5 úžasných mexických polievok ktoré si zamilujete. Ochutnajte ich všetky!

Chcete vyskúšať niečo nové?

Poďte s nami vyskúšať tieto skvelé recepty na mexické polievky.

Mexická kuchyňa je známa svojou farebnosťou a rozmanitosťou.

Nemusíte sa ničoho báť, všetky polievky sú jednoduché na prípravu a budú chutiť celej rodine.

Tradičná polievka z Mexika

Táto polievka sa radí medzi klasické recepty mexickej kuchyne a rozhodne stojí za to vyskúšať.

Ingrediencie

  • 1 lyžica oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 paprika
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 0.6 kg kuracích pŕs
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 plechovka passaty
  • 1 šálka kukurice
  • chilli podľa chuti
  • 4 kukuričné tortilly
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletá paprika
  • ¼ šálky limetkovej šťavy
  • ¼ šálky čerstvého koriandra
  • soľ, korenie

Postup

  1. Cibuľu a papriku si nakrájame na kocky a orestujeme na oleji asi 5 minút.
  2. Pridáme prelisovaný cesnak, mletú rascu, mletú papriku, chilli a dobre premiešame.
  3. Zalejeme kuracím vývarom a vložíme surové kuracie prsia. Privedieme do varu a stiahneme plameň.
  4. Varíme asi 20 minút. Akonáhle bude kura uvarené tak ho vyberieme z polievky a mäso natrháme vidličkou na malé kúsky a tie potom vložíme späť do polievky.
  5. Do hrnca pridáme plechovku paradajok, plechovku passaty a 1 šálku kukurice.
  6. Varíme asi 5 minút. Tesne pred podávaním pridáme soľ, korenie, limetkovú šťavu a čerstvo nasekaný koriander.
  7. Kukuričnú tortillu si osmažíme na troche oleja asi 30 sekúnd z každej strany, nakrájame na prúžky, ozdobíme nimi polievku a môžeme podávať.
Polievka s paradajkami, kuraťom a kukuricou s tortilou.
zdroj: blog.amigofoods.com

Mexická fazuľová polievka

Táto polievka je skvelou voľbou pokiaľ nemáte veľa času ale napriek tomu by ste si dali dobrú polievku. Budete ju mať na stole za dvadsať minút.

Ingrediencie

  • 1 plechovka fazule
  • 1 plechovka paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • vývar
  • 1 chipotle paprička – môžete použiť viac alebo menej podľa chuti
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • koriander, limetka a kyslá smotana na podávanie
  • soľ, korenie

Postup

  1. V hrnci psr rozpálime olej a orestujeme na ňom cibule nasekané nahrubo.
  2. Pridáme paradajky, cesnak, soľ a dobre premiešame.
  3. Pridáme vývar, chipotle papričku, fazuľa bez nálevu, rascu. Znovu premiešame a rozmixujeme.
  4. Polievku ešte chvíľku necháme variť, dochutíme pokiaľ je to potrebné.
  5. Podávame s limetkou, koriandrom a kyslou smotanou.
Fazuľová polievka s koriandrom a kyslou smotanou.
zdroj: mexicanplease.com

Máte radi fazuľu? Vyskúšajte tieto skvelé recepty s fazuľami!

Aztécka polievka

Táto polievka je v Mexiku známa ako sopa Azteca a aj ako iné mexické polievky vás ohromí svojou nezvyčajnou kombináciou chutí.

Ingrediencie

  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pasilla chilli paprička
  • 1 plechovka paradajok
  • 150 g syra strúhaného syra Monterey Jack
  • 600 g vareného kuracieho mäsa
  • 8 šálok vývaru
  • 1 avokádo
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 limetka
  • soľ, korenie

Postup

  1. Na panvici si na sucho opečieme čili papričku. Stačí chvíľka pokiaľ nezačne voňať.
  2. Odstránime stopku a semienka a rozmixujeme spolu s paradajkami do hladka.
  3. V hrnci si rozpálime olej a orestujeme si na kocky nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak asi 8 minút.
  4. Akonáhle má zelenina zlatistú farbu tak ju pridáme do mixéra k paradajkám a chilli. Rozmixujeme na hladký krém.
  5. Tento krém nalejeme spä do hrnca, varíme asi 8-10 minút kým nám krém nezhustne.
  6. Zalejeme vývarom, privedieme do varu a stiahneme plameň.
  7. Pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso, dochutíme soľou, korením a varíme ďalších asi 8 minút.
  8. Podávame s avokádom, strúhaným syrom, kyslou smotanou a limetkou.
Polievka so syrom, avokádom a kyslou smotanou.
zdroj: sauveur.com

Kukuričná polievka s limetkou

Chuť tejto výdatnej mexickej polievky vás bude skutočne baviť. Uvidíte sami!

Ingrediencie

  • 3 lyžice oleja
  • 5 šálok kukurice
  • 4 šálky vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ šálky strúhaného syra Cotija (možno nahradiť parmezánom alebo syrom romano)
  • 1 cibuľa
  • ½ téglika kyslej smotany
  • 1 lyžička limetkovej šťava
  • 1 lyžička strúhanej limetkovej kôry
  • čerstvý koriander
  • chilli podľa chuti
  • soľ

Postup

  1. V hrnci si rozohrejeme olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, kukuricu, chilli, soľ a korenie a restujeme asi 10 minút pokiaľ nebude cibuľa mäkká a kukurica nebude mať zlatú farbu.
  2. Pridáme prelisovaný cesnak a dobre premiešame. 1 šálku tejto zmesi odoberieme a necháme bokom. Budeme ju potom potrebovať na podávanie.
  3. Zmes zalejeme vývarom a privedieme do varu a varíme asi 20 minút.
  4. Do polievky primiešame nastrúhaný syr a kyslú smotanu. Polievku rozmixujeme do hladka.
  5. Polievku dochutíme soľou, limetkovou šťavou a kôrou. Podávame s čerstvým koriandrom a kukuričnou zmesou.
Kukuričná krémová polievka polievka v zelenom hrnčeku.
zdroj: stripedspatula.com

Paradajková polievka s tortilla chipsy

Túto polievku si zamilujú nielen vegetariáni a vegáni, ale všetci milovníci zeleniny a rýchleho varenia.

Ingrediencie

  • 2 lyžice oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plechovky paradajok
  • ½ chilli papričky – podľa chuti môžete pridať alebo ubrať
  • 1 cibuľa
  • ½ plechovky kokosového mlieka
  • 300 g paprík
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ, korenie
  • limetka, koriander a tortilla chipsy na podávanie

Postup

  1. V hrnci psr rozpálime olej a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, chilli a prelisovaný cesnak. Restujeme 2 minúty.
  2. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a varíme 15 minút.
  3. Podľa potreby môžeme pridať vodu alebo viac kokosového mlieka.
  4. Rozmixujeme polievku v hladký krém a podávame s limetkou, koriandrom a tortilla chipsami.
Tomatová polievka s kokosovým mliekom v modrej miske.
zdroj: simpleveganblog.com

Zaujímavosti mexickej kuchyne

Mexická kuchyňa nie je iba plná chutí a farieb, ale je tiež plná zvláštností a zaujímavostí o ktorých ste možno nevedeli. Ktoré sú to?

  • Čokoláda, vanilka, fazuľa, čiže, avokádo a či paradajky majú pôvod v Mexiku.
  • Pravé a autentickej mexickej guacamole sa pripravuje bez limetkovej šťavy a cesnaku. Nájdete v ňom cibuľu, paradajku, chilli, koriander a soľ.
  • Mexická avokáda sa nesmela až do roku 1997 vyvážať do USA. Až v roku 2002 sú povolené vo všetkých päťdesiatich štátoch.
  • Caesar šalát pochádza z Mexika a prvýkrát ho urobil v roku 1924 taliansky imigrant čo vlastnil reštauráciu v Tijuane.
  • Priemerná mexická rodina zje takmer kíl tortíl denne.
  • V Mexiku sa zje asi 50 miliárd tacos ročne.

Mexickú kuchyňu rozhodne stojí za to ochutnať. Ktorý z týchto receptov na mexické polievky vyskúšate ako prvý?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.