Svieže recepty na šaláty z feniklu v 6 rôznych variantoch. Inšpirujte sa!

Vyskúšajte naše luxusné recepty na feniklové šaláty, ktoré si zamilujete!

Nemáte s touto superdravou zeleninou žiadne skúsenosti?

Nevadí!

Prinášame vám aj tipy, ako ju správne vybrať v obchode a tiež ako ju pripraviť.

Feniklový šalát s hroznom, pistáciami a mätou

Čerstvé predjedlo alebo chutná príloha, ktorú zapôsobíte na svojich priateľov a rodinu. Neobvyklá kombinácia chutí a textúr naozaj skvele funguje – sladké pečené hrozno, voňavý fenikel a chrumkavé pistácie sa krásne dopĺňajú s horčičným dresingom. To všetko hotové iba za 20 minút!

Ingrediencie

  • 400 g červeného hrozna
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • šťava z ½ citróna
  • 3 plody feniklu, najemno nakrájané
  • 85 g žeruchy
  • 15 g čerstvej mäty, najemno nasekané
  • 60 g pistácií, nahrubo nasekaných

Postup

  1. Rúru predhrejte na plyn na 220 °C.
  2. Hrozno, 1 polievkovú lyžicu oleja a polovicu rasce dajte na pekáč a premiešajte.
  3. Pečte 12–15 minút, kým hrozno nepraskne.
  4. Vyberte z rúry a nechajte bokom vychladnúť, pričom si z plechu ponechajte šťavu.
  5. Na zálievku vložte 2 lyžice vyhradenej šťavy z plechu do misky.
  6. Pridajte horčicu, citrónovú šťavu, zvyšný olej a rascu.
  7. Dobre prešľahajte, aby sa všetko spojilo.
  8. Vo veľkej mise zmiešajte fenikel, žeruchu a mätu.
  9. Vyklopte na servírovací tanier, posypte pečeným hroznom a pistáciami.
  10. Tesne pred podávaním pokvapkajte zálievkou.
Šalát z feniklu, hrozna, pistácií a mäty servírovaný na tanieriku s lyžicou.
www.realfood.tesco.com

Kurací šalát s feniklom a pomarančmi

Rýchle a živé jedlo, ktoré sa zaradí do vášho jedálnička a vy ho s obľubou budete pripravovať stále dookola. Podávajte s celozrnným chlebom, tortillou alebo ryžou.

Ingrediencie

  • 1 plod feniklu, rozpolený a nakrájaný na tenké plátky
  • 3 pomaranče, olúpané a nasekané
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého kôpru alebo 1 lyžička sušeného
  • 500 g vykostených kuracích pŕs alebo stehien
  • 1 lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky korenia

Postup

  1. Pripravte si gril a postavte mriežku 10 cm od zdroja tepla.
  2. Fenikel, pomaranče, cibuľu, 2 lyžice olivového oleja, kôpor a polovicu soli a korenia zmiešajte v strednej mise.
  3. Nechajte marinovať, raz alebo dvakrát premiešajte, kým grilujete kura.
  4. Kurča potrite zvyšnú 1 lyžicou oleja a posypte zvyšnou ½ lyžičkou soli a ¼ lyžičkou korenia.
  5. Keď je gril horúci, položte kúsky kurčaťa priamo na rošt a grilujte, kým kurča neznedne, 3 – 5 minút z každej strany v prípade pŕs, o päť minút viac v prípade stehien.
  6. Ochutnajte šalát a dokoreňte.
  7. Nakrájajte kúsky kurčaťa a podávajte ich na veľkej lyžici šalátu alebo jednoducho všetko len premiešajte.
Šalát s feniklom a kuracím mäsom servírovaný v sklenenej mise s vedľa položeným nožom.
www.markbittman.com

Chcete si pripraviť ľahké jedlo, ale nemáte inšpiráciu? Potom vyskúšajte tie najlepšie recepty na šaláty s kuracím mäsom . Navyše vám prinášame skvelé tipy na výborné dresingy.

Šalát z feniklu a reďkoviek

Jednoduchý recept z čerstvých surovín na váš stôl prinesie množstvo farieb a sviežosti. Navyše má nízky obsah tuku a je bezlepkový.

Ingrediencie

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/4 lyžičky práškového cukru
  • 1 uhorka, olúpaná na stužky
  • 1 zväzok reďkoviek, nakrájaný na tenké plátky
  • 1 malý fenikel, nakrájaný na tenké plátky
  • 1 šalát z dubového lístia, natrhaný
  • 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvej mäty
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých listov petržlenovej vňate

Postup

  1. Dajte olej, citrónovú šťavu a cukor do veľkej misy.
  2. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Dochuťte soľou a korením.
  4. Pridajte uhorku, reďkovky a fenikel.
  5. Premiešajte.
  6. Odložte na 5 minút.
  7. Pridajte do zmesi šalát a premiešajte.
  8. Posypte mätou a petržlenovou vňaťou.
  9. Servírujte.
Šalát s feniklom a reďkovkami servírovaný v miske s lyžicami.
www.taste.com.au

Jednoduchý šalát s mrkvou a feniklom

Tento ohromujúci šalát z mrkvy, feniklu, pistácií a delikátneho dresingu je perfektnou prílohou, ktorú si všetci okolo vás zamilujú!

Ingrediencie

  • 3 veľké mrkvy
  • 1 fenikel, bez stoniek a listov
  • 1/4 šálky nasekaných pistácií
  • feniklové listy – na ozdobu

Na zálievku:

  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, lisovaný
  • 1/4 čajovej lyžičky horčice – voliteľne
  • 1/8 čajovej lyžičky morskej soli – alebo viac podľa chuti

Postup

  1. Odrežte konce z mrkvy a olúpte vonkajšiu vrstvu.
  2. Potom pomocou škrabky na zeleninu vytvorte tenké hobliny.
  3. Pripravte si fenikel odstránením stoniek a všetkých odfarbených vonkajších častí.
  4. Pomocou škrabky na zeleninu vytvárajte z feniklu hoblinky, kým sa nedostanete do jeho stredu.
  5. Keď sa dostanete do bodu, kedy je ťažké fenikel lúpať, nakrájajte zvyšok na tenké plátky.
  6. Nezabudnite odstrániť a zlikvidovať jadro feniklu.
  7. Zmiešajte zeleninové hobliny a pistácie vo veľkej mise.
  8. V malej miske zmiešajte prísady na dresing a nalejte ho na zeleninu a orechy.
  9. Miešajte, kým nebude všetko dobre potiahnuté.
  10. Pred podávaním ozdobte nasekanými feniklovými listami.
Mrkva a fenikel nakrájané na prúžky servírované na oválnom tanieri.
www.itsavegworldafterall.com

Jablčno-fenyklový šalát

Ľahký a pikantný šalát s feniklom, jemne nakrájanými jablkami, stonkovým zelerom a orechmi, doplnený parmezánom, je perfektnou netradičnou prílohou, ktorá si na vašom stole získa svoje čestné miesto.

Ingrediencie

  • 3 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (plus ďalší podľa chuti)
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • jemná morská soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1 fenikel, nakrájaný na tenké plátky
  • 3 jablká Granny Smith, rozpolené, zbavené jadier a nakrájané na tenké plátky
  • 3 stonky stopkového zeleru, nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 šálky opečených vlašských orechov s medom, nahrubo nasekaných
  • 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Do zaváracieho pohára pridajte čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu a extra panenský olivový olej.
  2. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  3. Nasaďte viečko a poriadne pretrepte.
  4. Podľa potreby dochuťte soľou, čiernym korením alebo citrónom.
  5. Použite krájač na zeleninu a nakrájajte ním fenikel na tenké plátky.
  6. Nakrájajte jablká na polovice a potom znova na polovice.
  7. Odstráňte jadrovník a potom krájačom na zeleninu nakrájajte najemno všetky jablká. na plátky.
  8. Stopkový zeler tiež najemno nakrájajte krájačom na zeleninu.
  9. Pridajte fenikel, jablko a stopkatý zeler do veľkej misy.
  10. Šalát jemne premiešajte s dresingom.
  11. Tesne pred podávaním pridajte pražené vlašské orechy a strúhaný parmezán.
  12. Užite si to!
Šalát so zelenými jablkami, feniklom a orieškami na oválnom tanieri s vareškou.
www.chelseasmessyapron.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na šaláty z červenej repy , ktoré sú lahodné a svieže.

Šalát s feniklom a pomarančmi

Stretnite sa všetci pri stole a pripravte si tento skvelý taliansky šalát, ktoré sa úžasne zdieľa s priateľmi a rodinou.

Ingrediencie

  • 1 baby fenikel, orezaný, lístky si nechajte bokom
  • 60 g mixu listových šalátov
  • 3 stredné pomaranče, olúpané a rozdelené na dieliky
  • vločky soli, na dochutenie

Na zálievku:

  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup

  1. Pripravte si zálievku.
  2. Dajte ocot, pomarančovú šťavu a olej do pohára so skrutkovacím uzáverom.
  3. Dochuťte soľou a korením.
  4. Nakrájajte fenikel na tenké plátky a dajte ich do misky.
  5. Pridajte mix šalátov, pomaranča a dresing.
  6. Premiešajte.
  7. Posypte vyhradenými feniklovými listami.
  8. Servírujte!
Listový šalát s pomarančmi a feniklom na tanieri s vidličkou.
www.taste.com.au

Pomaranče sa tiež skvele hodia do nápojov, dezertov, múčnikov, mäsových jedál aj na konzerváciu. Inšpirujte sa našimi pomarančovými receptami !

Tipy, ako správne vybrať a pripraviť fenikel

Fenikel je skvelá zelenina, ktorá sa perfektne hodí do šalátov. Než ju ale budete môcť zjesť, musíte ju nakrájať. Prinášame vám návod, ako si s feniklom hravo poradiť .

Ak si fenikel kupujete v obchode, vyberte si taký, ktorý je vzhľadom na svoju veľkosť ťažký a má vrstvy pevne zabalené . Stonky by mali byť pevné, nie gumové a nemali by plandať. Vyhnite sa feniklu s voľnými vonkajšími vrstvami alebo tým, ktoré vyzerajú pomliaždene alebo rozštiepene.

Fenikel sa predáva ako so stonkami, tak aj bez. Lepšie je kúpiť fenikel so stonkami, pretože dlhšie vydrží . Stonky a listy sú navyše aj jedlé. Listy sú skvelé do šalátov a stonky je možné nakrájať do omáčok či do vývarov.

Fenikel je možné konzumovať surový alebo varený – oboje má svoje výhody! Fenikel je v surovom stave chrumkavý a sladký; akonáhle je uvarený, stane sa hodvábne mäkkým.

A teraz si povieme, ako fenikel nakrájať.

  1. Orežte stonky feniklu v blízkosti miesta, kde sú spojené s cibuľou.
  2. Prerežte cibuľu na polovicu .
  3. Orežte trochu zo spodnej časti cibule feniklu, aby bolo dno stabilné .
  4. Potom prerežte priamo dole koreňom cibule.
  5. Polovky nakrájajte na štvrtky .
  6. Znovu prerežte priamo dole koreňom.
  7. Olúpte všetky zvädnuté vonkajšie vrstvy.
  8. Fenikel nakrájajte naprieč na plátky .
  9. Začnite v hornej časti cibule a postupujte smerom ku koreňu.
  10. Plátky nakrájajte silné alebo tenké, podľa vášho receptu.
  11. Na naozaj tenké plátky použite krájač na zeleninu .
  12. Ak si chcete fenikel uložiť na neskôr, ponorte plátky do trochy vody , zakryte a dajte do chladničky.

A ako sa recepty podarili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.