4 báječné recepty na tacos s mäsom aj bez mäsa: Inšpirujte sa mexickou kuchyňou!

Tacos je taká malá tortilla, ktorá sa plní zmesou o rôznych igredienciách.

Tu sa môžete inšpirovať tými najlepšími a pritom jednoduchými receptami na tacos či už s mäsom alebo vegetariánskym variantom.

Navyše, ak si chcete vytvoriť svoju vlastnú domácu tacos placku, na konci článku vám poradím ako na to!

Pripravte si toto tradičné mexické jedlo a prekvapte svojich stravníkov.

Hovädzie tacos

Pokiaľ máte radi hovädzie mäso, je tento variant receptu práve pre vás. Navyše vám jeho príprava zaberie iba pol hodiny.

Ingrediencie

  • 12 ks tacos shells placky
  • 400g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru alebo vody
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ks strednej cibule, nasekané
  • 1/2 ČL mletého chilli
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL morskej soli
  • 1/2 ČL mletého korenia
  • Strúhaný gouda syr, krájaná paradajka a šalát

Postup

  • Predhrejte rúru na 160°C.
  • Na strednom ohni zahrejte olivový olej a osmažte cibuľu.
  • Pridajte hovädzie mäso a smažte kým nezhnedne, potom zlejte prebytočný tuk.
  • Pridajte čili, rascu, papriku, soľ, korenie a poriadne premiešajte.
  • Pridajte 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru (alebo vody) a varte 15 minút.
  • Medzitým zabaľte tacos placky do fólie a hrejte v rúre po dobu 20-25 minút (prípadne sa riaďte pokynmi na balenie)
  • Pred podávaním placky nakrájajte podľa pokynov na balení.
  • Plnené tacos podávajte so strúhaným syrom, s nakrájanou paradajkou a ľadovým šalátom.
Tacos s hovezim mäsom posypané syrom
Zdroj: recipetineats.com

Mexické pouličné tacos

Jednoduché, rýchle, autentické „carne asada“ pouličné tacos, ktoré si teraz môžete pripraviť priamo doma!

Ingrediencie

  • 12 ks tacos shells placiek
  • 500g hovädzieho mäsa
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL repkového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL chilli korenie
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 1/2 šálky nasekaných listov koriandra
  • 1 nakrájaná limetka

Postup

  • V miske zmiešajte sójovú omáčku, limetkovú šťavu, lyžicu repkového oleja, nadrvený cesnak, chilli, rascu a oregano.
  • V zmesi marinujte hovädzie mäso po dobu aspoň 1-4 hodín, pričom občas premiešajte.
  • Na panvici rozohrejte na strednom ohni lyžicu repkového oleja.
  • Pridajte mäso aj s marinádou a smažte kým nezhnedne a marináda sa nezredukuje (5-6 minút)
  • Podľa chuti môžete dosoliť.
  • Podľa návodu na obale pripravte tacos placky, ktoré naplníte zmesou a podávajte posypané cibuľou, koriandrom a limetkou.
Tacos posypané koriandrom
Zdroj: closetcooking.com

Ocenili by ste radu ohľadom výberu nového sporáka? V našom teste kombinovaných sporákov sa môžete dozvedieť oveľa viac.

Kuracie tacos s prelivom z koriandra

Rýchle, za 20 minút hotové tacos s grilovaným kuracím mäsom a navyše preliate krémovou koriandrovou omáčkou je ideálny pre rodinné večere.

Ingrediencie na mäsovú zmes

  • 8 ks tacos shells placiek
  • 500g kuracieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL mletého chilli
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL mletého cesnaku
  • 1/2 ČL soli alebo podľa chuti
  • 1/4 ČL mletého korenia

Ingrediencie na cibuľovo-paradajkovú zmes

  • 1/2 šálky jemne nakrájanej cibule
  • 1/2 šálky jemne nakrájanej paradajky
  • 1/4 šálky jemne nasekaného koriandra
  • 1 jemne nasekané jalapeno
  • 1 ČL limetkovej šťavy
  • Štipka soli alebo korenia podľa chuti

Ingrediencie na koriandrový preliv

  • 1/4 šálky majonézy alebo kyslej smotany
  • 1/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 2 PL mletého koriandra
  • Štipku soli a korenia.

Postup

  • V mise marinujte kuracie mäso s cesnakom, lyžicou olivového oleja, limetkovou šťavou, korením.
  • Na veľkej panvici na olivovom oleji osmažte z oboch strán kuracie mäso, potom dajte bokom najmenej na 5 minút.
  • Mäso potom nakrájajte na malé kúsky.
  • V malej miske zmiešajte nakrájané paradajky, jalapeno, cibuľu, koriander a limetkovú šťavu.
  • V ďalšej miske zmiešajte ingrediencie na preliv z koriandra.
  • Podľa návodu na obale pripravte tacos placky.
  • Každú placku naplňte mäsom, niekoľkými lyžicami cibuľovo-paradajkovej zmesi a poliate koriadrovým prelivom podľa chuti.
Tacos s koriadrovým prelivom
Zdroj: gimmedelicious.com

TIP: Pre inšpiráciu na vynikajúcu tortillu omrknite najlepšie recepty na náplne do tortilly.

Pikantné vegetariánske tacos s fazuľami

Táto varianta vegetariánskeho fazuľového tacos, ľahko koreneného rascou a údenou paprikou, je doplnená čerstvým guacamolom a salsou s granátovým jablkom.

Ingrediencie

  • 1 PL rastlinného oleja
  • 3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 3 x 400g plechovky čiernych fazule, odkvapkaných a opláchnutých
  • 3 PL jablčného octu
  • 1,5 PL medu
  • 1,5 PL údené papriky
  • 1,5 PL mletej rasce
  • 8-12 tacos shells placky
  • Chipotle alebo iná pálivá omáčka
  • Kyslá smotana

Ingrediencie na guacamole

  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 2 PL hrubo nasekaného koriandra
  • 1 ks zelenej chilli, nakrájanej na plátky
  • 2 avokáda, rozpolená a roztlačená
  • Šťava z 1 limetky

Ingrediencie na salse

  • 110 g granátového jablka
  • 1 zelené chilli, jemne nakrájané na kocky
  • 1 malá cibuľa jemne nakrájaná na kocky
  • Hrsť nasekaného čerstvého koriandra

Postup

  • Na veľkej panvici rozpálite olej, pridajte cesnak a smažte dozlatista.
  • Pridajte fazuľu, jablkový ocot, med a korenie spolu s 1 lyžičkou alebo viac soli podľa chuti.
  • Chvíľu povarte a potom odložte bokom.
  • Na guacamole rozdrvte cesnak, koriander a čili na hrubú pastu.
  • Potom rozdrvte avokádo s trochou soli, vyžmýkajte limetkovú šťavu a odložte bokom.
  • Zmiešajte ingrediencie na salse v malej miske.
  • Podľa pokynov na obale pripravte tacos placky.
  • Placky podávajte plnené fazuľami, potom naložte guacamole, trochu salsy, pálivou omáčkou a trochou kyslej smotany.
Fazuľové tacos so salsou
Zdroj: midwestfoodieblog.com

Domáce kukuričné placky na tacos

Pokiaľ si chcete tacos pripraviť doma a to vrátane vlastnej tortillovej placky, nájdete tu aj návod na jej prípravu.

Potrebujete iba pár nevyhnutných ingrediencií a samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.

Zmiešajte 1 až 1,5 šálky kukuričnej múky, 1/2 šálky vody, štipku soli a pár kvapiek citróna. Vytvarujte menšie gule ako golfová loptička, z ktorých potom vyvaľkáte okrúhle placky. Placky opražíte na rozpálenej panvici bez oleja z oboch strán.

Teraz, keď máte placky hotové, môžete ich naplniť akoukoľvek vami vybranou náplňou z vyššie uvedených alebo sa inšpirujte týmito báječnými náplňami do tortilly.

Buen Provecho!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.