Urodil sa vám tento rok v záhradke prebytok tejto chutnej a zdravej zeleniny?
Už neviete, ako s ňou naložiť?
Potom sa inšpirujte našimi receptami na šaláty z cukety, ktoré sú nielen výživné, ale aj lahodné a poslúžia ako samostatná diétna večera či skvelá príloha.
Vyskúšajte ich všetky!
Šalát z grilovaných cukiet s citrónovým dresingom
Letný šalát s grilovanými cuketami, fazuľami, rukolou, olivami a mätou je perfektný spôsob, ako spotrebovať nadbytok cukiet, ktorý sa vám urodil v záhradke. Pokiaľ ho zalejete zálievkou z cesnaku, olivového oleja a citrónu, čaká vás úplná lahôdka.
Ingrediencie
Na zálievku:
- 1 olúpaný citrón, nakrájaný nadrobno
- 1 malý strúčik cesnaku, nastrúhaný najemno
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- jemná morská soľ, podľa chuti
- čierne korenie, podľa chuti
- jemné chilli vločky, podľa chuti (voliteľne)
Na šalát:
- 2 stredné cukety
- 250 g varených fazule cannellini
- 25 g listov rukoly
- 3 extra veľké zelené olivy, nakrájané na tenké plátky
- hrsť čerstvých listov mäty, natrhaných na malé kúsky
- pražené lieskové orechy
Postup
- Citrón a cesnak dajte do malej misky a nechajte bokom.
- Cuketu nakrájajte pozdĺžne na 2 mm plátky.
- Rozohrejte olivový olej na grilovacej panvici na strednom plameni.
- Plátky cukety položte na rozpálenú panvicu v jednej vrstve.
- Nechajte ich 4-5 minút grilovať bez otáčania a miešania.
- Akonáhle zuhoľnatí, otočte ich na druhú stranu a ďalšie 3 minúty nechajte grilovať.
- Presný potrebný čas závisí od intenzity tepla a hrúbky plátkov, takže cuketu sledujte.
- Dochuťte soľou a odstavte.
- K citrónu a cesnaku pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a dobre premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením a voliteľne štipkou chilli.
- Zálievku premiešajte s odkvapkanými fazuľami, rukolou a nakrájanými olivami.
- Naaranžujte na veľký tanier s grilovanými plátkami cukety.
- Posypte natrhanými lístkami mäty a praženými a drvenými lieskovými orechmi.
- Dobrú chuť!

Cuketový šalát s citrónom a parmezánom
Tento recept na čerstvé cuketové plátky preliate citrónovým dresingom a zasypané parmezánom a opečenými pinovými orieškami sa stane vašim obľúbeným. Užite si ho!
Ingrediencie
- 3 stredné cukety
- 1 polievková lyžica majonézy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 šálky parmezánu, nakrájaného na tenké plátky
- 1/4 šálky opečených píniových orieškov
Postup
- V spodnej časti veľkej misy rozšľahajte majonézu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.
- Za stáleho miešania postupne pridávajte olivový olej.
- Cuketu nakrájajte na „stužky“.
- Najjednoduchšie je mať na to škrabku na zeleninu, ale môžete tiež použiť ostrý nôž alebo mandolínu.
- Z cukety najskôr odrežte vrchnú a spodnú časť.
- Potom ju držte naplocho na doske alebo ju podoprite v ruke, škrabkou na zeleninu chyťte plochý vršok a olúpte úplne dole.
- Keď sa dostanete až k semienkom, cuketu otočte a začnite to isté robiť z druhej strany.
- Pridajte cuketové stuhy do zálievky a dobre premiešajte.
- Cuketové stuhy preložte na tanier a posypte plátkami parmezánu a opečenými píniovými orieškami.

Ak ste si túto zdravú zeleninu obľúbili, vyskúšajte ju aj na sladko a to v našich receptoch na cuketové buchty !
Šalát z cukiet, paradajok a troch byliniek
Svieži letný šalát, ktorý môžete použiť ako perfektnú prílohu na grilovanie, piknik, ale napríklad aj víkendovú večeru.
Ingrediencie
- 500 g cherry paradajok (červených a žltých)
- 1 veľká cuketa (alebo 2 malé)
- 1 šalotka nakrájaná na plátky (alebo 1/3 šálky nakrájanej červenej cibule) – namočte ju do 2 polievkových lyžíc citrónovej šťavy
- 1/2 šálky nasekaných čerstvých byliniek dohromady – pažítka, petržlenová vňať a bazalka
- 3–4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky korenia sumak
- štipka údené papriky (voliteľné)
- 1 lyžička cesnaku alebo dva strúčiky
- morská soľ a drvené korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- plátky citróna na ozdobu
Postup
- Paradajky a cuketu umyte a nakrájajte.
- Vložte do veľkej servírovacej misy.
- Nakrájajte šalotku (alebo červenú cibuľu) a namočte ju do 2 lyžíc citrónovej šťavy.
- Dajte bokom.
- Nakrájajte bylinky a vložte do malej misky.
- Premiešajte.
- Zmiešajte olivový olej, sumak, papriku, cesnak, soľ, korenie a citrón.
- Prešľahajte dohromady.
- Nalejte na paradajky a cukety.
- Pridajte namočené plátky šalotky (sceďte citrónovú šťavu), bylinky a znova premiešajte.
- Ozdobte plátkami citróna a soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte ihneď alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 3–4 dní.

Objavte podobné tipy
Studený cuketový šalát s řapíkatým zelerom
Tento studený šalát z restovanej cukety, řapíkatého zeleru, množstva cibule a majonézového dresingu je skvelou letnou prílohou, na ktorej si všetci pochutnajú. Pripravte si ho deň dopredu, pretože je ešte lepšie, keď ho necháte cez noc odležať.
Ingrediencie
- 450 g cukety
- soľ podľa chuti
- 1 lyžica masla
- korenie podľa chuti
- 40 g stopkového zeleru, nakrájaného na plátky
- 30 g jarnej cibuľky, nakrájané
- 0,5 šálky majonézy
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- 1 lyžička dijonskej horčice
Postup
- Cuketu olúpte a potom pozdĺžne rozkrojte na polovicu.
- Lyžicou vyškrabnite semienka.
- Nakrájajte cuketu na centimetrové plátky.
- Dajte ju do sitka so soľou, aby sa z nej vypotila voda.
- Nechajte pôsobiť 5-10 minút a potom z cukety zľahka vytlačte zostávajúcu vodu.
- Cuketu rýchlo orestujte na panvici s maslom na strednom ohni.
- Dochuťte soľou a korením.
- Cuketu varte, kým mierne nezmäkne, asi 2–3 minúty.
- Odoberte z platne a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle sú cukety vychladnuté, pridajte zvyšné prísady do misy, premiešajte a podávajte.

Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.
Cuketové plátky s ovocím a mandľami
Vynikajúci cuketový šalát, ktorý je navyše extrémne jednoduchý! Každé sústo je čerstvé, šťavnaté a krásne krémové. Vychutnajte si ho aj vy.
Ingrediencie
- 1 malá šalotka, nakrájaná na drobno
- 2 lyžice šampanského octu
- 3 lyžice plátkov mandlí
- 2 stredné cukety
- 2 špendlíky (alebo broskyne, nektárinky či slivky)
- 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- ⅓ šálky nasekanej listovej petržlenovej vňate
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- morská soľ a mleté čierne korenie, podľa chuti
- ½ čajovej lyžičky mletých sušených čili papričiek alebo podľa chuti
- 56 gramov mäkkého vegánskeho syra, rozpadajúceho sa
Postup
- Šalotku vložte do malej misky a zalejte šampanským octom.
- Nechajte odležať 10–15 minút, kým pripravujete zvyšok šalátu.
- Plátky mandlí opečte jedným z dvoch spôsobov: na plechu v rúre na 175 stupňov po dobu 10 minút alebo na panvici na strednom ohni za častého miešania asi 5 minút.
- Odložte stranou vychladnúť.
- Pomocou škrabky na zeleninu olúpte cuketu pozdĺžne.
- Semienka si schovajte do iných receptov.
- Plátky cukety rozložte na servírovací tanier, prípadne ich trochu stočte pre krajšiu prezentáciu.
- Zalejte šalotkou a zvyškom šampanského octu.
- Špendlíky (prípadne iné ovocie) nakrájajte na malé kúsky a naaranžujte na cuketu.
- Posypte nasekaným tymiánom a petržlenom vrch.
- Rovnako rovnomerne pokvapkajte extra panenským olivovým olejom.
- Dokončite šalát tak, že ho rovnomerne dochutíte soľou a korením.
- Vrch posypte mletými papričkami.
- Nakrájané opekané mandle prstami jemne rozdrvte a posypte nimi šalát.
- Rovnomerne rozotrite malé kúsky vegánskeho syra do vzniknutého šalátu.
- Šalát nechajte odležať 5-10 minút, aby kyselina z octu a soli mohla cuketu trochu zjemniť.
- Šalát podávajte hneď potom!

Šalát z pečenej cukety s jogurtovým dresingom
Luxusný zdravý šalát z pečenej cukety s jogurtovo-kôporovým dresingom sa pripravuje naozaj ľahko a je plný farebných zeleninových dobrôt. Perfektná príloha, ktorá je navyše bez lepku a bez cukru!
Ingrediencie
- 400-500 g cukety
- 250 g červenej papriky
- 1 červená cibuľa
- 80 g kelových listov
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/4 šálky nesladeného gréckeho jogurtu
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 malý zväzok čerstvého kôpru
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/2 citrónu (voliteľne)
Postup
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia a veľký plech vyložte papierom na pečenie alebo alobalom.
- Olúpte a nakrájajte cibuľu.
- Orežte a nakrájajte papriku na hrubé plátky.
- Cibuľu a papriku rozprestrite na plech a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja. ¨
- Cibuľu a papriku premiešajte rukami v oleji a potom všetko rovnomerne rozprestrite.
- Vložte plech do rúry na 10–12 minút.
- Zatiaľ čo je zelenina v rúre, nakrájajte a nakrájajte cuketu na kolieska s hrúbkou 5 mm -1 cm.
- Vyberte plech z rúry a pridajte na plech cuketu.
- Pridajte ešte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a všetko opatrne znovu premiešajte (použite veľkú lyžicu alebo špachtľu, pretože tácka bude horúca!).
- A rovnomerne rozprestrite.
- Plech vráťte do rúry a pečte ďalších 10–12 minút, kým cuketa nezačne mäknúť.
- Vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zálievku pripravte zmiešaním jogurtu, horčice, olivového oleja a štipky soli a korenia v malej miske alebo hrnčeku.
- Nakrájajte nadrobno pár štipiek kôpru (upravte podľa svojich preferencií) a všetko rozšľahajte vidličkou.
- Pre chutnejšie dresing pridajte citrón.
- Pokiaľ chcete, môžete dresing tiež zriediť pridaním vody.
- Šalát navrstvite tak, že restovanú zeleninu rozprestrite na kelové listy a všetko výdatne pokvapkáte jogurtovým dresingom.
- Ak chcete, posypte aj trochou čerstvého kôpru.

Najjednoduchší spôsob, ako si uchovať cuketu po celý rok , je jej zavarenie. Inšpirujte sa našimi receptami!
A ako ste si na cuketových šalátoch pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!