Chcete si pripraviť ľahké jedlo, ale nemáte inšpiráciu?
Existuje množstvo zdravých a jednoduchých receptov na jedlá, ktoré zvládnete za pár minút.
Práve šalát je jedným z nich a my si v tomto článku predstavíme tie najlepšie recepty na šaláty s kuracím mäsom.
Na konci článku nájdete navyše nápady na výborné dresingy do šalátov.
Kurací cestovinový šalát s dresingom
Tento farebný šalát zvládnete pripraviť do 20 minút. Množstvo vystačí na 10-12 porcií, teda tento recept môžete pripraviť aj ako obed pre celú rodinu.
Ingrediencie
- 300g kuracích pŕs, nakrájaných na kocky
- 100g slaniny
- 1 červená/žltá paprika
- 2 jarné cibuľky
- 2 mrkvy
- 2 avokáda
- 120g strúhaného čedaru alebo eidamu
- 500g cestovín
- Soľ
Ingrediencie na dresing
- 1 pohár majonézy
- 1 téglik kyslej smotany
- 3 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 4 lyžičky cukru
- 1,5 lyžičky mletého cesnaku
- 2 lyžičky soli, 1 lyžička korenia
Postup
- Najprv si uvarte cestoviny v osolenej vode. Sceďte a nechajte ich vychladnúť.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie na dresing a dajte do chladničky na 10 minút.
- Na panvici opečte dozlatista slaninu. (Tuk ani olej nepotrebujete, slanina pustí omastku dostatok)
- Vo veľkej mise zmiešajte uvarené a vychladené cestoviny spoločne so všetkými ingredienciami na šalát (zelenina, syr, dresing a opečená slanina). Trochu slaniny si nechajte na posyp.
- Šalát nechajte 20 minút odležať. Podávajte v miskách, posypané slaninou.

Caesar šalát
Predstavme si klasický recept na kurací šalát s chrumkavými krutónmi a krémovým cesnakovým dresingom. Ideálny šalát na letnú grilovačku, obed s rodinou či večera s priateľmi.
Ingrediencie
- 4 plátky chrumkavého chleba alebo bochník ciabatty
- 3 lyžice olivového oleja
- 2ks kuracích pŕs
- 1 ľadový šalát, či listy šalátu podľa vašich preferencií
Ingrediencie na dresing
- 1 strúčik cesnaku
- 5 lyžíc majonézy
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- Parmezán na plátky či nastrúhaný
Postup
- Chlieb či ciabattu nakrájajte alebo natrhajte na kúsky, rozložte ich na plech, pokropte 2 lyžicami olivového oleja. Olej do chleba vmasírujte a podľa potreby dochuťte soľou.
- Krutóny pečte po dobu 8-10 minút na 180 °C. Počas pečenia ich otáčajte, aby chytili farbu zo všetkých strán.
- Kuracie prsia nakrájajte na väčšie kusy. Potrite ich lyžicou olivového oleja, okoreňte a opečte na panvici po dobu 4 minút z každej strany.
- Potom skontrolujte, či je vo vnútri dostatočne opečené a vyberte na stranu.
- V mise zmiešajte rozdrvený cesnak, nastrúhanú hrsť parmezánu, 5 lyžíc majonézy a 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Dochuťte soľou či korením. (Dresing by mal pripomínať konzistenciu jogurtu. V prípade potreby pridajte pár lyžičiek vody).
- Šalát servírujte tak, že do misy vložte natrhané listy šalátu, naň pár kúskov opečeného kurčaťa a zmiešajte s trochou dresingu. Navrch porcie nastrúhajte trochu parmezánu a nakoniec posypte krutónmi.

Ak hľadáte recept na zdravý šalát bez mäsa alebo napríklad s tuniakom, inšpirujte sa tými najlepšími receptami na cícerové šaláty.
Objavte podobné tipy
Jednoduchý kapustový šalát s kuracím
Ak zbožňujete jednoduché, ale pritom výborné jedlá, potom je tento recept tým pravým pre vás. Tento vietnamský šalát sa vďaka svojim ingredienciám stane sviežou desiatou, prílohou, ale aj hlavným jedlom.
Ingrediencie
- 150-300g kuracích pŕs
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ, korenie
- 2,5 hrnčeka nastrúhanej kapusty (červená/biela)
- 3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 2 nastrúhané stredné mrkvy
- 3 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 2 lyžice rybej omáčky
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžica ryžového vínneho octu
- Nahrubo nasekané solené arašidy
- Nahrubo nasekané listy mäty
Postup
- Najprv na panvici zohrejte olivový olej, na ktorom orestujte nakrájané kuracie prsia do zlatista.
- Orestované kura zmiešajte v mise s kapustou, jarnou cibuľkou a mrkvou.
- V menšej miske zmiešajte limetkovú šťavu, rybiu omáčku, cukor, ocot a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Vzniknutou zálievkou zalejte šalát vo veľkej mise a dobre premiešajte.
- Podávajte posypané arašidy a lístky mäty.

Zdravý zeleninový šalát s kuracím mäsom
Vyskúšajte tento recept na kurací šalát, kde namiesto majonézy použijete grécky jogurt. Vďaka jogurtu vám vznikne zdravší variant klasického šalátu s dresingom.
Ingrediencie
- 3 kuracie prsia
- 2 hrnčeky červeného hrozna, rozpolených
- 3 stonky zeleru, nakrájaných na kocky
- 2-3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 1/2 hrnčeka nakrájaných mandlí
- 1 hrnček gréckeho jogurtu
- 2 lyžice odtučneného mlieka
- 2 lyžičky medu
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého korenia
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
Postup
- Najprv na olivovom oleji orestujte kuracie mäso dozlatista zo všetkých strán.
- Do veľkej misy vložte osmažené kura, hrozno, zeler, jarnú cibuľku a mandle.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte grécky jogurt s mliekom, medom, soľou a korením.
- Vzniknutú jogurtovú zmes nalejte do zmesi s kuraťom a riadne premiešajte, aby sa všetko jogurtom obalilo.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli či korenia. Pred podávaním nechajte 2 hodiny odležať v chladničke.
- Podávajte posypané čerstvým kôprom.

Tip: Vyskúšajte niektorý z týchto receptov na šalát z zeleru . Nájdete tu klasické, ale aj úplne nečakané varianty.
Jemný kuskusový šalát s kuraťom
Tento recept je zdravšou alternatívou práve cestovinového šalátu. Kuskus je ľahko stráviteľná potravina a navyše obsahuje veľké množstvo vlákniny a minimum kalórií.
Ingrediencie
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1/3 hrnčeka vody
- 1-3 hrnčeky kuskusu
- 3 kuracie prsia, nakrájané na kocky
- 2 stredné paradajky, nakrájané
- 1 červená paprika, nakrájaná
- 1/2 šalátové uhorky, nakrájané
- 1/2 hrnčeka mletej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 hrnčeka rozdrveného syra feta
- 3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 1/4 lyžičky korenia
- 3/4 hrnčeka bylinkového dresingu
Postup
- Najprv si na olivovom oleji orestujte kuracie mäso.
- Kurací vývar ohrejte tesne k bodu varu a potom ním zalejte pripravený kuskus vo veľkej mise. Zamiešajte a nechajte odležať cca 5 minút.
- Potom do kuskusu pridajte orestované kura, paradajky, papriku, uhorku, petržlen, syr feta, cibuľu a korenie.
- Vzniknutý šalát pokvapkajte pripraveným dresingom a všetko riadne premiešajte.
- Podávajte ihneď alebo vychladené z chladničky.

Rady a tipy na domáce šalátové dresingy
Šalátové dresingy si doma urobíte rýchlo a ľahko. Navyše tým, že si pripravíte svoju zálievku alebo dresing, ušetríte veľa peňazí.
Pokiaľ sa pozriete na zloženie niektorých šalátových dresingov v obchodoch, nachádza sa tu množstvo umelých farbív, príchutí, cukru a soli.
Pri príprave svojej domácej zálievky budete presne vedieť, čo v nej je a navyše môžete pomery jednotlivých prísad prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám.
Na medovo-horčicový dresing budete potrebovať:
- 3 lyžice dijonskej horčice
- 3 lyžice medu
- 3 lyžice jablčného octu
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého korenia
Taliansky dresing
- 5 lyžíc olivového oleja
- 3 lyžice vínneho octu
- 3 lyžice nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica čerstvo mletej petržlenovej vňate
- 1/4 jarnej cibuľky
- Šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžica mletej bazalky
- 1 lyžica mletého oregana
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
Balzamikový dresing
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1/2 hrnčeka balzanikového octu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
Pre ďalšiu inšpiráciu na zálievky nahliadnite na tieto jednoduché recepty na šalátové zálievky.