa hodí podávať s paradajkovým šalátom, grilovaným mäsom, ale aj s rybou či na opečenom talianskom chlebe, prípadne sa dá len tak zamiešať s cestovinami.

Cesnaková omáčka s divokým cesnakom.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Polievka z medvedieho cesnaku

Fanúšikovia polievok si tiež prídu na svoje. Hoci ako cesnak nevyzerá, má takmer totožnú arómu a veľmi lahodnú chuť. V polievke je neprekonateľný a vy sa k tomuto receptu budete radi vracať. Keď ešte do tejto polievky prihodíte krutóny, bude to dokonalosť sama.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 3 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 hrsť listov medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Postup:

  • Pripravíme si hrniec, dáme doň maslo a necháme na miernom ohni rozpustiť.
  • Akonáhle je maslo rozpustené, prihodíme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu a zaprášime múkou.
  • Za stáleho miešania necháme 5 – 7 minút restovať a dávame pozor, aby múka nezhnedla.
  • Potom začneme po častiach prilievať zeleninový vývar bez toho, aby prestaneme miešať.
  • Privedieme polievku do varu a na nízky stupeň varíme po dobu 5 minút.
  • Občas premiešame, aby sa polievka neprichytila.
  • Medzitým očistíme listy cesnaku pod väčším prúdom vody.
  • Nakrájame ho na hrubšie kúsky a pridáme do hrnca.
  • Osolíme, okoreníme a necháme zhruba 2 minútky povariť.
  • Potom hrniec odstavíme a pomocou tyčového mixéra polievku rozmixujeme.
  • Zjemníme ešte priliatím smotany na šľahanie, naposledy zamiešame a môžeme servírovať.
Lahodná polievka s maslovou chuťou a cesnakom.
Zdroj: https://jernejkitchen.com/

Vegánska nátierka

Pri tomto recepte vás poteší fakt, že je nátierka vhodná pre vegánov, je totiž vegánska. To však neznamená, že by nebola vhodná pre každého. Naopak je veľmi chutná, pretože cesnaku sekundujú slnečnicové semená a citrónová šťava.

Ingrediencie:

  • 1 zväzok medvedieho cesnaku
  • 100 g slnečnicových semienok
  • 75 ml orechového mlieka
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citrónu (môže byť aj viac)
  • 1 lyžička morskej soli

Postup:

  • Jednotlivé listy cesnaku dôkladne umyjeme, ideálne vo väčšom sitku.
  • Potom ich usušíme, aby na nich nezostala žiadna voda.
  • Odstránime stonky a zatiaľ listy odložíme nabok.
  • Slnečnicové semená vhodíme do nádoby kuchynského robota a na stredné otáčky rozmixujeme tak, aby vznikol jemný prášok.
  • Musíme dávať pozor, aby sa nám semená nerozmixovali veľmi a nezačali uvoľňovať olej.
  • Akonáhle máme zo semien prášok, pridáme orechové mlieko, citrónovú šťavu, soľ a jemne nasekaný medvedí cesnak.
  • Robota teraz zapneme na najnižší stupeň a zmiešame všetky suroviny, aby vznikla hladká pasta.
  • V priebehu miešania občas prístroj vypneme a zoškrabneme pastu zo stien nádoby pomocou stierky.
  • Ochutnáme av prípade potreby ešte osolíme. Kto má rád viac citróna, môže pridať ešte niekoľko kvapiek.
  • Táto nátierka vydrží v chladničke cca 1 týždeň, niekedy aj dlhšie, prípadne sa dá bez problémov zmraziť.
Vynikajúca cesnaková pasta na chlieb a pečivo.
Zdroj: https://whereismyspoon.co/

Cestoviny s cherry paradajkami

Cestoviny sú najlepší spôsob na rýchlu večeru či menší obed. Keď k nim pridáte cherry paradajky a divoký cesnak, máte luxusný pokrm, po ktorom sa len zapráši. Pokojne môžete tento recept vyskúšať aj na svojich priateľoch, uvidíte, že sa k vám budú radi vracať.

Ingrediencie:

  • 500 g cestovín
  • 250 g cherry paradajok
  • 1 lyžička soli
  • 1 väčší zväzok medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie (môže byť aj štvorfarebné)
  • 100 g strúhaného parmezánu

Postup:

  • Cestoviny si uvaríme presne podľa návodu na obale, aby boli ako sa hovorí „al dente“.
  • Potom ich scedíme a necháme odkvapkať.
  • Do hrnca dáme olivový olej a na miernom ohni zahrejeme.
  • Prihodíme umytý a nakrájaný cesnak a prepolené cherry paradajky.
  • Krátko orestujeme, aby sa prehrial, a potom osolíme aj okoreníme.
  • Prisypeme odkvapkané cestoviny, premiešame a chvíľku prehrejeme.
  • Servírujeme ozdobené nastrúhaným parmezánom.
  • Kto chce, môže ešte ozdobiť kúskom medvedieho cesnaku alebo jeho kvety.
Luxusná cestovinová zmes s cherry paradajkami a divokým cesnakom.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Koláč s kozím syrom

Kozí syr má svoju charakteristickú chuť a mnohí z nás sa mu vyhýbajú, pretože sa im zdá zvláštne. Je to škoda, pretože sa s ním dajú pripraviť veľmi zaujímavé pokrmy.

Jedným z nich je aj tento koláč, ktorý bol inšpirovaný tradičným gréckym pokrmom Spanakopita so špenátom a syrom. Tu sa spojil medvedí cesnak a kozí syr, pričom výsledok je úplne dokonalý a hlavne veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • 250 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 veľký alebo 2 malé zväzky čerstvého kôpru
  • 50 g čerstvých listov rukoly
  • 300 g medvedieho cesnaku
  • 450 g mäkkého kozieho syra bez kôrky
  • 50 g tvrdého strúhaného kozieho syra
  • 5 veľkých vajec
  • 50 g čerstvo nastrúhanej bielej strúhanky
  • 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lístkové cesto (ideálne vyvaľkané)

Postup:

  • Pripravíme si panvicu a dáme do nej rozpustiť maslo na miernom ohni.
  • Rozpustené maslo prelejeme do misky a zatiaľ odstavíme.
  • Prepláchneme kôpor a nakrájame ho najemno, zatiaľ čo rukolu rozkrájame na hrubšie kúsky.
  • Dôkladne umyjeme cesnak a jemne nakrájame.
  • Do veľkej misky dáme oba kozie syry, pridáme vajcia, strúhanku, olivový olej, nakrájanú jarnú cibuľku, soľ aj korenie a všetko premiešame.
  • Predhrejeme si rúru na 180 ° C a nachystáme koláčovú formu s priemerom 28 cm.
  • Celú ju vo vnútri vymažeme rozpusteným maslom.
  • Polovicu cesta odložíme a druhou polovicou vyložíme formu.
  • Dáme si záležať, aby sa cesto dostalo do každého záhybu formy a vznikol tak pekný vzor.
  • K syrovej zmesi prisypeme kôpor, rukolu aj cesnak a rukami dôkladne premiešame.
  • Hotovú plnku preložíme na cesto do formy a rovnomerne rozprestrieme.
  • Zakryjeme zvyšným cestom po celej ploche, starostlivo pritlačíme a potrieme maslom.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 1 hodinu.
  • Náplň nesmie byť vlhká a cesto by malo mať zlatistý nádych.
  • Keby sa cesto pripaľovalo, jednoducho ho zakryjeme alobalom a necháme tak až do konca pečenia.
  • Správne prepečený koláč by nemal po stlačení hornej časti prepúšťať žiadnu tekutinu, inak ho musíme piecť o niečo dlhšie.
  • Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme 15 – 20 minút odpočinúť.
  • Potom už len stačí nakrájať a konzumovať.

Tip: Ak sa podarí zohnať lístkové cesto v obľúbených ultra tenkých plátoch, potom ich vrstvíme na seba a každú vrstvu vždy zľahka potrieme trochou masla a vrstvíme, až kým nespracujeme takmer všetky pláty cesta. Necháme si bokom zhruba 3–4 pláty a tie potom použijeme na zakrytie koláča.

Lahodný spáj z kozieho syra a medvedieho cesnaku.
Zdroj: https://www.deliciousmagazine.co.uk/

Skúste si tento koláč s kozím syrom urobiť v parnej rúre. Výsledok bude dokonalý. Pokiaľ ste už o obstaraní rúry s parným programom uvažovali , poradíme vám.

Medvedí cesnak – čo je dobré o ňom vedieť?

V prírode sa vyskytuje najmä v listnatých lesoch/hájoch. Najlepšími podmienkami pre jeho správny rast je tieň a vlhko. Pokiaľ sa rozhodneme si ho zájsť niekam do prírody nazbierať, rozhodne si musíme dať pozor, čo trháme.

Medvedí cesnak je totiž nápadne podobný konvalinkám. Má takmer totožné dlhé zelené listy s podlhovastým žilkovaním. Mladé konvalinky a čerstvo pučiace listy cesnaku rozozná len skutočný znalec. To však neznamená, že to tiež nezvládneme.

Vzhľad medvedieho cesnaku.
Zdroj: https://pixabay.com/

Ako spoznať medvedí cesnak?

Samozrejme, že má charakteristickú vôňu, čo konvalinka nemá, napriek tomu nebude nikto pri zbere sledovať, či s listami cesnaku neutrhol aj pár konvaliniek.

Listy cesnaku rastú samostatne, a to rovno zo zeme, zatiaľ čo konvalinka má dva listy rastúce proti sebe z jednej stonky. Čo sa týka kvetov, tam je to tiež dobre spoznať.

U konvaliniek je typický vzhľad ako klas a nezameniteľná vôňa, oproti tomu divoký cesnak má kvet guľovitý a do nosa nás udrie cesnaková aróma.

Ak si ani teraz nebudeme istí, potom musíme ísť po čuchu. Keď privoniame ku konvalinke, bude voňať len kvet, nič viac. Avšak pri cesnaku pocítime známu vôňu po celej rastline.

Zber medvedieho cesnaku.
Zdroj: https://pixabay.com/

Vypestujte si vlastnú surovinu

Pokiaľ máte záhradku, potom neváhajte a divoký cesnak si vypestujte. Potrpia si na vlhkú humóznu pôdu, ale pravdou je, že pri pravidelnej zálievke bude rásť skoro všade.

V záhrade mu nájdite také miesto, kde je polotieň, ideálne niekde pod kríkom či na okraji živého plotu. Dariť sa mu bude aj na severnej strane rodinného domu alebo pod okrasným listnatým stromom, ktorý na jeseň stráca svoje lístie.

V kuchyni si divoký cesnak užijeme len chvíľku

Každá bylinka má najlepšiu chuť a najsilnejšiu arómu vtedy, ak je mladá a krehká. V prípade tohto druhu cesnaku prebieha zber iba dva mesiace, pričom hlavné obdobie začína už v druhej polovici marca v závislosti od počasia.

Neskôr sa rastlina tzv. zatiahne a my musíme počkať na budúcu jar. Na konci mája svoju intenzívnu arómu stráca.

Cesnak má vynikajúcu chuť aj vôňu, takže sa s ním dajú pripraviť naozaj skvelé pokrmy. Ostatne hodí sa do šalátu, ako ozdoba na chlieb s maslom či syrom, do nátierok, ale aj do liečivého vína.

Aké liečivé vlastnosti cesnak medvedí ponúka?

  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • Prevencia proti vzniku trombózy
  • Zlepšenie prietoku krvi
  • Posilnenie organizmu, imunitného systému aj pamäte
  • Má protiplesňové, antibakteriálne a antiparazitné vlastnosti
  • Pomáha pri kašli

Tinktúra/kvapky

Keď už sme sa zmienili o liečivom účinku, nie je na škodu si pripraviť tieto jednoduché kvapky alebo teda tinktúru, ktorá je skvelá na podporu pamäti, ale aj proti zvápenateniu ciev (arterioskleróza) a mnohým ďalším zdravotným neduhom. Ako si ju pripravíme?

  • Listy cesnaku opláchneme a nakrájame na drobné kúsky.
  • Naplníme väčšiu fľašu až po hrdlo.
  • Prelejeme 40% režnou či podobnou domácou pálenkou a necháme 14 dní odpočívať na teplom mieste (pokojne môžeme dať aj na slniečko).
  • Po uplynutí tejto doby je tinktúra pripravená na použitie.
  • Užívame každý deň 10 – 15 kvapiek. Jednoducho ich zamiešame do vody, alebo napríklad čaju.

Z tejto úžasnej bylinky s podzemnou cibuľou, sa dá vyrobiť aj napríklad víno či cesnakové kvapky. Pokiaľ ide o kozmetiku, tam je to účinný pomocník pri omladzujúcich procedúrach, ale aj na liečbu chronických kožných ochorení.

Vďaka lesnému cesnaku, ako sa tiež tejto byline hovorí, sa značne zlepšuje látková výmena a detoxikuje organizmus od nadbytočných tukov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.