Plnené papriky sú obľúbenou lahôdkou, ale čo potom cukety!
Vyskúšajte naše vynikajúce recepty na cukety plnené mletým mäsom, po ktorých sa budete oblizovať.
Máme pre vás varianty s hovädzím, ale aj morčacím mäsom, pečené aj varené, talianske či mexické.
Vyberte si tú vašu NAJ.
Dobrú chuť!
Talianske plnené cuketové lodičky
Tento jednoduchý a zdravý recept si zamilujete. Cukety sú plnené zmesou mletého morčacieho mäsa, paprík a šampiňónov a zapečené s chrumkavou panko strúhankou a mozzarellou. Ako bonus ich máte hotové za pouhých 30 minút!
Ingrediencie
- 3 – 4 stredné cukety
- 250 g mletého morčacieho mäsa
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- ¼ čajovej lyžičky drvených vločiek červeného chilli
- 2 lyžičky lisovaného cesnaku
- 1 červená paprika nakrájaná na kocky
- 110 g šampiňónov nakrájaných na kocky
- 1 šálka omáčky marinara
- 1 šálka strúhanej mozzarelly
- ½ šálky strúhanky panko zmiešané s ½ lyžičky talianskeho korenia
- 1 lyžica olivového oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Cukety pozdĺžne rozpolte.
- Pomocou polievkovej lyžice vydlabajte stred a vyhoďte.
- Usporiadajte cukety vedľa seba, rezom nahor, na plech alebo do zapekacej misy.
- Vo veľkej panvici na stredne vysokom ohni morčacie mäso spoločne s 1 lyžičkou talianskeho korenia a ¼ lyžičky červeného chilli po dobu 4–5 minút a pomocou stierky ho počas varenia rozlámte na malé kúsky.
- Pridajte papriku a huby a restujte 2-4 minúty, kým nezmäknú.
- Vmiešajte cesnak, omáčku marinara a talianske korenie.
- Lyžiacu zmes nalejte do cuketových lodičiek
- Pečte 15 minút.
- V malej miske zmiešajte okorenenú strúhanku panko a olivový olej.
- Cuketové lodičky posypte mozzarellou a potom pánko strúhankou.
- Pečte o 5 minút dlhšie, kým sa syr nerozpustí a pánko nezezlátne.
- Ihneď podávajte.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na šaláty z cukety , ktoré sú nielen výživné, ale aj lahodné a poslúžia ako samostatná diétna večera či skvelá príloha. Vyskúšajte ich všetky!
Zelenina plnená mletým mäsom s paradajkovou omáčkou
Vyskúšajte túto pochúťku z Blízkeho východu. Cukety a paradajky sú naplnené špeciálnou zmesou z korenenej ryže a mletého hovädzieho mäsa s paradajkami a čerstvými bylinkami. S naším návodom si ich hravo pripravíte aj vy!
Ingrediencie
Na náplň:
- ½ šálky dlhozrnnej ryže, dobre prepláchnuté
- 250 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 malá cibuľa, nakrájaná
- ⅓ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- ⅓ šálky nasekaného kôpru
- 1 plechovka (410 ml) krájaných paradajok so šťavou
- ½ šálky vody
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička nového korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Na cukety:
- 4 veľké a veľmi pevné paradajky (3 zbavené jadrovníka a nasekané, 1 nakrájané na plátky)
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na kolieska
- cca 1 100 g stredne veľkých cukiet, ľahko olúpaných
- 1 plechovka (410 ml) paradajkovej omáčky
- ¾ šálky vody
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte ryžu, mleté hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu, čerstvú petržlenovú vňať, kôpor, nakrájané paradajky, vodu, olivový olej, nové korenie, sušený cesnak, soľ a korenie.
- Ručne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Odstráňte hornú časť 3 paradajok a vyberte jadro, aby ste paradajky vydlabali a vytvorili priestor pre náplň.
- Nožom odstráňte samý vršok cukety, potom každú cuketu rozkrojte priečne napoly.
- Cukety vydlabte, aby bolo miesto na náplň (nechajte asi 0,6 cm okraja).
- Ľahko vymažte dno veľkej hlbokej panvice.
- Zostávajúce paradajka nakrájajte a rozložte na dno panvice.
- Pridajte plátky cibule a to, čo ste vydlabali z cukiet.
- Dochuťte trochou soli a korenia.
- Rukami jemne naplňte vydlabané paradajky ryžovou náplňou.
- Cukety tiež naplňte ryžovou náplňou (len ľahko, nepreplňujte, asi do ¾).
- Umiestnite plnené paradajky do stredu panvice, v ktorej už máte pripravenú zeleninu a okolo nich rozložte plnenú cuketu (plnenou stranou nahor).
- Cukety trochu nakloňte, pomôže im to sa pekne uvariť s použitím menšieho množstva tekutiny.
- Teraz pridajte paradajkovú omáčku a vodu.
- Ľahko posypte soľou a korením.
- Dajte panvicu na sporák a varte na stredne vysokom plameni, kým sa tekutina nezačne variť.
- Stlmte plameň, prikryte a varte 50 minút, kým cuketa nezmäkne a ryžová náplň nie je úplne uvarená.
- Preložte plnenú zeleninu na taniere a servírujte s omáčkou z panvice.

Cukety plnené hovädzím mäsom s kokosovou ryžou
Lahôdka, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Kombinácia cukiet, mletého hovädzieho mäsa pripraveného na thajský spôsob a kokosovej ryže je úplne delikátna. Týmto pokrmom potešíte nejedného stravníka!
Ingrediencie
Na cukety:
- 4 až 5 veľkých cukiet, pozdĺžne rozpolených
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/3 šálky nasekané mozzarelly
Na kokosovú ryžu:
- 1 šálka jazmínovej ryže
- 1 šálka vody
- 1 hrnček nesladeného kokosového mlieka
- 1/4 lyžičky soli
Na hovädzie mäso:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička mletého korenia
- 1/3 šálky sójovej omáčky
- 1/3 šálky sladkej thajskej chilli omáčky
- 1 šálka nasekané čerstvé thajské bazalky
Na topping:
- 1 a ¼ šálky nakrájanej mrkvy
- 1 červená paprika, jemne nakrájaná
- 2 jarné cibuľky, nakrájané
- 1 lyžica rybej omáčky
- 1/2 lyžičky medu
- 2 lyžice sezamového oleja
- 1 lyžica limetkovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Nastriekajte veľký plech na pečenie olejom v spreji.
- Vezmite malú lyžičku a vydlabajte stred každej polovice cukety.
- Na plech položte polovičky cukety.
- Vrchy pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou a korením.
- Cukety pečte asi 10 až 15 minút alebo do zmäknutia.
- Vyberte a dajte bokom.
- Ryžu prepláchnite a sceďte v studenej vode.
- Do hrnca pridajte ryžu, vodu, kokosové mlieko a soľ.
- Priveďte tekutinu do varu na vysokom plameni.
- Premiešajte a znížte plameň, prikryte kastról a pokračujte vo varení po dobu 15 minút.
- Zložte hrniec z platne a nechajte 10 minút stáť prikryté.
- Pripravte si hovädzie mäso, ktoré pred restovaním trochu rozdrvte vidličkou.
- Do veľkej panvice pridajte trochu olivového oleja, cesnak a zázvor.
- Pár minút restujte a potom pridajte mleté mäso.
- Pomocou vidličky hovädzie mäso nalámte.
- Pridajte korenie a pokračujte vo varení asi päť minút.
- Akonáhle hovädzie mäso zhnedne, pridajte sójovú omáčku, čili omáčku a bazalku.
- Zmes priveďte do varu a varte ďalších niekoľko minút alebo kým omáčka nezhustne.
- Potom pridajte kokosovú ryžu a miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na topping v miske.
- Teraz naplňte zmesou mletého hovädzieho mäsa a ryže všetky polovice cukiet, posypte trochou mozzarelly a vložte späť do rúry, aby sa syr rozpustil (cca 5 minút).
- Cukety vyberte z rúry a ozdobte mrkvovo-paprikovým toppingom!

Chystáte letnú párty a neviete, čo pripraviť za pohostenie? Hľadáte niečo zdravé, nové a inšpiratívne? Potom vyskúšajte naše recepty na cuketové nátierky ! Inšpirujte sa dipom s pistáciami, fetou, tahini či píniovými orieškami.
Objavte podobné tipy
Cuketové rolky plnené mletým mäsom
Jednoduché a zároveň efektné jedlo, ktoré sa skvele hodí ako občerstvenie na párty alebo ľahká večera. Vyskúšajte ho aj vy!
Ingrediencie
- 2 veľké cukety
- soľ podľa chuti
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 500 gramov mixu mletého mäsa
- čerstvo mleté korenie podľa chuti
- rasca
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
- Cuketu olúpte, opláchnite a nakrájajte pozdĺžne na asi 20 tenkých plátkov.
- Osoľte a nechajte asi 10 minút odpočinúť, potom osušte.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Cibuľu a cesnak olúpte a oboje nakrájajte najemno.
- Zmiešajte s mletým mäsom a dochuťte soľou, korením a rascou.
- Mleté mäso rozdeľte na plátky cukety, zrolujte a zaistite špáradlá.
- Položte na plech, potrite olejom a dochuťte soľou a korením.
- Pečte v rúre 15-20 minút do zlatohneda.
- Servírujte.

Zapečené cukety s mletým mäsom po mexicku
Luxusné krehké cukety plnené mexickou zmesou nabitou bielkovinami a zeleninou dohromady tvoria dokonalý a zdravý pokrm s nízkym obsahom sacharidov. Je ideálna ako večera pre celú rodinu.
Ingrediencie
- 5 veľkých cukiet, rozpolených a zbavených jadrovníkov
- soľ a čerstvo drvené korenie na posypanie cukety
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 šálka strúhaného mexického syra
- čerstvý petržlen alebo koriander na podávanie
- citrón a kyslá smotana na podávanie
Na náplň:
- 500 g mletého morčacieho alebo iného mäsa
- 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
- 2 stredne veľké paradajky
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 3/4 šálky kukurice
- 3/4 šálky čiernych fazule
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1 lyžica chilli prášku
- 1/2 šálky paradajkovej omáčky
- 3/4 lyžičky soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička papriky
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Pripravte si ingrediencie na náplň a cukety nakrájajte a vydlabte.
- Cukety vložte do zapekacej misy, pokvapkajte trochou olivového oleja, osoľte a okoreňte.
- Pečte v rúre 10 minút
- Do veľkej panvice pridajte 1 polievkovú lyžicu. olivového oleja.
- Pridajte cibuľu a restujte, kým nezmäkne.
- Pridajte mleté mäso, korenie a soľ.
- Restujte niekoľko minút.
- Pridajte čierne fazuľa, kukuricu, nakrájané paradajky a paradajkovú omáčku.
- Premiešajte a duste na miernom ohni asi 5 minút.
- Vypnite sporák a dajte bokom.
- Vyberte zapekaciu misu s cuketou z rúry a bohato ju naplňte náplňou.
- Posypte ich nastrúhaným mexickým syrom a pečte ďalších 10 minút.
- Vyberte misu z rúry a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
- Podávajte s kolieskami citróna a kyslou smotanou.

Ak je kuchyňa Mexika vášmu srdcu blízka, máme pre vás aj recepty na úžasné mexické polievky , ktoré si zamilujete. Ochutnajte ich všetky!
Cukety plnené paradajkovou omáčkou s mletým mäsom
Jednoduchý recept, ktorý je ale neuveriteľne dobrý a poteší všetky vaše chuťové bunky. Kombinácia paradajkovej omáčky, mletého mäsa a syra funguje vždy skvele a čo potom, keď toutu zmesí naplníte cukety. Užite si to!
Ingrediencie
- 6 menších cukiet
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 500 g mletého hovädzieho alebo mixu mletého hovädzieho a bravčového mäsa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- ½ lyžičky sušeného cesnaku alebo 2 čerstvé lisované strúčiky
- ½ lyžičky soli alebo viac podľa chuti
- korenie podľa chuti
- 1 (425 ml) plechovka paradajkovej omáčky
- 1,5 hrnčeka strúhaného syra (napríklad mozzarella, čedar alebo gouda)
Postup
- Cuketu dobre umyte a potom pozdĺžne rozpolte.
- Dužinu vydlabte malou lyžičkou a dajte bokom.
- Polovky cukety položte na plech.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu a restujte do zmäknutia, potom pridajte mleté mäso a restujte, kým dobre nezhnedne.
- Vmiešajte paradajkový pretlak, oregano, cesnak, soľ a korenie.
- Vmiešajte paradajkovú omáčku a vydlabanú dužinu z cukety (nakrájajte, ak chcete, aby náplň bola rovnomernejšia), potom varte prikryté na miernom ohni 10 minút.
- Zložte pokrievku, dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút.
- Zahrejte rúru na 180 °C.
- Lyžicou naplňte pripravené polovice cukety.
- Posypte syrom a pečte 20–25 minút, kým nezmäknú.
- Dobrú chuť!

Plnená cuketa á la tacos
Pripravte si tieto cuketové lodičky á la tacos s nízkym obsahom sacharidov a získate tak luxusnú zdravú mexickú večeru alebo predjedlo, ktoré je plné chutí!
Ingrediencie
- 3 veľké cukety
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžičky chilli prášku
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1/2 lyžičky údené papriky
- 1/2 lyžičky sušenej cibule
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky oregana
- 1/2 lyžičky soli
- ½ šálky syra syra (voliteľne)
Na podávanie:
- ¼ šálky koriandra, nasekaného
- ½ šálky nakrájaných paradajok
- 1 avokádo, nakrájané na plátky
- kyslá smotana
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Cuketu rozkrojte pozdĺžne napoly.
- Lyžicou vydlabajte semienka z cukety a vyhoďte.
- Dávajte pozor, aby ste nevydlabali príliš veľa dužiny.
- Umiestnite vydlabané polovičky cukiet lícom hore na pekáč s rozmermi 23 x 33 cm.
- Dajte bokom.
- Rozpáľte veľkú panvicu na strednom plameni a pridajte mleté hovädzie mäso.
- Restujte do zhnednutia, miešajte a rozdrobte stierkou.
- V prípade potreby zlejte tuk a vmiešajte korenie.
- Mäsovú náplň rozdeľte na polovice cukiet a navrch dajte syr (voliteľne).
- Pečte 15–20 minút, alebo kým cuketa nezmäkne a syr sa nerozpustí.
- Podávajte ozdobené koriandrom, paradajkami, avokádom a kyslou smotanou.

Vyskúšajte aj naše báječné recepty na tacos s mäsom aj bez mäsa vrátane tipov, ako si pripraviť vlastnú domácu placku na tacos!
A ako ste si naše recepty na plnené cukety mletým mäsom užili vy? Napíšte nám do komentárov!