Tieto recepty na Sacher torty z čokolády si zamilujete na prvé uhryznutie. Inšpirujte sa!

Pokiaľ ste milovníci všetkého čokoládového, tak už nemusíte hľadať ďalej.

Tieto fantastické recepty na Sacherovu tortu vás úplne ohromia.

Postupy a ingrediencie sú inšpirované poprednými rakúskymi cukrárňami, preto chuť týchto tort nemôže nič prekonať.

Pravý Sacher tortu

Pokiaľ dodržíte všetky postupy popísané v tomto recepte, bude pre vás odmenou lahodný čokoládový zákusok, ktorý bude chutiť skoro ako z cukrárne Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, pretože originálna receptúra torty je už skoro po 200 rokov držaná v tajnosti.)

Na korpus

  1. 130 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
  2. Vanilkový struk (možné nahradiť extraktom z vanilky)
  3. 150 g zmäknutého masla
  4. 100 g práškového cukru
  5. 6 vajec
  6. 100 g cukru kryštál
  7. 140 g hladkej múky
  8. 200 g marhuľového džemu

Na polevu

  1. 200 g práškového cukru
  2. 150 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)

Na ozdobenie

  1. Nesladená šľahačka na ozdobu

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom a vysypeme múkou
  3. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 130 g čokolády s cukrom kryštál
  4. Necháme ju mierne vychladnúť
  5. Vo veľkej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkou
  6. Miešame, kým sa v ceste neobjavia bublinky
  7. Oddelíme bielky od žĺtkov
  8. A do maslovej zmesi vmiešame iba žĺtky
  9. Keď sú žĺtky dobre prepojené s maslovou zmesou, začneme primiešavať rozpustenú čokoládu
  10. Vyšľaháme bielky s cukrom do pevnej konzistencie
  11. Potom opatrne premiešame s čokoládovo-máslovou zmesou
  12. Na vzniknutú zmes preosejeme múku
  13. Všetky ingrediencie opatrne vmiešame
  14. Cesto prelejeme do tortovej formy a uhladíme jeho povrch
  15. Tortu pečieme približne 10 – 15 minút na strednom rošte
  16. Dvierka rúry musia byť mierne pootvorené (na šírku prsta)
  17. Po uplynutí 15 minút rúru zatvoríme a pečieme ďalších 50 minút
  18. Keď je torta hotová, vyberieme ju z rúry a povolíme tortovú formu
  19. Vyklopíme ho na kovovú mriežku a necháme ho 20 minút chladnúť, potom zložíme papier na pečenie a necháme ho úplne vychladnúť.
  20. Tortu rovnomerne rozrežeme na polovicu
  21. Marhuľový džem zahrejeme a rozmiešame dohladka
  22. Potrieme ním obe polovice torty, položíme jednu na druhú a džemom potrieme aj strany torty
  23. Na polevu si pripravíme, do hrnca, 125 ml vody a do nej pridáme práškový cukor
  24. Zmes varíme pri vysokej teplote asi 5 minút
  25. Cukorný sirup zložíme z platne a necháme ho vychladnúť
  26. Čokoládu nakrájame na malé kúsky a postupne zamiešavame do sirupu
  27. Musí vzniknúť hustá poleva
  28. Ešte vlažnú polevu nalejeme na povrch torty a rýchlo ju rovnomerne rozotrieme
  29. Polevu musíme nechať niekoľko hodín tuhnúť
  30. Sacher tortu podávame ozdobenú šľahačkou
Čokoládová torta so šľahačkou a karamelovým cukríkom.
Zdroj: cuisineathome.com

Najlepšie Sacher tortu

Vychutnajte si kus čokoládového neba. Zákusok, ktorý je snáď hlavnou turistickou atrakciou Viedne a pre jeho ochutnanie sa stoja dlhé rady, aj za nepriaznivého počasia. Presne tým si môžete v pár krokoch upiecť u vás v kuchyni. A vychutnať si ho s viedenskou kávou v teple domova.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 130 g hladkej múky
  2. ½ prášku do pečiva
  3. ½ lyžičky soli
  4. 230 g povoleného masla
  5. 230 g cukru kryštál
  6. 8 celých vajec
  7. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  8. 170 g horkej čokolády

Na náplň

  1. 500 g marhuľovej marmelády
  2. 60 ml kvalitného rumu
  3. 110 g masla
  4. 170 g horkej čokolády
  5. 2 lyžice kukuričného sirupu/medu/javorového sirupu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a vysypeme múkou
  3. Strany formy vymastíme maslom a vysypeme múkou
  4. Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
  5. Rozpustenú čokoládu necháme vychladnúť
  6. Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ
  7. V druhej mise vymiešame zmäknuté maslo s polovicou cukru kryštál
  8. Pridáme žĺtky a extrakt z vanilky
  9. Zmes poriadne miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili
  10. Prisypeme suché ingrediencie a znovu spolu premiešame, aby vzniklo jednoliate cesto
  11. Do cesta primiešame vychladnutú čokoládu
  12. Z bielkov si vyšľaháme sneh
  13. Pomaly pridávame zvyšok cukru a sneh vyšľaháme do pevnej konzistencie
  14. Sneh potom opatrne vmiešame do cesta, aby bolo cesto celistvé
  15. Cesto prelejeme do pripravenej formy a zarovnáme ho
  16. Tortu pečieme približne 45 – 50 minút, kým zo stredu torty vyberieme čisté špáradlo
  17. Potom tortu vyberieme a vychladíme ho na 10 minút ešte zatvorenú vo forme
  18. Potom ho z formy vyberieme na kovovú mriežku a necháme, úplne vychladnúť
  19. Do marhuľovej marmelády vmiešame rum
  20. Tortu rozpolíme a potrieme vnútro marmeládou
  21. Polovky na seba priložíme a potrieme celý povrch torty zvyšnou marmeládou
  22. Takto tortu necháme odpočinúť aspoň 1 hodinu
  23. Čokoládu ohrievame na vodnom kúpeli, potom pridáme maslo a miešame, kým sa oboje nerozpustí a nespojí
  24. Do zmesi pridáme sirup
  25. Teplou polevou prelejeme tortu a potrieme jej celú tortu
  26. Polevu na Sacher torte necháme stuhnúť, kým ju budeme podávať

Ak hotovú tortu uložíte na jeden alebo dva dni do chladu chladničky, tak sa jej chuť zintenzívni, a to vďaka marhuľovej marmeláde, ktorá sa vsiakne do korpusu.

Celá torta s čokoládovou polevou a čokoládovými peniazmi.
zdroj: larecetadelafelicidad.com

Sacher torta s jablkami

Klasické čokoládové cesto doplnené o jablká, ktoré dodajú celej torte ešte väčšiu vláčnosť ako s originálnym receptom. Odporúčame nezjesť tortu hneď, ale nechať ho pár dní odležať v chladničke a vláčnosť jabĺk, spolu s marmeládou urobia svoje čaro.

Čo budeme potrebovať

  1. 100 g trstinového cukru
  2. 100 g celozrnnej múky
  3. 10 g prášku do pečiva
  4. Lyžička škorice
  5. 200 g jabĺk
  6. 2 vajcia
  7. 110 g oleja
  8. 70 g bielej čokolády (nahrubo nastrúhaná)
  9. 175 g kvalitnej horkej čokolády
  10. 75 g smotany (48 %)

Postup

  1. Vo veľkej mise zmiešame cukor, múku, prášok do pečiva a škoricu
  2. Premiešame a pridáme postrúhané jablko, vajcia a olej
  3. Cesto premiešame, aby sa spojilo
  4. Cesto prelejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej maslom
  5. Tortu pečieme na 180 stupňov približne 35 – 40 minút
  6. Na polevu vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu
  7. Keď je čokoláda rozpustená, prilejeme smotanu a varíme
  8. Keď je torta hotová, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť.
  9. Na vychladenú tortu nalejeme čokoládovú polevu a posypeme kúskami bielej čokolády
  10. Pred podávaním necháme tortu stuhnúť

Ako je nám známe tort je celý rad, ale ak ste ešte nenašli svojho favorita tak preskúmajte tieto recepty na sladké aj slané torty , kde ho určite nájdete.

Vláčna čokoládová torta plnená nastrúhanými jablkami.
Zdroj: jernejkitchen.com

Vegánska Sacherova torta

Tak trochu netradičné podanie tohto dezertu. Musíme vyhovieť potrebám širokého publika a vegánstvo je veľmi populárnym životným štýlom, preto prichádzame s vegánskou verziou tejto torty.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice kokosového oleja
  2. 200 g nemliečnej čokolády
  3. 2 hrnčeky bezlepkovej múky
  4. ½ šálky kakaa
  5. 1 ½ lyžičky jedlej sódy
  6. lyžička soli
  7. hrnček jablčného pyré
  8. 2 lyžice javorového sirupu
  9. lyžička vanilkového extraktu
  10. lyžice jablčného octu
  11. 2 hrnčeky nemliečneho mlieka (mandľové, sójové, ovsené)
  12. 150 g marhuľovej marmelády

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. Tortovú formu vymastíme rastlinným tukom a dno vyložíme papierom na pečenie
  3. Na vodnom kúpeli rozpustíme kokosový olej s čokoládou
  4. Než sa čokoláda rozpustí, preosejeme si múku, kakao, jedlú sódu, soľ a premiešame
  5. V samostatnej mise zmiešame jablčné pyré, javorový sirup, vanilku, ocot a nemlieko
  6. Mokré ingrediencie spolu premiešame
  7. Za stáleho miešania vlejeme mokré ingrediencie do suchých a miešame, kým sa úplne nespoja
  8. Pridáme čokoládovú zmes a znova premiešame
  9. Polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy
  10. Vložíme formu s cestom do rúry a pečieme približne 30 – 35 minút
  11. Vykonáme test špajlí
  12. Keď je špajľa čistá, vyberieme tortu z rúry a necháme ju 5 minút chladnúť vo forme
  13. Potom z neho formu zložíme
  14. Postup zopakujeme s druhou polovicou cesta, pečieme po rovnako dlhú dobu
  15. Pred nanesením marmelády necháme oba korpusy úplne vychladnúť.
  16. Jednu polovicu potrieme lekvárom a priklopíme tou druhou
Vegánska čokoládová torta s marhuľovou marmeládou.
Zdroj: theminimalistvegan.com

Ak chcete mať Sacher tortu aj s polevou rozpustite si trochu čokolády, ktorú ste použili na náplň a nalejte ju na povrch.
Pokiaľ vám nebude vadiť trochu drobivejší korpus, môžete upiecť celé tortové cesto naraz. Pečte asi 40 minút a potom zakryte vrch alobalom (inak sa spáli) a pečte ďalších 10–15 minút. Nechajte vychladnúť a rozpoľte. Potrite marhuľovou marmeládou a je hotovo.

Lava cakes

Tu sme si pre vás pripravili skutočnú čerešničku na torte medzi čokoládovými receptami. Čokoládovejší dezert asi len tak nenájdete. Pokiaľ chcete, aby tento recept bol naozaj famózny, používajte čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 55% čokolády.

Čo budeme potrebovať

  1. 120 g masla
  2. 170 g horkej čokolády
  3. 2 vajcia
  4. 2 žĺtky
  5. 75 g cukru
  6. Štipka soli
  7. 2 lyžice hladkej múky

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov
  2. Malé formičky na zapekanie si vymastíme maslom a vysypeme múkou
  3. Na vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a čokoládu
  4. Vedľa v mise si vyšľaháme vajcia so žĺtkami, cukrom a soľou
  5. Cesto musí zhustnúť
  6. Čokoládu vyšľaháme do hladka a rýchlo ju vmiešame do vaječnej zmesi spoločne s múkou
  7. Cesto vylejeme do pripravených formičiek
  8. A pečieme pri vysokej teplote 12 minút, kým strany tort nesú pevné a stredy mäkké
  9. Tortičky vyberieme a necháme minútku vychladnúť
  10. Potom vršok tortičky prikryjeme tanierom a vyklopíme
  11. Torta sa musí ihneď podávať

Aby tento recept na Sacher tortu bol naozaj famózny, používajte čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 55% čokolády.

Čokoládová lávová torta s jahodou.
Zdroj: unicornsinthekitchen.com

K výbornej torte patrí aj výborná káva. K tej je ale potrebný kvalitný kávovar. Ak vám jeden taký doma chýba a vy premýšľate o jeho kúpe, pozrite sa na tieto recenzie tých najlepších pákových kávovarov , ktoré vám trh môže ponúknuť. Alebo ako už bolo spomenuté vyššie uvarte si tradičnú viedenskú kávu a kompletne zavŕšte svoje viedenské dobrodružstvo z pohodlia svojho gauča pri televízii s obľúbeným filmom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.