Ste celiaci prípadne chystáte pohostenie na návštevu s intoleranciou lepku?
Nemusíte sa báť!
Prinášame vám tie najlepšie recepty na bezlepkové buchty, ktorí ocenia nielen celiáciu.
Vyskúšajte bábovku s pomarančovou polevou, rezy z cukiet a čokolády a mnohé ďalšie.
Užite si to!
Citrónová buchta s makom bez lepku
V každom kúsku tohto citrónového múčnika s makom je neuveriteľné kúzlo. Kúzlo citrónovej kôry, maku, vlhkého a nadýchaného cesta a osviežujúce citrónovej polevy, ktorá všetko krásne spája. Navyše je taký jednoduchý!
Ingrediencie
Na buchte:
- 1 a 2/3 šálky bielej zmesi bez lepku (napr. Doves Farm Freee)
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy (vynechajte, ak vaša múčna bezlepková zmes už obsahuje xantán)
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 šálka kryštálového cukru
- štipka soli
- kôra z 3 citrónov
- 2 lyžice maku
- 226 g zmäkčeného masla
- 4 stredné vajcia, izbové teploty
- 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkovej pasty (alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu)
- 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
Na citrónovú polevu:
- 1 šálka preosiateho práškového cukru
- 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- mak na posypanie
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C a vyložte si štvorcovú formu na pečenie 20×20 cm papierom na pečenie.
- Do veľkej misy preosejte zmes bezlepkovej múky, mandľovú múku, xantánovú gumu a prášok do pečiva.
- Pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru a mak a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zmäknuté maslo a pomocou stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zapracujte maslo do suchých prísad, kým nevznikne zmes pripomínajúca hrubú strúhanku (alebo hrubý piesok).
- V samostatnej miske zmiešajte vajcia, mlieko, vanilku a citrónovú šťavu.
- Pridajte mokré prísady do suchej zmesi s maslom a dobre premiešajte.
- Cesto preložte do vyloženej formy na pečenie, uhlaďte vršok a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút alebo kým buchta nevykysne, nezezlátne hore a dovnútra vložené špáradlo nevyjde čisté.
- Pokiaľ buchta začne hnednúť príliš rýchlo, prikryte ju alobalom a pokračujte v pečení, kým nebude hotová.
- Nechajte asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte z formy a nechajte na chladiacom rošte úplne vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Práškový cukor a 6 lyžíc citrónovej šťavy premiešajte, kým nezískate hustú zmes. (Môžete pridať viac citrónovej šťavy, aby bola poleva tekutejšia, alebo viac práškového cukru, aby bola hustejšia, podľa potreby.)
- Vychladnutú buchtu pokvapkajte citrónovou polevou, rovnomerne rozotrite po vrchu lyžicou a nechajte odkvapkať po stranách.
- Keď je poleva polosuchá, posypte buchtu makom.
- Užite si to!

Bezlepková bábovka s pomarančovou polevou
Bábovka bez lepku plnená bourbonom, sladkým vermútom a koktailovými čerešňami je absolútnou delikatesou, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší stravníci!
Ingrediencie
- 2 a ½ šálok univerzálnej bezlepkovej zmesi a ďalšie na vysypanie formy
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¾ šálky bourbonu
- 2 lyžice sladkého vermútu
- cca 40 kvapiek Bitters
- 1 šálka masla, izbové teploty
- 2 šálky cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 280 g koktailových čerešní bez stoniek, dobre scedených a nakrájaných
- 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžica najemno nastrúhanej pomarančovej kôry z 1 veľkého pomaranča
- 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte formu na bábovku nepriľnavým sprejom na pečenie, posypte trochou múky, nakloňte formu, aby bola celá pokrytá múkou, a vyklepte prebytok.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V samostatnom pohári zmiešajte bourbon, vermút a bitters.
- V elektrickom mixéri, najlepšie vybavenom lopatkovým nástavcom, šľahajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty vysokou rýchlosťou.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
- Pridajte vanilku.
- Vypnite mixér, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom bourbonovú zmes a potom zvyšok múky.
- Premiešajte.
- Pridajte čerešne a vmiešajte ich špachtľou, uistite sa, že dobre oškrabete boky a dno mixovacej nádoby.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté a bábovka nie je zlatohnedá.
- Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť vo forme a potom prevráťte na mriežku, aby poriadne vychladla.
- Vychladnutú bábovku položte na tortový tanier.
- Múčkový cukor zmiešajte s pomarančovou kôrou a 2 lyžicami pomarančovej šťavy.
- Miešajte, kým nevznikne hladká a tekutá poleva.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte ešte trochu pomarančovej šťavy.
- Polevou potrite celú bábovku a podávajte.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami bez lepku na slané aj sladké pečenie.
Jablkový koláč bez lepku
Ľahký, maslový bezlepkový koláč v kombinácii s jablkami a posypaný práškovým cukrom je úplnou lahôdkou, ktorá sa hodí nielen na slávnostný večierok, ale aj ako múčnik ku káve počas všedného dňa.
Ingrediencie
- 500 g jabĺk
- ½ šálky múky z prosa
- ¼ šálky + 3 polievkové lyžice bezlepkovej ovsenej múky
- ¼ šálky + 2 ½ polievkových lyžíc múky z lepkavej ryže
- 2 a ½ lyžice jemne mletej mandľovej múky
- ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
- 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 7 polievkových lyžíc zmäkčeného masla plus ďalšie na vymazanie formy
- ½ šálky + 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- ¼ šálky plnotučného mlieka
- 1 lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- 23 cm tortovú formu vymažte maslom a potom vysypte mandľovou múkou.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na štvrtky.
- Každú štvrtinu nakrájajte na 6-8 plátkov.
- Dajte bokom.
- V strednej mise zmiešajte múku z prosa, ovsenú múku, múku z lepkavej ryže, mandľovú múku, xantánovú gumu, prášok do pečiva a sódu.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra alebo v mixovacej nádobe s ručným mixérom zmiešajte maslo, vanilku, cukor a soľ, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte citrónovú šťavu a kôru a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Keď je mixér zapnutý, pridávajte po jednom vajci a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Keď je mixér zapnutý, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom mlieko a potom zvyšnú múku, miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky rozotrite na rovnomernú vrstvu.
- Cesto by malo byť hrubé asi 2 cm.
- Navrch naaranžujte jablká a vnorte ich tesne vedľa seba do cesta.
- Koláč pečte 45–50 minút, kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
- Ešte teplé potrite vrch koláča marhuľovým džemom.
- Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom koláč uvoľnite z formy.
- Nechajte úplne vychladnúť a potom zasuňte nôž pod tortu, aby ste odstránili dno.
- Až koláč úplne vychladne, posypte práškovým cukrom a podávajte.

Objavte podobné tipy
Bezlepková slivková buchta
Bezlepkový múčnik plný čerstvých sliviek, štipky škorice a vanilky v maslovom ceste. Je skvelý v ktorúkoľvek dennú dobu. Či už ako raňajky, brunch, obed alebo večera.
Ingrediencie
- 500 g sliviek, nakrájaných na klinky
- 1 šálka mandľovej múky
- 1 šálka bezlepkovej bielej zmesi
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy (nepridávajte, ak vaša zmes už xanthanovú gumu obsahuje)
- 1 polievková lyžica bezlepkového prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 1/2 šálky + 2 lyžice kokosového cukru
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- 1/2 šálky mlieka izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vyložte pekáč s rozmermi 20×30 cm papierom na pečenie.
- Premiešajte slivkové klinky s 2 lyžicami kokosového cukru a škoricou.
- Odložte na 15 minút.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, xantánovú gumu, pokiaľ ju používate, prášok do pečiva a soľ.
- V samostatnej mise pomocou elektrického mixéra zmiešajte maslo, cukor a vajcia.
- Pridajte mlieko a vanilku a premiešajte.
- Pridajte mokrú zmes k suchým prísadám a premiešajte.
- Cesto rozotrite na pripravený plech a navrch rovnomerne naložte slivky.
- Pečte 35 minút alebo kým buchta nie je zlatisto hnedá.
- Nechajte na plechu úplne vychladnúť a potom nakrájajte.

Ochutnajte menej klasické recepty na palacinky bez múky , ktoré sú však veľmi chutné a zároveň aj zdravé. Budete milo prekvapení!
Čokoládovo-cuketové rezy bez lepku
Táto bezlepková buchta z čokolády a cukiet je snáď najvláčnejšia a chuťovo najbohatšia múčnik vôbec! Vyskúšajte a uvidíte sami.
Ingrediencie
Na buchte:
- 85 g horkej čokolády, nasekané
- 112 g rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 280 g univerzálnej bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša zmes už obsahuje)
- 27 g nesladeného holandského kakaa
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 200 g kryštálového cukru
- 2 vajcia izbovej teploty, rozšľahané
- 1/2 šálky teplej vody
- 330 g nastrúhanej cukety (asi 2 veľké alebo 3 stredne veľké cukety)
Na polevu:
- 230 g horkej čokolády, nasekané
- 1/2 šálky silnej smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- 23 cm štvorcový pekáč vymažte alebo vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
- Dajte 85 g nasekanej čokolády do malej, tepelne bezpečnej misky nad hrniec s vriacou vodou (uistite sa, že sa misa nedotýka vody).
- Miešajte, kým sa takmer všetka čokoláda nerozpustí.
- Odoberte z ohňa a miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
- Pridajte olej a vanilku, premiešajte a spojte a nechajte krátko vychladnúť.
- Do veľkej misy dajte múku, xantánovú gumu, kakaový prášok, soľ, prášok do pečiva a cukor a prešľahajte, aby sa všetko dobre spojilo.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a olejovú zmes a premiešajte.
- Pridajte vajcia a vodu a premiešajte.
- Cesto bude husté.
- Pridajte nastrúhané cukety a premiešajte.
- Cesto naškrabte do pripravenej formy a navlhčenou stierkou alebo nožom uhlaďte do rovnomernej vrstvy.
- Umiestnite formu doprostred predhriatej rúry a pečte asi 30 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde len s niekoľkými navlhčenými omrvinkami.
- Vyberte buchtu z rúry a nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút.
- Akonáhle je buchta vychladnutá, pripravte si polevu.
- Nasekanú čokoládu vložte do stredne veľkej misy.
- V malom kastróliku priveďte smotanu do varu.
- Nakrájanú čokoládu zalejte smotanou a nechajte pár minút odležať, aby sa čokoláda začala rozpúšťať.
- Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a poleva nie je hladká.
- Okamžite rovnomerne nalejte na vrch buchty.
- Nechajte sedieť pri izbovej teplote, kým poleva nezaschne.
- Pre pevnejšiu polevu vložte buchtu na 30 minút do chladničky a potom nakrájajte na štvorčeky a podávajte.

Tipy pre bezlepkové pečenie
Bezlepkové buchty sú náročnejšie ako klasické buchty s múkou a preto vám prinášame pár tipov, ako si pečenie zjednodušiť.
- Pridávajte do svojich bezlepkových buchiet vanilku alebo iné arómy . Bezlepkové múky majú často jedinečnú chuť a pridanie ďalších aróm pomôže zakryť túto špecifickú príchuť.
- Buchty čo najskôr po upečení preložte na mriežku , tým zaistíte ich riadne vychladnutie. Zvyšky možno potom zmraziť, aby bola zachovaná čerstvosť.
- Na zabezpečenie správneho vykysnutia buchty potrebujete 2 čajové lyžičky prášku do pečiva na šálku bezlepkovej múky .
- Bezlepkové buchty väčšinou nebývajú také vláčne ako normálne buchty , preto je dobré pre pridanie vlhkosti použiť trstinový cukor namiesto bieleho cukru, prípadne med či agáve. Pomôcť môže tiež pridanie vajíčka alebo oleja navyše. V prípade, že buchta obsahuje ovocné pyré, kyslú smotanu alebo jogurt, vláčna bude sama o sebe.
- Nahradenie ¼ šálky múky v recepte mletým ľanovým semienkom (1/4 šálky ľanového semienka v ¼ šálke vody) pridá živiny.
- Vyvarujte sa nadmernému mieseniu cesta.
A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!