Ochutnajte vynikajúcu bylinkovú omáčku (chimichurri) nielen ku grilovanému mäsu. Inšpirujte sa!

Pokiaľ patríte k milovníkom mäsa, určite musíte ochutnať recepty na omáčku chimichurri, ktoré si zamilujete.

Táto skvelá lahôdka pôvodom z Južnej Ameriky rozhýbe vaše chuťové poháriky, pretože je plná vynikajúcich byliniek.

Potešte svojich blízkych a skúste im našu omáčku nachystať napríklad na popoludňajšiu desiatu alebo na párty ku grilovanému mäsu.

Klasická omáčka Chimichurri

V Argentíne je to veľmi obľúbená pochúťka, ktorá sa používa ako marináda, ale aj ako klasická omáčka ku grilovanému steaku, rybám, kuraciemu či jahňaciemu mäsu, a tiež na cestoviny.

Akékoľvek svoje obľúbené jedlo môžete pokojne obohatiť o túto delikatesu. Skúste napríklad recepty na grilované bravčové mäso a uvidíte, ako bude s marinádou chutiť hneď inak.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček čerstvej listovej petržlenovej vňate
  • 3 až 4 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice čerstvých listov oregana (alebo môžete 2 lyžičky sušeného oregana)
  • 1/3hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice červeného alebo bieleho vínneho octu
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky

Postup:

  • Petržlenovú vňať, čerstvé oregano a cesnak nasekáme nadrobno a dáme do malej misky.
  • Vmiešame olivový olej, ocot, soľ, korenie a vločky červenej papriky. Môžeme dať aj viac korenia, záleží na tom, ako veľmi máme radi korenené.
  • Ihneď podávame alebo môžeme nechať odležať v chlade. Avšak potom je nutné vybrať omáčku skôr, aby mala pred servírovaním izbovú teplotu.
  • V chladničke ju môžeme uchovávať jeden až dva týždne maximálne.
Luxusná argentínska marináda plná byliniek k rôznym pokrmom.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Chimichurri marináda

Táto studená omáčka sa vyrába zo zmesi čerstvej mletej petržlenovej vňate, cesnaku, červeného vínneho octu, oregana a olivového oleja. Pochádza z Uruguaja a Argentíny a je možné ju pripraviť iba za 5 minút.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 nakrájané strúčiky cesnaku
  • 1 nakrájaná šalotka
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 malá na kocky nakrájaná červená chilli paprička so semienkami
  • 3 polievkové lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (je možné použiť aj korenie štyroch farieb)
  • 2/3 hrnčeka kvalitného extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Do misy kuchynského robota pridáme nasekanú petržlen, cesnak, šalotku, oregano, červené chilli, červený vínny ocot, soľ a korenie.
  • Mixujeme na nízku rýchlosť, aby sa suroviny len premiešali, ale nevznikla z nich hustá pasta.
  • Zmes preložíme do malej misky a zalejeme ju extra panenským olivovým olejom.
  • Jemne premiešame, aby sa spojili.
  • Nechajte odstáť po dobu 15 minút, aby sa chute premiešali.
  • Podávame ku grilovanému či pečenému mäsu, zelenine alebo použijeme ako marinádu.
Lahodná omáčka s bylinkami, vínnym octom a extra panenským olivovým olejom.
Zdroj: https://theforkedspoon.com

Čo je liek Chimichurri?

Ide o studenú omáčku, ktorá sa svojou farbou a konzistenciou podobá pestu. Chimichurri sa teší obľube po celej Južnej Amerike, najmä v Argentíne a Uruguaji, aj keď svojich fanúšikov má v podstate po celom svete.

Variantov je naozaj veľa, pretože každý si môže upraviť zloženie, ako mu najlepšie vyhovuje. Okrem iného sa dajú namiesto čerstvých byliniek používať sušené, alebo ich kombinovať.

Základné zloženie Chimichurri:

  • Čerstvá plocholistá petržlen
  • Strúčiky cesnaku
  • Šalotka (voliteľné – nie autentické)
  • Sušené oregano
  • Červený vínny ocot (alebo biely vínny ocot)
  • Červené čili alebo sušené čili vločky
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Extra panenský olivový olej

Ako vyrobiť omáčku?

Príprava je jednoduchá a nezahŕňa žiadne varenie. Ideálnym pomocníkom je kuchynský robot, ktorý všetko naseká na veľmi malé kúsky. Musíme si však strážiť, aby sa nám zo suroviny neurobila hustá pasta, to by potom bolo pesto a nie chimichurri.

Pokiaľ nemáme robota, jednoducho použijeme nôž a nakrájame jednotlivé ingrediencie na čo najmenšie kúsočky alebo vezmeme sekáčik na bylinky a poriadne bylinkám nasekáme.

Ako jej podávať?

Toto tradičné argentínske ochucovadlo je možné servírovať k steaku alebo grilovanému mäso. Avšak pokojne sa môže spojiť s kuraťom, krevetami a hodí sa aj na ryby. Taká lyžička omáčky na tresku či lososa urobí divy.

Je perfektný na marinovanie mäsa, ale aj na grilovanie a opekanie. Nebojte sa experimentovať a ochutiť s ňou cestoviny, pizzu, vajcia, ryžu, grilované zeleninové špízy, šalát a napríklad aj polievku. Fantázii sa medze nekladú a vyskúšať sa má všetko.

Zaujímavé variácie

Veľkou výhodou tejto marinády/omáčky je jej univerzálnosť. Vďaka tomu môžeme v podstate prihodiť akúkoľvek chutnú surovinu a vyrobiť tak ďalšiu alternatívu základnej verzie.

Vynikajúce je potrebné čerstvé oregano s rukolou, ale aj čerstvý kôpor, mäta, kel, mangold, zelená horčica a ďalšie. Samozrejme, stačí len trocha od každej vybranej suroviny, ale aj tak to stojí za to.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.