Zdravé a svieže recepty na šaláty z cukety 6x inak. Parádna letná príloha!

Urodil sa vám tento rok v záhradke prebytok tejto chutnej a zdravej zeleniny?

Už neviete, ako s ňou naložiť?

Potom sa inšpirujte našimi receptami na šaláty z cukety, ktoré sú nielen výživné, ale aj lahodné a poslúžia ako samostatná diétna večera či skvelá príloha.

Vyskúšajte ich všetky!

Šalát z grilovaných cukiet s citrónovým dresingom

Letný šalát s grilovanými cuketami, fazuľami, rukolou, olivami a mätou je perfektný spôsob, ako spotrebovať nadbytok cukiet, ktorý sa vám urodil v záhradke. Pokiaľ ho zalejete zálievkou z cesnaku, olivového oleja a citrónu, čaká vás úplná lahôdka.

Ingrediencie

Na zálievku:

  • 1 olúpaný citrón, nakrájaný nadrobno
  • 1 malý strúčik cesnaku, nastrúhaný najemno
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • jemná morská soľ, podľa chuti
  • čierne korenie, podľa chuti
  • jemné chilli vločky, podľa chuti (voliteľne)

Na šalát:

  • 2 stredné cukety
  • 250 g varených fazule cannellini
  • 25 g listov rukoly
  • 3 extra veľké zelené olivy, nakrájané na tenké plátky
  • hrsť čerstvých listov mäty, natrhaných na malé kúsky
  • pražené lieskové orechy

Postup

  1. Citrón a cesnak dajte do malej misky a nechajte bokom.
  2. Cuketu nakrájajte pozdĺžne na 2 mm plátky.
  3. Rozohrejte olivový olej na grilovacej panvici na strednom plameni.
  4. Plátky cukety položte na rozpálenú panvicu v jednej vrstve.
  5. Nechajte ich 4-5 minút grilovať bez otáčania a miešania.
  6. Akonáhle zuhoľnatí, otočte ich na druhú stranu a ďalšie 3 minúty nechajte grilovať.
  7. Presný potrebný čas závisí od intenzity tepla a hrúbky plátkov, takže cuketu sledujte.
  8. Dochuťte soľou a odstavte.
  9. K citrónu a cesnaku pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a dobre premiešajte.
  10. Dochuťte soľou a korením a voliteľne štipkou chilli.
  11. Zálievku premiešajte s odkvapkanými fazuľami, rukolou a nakrájanými olivami.
  12. Naaranžujte na veľký tanier s grilovanými plátkami cukety.
  13. Posypte natrhanými lístkami mäty a praženými a drvenými lieskovými orechmi.
  14. Dobrú chuť!
Šalát s cuketami z grilu a citrónovým dresingom servírovaný na oválnom tanieri.
www.lazycatkitchen.com

Cuketový šalát s citrónom a parmezánom

Tento recept na čerstvé cuketové plátky preliate citrónovým dresingom a zasypané parmezánom a opečenými pinovými orieškami sa stane vašim obľúbeným. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 3 stredné cukety
  • 1 polievková lyžica majonézy
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 šálky parmezánu, nakrájaného na tenké plátky
  • 1/4 šálky opečených píniových orieškov

Postup

  1. V spodnej časti veľkej misy rozšľahajte majonézu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.
  2. Za stáleho miešania postupne pridávajte olivový olej.
  3. Cuketu nakrájajte na „stužky“.
  4. Najjednoduchšie je mať na to škrabku na zeleninu, ale môžete tiež použiť ostrý nôž alebo mandolínu.
  5. Z cukety najskôr odrežte vrchnú a spodnú časť.
  6. Potom ju držte naplocho na doske alebo ju podoprite v ruke, škrabkou na zeleninu chyťte plochý vršok a olúpte úplne dole.
  7. Keď sa dostanete až k semienkom, cuketu otočte a začnite to isté robiť z druhej strany.
  8. Pridajte cuketové stuhy do zálievky a dobre premiešajte.
  9. Cuketové stuhy preložte na tanier a posypte plátkami parmezánu a opečenými píniovými orieškami.
Šalát s prúžkami cukiet, parmezánom a píniovými orieškami servírovaný na tanieri.
www.bowlofdelicious.com

Ak ste si túto zdravú zeleninu obľúbili, vyskúšajte ju aj na sladko a to v našich receptoch na cuketové buchty !

Šalát z cukiet, paradajok a troch byliniek

Svieži letný šalát, ktorý môžete použiť ako perfektnú prílohu na grilovanie, piknik, ale napríklad aj víkendovú večeru.

Ingrediencie

  • 500 g cherry paradajok (červených a žltých)
  • 1 veľká cuketa (alebo 2 malé)
  • 1 šalotka nakrájaná na plátky (alebo 1/3 šálky nakrájanej červenej cibule) – namočte ju do 2 polievkových lyžíc citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky nasekaných čerstvých byliniek dohromady – pažítka, petržlenová vňať a bazalka
  • 3–4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky korenia sumak
  • štipka údené papriky (voliteľné)
  • 1 lyžička cesnaku alebo dva strúčiky
  • morská soľ a drvené korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • plátky citróna na ozdobu

Postup

  1. Paradajky a cuketu umyte a nakrájajte.
  2. Vložte do veľkej servírovacej misy.
  3. Nakrájajte šalotku (alebo červenú cibuľu) a namočte ju do 2 lyžíc citrónovej šťavy.
  4. Dajte bokom.
  5. Nakrájajte bylinky a vložte do malej misky.
  6. Premiešajte.
  7. Zmiešajte olivový olej, sumak, papriku, cesnak, soľ, korenie a citrón.
  8. Prešľahajte dohromady.
  9. Nalejte na paradajky a cukety.
  10. Pridajte namočené plátky šalotky (sceďte citrónovú šťavu), bylinky a znova premiešajte.
  11. Ozdobte plátkami citróna a soľou a korením podľa chuti.
  12. Podávajte ihneď alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 3–4 dní.
Paradajkovo-cuketový šalát s čerstvými bylinkami servírovaný v mise s vareškou.
www.cottercrunch.com

Studený cuketový šalát s řapíkatým zelerom

Tento studený šalát z restovanej cukety, řapíkatého zeleru, množstva cibule a majonézového dresingu je skvelou letnou prílohou, na ktorej si všetci pochutnajú. Pripravte si ho deň dopredu, pretože je ešte lepšie, keď ho necháte cez noc odležať.

Ingrediencie

  • 450 g cukety
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžica masla
  • korenie podľa chuti
  • 40 g stopkového zeleru, nakrájaného na plátky
  • 30 g jarnej cibuľky, nakrájané
  • 0,5 šálky majonézy
  • 1 lyžica nasekanej pažítky
  • 1 lyžička dijonskej horčice

Postup

  1. Cuketu olúpte a potom pozdĺžne rozkrojte na polovicu.
  2. Lyžicou vyškrabnite semienka.
  3. Nakrájajte cuketu na centimetrové plátky.
  4. Dajte ju do sitka so soľou, aby sa z nej vypotila voda.
  5. Nechajte pôsobiť 5-10 minút a potom z cukety zľahka vytlačte zostávajúcu vodu.
  6. Cuketu rýchlo orestujte na panvici s maslom na strednom ohni.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Cuketu varte, kým mierne nezmäkne, asi 2–3 minúty.
  9. Odoberte z platne a nechajte vychladnúť.
  10. Akonáhle sú cukety vychladnuté, pridajte zvyšné prísady do misy, premiešajte a podávajte.
Šalát s cuketami, řapíkatým zelerom a majonézovým dresingom servírovaný v hlbokom tanieri.
www.ruled.me

Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.

Cuketové plátky s ovocím a mandľami

Vynikajúci cuketový šalát, ktorý je navyše extrémne jednoduchý! Každé sústo je čerstvé, šťavnaté a krásne krémové. Vychutnajte si ho aj vy.

Ingrediencie

  • 1 malá šalotka, nakrájaná na drobno
  • 2 lyžice šampanského octu
  • 3 lyžice plátkov mandlí
  • 2 stredné cukety
  • 2 špendlíky (alebo broskyne, nektárinky či slivky)
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
  • ⅓ šálky nasekanej listovej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • morská soľ a mleté čierne korenie, podľa chuti
  • ½ čajovej lyžičky mletých sušených čili papričiek alebo podľa chuti
  • 56 gramov mäkkého vegánskeho syra, rozpadajúceho sa

Postup

  1. Šalotku vložte do malej misky a zalejte šampanským octom.
  2. Nechajte odležať 10–15 minút, kým pripravujete zvyšok šalátu.
  3. Plátky mandlí opečte jedným z dvoch spôsobov: na plechu v rúre na 175 stupňov po dobu 10 minút alebo na panvici na strednom ohni za častého miešania asi 5 minút.
  4. Odložte stranou vychladnúť.
  5. Pomocou škrabky na zeleninu olúpte cuketu pozdĺžne.
  6. Semienka si schovajte do iných receptov.
  7. Plátky cukety rozložte na servírovací tanier, prípadne ich trochu stočte pre krajšiu prezentáciu.
  8. Zalejte šalotkou a zvyškom šampanského octu.
  9. Špendlíky (prípadne iné ovocie) nakrájajte na malé kúsky a naaranžujte na cuketu.
  10. Posypte nasekaným tymiánom a petržlenom vrch.
  11. Rovnako rovnomerne pokvapkajte extra panenským olivovým olejom.
  12. Dokončite šalát tak, že ho rovnomerne dochutíte soľou a korením.
  13. Vrch posypte mletými papričkami.
  14. Nakrájané opekané mandle prstami jemne rozdrvte a posypte nimi šalát.
  15. Rovnomerne rozotrite malé kúsky vegánskeho syra do vzniknutého šalátu.
  16. Šalát nechajte odležať 5-10 minút, aby kyselina z octu a soli mohla cuketu trochu zjemniť.
  17. Šalát podávajte hneď potom!
Cuketový šalát s ovocím a mandľami servírovaný v mise s vedľa položeným príborom.
www.thefirstmess.com

Šalát z pečenej cukety s jogurtovým dresingom

Luxusný zdravý šalát z pečenej cukety s jogurtovo-kôporovým dresingom sa pripravuje naozaj ľahko a je plný farebných zeleninových dobrôt. Perfektná príloha, ktorá je navyše bez lepku a bez cukru!

Ingrediencie

  • 400-500 g cukety
  • 250 g červenej papriky
  • 1 červená cibuľa
  • 80 g kelových listov
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/4 šálky nesladeného gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 malý zväzok čerstvého kôpru
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/2 citrónu (voliteľne)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia a veľký plech vyložte papierom na pečenie alebo alobalom.
  2. Olúpte a nakrájajte cibuľu.
  3. Orežte a nakrájajte papriku na hrubé plátky.
  4. Cibuľu a papriku rozprestrite na plech a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja. ¨
  5. Cibuľu a papriku premiešajte rukami v oleji a potom všetko rovnomerne rozprestrite.
  6. Vložte plech do rúry na 10–12 minút.
  7. Zatiaľ čo je zelenina v rúre, nakrájajte a nakrájajte cuketu na kolieska s hrúbkou 5 mm -1 cm.
  8. Vyberte plech z rúry a pridajte na plech cuketu.
  9. Pridajte ešte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a všetko opatrne znovu premiešajte (použite veľkú lyžicu alebo špachtľu, pretože tácka bude horúca!).
  10. A rovnomerne rozprestrite.
  11. Plech vráťte do rúry a pečte ďalších 10–12 minút, kým cuketa nezačne mäknúť.
  12. Vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  13. Zálievku pripravte zmiešaním jogurtu, horčice, olivového oleja a štipky soli a korenia v malej miske alebo hrnčeku.
  14. Nakrájajte nadrobno pár štipiek kôpru (upravte podľa svojich preferencií) a všetko rozšľahajte vidličkou.
  15. Pre chutnejšie dresing pridajte citrón.
  16. Pokiaľ chcete, môžete dresing tiež zriediť pridaním vody.
  17. Šalát navrstvite tak, že restovanú zeleninu rozprestrite na kelové listy a všetko výdatne pokvapkáte jogurtovým dresingom.
  18. Ak chcete, posypte aj trochou čerstvého kôpru.
Pečená zelenina servírovaná na šaláte a zaliata jogurtovým dresingom na tanieri.
ww.nourisheveryday.com

Najjednoduchší spôsob, ako si uchovať cuketu po celý rok , je jej zavarenie. Inšpirujte sa našimi receptami!

A ako ste si na cuketových šalátoch pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.