Poctivé recepty na vianočnú štôlňu v 7 najlepších variantoch a triky, ako ju správne pripraviť!

K Vianociam patria nielen cukrovinky či vianočka, ale aj ďalšie sladké pochutiny.

Máte radi kysnuté cesto, hrozienka, kandizované ovocie a mandle?

Vyskúšajte naše recepty na vianočnú štôlňu.

Uvidíte, že múčnik obľúbený predovšetkým u našich nemecky hovoriacich susedov zachutí aj vám!

Správne by sa mala začať pripravovať už tri týždne pred sviatkami, nie je to ale nutné.

Pravá domáca vianočná štôlňa

Táto varianta je tak chutná, že ingrediencie v recepte sú rovno uvedené tak, aby ste z neho pripravili dva kusy tohto tradičného vianočného pečiva.

Ingrediencie:

  • 850 g polohrubej múky
  • 42 g čerstvého droždia
  • 150 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 100 g cukru
  • 300 g hrozienok
  • 2 vajcia
  • 100 g kandizované pomarančovej kôry
  • 100 g kandizované citrónovej kôry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 125 ml rumu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky kardamómu
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • štipka soli

Na potretie

  • 75 g masla
  • 150 g práškového cukru

Postup:

  1. Zmiešajte hrozienka, citrónovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru a kandizovanú citrónovú kôru s rumom a nasekanými mandľami. Nechajte lúhovať najmenej hodinu.
  2. Preosiatu múku nasypte do misy a prstami urobte malú jamku.
  3. Do jamky rozdrobte droždie.
  4. Mlieko krátko zahrejte a droždie následne zalejte asi dvoma lyžicami vlažného mlieka.
  5. Pridajte štipku cukru a zmes v jamke krátko premiešajte. Navrch nasypte trochu múky.
  6. Misu prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 15-20 minút.
  7. Do múky následne pridajte na malé kúsky nakrájané maslo, vajcia, cukor, soľ a korenie.
  8. Najprv všetko krátko premiešajte a potom intenzívne pomocou kuchynského robota niekoľko minút hneťte.
  9. V medziobdobí do cesta postupne pridávajte mlieko.
  10. Nakoniec krátko vmiešajte zmes ovocia, rumu a mandlí.
  11. Prikryte a nechajte na teplom mieste odpočívať asi 30 minút.
  12. Predhrejte rúru na 200 °C.
  13. Cesto znovu prehneťte a rozdeľte na dva rovnaké diely na dve štôlne.
  14. Z oboch častí cesta vytvarujte podlhovasté bochníky.
  15. Pomocou valčeka na cesto rozvaľkajte prvú časť cesta mierne naplocho.
  16. Cesto preložte a vytvarujte štôlňu do požadovaného tvaru.
  17. Plech pokryte alobalom a potom papierom na pečenie.
  18. Štolu umiestnite na plech a nechajte ju ešte 30 minút kysnúť.
  19. Následne znížte teplotu rúry na 160 °C a vložte dovnútra štôlňa.
  20. Pečte asi 45-50 minút.
  21. Ak sa vám zdá, že štôlňa počas pečenia príliš tmavne, prekryte ju alobalom.
  22. Ešte horkú štôlňu po upečení potrite horúcim rozpusteným maslom.
  23. Po vychladnutí potrite štôlňu maslom ešte raz a husto posypte práškovým cukrom.
Vianočný kysnutý múčnik plný mandlí, hrozienok, kandizovaného ovocia a korenia s cukrovou polevou.
zdroj: einfachbacken.de

K sviatkom samozrejme patria nielen recepty na vianočnú štôlňu, ale aj na vianočku . Inšpirujte sa našimi rozmanitými variantmi!

Poctivá mandľová štôlňa s tvarohom

Aj keď väčšinou sa táto vianočná pochúťka pripravuje z čerstvého droždia, existujú aj varianty s práškom do pečiva. Tento recept je toho dokladom.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g tvarohu
  • 200 g masla
  • 180 g cukru
  • 120 g nasekaných mandlí
  • 2 vajcia
  • 100 g hrozienok
  • 50 g kandizované citrónovej kôry
  • 50 g kandizované pomarančovej kôry
  • štipka kardamómu
  • štipka muškátového orieška
  • malé množstvo rumu
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 vrecúško prášku do pečiva

Na potretie

  • 60 g rozpusteného masla
  • 4 PL práškového cukru

Postup:

  1. Najprv zmiešajte múku s práškom do pečiva.
  2. Potom zmes zmiešajte s korením, rumom, vajcami, maslom a tvarohom a ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte hladké cesto.
  3. Vmiešajte kandizované ovocie.
  4. Cesto vytvarujte do tvaru štôlne.
  5. Predhrejte rúru na 175°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  6. Vianočná štôlňa sa pečie približne 60 minút.
  7. Ešte horúcou ju následne potrite rozpusteným maslom a husto posypte práškovým cukrom.
Mandľový variant obľúbeného vianočného múčnika pripravovaný z tvarohu.
zdroj: gutekuche.at

Patríte medzi milovníkov mandlí? Využite ich okrem štôlne aj pri príprave mandľových vianočných cukroviniek !

Tradičná kysnutá vianočná štôlňa

Pôvodne sa táto pochúťka pripravovala iba z troch ingrediencií, v dnešnej dobe ale dávame prednosť bohatosti chutí i vôní, ktoré jej dajú práve rozmanité suroviny.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru krupica
  • 100 g hrozienok
  • 100 g mandlí
  • vanilkový cukor
  • niekoľko PL rumu
  • 42 g droždia
  • štipka soli

Na potretie

  • 75 g masla
  • 150 g práškového cukru

Postup:

  1. Ako prvý krok zmiešajte všetky sypké suroviny.
  2. Pridajte nadrobené droždie, mäkké maslo a ostatné suroviny okrem vanilkového cukru.
  3. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Vypracované cesto prekryte čistou utierkou a nechajte aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste.
  5. Potom cesto ešte raz poriadne prepracujte a nechajte ešte ďalších 30 minút kysnúť.
  6. Po kysnutí vytvarujte cesto do podlhovastého bochníka a položte ho na papierom na pečenie vyložený plech.
  7. Pečte v rúre predhriatej na 160 ° C približne 40 – 50 minút.
  8. Počas pečenia si pripravte trochu rozpusteného masla, ktoré zmiešajte s vanilkovým cukrom.
  9. Po vytiahnutí z rúry pripravenou zmesou štôlňa potrite maslom a posypte práškovým cukrom.
Kysnutá štôlňa servírovaná na drevenej doske.
zdroj: schoenesleben.ch

Sviatočná maslová štôlňa so zmesou voňavého korenia

Nie každý recept musí okrem masla obsahovať aj tvaroh.

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 250 g masla
  • 100 g cukru
  • 175 ml mlieka
  • 150 g hrozienok
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g kandizované citrónovej kôry
  • 50 g kandizované pomarančovej kôry
  • 42 g droždia
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička kardamómu
  • 70 ml rumu

Na potretie

  • 50 g masla
  • 50 g cukru múčka

Postup:

  1. Hrozienka, mandle a kandovanú kôru dajte na niekoľko hodín namočiť do rumu.
  2. Najskôr si pripravte z droždia, mlieka a múky kvások, ktorý dajte na teplé miesto vykysnúť.
  3. Medzitým si v mise zmiešajte múku, cukor, maslo, vajcia a korenie.
  4. Keď kvások vzíde, pridajte ho kto misy.
  5. Vypracujte v cesto.
  6. Do cesta nakoniec vmiešajte zmes mandlí, hrozienok a kandizované kôry.
  7. Cesto znova spracujte.
  8. Následne prekryte misu čistou utierkou a nechajte cesto na teplom mieste približne hodinu odležať.
  9. Po uplynutí tejto doby z cesta vytvorte štôlňu a dajte ju na plech s papierom na pečenie.
  10. Opäť nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  11. V medziobdobí si predhrejte rúru na 180 °C.
  12. Štolu pečte približne po dobu 70-75 minút.
  13. Ihneď po upečení povrch štôlne pretrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.
Vianočná pochúťka z masla, kandizovaného ovocia, mandlí a hrozienok.
zdroj: chefkoch.de

Rum môžete použiť nielen na namočenie kandizovaného ovocia, hrozienok a mandlí, ale aj pri príprave rozmanitých druhov rumového vianočného pečiva .

Vianočná tvarohová štôlňa s marcipánom

Jednou z najobľúbenejších variant je tá obohatená o marcipán. Vyskúšajte, uvidíte, že si ju zamilujete!

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 42 g čerstvého droždia
  • 100 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 250 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 200 g hrozienok
  • 1 vajce
  • 50 g kandizované pomarančovej kôry
  • 50 g kandizované citrónovej kôry
  • 75 g nasekaných mandlí
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 100 g marcipánu

Na potretie

  • 25 g masla
  • 3-4 PL práškového cukru

Postup:

  1. Múku a cukor dobre premiešajte a urobte uprostred zmesi jamku.
  2. Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku a nalejte do jamky.
  3. Od okraja ich zasypte malým množstvom múky a nechajte 15 až 20 minút stáť.
  4. Pridajte ostatné prísady, okrem marcipánu, a ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte a mäkké hladké cesto.
  5. Nechajte cesto približne hodinu a pol kysnúť.
  6. Následne cesto vyvaľkajte, rozvaľkajte marcipán a položte ho doprostred cesta.
  7. Vytvarujte do tvaru štôlne.
  8. Takto pripravená vianočná štôlňa by mala pred vložením do rúry ešte ďalších 20 minút kysnúť.
  9. Pečte v rúre predhriatej na 150 ° C približne 35-45 minút.
  10. Teplú štôlňu po vybratí z rúry potrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.
Kynutý variant štôlne obohatený o marcipán.
zdroj: chefkoch.de

Pravá drážďanská štôlňa

Pri príprave pravej drážďanskej verzie je dôležité dodržať uvedený pomer ingrediencií.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g hrozienok
  • 220 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 100 g pomarančovej a citrónovej kandizovanej kôry
  • 100 g mandlí
  • 6 PL rumu
  • 42 g čerstvého droždia
  • štipka soli

Na potretie

  • 5 PL masla
  • 5 PL práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup

  1. Do vlažného mlieka s trochou cukru rozdrobte droždie a nechajte vzísť kvások.
  2. V mise zmiešajte múku, cukor, zmäknuté maslo, soľ, mandle, hrozienka a kandizované ovocie, ktoré ste predtým namočili v rume.
  3. Pridajte vzídený kvások a cesto zarobte.
  4. Vypracované cesto dajte na hodinu kysnúť na teplé miesto.
  5. Potom vzniknuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, znovu prepracujte a opäť nechajte hodinu odpočívať v teple.
  6. Následne z cesta vytvarujte tvar štôlne.
  7. Predhrejte si rúru na 180°C.
  8. Vianočnú štôlňu dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočívať.
  9. Pečte približne 50-60 minút.
  10. Ešte teplú štôlňu potrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.
Pravý drážďanský variant vianočného múčnika.
zdroj: dresdnerstolle.com

Zdravý variant klasickej štôlne

Táto vianočná pochúťka sa dá pripraviť aj v zdravšej podobe, vďaka ktorej sa nemusíte obávať, že sa každý kúsok prejaví na vašej postave.

Ingrediencie:

  • 300 g mletých ovsených vločiek alebo celozrnnej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 vajcia
  • 300 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g kokosového oleja
  • 6 PL javorového sirupu
  • 4 PL mandľového mlieka
  • 200 g nasekaných mandlí
  • 80 g sušených marhúľ
  • 50 g sušených brusníc
  • 3 PL amaretta
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička kardamómu
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Nakrájajte sušené marhule a brusnice.
  3. Zmiešajte ich s nasekanými mandľami a amarettom, dajte bokom.
  4. Ovsené vločky dajte do misy s ryžovou múkou, mletými mandľami, práškom do pečiva a jedlou sódou.
  5. Vmiešajte k zmesi korenia a nastrúhanú citrónovú kôru.
  6. V druhej mise vyšľahajte vajcia s nízkotučným tvarohom, kokosovým olejom, javorovým sirupom, vanilkovým extraktom a mandľovým mliekom.
  7. Pridajte tekuté prísady do misy s múkou a dobre premiešajte.
  8. Ručne alebo pomocou kuchynského robota vypracujte na cesto.
  9. Potom vmiešajte mandle a sušené ovocie.
  10. Z cesta vytvarujte typický tvar bochníka.
  11. Položte na plech vyložený papierom na pečenie
  12. Pečte v predhriatej rúre približne 45-50 minút.
  13. Keď vianočná štôlňa vychladne, môžete ju posypať malým množstvom práškového cukru, aby získala klasický vzhľad.
Zdravá štôlňa z ovsených vločiek, mandlí, sušených brusníc a marhúľ.
zdroj: foodlovin.de

Nielen tento recept na vianočné štôlne vám pomôže urobiť vaše Vianoce zdravšími. Upiecť si môžete tiež mnoho variantov zdravého pečiva !

Niekoľko základných pravidiel pre prípravu štôlne

Originálne recepty na vianočné štôlne obsahujú nielen presný postup, ktorý je pri príprave nutný dodržať, ale aj niekoľko krokov, ktoré nie je dobré vynechať, inak s výsledkom nemusíte byť úplne spokojní.

  • Hrozienka, kandizované ovocie, kôru, mandle či orechy je nutné pred použitím naložiť na niekoľko hodín do rumu.
  • Pravá vianočná štôlňa sa pripravuje z čerstvých kvasníc, nie sušených či prášku do pečiva.
  • Rovnako ako pri príprave vianočky, je aj v prípade štôlne nutné cesto veľmi dôkladne vypracovať ručne či za pomoci kuchynského robota.
  • Múku, polohrubú, hladkú či akúkoľvek inú pred použitím preosejte.
  • Pri pečení používajte skutočné maslo, nie jeho náhradky.
  • Pravá štôlňa obsahuje tiež štipku korenia, najčastejšie škoricu, kardamóm, muškátový oriešok a vanilku, použiť je možné aj klinčeky.
  • Upečenú a vychladnutú štôlňu by sme správne mali zabaliť do alobalu a na aspoň dva týždne uložiť na chladné miesto. Dôjde tak k správnemu rozloženiu chutí.

Štôla ako symbol Vianoc

História vianočnej štôlne siaha až do stredoveku. Prvá štôlňa bola pravdepodobne upečená v Drážďanoch v 14. storočí, odtiaľ sa čoskoro rozšírila po celom Nemecku. Receptov na vianočnú štôlňu existuje obrovské množstvo, dá sa povedať, že každý región má svoju vlastnú variantu. Okrem Nemecka, je štôlňa obľúbená tiež v Rakúsku a Švajčiarsku. Zaujímavé je, že pôvodne nebola múčnikom, ale druhom pôstneho jedla.

Z tohto dôvodu tiež v prvých receptúrach chýbali niektoré typické ingrediencie ako maslo či mlieko, peklo sa iba z múky, vody a kvasníc. V 15. storočí pápež zákaz používať maslo zrušil a receptúra sa počas ďalších storočí ďalej vyvíjala a obohacovala.

Typický tvar štôlne má byť pripomienkou Ježiška v povijane. Na začiatku 18. storočia usporiadal August Silný v Drážďanoch vojenskú oslavu „Zeithainer Lustlager“, pri príležitosti ktorej bola upečená vianočná štôlňa o váhe 1800 kilogramov. Ako pripomienka tejto akcie sa od roku 1994 pravidelne v sobotu pred druhou adventnou nedeľou organizujú Slávnosti Drážďanskej štôlne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.