Pokiaľ ste milovníci všetkého čokoládového, tak už nemusíte hľadať ďalej.
Tieto fantastické recepty na Sacherovu tortu vás úplne ohromia.
Postupy a ingrediencie sú inšpirované poprednými rakúskymi cukrárňami, preto chuť týchto tort nemôže nič prekonať.
Pravý Sacher tortu
Pokiaľ dodržíte všetky postupy popísané v tomto recepte, bude pre vás odmenou lahodný čokoládový zákusok, ktorý bude chutiť skoro ako z cukrárne Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, pretože originálna receptúra torty je už skoro po 200 rokov držaná v tajnosti.)
Na korpus
- 130 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
- Vanilkový struk (možné nahradiť extraktom z vanilky)
- 150 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 6 vajec
- 100 g cukru kryštál
- 140 g hladkej múky
- 200 g marhuľového džemu
Na polevu
- 200 g práškového cukru
- 150 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
Na ozdobenie
- Nesladená šľahačka na ozdobu
Postup
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom a vysypeme múkou
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme 130 g čokolády s cukrom kryštál
- Necháme ju mierne vychladnúť
- Vo veľkej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkou
- Miešame, kým sa v ceste neobjavia bublinky
- Oddelíme bielky od žĺtkov
- A do maslovej zmesi vmiešame iba žĺtky
- Keď sú žĺtky dobre prepojené s maslovou zmesou, začneme primiešavať rozpustenú čokoládu
- Vyšľaháme bielky s cukrom do pevnej konzistencie
- Potom opatrne premiešame s čokoládovo-máslovou zmesou
- Na vzniknutú zmes preosejeme múku
- Všetky ingrediencie opatrne vmiešame
- Cesto prelejeme do tortovej formy a uhladíme jeho povrch
- Tortu pečieme približne 10 – 15 minút na strednom rošte
- Dvierka rúry musia byť mierne pootvorené (na šírku prsta)
- Po uplynutí 15 minút rúru zatvoríme a pečieme ďalších 50 minút
- Keď je torta hotová, vyberieme ju z rúry a povolíme tortovú formu
- Vyklopíme ho na kovovú mriežku a necháme ho 20 minút chladnúť, potom zložíme papier na pečenie a necháme ho úplne vychladnúť.
- Tortu rovnomerne rozrežeme na polovicu
- Marhuľový džem zahrejeme a rozmiešame dohladka
- Potrieme ním obe polovice torty, položíme jednu na druhú a džemom potrieme aj strany torty
- Na polevu si pripravíme, do hrnca, 125 ml vody a do nej pridáme práškový cukor
- Zmes varíme pri vysokej teplote asi 5 minút
- Cukorný sirup zložíme z platne a necháme ho vychladnúť
- Čokoládu nakrájame na malé kúsky a postupne zamiešavame do sirupu
- Musí vzniknúť hustá poleva
- Ešte vlažnú polevu nalejeme na povrch torty a rýchlo ju rovnomerne rozotrieme
- Polevu musíme nechať niekoľko hodín tuhnúť
- Sacher tortu podávame ozdobenú šľahačkou

Najlepšie Sacher tortu
Vychutnajte si kus čokoládového neba. Zákusok, ktorý je snáď hlavnou turistickou atrakciou Viedne a pre jeho ochutnanie sa stoja dlhé rady, aj za nepriaznivého počasia. Presne tým si môžete v pár krokoch upiecť u vás v kuchyni. A vychutnať si ho s viedenskou kávou v teple domova.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 130 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 230 g povoleného masla
- 230 g cukru kryštál
- 8 celých vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 170 g horkej čokolády
Na náplň
- 500 g marhuľovej marmelády
- 60 ml kvalitného rumu
- 110 g masla
- 170 g horkej čokolády
- 2 lyžice kukuričného sirupu/medu/javorového sirupu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom a vysypeme múkou
- Strany formy vymastíme maslom a vysypeme múkou
- Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
- Rozpustenú čokoládu necháme vychladnúť
- Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ
- V druhej mise vymiešame zmäknuté maslo s polovicou cukru kryštál
- Pridáme žĺtky a extrakt z vanilky
- Zmes poriadne miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili
- Prisypeme suché ingrediencie a znovu spolu premiešame, aby vzniklo jednoliate cesto
- Do cesta primiešame vychladnutú čokoládu
- Z bielkov si vyšľaháme sneh
- Pomaly pridávame zvyšok cukru a sneh vyšľaháme do pevnej konzistencie
- Sneh potom opatrne vmiešame do cesta, aby bolo cesto celistvé
- Cesto prelejeme do pripravenej formy a zarovnáme ho
- Tortu pečieme približne 45 – 50 minút, kým zo stredu torty vyberieme čisté špáradlo
- Potom tortu vyberieme a vychladíme ho na 10 minút ešte zatvorenú vo forme
- Potom ho z formy vyberieme na kovovú mriežku a necháme, úplne vychladnúť
- Do marhuľovej marmelády vmiešame rum
- Tortu rozpolíme a potrieme vnútro marmeládou
- Polovky na seba priložíme a potrieme celý povrch torty zvyšnou marmeládou
- Takto tortu necháme odpočinúť aspoň 1 hodinu
- Čokoládu ohrievame na vodnom kúpeli, potom pridáme maslo a miešame, kým sa oboje nerozpustí a nespojí
- Do zmesi pridáme sirup
- Teplou polevou prelejeme tortu a potrieme jej celú tortu
- Polevu na Sacher torte necháme stuhnúť, kým ju budeme podávať
Ak hotovú tortu uložíte na jeden alebo dva dni do chladu chladničky, tak sa jej chuť zintenzívni, a to vďaka marhuľovej marmeláde, ktorá sa vsiakne do korpusu.

Objavte podobné tipy
Sacher torta s jablkami
Klasické čokoládové cesto doplnené o jablká, ktoré dodajú celej torte ešte väčšiu vláčnosť ako s originálnym receptom. Odporúčame nezjesť tortu hneď, ale nechať ho pár dní odležať v chladničke a vláčnosť jabĺk, spolu s marmeládou urobia svoje čaro.
Čo budeme potrebovať
- 100 g trstinového cukru
- 100 g celozrnnej múky
- 10 g prášku do pečiva
- Lyžička škorice
- 200 g jabĺk
- 2 vajcia
- 110 g oleja
- 70 g bielej čokolády (nahrubo nastrúhaná)
- 175 g kvalitnej horkej čokolády
- 75 g smotany (48 %)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame cukor, múku, prášok do pečiva a škoricu
- Premiešame a pridáme postrúhané jablko, vajcia a olej
- Cesto premiešame, aby sa spojilo
- Cesto prelejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie alebo vymastenej maslom
- Tortu pečieme na 180 stupňov približne 35 – 40 minút
- Na polevu vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu
- Keď je čokoláda rozpustená, prilejeme smotanu a varíme
- Keď je torta hotová, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť.
- Na vychladenú tortu nalejeme čokoládovú polevu a posypeme kúskami bielej čokolády
- Pred podávaním necháme tortu stuhnúť
Ako je nám známe tort je celý rad, ale ak ste ešte nenašli svojho favorita tak preskúmajte tieto recepty na sladké aj slané torty , kde ho určite nájdete.

Vegánska Sacherova torta
Tak trochu netradičné podanie tohto dezertu. Musíme vyhovieť potrebám širokého publika a vegánstvo je veľmi populárnym životným štýlom, preto prichádzame s vegánskou verziou tejto torty.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice kokosového oleja
- 200 g nemliečnej čokolády
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky
- ½ šálky kakaa
- 1 ½ lyžičky jedlej sódy
- lyžička soli
- hrnček jablčného pyré
- 2 lyžice javorového sirupu
- lyžička vanilkového extraktu
- lyžice jablčného octu
- 2 hrnčeky nemliečneho mlieka (mandľové, sójové, ovsené)
- 150 g marhuľovej marmelády
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu vymastíme rastlinným tukom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Na vodnom kúpeli rozpustíme kokosový olej s čokoládou
- Než sa čokoláda rozpustí, preosejeme si múku, kakao, jedlú sódu, soľ a premiešame
- V samostatnej mise zmiešame jablčné pyré, javorový sirup, vanilku, ocot a nemlieko
- Mokré ingrediencie spolu premiešame
- Za stáleho miešania vlejeme mokré ingrediencie do suchých a miešame, kým sa úplne nespoja
- Pridáme čokoládovú zmes a znova premiešame
- Polovicu cesta nalejeme do pripravenej formy
- Vložíme formu s cestom do rúry a pečieme približne 30 – 35 minút
- Vykonáme test špajlí
- Keď je špajľa čistá, vyberieme tortu z rúry a necháme ju 5 minút chladnúť vo forme
- Potom z neho formu zložíme
- Postup zopakujeme s druhou polovicou cesta, pečieme po rovnako dlhú dobu
- Pred nanesením marmelády necháme oba korpusy úplne vychladnúť.
- Jednu polovicu potrieme lekvárom a priklopíme tou druhou

Ak chcete mať Sacher tortu aj s polevou rozpustite si trochu čokolády, ktorú ste použili na náplň a nalejte ju na povrch.
Pokiaľ vám nebude vadiť trochu drobivejší korpus, môžete upiecť celé tortové cesto naraz. Pečte asi 40 minút a potom zakryte vrch alobalom (inak sa spáli) a pečte ďalších 10–15 minút. Nechajte vychladnúť a rozpoľte. Potrite marhuľovou marmeládou a je hotovo.
Lava cakes
Tu sme si pre vás pripravili skutočnú čerešničku na torte medzi čokoládovými receptami. Čokoládovejší dezert asi len tak nenájdete. Pokiaľ chcete, aby tento recept bol naozaj famózny, používajte čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 55% čokolády.
Čo budeme potrebovať
- 120 g masla
- 170 g horkej čokolády
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 75 g cukru
- Štipka soli
- 2 lyžice hladkej múky
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Malé formičky na zapekanie si vymastíme maslom a vysypeme múkou
- Na vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a čokoládu
- Vedľa v mise si vyšľaháme vajcia so žĺtkami, cukrom a soľou
- Cesto musí zhustnúť
- Čokoládu vyšľaháme do hladka a rýchlo ju vmiešame do vaječnej zmesi spoločne s múkou
- Cesto vylejeme do pripravených formičiek
- A pečieme pri vysokej teplote 12 minút, kým strany tort nesú pevné a stredy mäkké
- Tortičky vyberieme a necháme minútku vychladnúť
- Potom vršok tortičky prikryjeme tanierom a vyklopíme
- Torta sa musí ihneď podávať
Aby tento recept na Sacher tortu bol naozaj famózny, používajte čokoládu, ktorá obsahuje viac ako 55% čokolády.

K výbornej torte patrí aj výborná káva. K tej je ale potrebný kvalitný kávovar. Ak vám jeden taký doma chýba a vy premýšľate o jeho kúpe, pozrite sa na tieto recenzie tých najlepších pákových kávovarov , ktoré vám trh môže ponúknuť. Alebo ako už bolo spomenuté vyššie uvarte si tradičnú viedenskú kávu a kompletne zavŕšte svoje viedenské dobrodružstvo z pohodlia svojho gauča pri televízii s obľúbeným filmom.