Sezóna broskýň je tu a vy neviete, ako s týmito čerstvými šťavnatými plodmi naložiť?
Už nemusíte hľadať!
Inšpirujte sa našimi lahodnými receptami na broskyňové buchty 5x inak.
Ochutnajte koláč s posýpkou, bábovku s citrónovou polevou či teplý chlebíček so zmrzlinou.
Budete sa olizovať!
Medová buchta s čerstvými broskyňami
Tento múčnik z čerstvých broskýň sa perfektne hodí ako lahodná letná desiata, dezert, ale aj ako raňajky. Navyše nie je presladený a tak zachutí aj tým, čo sladké buchty nemajú práve dvakrát v láske.
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálok hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 šálky rozpusteného masla
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilky
- 1 broskyňa, nakrájaná na kocky
- 1 broskyňa, nakrájaná na tenké plátky
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Do misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V samostatnej mise zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, med, 2 lyžice trstinového cukru, vajcia a vanilku.
- Vmiešajte mokré prísady do suchých, kým sa len nespoja, a vmiešajte broskyne.
- Nalejte cesto do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej štvorcovej alebo 23 cm okrúhle formy a položte naň tenké plátky broskýň a posypte zvyšnou lyžicou trstinového cukru.
- Pečte 25 minút alebo pokiaľ špajľa vložená do stredu nevyjde čistá.

Broskyňový chlebíček s vanilkovou polevou
Tento chlebíček s broskyňami je najlepší teplý s kopčekom zmrzliny, ale chybu neurobíte ani so studeným. Perfektne sa tak hodí napríklad na letný piknik.
Ingrediencie
Na chlebíček:
- 1 a 1/2 šálok hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2/3 hrnčeka masla
- 3/4 šálky cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnčeka mlieka
- 2 malé nelúpané broskyne, nakrájané na relatívne malé kúsky
Na vanilkovú polevu:
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička mlieka
Postup
- Chlebíčkovú formu o veľkosti 23 x 13 cm vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Múku a prášok do pečiva preosejte a dajte bokom.
- Maslo a cukor veľmi dobre vyšľahajte.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Po jednom zašľahajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Primiešajte zmes múky a prášku do pečiva striedavo s mliekom.
- Pri pridávaní mokrých a suchých surovín vždy začínajte a končite pri suchých surovinách.
- Všeobecne je dobré pridávať suché prísady v 3 porciách a mlieko v dvoch dávkach.
- Jemne ručne vmiešajte nasekané broskyne pomocou gumovej stierky.
- Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy a pečte asi hodinu až hodinu a 15 minút.
- Vložte do chlebíčka špáradlo a tým sa uistite, že je hotový.
- Pokiaľ vám bude chlebíček príliš hnednúť, znížte na poslednú dobu pečenia teplotu.
- Chlebíček nechajte vychladnúť vo forme po dobu 15 minút, než ho vyberiete na mriežku, aby úplne vychladol.
- Pokiaľ podávate chlebíček teplý, môžete naň pridať polevu, keď bol asi 30-40 minút po vytiahnutí z rúry.
- Pripravte si polevu.
- Jednoducho zmiešajte všetky prísady na polevu do hladka.
- V prípade potreby pridajte do polevy ešte pár kvapiek mlieka na rozriedenie alebo pridajte čajovú lyžičku alebo dve práškového cukru, aby mala poleva správnu, tekutú konzistenciu.
- Nalejte polevu rovnomerne na povrch chlebíčka.
- Dobrú chuť!

Inšpirujte sa našimi tipmi, ako si zavariť broskyne a vychutnať si ich tak po celý rok!
Objavte podobné tipy
Buchta s broskyňami a škoricou
Táto buchta je perfektne dochutená škoricou, vanilkou a je navŕšená veľkými klinmi čerstvých broskýň. Keď pridáte šľahačku, bude to už len čerešnička na torte.
Ingrediencie
- ½ šálky zmäknutého masla
- ⅔ šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilky
- kôra z 1 citróna
- 1 šálka hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 3 zrelé broskyne (nakrájané na klinky, nie je potrebné lúpať)
- ¼ šálky broskyňovej alebo marhuľovej marmelády (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte a múkou vysypte 23 cm guľatú formu.
- Odrežte kruh papiera na pečenie, ktorý zodpovedá dnu formy, a vložte do formy.
- V mise elektrického mixéra rozšľahajte pol šálky zmäknutého masla.
- Vmiešajte ⅔ šálku cukru a potom pridávajte po 1 vajci, šľahajte, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Vmiešajte vanilku a citrónovú kôru.
- Pridajte 1 šálku múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, ¼ lyžičky soli a ½ lyžičky škorice.
- Miešajte na nízkej rýchlosti, kým nezískate hladké a husté cesto.
- Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy – bude to celkom tenká vrstva, ale bude kysnúť!
- Broskyňové kliny naaranžujte na buchtu a zľahka ich zatlačte do cesta.
- Pečte 45–50 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
- V prípade potreby potrite buchtu ¼ šálkou broskyňovej alebo marhuľovej marmelády (najprv ju zahrejte v mikrovlnnej rúre po dobu 20-30 sekúnd).
- Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote – buď samotné, alebo so šľahačkou a ďalšími čerstvými broskyňami!

Broskyňová bábovka s citrónovou polevou
Keď skombinujete perfektnú chuť broskýň s maslovou, hutnou a zároveň vláčnou chuťou bábovky, vyjde vám delikátny výsledok. Zamatovo jemnú štruktúru bábovca pridáva krémový syr, ktorý z nej robí úplnú lahôdku. A čo potom citrónová poleva!
Ingrediencie
Na bábovku:
- 6 – 8 čerstvých zrelých broskýň
- 3 hrnčeky tortovej múky
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky jemnej morskej soli
- 4 veľké vajcia, plus 2 žĺtky
- 1/4 šálky mlieka
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky masla izbovej teploty (plus navyše na vymazanie formy)
- 170 g krémového syra izbovej teploty
- 3 šálky kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
Na polevu:
- 2 lyžice krémového syra izbovej teploty
- 2 lyžice masla izbovej teploty
- 1 a 1/4 šálky práškového cukru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Broskyne olúpte, nakrájajte na kocky a dajte bokom.
- Umiestnite rošt doprostred rúry a predhrejte rúru na 150°C.
- Vymažte formu na bábovku maslom a vysypte múkou.
- Prebytočnú múku vyklepte a odložte formu stranou, kým nebude pripravená na použitie.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku a soľ a dajte bokom.
- Rozšľahajte vajcia, žĺtky, mlieko a vanilkový extrakt.
- Dajte bokom.
- Pridajte maslo a krémový syr do misky stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom.
- Pokiaľ nemáte stolný mixér, použite ručný mixér.
- Miešajte na stredne vysoké rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí, asi 1 minútu.
- Postupne pridávajte cukor a miešajte ešte asi 3–4 minúty, kým sa zmes nezdá byť ľahká a nadýchaná.
- Znížte rýchlosť na minimum a pomaly vmiešajte zmes mlieka a vajec.
- Zoškrabnite strany misy a ešte raz premiešajte.
- Pridajte suché prísady v 3 dávkach, miešajte na nízkej rýchlosti.
- Zoškrabnite strany misy a ešte raz premiešajte.
- Pridajte na kocky nakrájané broskyne a citrónovú kôru a miešajte, kým nie sú broskyne rovnomerne zamiešané v ceste.
- Dajte cesto do formy a pečte 40 minút.
- Otočte formu a pokračujte v pečení ďalších 45 minút.
- Bábovku preložte na rošt a nechajte 15 minút tuhnúť.
- Vyberte bábovku z formy a nechajte ju asi 2 hodiny úplne vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Dajte maslo a krémový syr do stredne veľkej misy.
- Miešajte na stredne vysoké rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Potom pridajte práškový cukor, citrónovú šťavu a vanilku a miešajte, kým nevznikne poleva.
- Vršok bábovky bohato pokvapkajte polevou a nechajte ešte 1–2 hodiny tuhnúť.
- Nakrájajte a podávajte!

Drobenkový koláč s broskyňami
Chutný maslový koláč s čerstvými broskyňami a jemnou škoricovou posýpkou, zavŕšený sladkou vanilkovou polevou, je úplne luxusný dezert, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!
Ingrediencie
Na posýpku:
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky sušeného zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/8 lyžičky soli
- 1/2 šálky rozpusteného masla
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 500 g broskýň izbovej teploty, olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky (asi 3 stredné broskyne, každá nakrájaná na 10 plátkov)
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálky kyslej smotany
- 1/3 šálky cmaru
Na vanilkovú polevu:
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1 polievková lyžica mlieka
- 1/4 lyžičky vanilky
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte 23 cm tortovú formu nepriľnavým sprejom na varenie.
- Pripravte si posýpku.
- V mise zmiešajte dohromady múku, trstinový cukor, kryštálový cukor, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a soľ (všetky hrudky trstinového cukru rozdrvte prsty).
- Prilejte rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle vytvorte posýpku.
- Dajte bokom.
- V samostatnej miske miešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ po dobu 20 sekúnd, dajte bokom a olúpte a nakrájajte broskyne, pokiaľ ste to ešte neurobili.
- V mise elektrického stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte maslo a kryštálový cukor tak, aby bola zmes svetlá a krásne nadýchaná.
- Primiešajte 1 vajce a potom vanilku s druhým vajcom.
- Pridajte 1/3 múčnej zmesi do zmesi maslo/vajcia a miešajte len tak dlho, kým sa nespoja, potom prilejte cmar a miešajte tak dlho, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte ďalšie 1/3 múčnej zmesi a miešajte len do spojenia, potom vmiešajte kyslú smotanu.
- Dokončite primiešaním poslednej 1/3 zmesi múky a miešajte, kým sa takmer nespojí, potom vyberte z mixéra mixku, zoškrabajte strany a dno a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Rovnomerne posypte broskyňami a potom rovnomerne posypte posýpkovou zmesou.
- Pečte v predhriatej rúre, kým nie je stred koláča hotový, asi 50 – 55 minút.
- Nechajte vychladnúť na mriežke a potom podľa potreby pokvapkajte polevou.
- Polevu si pripravíte nasledovne: V mise zmiešajte práškový cukor, mlieko a vanilku.
- Pridajte viac mlieka na riedenie podľa potreby alebo viac práškového cukru, aby ste v prípade potreby zahustili.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na koláče z broskýň , po ktorých sa budete olizovať!
A aká buchta chutila najviac vám? Napíšte nám do komentárov!