Vyskúšajte naše luxusné recepty na feniklové šaláty, ktoré si zamilujete!
Nemáte s touto superdravou zeleninou žiadne skúsenosti?
Nevadí!
Prinášame vám aj tipy, ako ju správne vybrať v obchode a tiež ako ju pripraviť.
Feniklový šalát s hroznom, pistáciami a mätou
Čerstvé predjedlo alebo chutná príloha, ktorú zapôsobíte na svojich priateľov a rodinu. Neobvyklá kombinácia chutí a textúr naozaj skvele funguje – sladké pečené hrozno, voňavý fenikel a chrumkavé pistácie sa krásne dopĺňajú s horčičným dresingom. To všetko hotové iba za 20 minút!
Ingrediencie
- 400 g červeného hrozna
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky rasce
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- šťava z ½ citróna
- 3 plody feniklu, najemno nakrájané
- 85 g žeruchy
- 15 g čerstvej mäty, najemno nasekané
- 60 g pistácií, nahrubo nasekaných
Postup
- Rúru predhrejte na plyn na 220 °C.
- Hrozno, 1 polievkovú lyžicu oleja a polovicu rasce dajte na pekáč a premiešajte.
- Pečte 12–15 minút, kým hrozno nepraskne.
- Vyberte z rúry a nechajte bokom vychladnúť, pričom si z plechu ponechajte šťavu.
- Na zálievku vložte 2 lyžice vyhradenej šťavy z plechu do misky.
- Pridajte horčicu, citrónovú šťavu, zvyšný olej a rascu.
- Dobre prešľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Vo veľkej mise zmiešajte fenikel, žeruchu a mätu.
- Vyklopte na servírovací tanier, posypte pečeným hroznom a pistáciami.
- Tesne pred podávaním pokvapkajte zálievkou.

Kurací šalát s feniklom a pomarančmi
Rýchle a živé jedlo, ktoré sa zaradí do vášho jedálnička a vy ho s obľubou budete pripravovať stále dookola. Podávajte s celozrnným chlebom, tortillou alebo ryžou.
Ingrediencie
- 1 plod feniklu, rozpolený a nakrájaný na tenké plátky
- 3 pomaranče, olúpané a nasekané
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého kôpru alebo 1 lyžička sušeného
- 500 g vykostených kuracích pŕs alebo stehien
- 1 lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky korenia
Postup
- Pripravte si gril a postavte mriežku 10 cm od zdroja tepla.
- Fenikel, pomaranče, cibuľu, 2 lyžice olivového oleja, kôpor a polovicu soli a korenia zmiešajte v strednej mise.
- Nechajte marinovať, raz alebo dvakrát premiešajte, kým grilujete kura.
- Kurča potrite zvyšnú 1 lyžicou oleja a posypte zvyšnou ½ lyžičkou soli a ¼ lyžičkou korenia.
- Keď je gril horúci, položte kúsky kurčaťa priamo na rošt a grilujte, kým kurča neznedne, 3 – 5 minút z každej strany v prípade pŕs, o päť minút viac v prípade stehien.
- Ochutnajte šalát a dokoreňte.
- Nakrájajte kúsky kurčaťa a podávajte ich na veľkej lyžici šalátu alebo jednoducho všetko len premiešajte.

Chcete si pripraviť ľahké jedlo, ale nemáte inšpiráciu? Potom vyskúšajte tie najlepšie recepty na šaláty s kuracím mäsom . Navyše vám prinášame skvelé tipy na výborné dresingy.
Šalát z feniklu a reďkoviek
Jednoduchý recept z čerstvých surovín na váš stôl prinesie množstvo farieb a sviežosti. Navyše má nízky obsah tuku a je bezlepkový.
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky práškového cukru
- 1 uhorka, olúpaná na stužky
- 1 zväzok reďkoviek, nakrájaný na tenké plátky
- 1 malý fenikel, nakrájaný na tenké plátky
- 1 šalát z dubového lístia, natrhaný
- 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty
- 2 lyžice nasekaných čerstvých listov petržlenovej vňate
Postup
- Dajte olej, citrónovú šťavu a cukor do veľkej misy.
- Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte uhorku, reďkovky a fenikel.
- Premiešajte.
- Odložte na 5 minút.
- Pridajte do zmesi šalát a premiešajte.
- Posypte mätou a petržlenovou vňaťou.
- Servírujte.

Objavte podobné tipy
Jednoduchý šalát s mrkvou a feniklom
Tento ohromujúci šalát z mrkvy, feniklu, pistácií a delikátneho dresingu je perfektnou prílohou, ktorú si všetci okolo vás zamilujú!
Ingrediencie
- 3 veľké mrkvy
- 1 fenikel, bez stoniek a listov
- 1/4 šálky nasekaných pistácií
- feniklové listy – na ozdobu
Na zálievku:
- šťava z 1/2 citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1/4 čajovej lyžičky horčice – voliteľne
- 1/8 čajovej lyžičky morskej soli – alebo viac podľa chuti
Postup
- Odrežte konce z mrkvy a olúpte vonkajšiu vrstvu.
- Potom pomocou škrabky na zeleninu vytvorte tenké hobliny.
- Pripravte si fenikel odstránením stoniek a všetkých odfarbených vonkajších častí.
- Pomocou škrabky na zeleninu vytvárajte z feniklu hoblinky, kým sa nedostanete do jeho stredu.
- Keď sa dostanete do bodu, kedy je ťažké fenikel lúpať, nakrájajte zvyšok na tenké plátky.
- Nezabudnite odstrániť a zlikvidovať jadro feniklu.
- Zmiešajte zeleninové hobliny a pistácie vo veľkej mise.
- V malej miske zmiešajte prísady na dresing a nalejte ho na zeleninu a orechy.
- Miešajte, kým nebude všetko dobre potiahnuté.
- Pred podávaním ozdobte nasekanými feniklovými listami.

Jablčno-fenyklový šalát
Ľahký a pikantný šalát s feniklom, jemne nakrájanými jablkami, stonkovým zelerom a orechmi, doplnený parmezánom, je perfektnou netradičnou prílohou, ktorá si na vašom stole získa svoje čestné miesto.
Ingrediencie
- 3 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (plus ďalší podľa chuti)
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- jemná morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 fenikel, nakrájaný na tenké plátky
- 3 jablká Granny Smith, rozpolené, zbavené jadier a nakrájané na tenké plátky
- 3 stonky stopkového zeleru, nakrájané na tenké plátky
- 1/2 šálky opečených vlašských orechov s medom, nahrubo nasekaných
- 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu
Postup
- Do zaváracieho pohára pridajte čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu a extra panenský olivový olej.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Nasaďte viečko a poriadne pretrepte.
- Podľa potreby dochuťte soľou, čiernym korením alebo citrónom.
- Použite krájač na zeleninu a nakrájajte ním fenikel na tenké plátky.
- Nakrájajte jablká na polovice a potom znova na polovice.
- Odstráňte jadrovník a potom krájačom na zeleninu nakrájajte najemno všetky jablká. na plátky.
- Stopkový zeler tiež najemno nakrájajte krájačom na zeleninu.
- Pridajte fenikel, jablko a stopkatý zeler do veľkej misy.
- Šalát jemne premiešajte s dresingom.
- Tesne pred podávaním pridajte pražené vlašské orechy a strúhaný parmezán.
- Užite si to!

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na šaláty z červenej repy , ktoré sú lahodné a svieže.
Šalát s feniklom a pomarančmi
Stretnite sa všetci pri stole a pripravte si tento skvelý taliansky šalát, ktoré sa úžasne zdieľa s priateľmi a rodinou.
Ingrediencie
- 1 baby fenikel, orezaný, lístky si nechajte bokom
- 60 g mixu listových šalátov
- 3 stredné pomaranče, olúpané a rozdelené na dieliky
- vločky soli, na dochutenie
Na zálievku:
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
Postup
- Pripravte si zálievku.
- Dajte ocot, pomarančovú šťavu a olej do pohára so skrutkovacím uzáverom.
- Dochuťte soľou a korením.
- Nakrájajte fenikel na tenké plátky a dajte ich do misky.
- Pridajte mix šalátov, pomaranča a dresing.
- Premiešajte.
- Posypte vyhradenými feniklovými listami.
- Servírujte!

Pomaranče sa tiež skvele hodia do nápojov, dezertov, múčnikov, mäsových jedál aj na konzerváciu. Inšpirujte sa našimi pomarančovými receptami !
Tipy, ako správne vybrať a pripraviť fenikel
Fenikel je skvelá zelenina, ktorá sa perfektne hodí do šalátov. Než ju ale budete môcť zjesť, musíte ju nakrájať. Prinášame vám návod, ako si s feniklom hravo poradiť .
Ak si fenikel kupujete v obchode, vyberte si taký, ktorý je vzhľadom na svoju veľkosť ťažký a má vrstvy pevne zabalené . Stonky by mali byť pevné, nie gumové a nemali by plandať. Vyhnite sa feniklu s voľnými vonkajšími vrstvami alebo tým, ktoré vyzerajú pomliaždene alebo rozštiepene.
Fenikel sa predáva ako so stonkami, tak aj bez. Lepšie je kúpiť fenikel so stonkami, pretože dlhšie vydrží . Stonky a listy sú navyše aj jedlé. Listy sú skvelé do šalátov a stonky je možné nakrájať do omáčok či do vývarov.
Fenikel je možné konzumovať surový alebo varený – oboje má svoje výhody! Fenikel je v surovom stave chrumkavý a sladký; akonáhle je uvarený, stane sa hodvábne mäkkým.
A teraz si povieme, ako fenikel nakrájať.
- Orežte stonky feniklu v blízkosti miesta, kde sú spojené s cibuľou.
- Prerežte cibuľu na polovicu .
- Orežte trochu zo spodnej časti cibule feniklu, aby bolo dno stabilné .
- Potom prerežte priamo dole koreňom cibule.
- Polovky nakrájajte na štvrtky .
- Znovu prerežte priamo dole koreňom.
- Olúpte všetky zvädnuté vonkajšie vrstvy.
- Fenikel nakrájajte naprieč na plátky .
- Začnite v hornej časti cibule a postupujte smerom ku koreňu.
- Plátky nakrájajte silné alebo tenké, podľa vášho receptu.
- Na naozaj tenké plátky použite krájač na zeleninu .
- Ak si chcete fenikel uložiť na neskôr, ponorte plátky do trochy vody , zakryte a dajte do chladničky.
A ako sa recepty podarili vám? Napíšte nám do komentárov!