Tacos je taká malá tortilla, ktorá sa plní zmesou o rôznych igredienciách.
Tu sa môžete inšpirovať tými najlepšími a pritom jednoduchými receptami na tacos či už s mäsom alebo vegetariánskym variantom.
Navyše, ak si chcete vytvoriť svoju vlastnú domácu tacos placku, na konci článku vám poradím ako na to!
Pripravte si toto tradičné mexické jedlo a prekvapte svojich stravníkov.
Hovädzie tacos
Pokiaľ máte radi hovädzie mäso, je tento variant receptu práve pre vás. Navyše vám jeho príprava zaberie iba pol hodiny.
Ingrediencie
- 12 ks tacos shells placky
- 400g mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru alebo vody
- 2 PL olivového oleja
- 1 ks strednej cibule, nasekané
- 1/2 ČL mletého chilli
- 1/2 ČL mletej rasce
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1/2 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletého korenia
- Strúhaný gouda syr, krájaná paradajka a šalát
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Na strednom ohni zahrejte olivový olej a osmažte cibuľu.
- Pridajte hovädzie mäso a smažte kým nezhnedne, potom zlejte prebytočný tuk.
- Pridajte čili, rascu, papriku, soľ, korenie a poriadne premiešajte.
- Pridajte 1/2 hrnčeka hovädzieho vývaru (alebo vody) a varte 15 minút.
- Medzitým zabaľte tacos placky do fólie a hrejte v rúre po dobu 20-25 minút (prípadne sa riaďte pokynmi na balenie)
- Pred podávaním placky nakrájajte podľa pokynov na balení.
- Plnené tacos podávajte so strúhaným syrom, s nakrájanou paradajkou a ľadovým šalátom.

Mexické pouličné tacos
Jednoduché, rýchle, autentické „carne asada“ pouličné tacos, ktoré si teraz môžete pripraviť priamo doma!
Ingrediencie
- 12 ks tacos shells placiek
- 500g hovädzieho mäsa
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL limetkovej šťavy
- 2 PL repkového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL chilli korenie
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 väčšia červená cibuľa
- 1/2 šálky nasekaných listov koriandra
- 1 nakrájaná limetka
Postup
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, limetkovú šťavu, lyžicu repkového oleja, nadrvený cesnak, chilli, rascu a oregano.
- V zmesi marinujte hovädzie mäso po dobu aspoň 1-4 hodín, pričom občas premiešajte.
- Na panvici rozohrejte na strednom ohni lyžicu repkového oleja.
- Pridajte mäso aj s marinádou a smažte kým nezhnedne a marináda sa nezredukuje (5-6 minút)
- Podľa chuti môžete dosoliť.
- Podľa návodu na obale pripravte tacos placky, ktoré naplníte zmesou a podávajte posypané cibuľou, koriandrom a limetkou.

Ocenili by ste radu ohľadom výberu nového sporáka? V našom teste kombinovaných sporákov sa môžete dozvedieť oveľa viac.
Objavte podobné tipy
Kuracie tacos s prelivom z koriandra
Rýchle, za 20 minút hotové tacos s grilovaným kuracím mäsom a navyše preliate krémovou koriandrovou omáčkou je ideálny pre rodinné večere.
Ingrediencie na mäsovú zmes
- 8 ks tacos shells placiek
- 500g kuracieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL limetkovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL mletého chilli
- 1/2 ČL mletej papriky
- 1/2 ČL mletého cesnaku
- 1/2 ČL soli alebo podľa chuti
- 1/4 ČL mletého korenia
Ingrediencie na cibuľovo-paradajkovú zmes
- 1/2 šálky jemne nakrájanej cibule
- 1/2 šálky jemne nakrájanej paradajky
- 1/4 šálky jemne nasekaného koriandra
- 1 jemne nasekané jalapeno
- 1 ČL limetkovej šťavy
- Štipka soli alebo korenia podľa chuti
Ingrediencie na koriandrový preliv
- 1/4 šálky majonézy alebo kyslej smotany
- 1/4 šálky gréckeho jogurtu
- 1 PL limetkovej šťavy
- 2 PL mletého koriandra
- Štipku soli a korenia.
Postup
- V mise marinujte kuracie mäso s cesnakom, lyžicou olivového oleja, limetkovou šťavou, korením.
- Na veľkej panvici na olivovom oleji osmažte z oboch strán kuracie mäso, potom dajte bokom najmenej na 5 minút.
- Mäso potom nakrájajte na malé kúsky.
- V malej miske zmiešajte nakrájané paradajky, jalapeno, cibuľu, koriander a limetkovú šťavu.
- V ďalšej miske zmiešajte ingrediencie na preliv z koriandra.
- Podľa návodu na obale pripravte tacos placky.
- Každú placku naplňte mäsom, niekoľkými lyžicami cibuľovo-paradajkovej zmesi a poliate koriadrovým prelivom podľa chuti.

TIP: Pre inšpiráciu na vynikajúcu tortillu omrknite najlepšie recepty na náplne do tortilly.
Pikantné vegetariánske tacos s fazuľami
Táto varianta vegetariánskeho fazuľového tacos, ľahko koreneného rascou a údenou paprikou, je doplnená čerstvým guacamolom a salsou s granátovým jablkom.
Ingrediencie
- 1 PL rastlinného oleja
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- 3 x 400g plechovky čiernych fazule, odkvapkaných a opláchnutých
- 3 PL jablčného octu
- 1,5 PL medu
- 1,5 PL údené papriky
- 1,5 PL mletej rasce
- 8-12 tacos shells placky
- Chipotle alebo iná pálivá omáčka
- Kyslá smotana
Ingrediencie na guacamole
- 1 malý strúčik cesnaku
- 2 PL hrubo nasekaného koriandra
- 1 ks zelenej chilli, nakrájanej na plátky
- 2 avokáda, rozpolená a roztlačená
- Šťava z 1 limetky
Ingrediencie na salse
- 110 g granátového jablka
- 1 zelené chilli, jemne nakrájané na kocky
- 1 malá cibuľa jemne nakrájaná na kocky
- Hrsť nasekaného čerstvého koriandra
Postup
- Na veľkej panvici rozpálite olej, pridajte cesnak a smažte dozlatista.
- Pridajte fazuľu, jablkový ocot, med a korenie spolu s 1 lyžičkou alebo viac soli podľa chuti.
- Chvíľu povarte a potom odložte bokom.
- Na guacamole rozdrvte cesnak, koriander a čili na hrubú pastu.
- Potom rozdrvte avokádo s trochou soli, vyžmýkajte limetkovú šťavu a odložte bokom.
- Zmiešajte ingrediencie na salse v malej miske.
- Podľa pokynov na obale pripravte tacos placky.
- Placky podávajte plnené fazuľami, potom naložte guacamole, trochu salsy, pálivou omáčkou a trochou kyslej smotany.

Domáce kukuričné placky na tacos
Pokiaľ si chcete tacos pripraviť doma a to vrátane vlastnej tortillovej placky, nájdete tu aj návod na jej prípravu.
Potrebujete iba pár nevyhnutných ingrediencií a samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
Zmiešajte 1 až 1,5 šálky kukuričnej múky, 1/2 šálky vody, štipku soli a pár kvapiek citróna. Vytvarujte menšie gule ako golfová loptička, z ktorých potom vyvaľkáte okrúhle placky. Placky opražíte na rozpálenej panvici bez oleja z oboch strán.
Teraz, keď máte placky hotové, môžete ich naplniť akoukoľvek vami vybranou náplňou z vyššie uvedených alebo sa inšpirujte týmito báječnými náplňami do tortilly.
Buen Provecho!