5 vynikajúcich buchiet bez lepku, po ktorých sa budete olizovať. Inšpirujte sa!

Ste celiaci prípadne chystáte pohostenie na návštevu s intoleranciou lepku?

Nemusíte sa báť!

Prinášame vám tie najlepšie recepty na bezlepkové buchty, ktorí ocenia nielen celiáciu.

Vyskúšajte bábovku s pomarančovou polevou, rezy z cukiet a čokolády a mnohé ďalšie.

Užite si to!

Citrónová buchta s makom bez lepku

V každom kúsku tohto citrónového múčnika s makom je neuveriteľné kúzlo. Kúzlo citrónovej kôry, maku, vlhkého a nadýchaného cesta a osviežujúce citrónovej polevy, ktorá všetko krásne spája. Navyše je taký jednoduchý!

Ingrediencie

Na buchte:

  • 1 a 2/3 šálky bielej zmesi bez lepku (napr. Doves Farm Freee)
  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy (vynechajte, ak vaša múčna bezlepková zmes už obsahuje xantán)
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • štipka soli
  • kôra z 3 citrónov
  • 2 lyžice maku
  • 226 g zmäkčeného masla
  • 4 stredné vajcia, izbové teploty
  • 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkovej pasty (alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu)
  • 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované

Na citrónovú polevu:

  • 1 šálka preosiateho práškového cukru
  • 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • mak na posypanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180°C a vyložte si štvorcovú formu na pečenie 20×20 cm papierom na pečenie.
  2. Do veľkej misy preosejte zmes bezlepkovej múky, mandľovú múku, xantánovú gumu a prášok do pečiva.
  3. Pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru a mak a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
  4. Pridajte zmäknuté maslo a pomocou stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zapracujte maslo do suchých prísad, kým nevznikne zmes pripomínajúca hrubú strúhanku (alebo hrubý piesok).
  5. V samostatnej miske zmiešajte vajcia, mlieko, vanilku a citrónovú šťavu.
  6. Pridajte mokré prísady do suchej zmesi s maslom a dobre premiešajte.
  7. Cesto preložte do vyloženej formy na pečenie, uhlaďte vršok a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút alebo kým buchta nevykysne, nezezlátne hore a dovnútra vložené špáradlo nevyjde čisté.
  8. Pokiaľ buchta začne hnednúť príliš rýchlo, prikryte ju alobalom a pokračujte v pečení, kým nebude hotová.
  9. Nechajte asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte z formy a nechajte na chladiacom rošte úplne vychladnúť.
  10. Pripravte si polevu.
  11. Práškový cukor a 6 lyžíc citrónovej šťavy premiešajte, kým nezískate hustú zmes. (Môžete pridať viac citrónovej šťavy, aby bola poleva tekutejšia, alebo viac práškového cukru, aby bola hustejšia, podľa potreby.)
  12. Vychladnutú buchtu pokvapkajte citrónovou polevou, rovnomerne rozotrite po vrchu lyžicou a nechajte odkvapkať po stranách.
  13. Keď je poleva polosuchá, posypte buchtu makom.
  14. Užite si to!
Buchta s citrónmi a makom bez lepku, nakrájaná na štvorčeky.
www.theloopywhisk.com

Bezlepková bábovka s pomarančovou polevou

Bábovka bez lepku plnená bourbonom, sladkým vermútom a koktailovými čerešňami je absolútnou delikatesou, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší stravníci!

Ingrediencie

  • 2 a ½ šálok univerzálnej bezlepkovej zmesi a ďalšie na vysypanie formy
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¾ šálky bourbonu
  • 2 lyžice sladkého vermútu
  • cca 40 kvapiek Bitters
  • 1 šálka masla, izbové teploty
  • 2 šálky cukru
  • 4 veľké vajcia izbovej teploty
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 280 g koktailových čerešní bez stoniek, dobre scedených a nakrájaných
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1 lyžica najemno nastrúhanej pomarančovej kôry z 1 veľkého pomaranča
  • 2 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Postriekajte formu na bábovku nepriľnavým sprejom na pečenie, posypte trochou múky, nakloňte formu, aby bola celá pokrytá múkou, a vyklepte prebytok.
  3. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  4. V samostatnom pohári zmiešajte bourbon, vermút a bitters.
  5. V elektrickom mixéri, najlepšie vybavenom lopatkovým nástavcom, šľahajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty vysokou rýchlosťou.
  6. Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
  7. Pridajte vanilku.
  8. Vypnite mixér, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom bourbonovú zmes a potom zvyšok múky.
  9. Premiešajte.
  10. Pridajte čerešne a vmiešajte ich špachtľou, uistite sa, že dobre oškrabete boky a dno mixovacej nádoby.
  11. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté a bábovka nie je zlatohnedá.
  12. Bábovku nechajte 5 minút vychladnúť vo forme a potom prevráťte na mriežku, aby poriadne vychladla.
  13. Vychladnutú bábovku položte na tortový tanier.
  14. Múčkový cukor zmiešajte s pomarančovou kôrou a 2 lyžicami pomarančovej šťavy.
  15. Miešajte, kým nevznikne hladká a tekutá poleva.
  16. Pokiaľ je príliš hustá, pridajte ešte trochu pomarančovej šťavy.
  17. Polevou potrite celú bábovku a podávajte.
Bábovka bez lepku s pomarančovou polevou servírovaná na okrúhlom podnose.
www.simplygluten-free.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami bez lepku na slané aj sladké pečenie.

Jablkový koláč bez lepku

Ľahký, maslový bezlepkový koláč v kombinácii s jablkami a posypaný práškovým cukrom je úplnou lahôdkou, ktorá sa hodí nielen na slávnostný večierok, ale aj ako múčnik ku káve počas všedného dňa.

Ingrediencie

  • 500 g jabĺk
  • ½ šálky múky z prosa
  • ¼ šálky + 3 polievkové lyžice bezlepkovej ovsenej múky
  • ¼ šálky + 2 ½ polievkových lyžíc múky z lepkavej ryže
  • 2 a ½ lyžice jemne mletej mandľovej múky
  • ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
  • 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 7 polievkových lyžíc zmäkčeného masla plus ďalšie na vymazanie formy
  • ½ šálky + 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty
  • ¼ šálky plnotučného mlieka
  • 1 lyžica marhuľového džemu
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. 23 cm tortovú formu vymažte maslom a potom vysypte mandľovou múkou.
  3. Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na štvrtky.
  4. Každú štvrtinu nakrájajte na 6-8 plátkov.
  5. Dajte bokom.
  6. V strednej mise zmiešajte múku z prosa, ovsenú múku, múku z lepkavej ryže, mandľovú múku, xantánovú gumu, prášok do pečiva a sódu.
  7. Dajte bokom.
  8. V mise stolného mixéra alebo v mixovacej nádobe s ručným mixérom zmiešajte maslo, vanilku, cukor a soľ, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  9. Pridajte citrónovú šťavu a kôru a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  10. Keď je mixér zapnutý, pridávajte po jednom vajci a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  11. Keď je mixér zapnutý, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom mlieko a potom zvyšnú múku, miešajte, kým sa všetko nespojí.
  12. Cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky rozotrite na rovnomernú vrstvu.
  13. Cesto by malo byť hrubé asi 2 cm.
  14. Navrch naaranžujte jablká a vnorte ich tesne vedľa seba do cesta.
  15. Koláč pečte 45–50 minút, kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
  16. Ešte teplé potrite vrch koláča marhuľovým džemom.
  17. Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom koláč uvoľnite z formy.
  18. Nechajte úplne vychladnúť a potom zasuňte nôž pod tortu, aby ste odstránili dno.
  19. Až koláč úplne vychladne, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Bezlepkový koláč s jablkami, nakrájaný na kúsky na okrúhlej tácke.
www.snixykitchen.com

Bezlepková slivková buchta

Bezlepkový múčnik plný čerstvých sliviek, štipky škorice a vanilky v maslovom ceste. Je skvelý v ktorúkoľvek dennú dobu. Či už ako raňajky, brunch, obed alebo večera.

Ingrediencie

  • 500 g sliviek, nakrájaných na klinky
  • 1 šálka mandľovej múky
  • 1 šálka bezlepkovej bielej zmesi
  • 1/2 lyžičky xantánovej gumy (nepridávajte, ak vaša zmes už xanthanovú gumu obsahuje)
  • 1 polievková lyžica bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 1/2 šálky + 2 lyžice kokosového cukru
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1/2 šálky mlieka izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vyložte pekáč s rozmermi 20×30 cm papierom na pečenie.
  2. Premiešajte slivkové klinky s 2 lyžicami kokosového cukru a škoricou.
  3. Odložte na 15 minút.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte múku, xantánovú gumu, pokiaľ ju používate, prášok do pečiva a soľ.
  5. V samostatnej mise pomocou elektrického mixéra zmiešajte maslo, cukor a vajcia.
  6. Pridajte mlieko a vanilku a premiešajte.
  7. Pridajte mokrú zmes k suchým prísadám a premiešajte.
  8. Cesto rozotrite na pripravený plech a navrch rovnomerne naložte slivky.
  9. Pečte 35 minút alebo kým buchta nie je zlatisto hnedá.
  10. Nechajte na plechu úplne vychladnúť a potom nakrájajte.
Bezlepkové slivkový rezy. Jeden z nich drží ruka a zvyšné sú servírované na plechu.
www.onlyglutenfreerecipes.com

Ochutnajte menej klasické recepty na palacinky bez múky , ktoré sú však veľmi chutné a zároveň aj zdravé. Budete milo prekvapení!

Čokoládovo-cuketové rezy bez lepku

Táto bezlepková buchta z čokolády a cukiet je snáď najvláčnejšia a chuťovo najbohatšia múčnik vôbec! Vyskúšajte a uvidíte sami.

Ingrediencie

Na buchte:

  • 85 g horkej čokolády, nasekané
  • 112 g rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 280 g univerzálnej bezlepkovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša zmes už obsahuje)
  • 27 g nesladeného holandského kakaa
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia izbovej teploty, rozšľahané
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 330 g nastrúhanej cukety (asi 2 veľké alebo 3 stredne veľké cukety)

Na polevu:

  • 230 g horkej čokolády, nasekané
  • 1/2 šálky silnej smotany na šľahanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. 23 cm štvorcový pekáč vymažte alebo vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  3. Dajte 85 g nasekanej čokolády do malej, tepelne bezpečnej misky nad hrniec s vriacou vodou (uistite sa, že sa misa nedotýka vody).
  4. Miešajte, kým sa takmer všetka čokoláda nerozpustí.
  5. Odoberte z ohňa a miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
  6. Pridajte olej a vanilku, premiešajte a spojte a nechajte krátko vychladnúť.
  7. Do veľkej misy dajte múku, xantánovú gumu, kakaový prášok, soľ, prášok do pečiva a cukor a prešľahajte, aby sa všetko dobre spojilo.
  8. Pridajte rozpustenú čokoládu a olejovú zmes a premiešajte.
  9. Pridajte vajcia a vodu a premiešajte.
  10. Cesto bude husté.
  11. Pridajte nastrúhané cukety a premiešajte.
  12. Cesto naškrabte do pripravenej formy a navlhčenou stierkou alebo nožom uhlaďte do rovnomernej vrstvy.
  13. Umiestnite formu doprostred predhriatej rúry a pečte asi 30 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde len s niekoľkými navlhčenými omrvinkami.
  14. Vyberte buchtu z rúry a nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút.
  15. Akonáhle je buchta vychladnutá, pripravte si polevu.
  16. Nasekanú čokoládu vložte do stredne veľkej misy.
  17. V malom kastróliku priveďte smotanu do varu.
  18. Nakrájanú čokoládu zalejte smotanou a nechajte pár minút odležať, aby sa čokoláda začala rozpúšťať.
  19. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a poleva nie je hladká.
  20. Okamžite rovnomerne nalejte na vrch buchty.
  21. Nechajte sedieť pri izbovej teplote, kým poleva nezaschne.
  22. Pre pevnejšiu polevu vložte buchtu na 30 minút do chladničky a potom nakrájajte na štvorčeky a podávajte.
Bezlepkový rez z cukiet a čokolády servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.glutenfreeonashoestring.com

Tipy pre bezlepkové pečenie

Bezlepkové buchty sú náročnejšie ako klasické buchty s múkou a preto vám prinášame pár tipov, ako si pečenie zjednodušiť.

  • Pridávajte do svojich bezlepkových buchiet vanilku alebo iné arómy . Bezlepkové múky majú často jedinečnú chuť a pridanie ďalších aróm pomôže zakryť túto špecifickú príchuť.
  • Buchty čo najskôr po upečení preložte na mriežku , tým zaistíte ich riadne vychladnutie. Zvyšky možno potom zmraziť, aby bola zachovaná čerstvosť.
  • Na zabezpečenie správneho vykysnutia buchty potrebujete 2 čajové lyžičky prášku do pečiva na šálku bezlepkovej múky .
  • Bezlepkové buchty väčšinou nebývajú také vláčne ako normálne buchty , preto je dobré pre pridanie vlhkosti použiť trstinový cukor namiesto bieleho cukru, prípadne med či agáve. Pomôcť môže tiež pridanie vajíčka alebo oleja navyše. V prípade, že buchta obsahuje ovocné pyré, kyslú smotanu alebo jogurt, vláčna bude sama o sebe.
  • Nahradenie ¼ šálky múky v recepte mletým ľanovým semienkom (1/4 šálky ľanového semienka v ¼ šálke vody) pridá živiny.
  • Vyvarujte sa nadmernému mieseniu cesta.

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.