Máte radi huby?
Dnes si ukážeme tie najlepšie recepty na polievky z hlivy ustricovej, ktoré si určite zamilujete.
Načerpajte inšpiráciu a vyskúšajte niečo nové.
Gulášová polievka z hlivy
Vyskúšajte túto verziu s hlivou ustricovou a uvidíte sami že gulášová polievka nemusí byť nutne vždy s mäsom aby chutila skvele. Vegetariáni môžu v recepte vynechať slaninu.
Ingrediencie
- 600 g hlivy ustricovej
- 100 g slaniny
- 2 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička majoránky
- 1 dl smotany na varenie
- voda
- soľ, korenie
Postup
- Slaninu nakrájame na kocky a orestujeme. Nie je potrebné dávať olej.
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu, krátko orestujeme a zalejeme vodou.
- Pridáme nakrájanú hlivu, dochutíme soľou a korením a varíme asi 30 minút.
- Do hrnca dáme nadrobno nakrájané zemiaky a varíme ďalších 15 minút.
- Dochutíme cesnakom, majoránom, prilejeme smotanu, dobre premiešame a podávame.
Rezancová polievka s hlivou a zeleninou
V tejto polievke nám hliva nahrádza mäso a jej chuť so zeleninou a bylinkami je úplne fantastická.
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky vývaru
- 2 šálky hlivy ustricovej
- 1.5 šálky rezancov
- 1 lyžička oregana
- 1 lyžička tymiánu
- petržlen
- soľ, korenie
Postup
- Pripravíme si zmes najemno nasekanej cibule, mrkvy a řapíkatého zeleru.
- V hrnci si rozpálime olej a zeleninovú zmes restujeme asi 5 minút.
- Zalejeme vývarom a privedieme do varu.
- Pridáme nakrájané huby a korenie a varíme asi 30 minút.
- Medzitým si uvaríme rezance podľa návodu a necháme bokom.
- Polievku podávame spolu s rezancami. Dobrú chuť.
Objavte podobné tipy
Krémová hubová polievka
Táto krémová polievka vás svojou chuťou húb, póru a byliniek dostane. Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu. Vyskúšajte ju!
Ingrediencie
- 2 lyžice oleja
- 1 pór
- ½ lyžičky rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 1 strúčik cesnaku
- 300 g hlivy ustricovej
- 200 g šampiňónov
- 150 ml bieleho vína
- 500 ml vývaru
- 120 ml smotany na varenie
- parmezán a píniové oriešky na posypanie
- petržlen
- soľ, korenie
Postup
- Rozpálime olej a orestujeme naň na kolieska nakrájaný pór a restujeme 8 minút.
- Pridáme rozmarín, bobkový list, prelisovaný cesnak, soľ a korenie a dobre premiešame.
- Pridáme huby a restujeme ďalších 10 minút.
- Do hrnca nalejeme biele víno a dusíme 10 minút, potom pridáme aj vývar a varíme ďalších 20 minút.
- Vyberieme bobkové listy, prilejeme smotanu a rozmixujeme do hladka.
- Polievku servírujeme s hoblinkami parmezánu, píniovými orieškami a petržlenovou vňaťou.
TIP: Máte radi huby? Vyskúšajte aj tieto výborné recepty s hubami!
Rýchla polievka z hlivy ustricovej
Máte chuť na skvelú polievku a nemáte veľa času? Tak tento recept s exotickým nádychom je presne pre vás.
Ingrediencie
- 600 g hlivy ustricovej
- 2 vajcia
- 5 šálky vody
- 8 plátkov zázvoru
- 4 jarné cibuľky
- soľ, korenie
Postup
- Do hrnca dáme variť vodu, natrháme do nej hlivu na kúsky a pridáme plátky zázvoru. Varíme 7 minút.
- Pridáme soľ a varíme ďalšie 2 minúty.
- V miske si rozšľaháme vajcia a opatrne nalejeme do hrnca. Počkáme asi minútu pokiaľ nezačne vajcia tuhnúť a rozmiešame.
- Dochutíme čiernym korením a podávame s jemne nasekanou jarnou cibuľkou.
Prečo jesť hlivu ustricovú?
- Nízky obsah kalórií a je to teda vhodná potraviny aj do diéty.
- Vysoký obsah bielkovín.
- Skvelý zdroj vitamínov ako sú draslík, fosfor a niacín.
- Veľmi obľúbená potravina nielen vegetariánov či vegánov.
- Dobrá dostupnosť – zoženiete ju v každom väčšom supermarkete alebo ázijských potravinách.
- Je jednoduchá na úpravu a prípravu a široké využitie v kuchyni.
Spracovanie hlivy ustricovej je naozaj široké a vy môžeme dnes vyskúšať naše skvelé recepty na polievky z hlivy ustricovej. Ktorá vám chutila najviac?