4 skvelé recepty na polievky s hlivou ustricovou ktoré možno nepoznáte!

Máte radi huby?

Dnes si ukážeme tie najlepšie recepty na polievky z hlivy ustricovej, ktoré si určite zamilujete.

Načerpajte inšpiráciu a vyskúšajte niečo nové.

Gulášová polievka z hlivy

Vyskúšajte túto verziu s hlivou ustricovou a uvidíte sami že gulášová polievka nemusí byť nutne vždy s mäsom aby chutila skvele. Vegetariáni môžu v recepte vynechať slaninu.

Ingrediencie

  • 600 g hlivy ustricovej
  • 100 g slaniny
  • 2 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 dl smotany na varenie
  • voda
  • soľ, korenie

Postup

  1. Slaninu nakrájame na kocky a orestujeme. Nie je potrebné dávať olej.
  2. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu, krátko orestujeme a zalejeme vodou.
  3. Pridáme nakrájanú hlivu, dochutíme soľou a korením a varíme asi 30 minút.
  4. Do hrnca dáme nadrobno nakrájané zemiaky a varíme ďalších 15 minút.
  5. Dochutíme cesnakom, majoránom, prilejeme smotanu, dobre premiešame a podávame.
Hubová polievka so zeleninou a bylinkami v tmavej miske.
zdroj: rosacooking.com

Rezancová polievka s hlivou a zeleninou

V tejto polievke nám hliva nahrádza mäso a jej chuť so zeleninou a bylinkami je úplne fantastická.

Ingrediencie

  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 šálky vývaru
  • 2 šálky hlivy ustricovej
  • 1.5 šálky rezancov
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička tymiánu
  • petržlen
  • soľ, korenie

Postup

  1. Pripravíme si zmes najemno nasekanej cibule, mrkvy a řapíkatého zeleru.
  2. V hrnci si rozpálime olej a zeleninovú zmes restujeme asi 5 minút.
  3. Zalejeme vývarom a privedieme do varu.
  4. Pridáme nakrájané huby a korenie a varíme asi 30 minút.
  5. Medzitým si uvaríme rezance podľa návodu a necháme bokom.
  6. Polievku podávame spolu s rezancami. Dobrú chuť.
Hubová polievka so zeleninou a rezancami.
zdroj: oneingredientchef.com

Krémová hubová polievka

Táto krémová polievka vás svojou chuťou húb, póru a byliniek dostane. Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu. Vyskúšajte ju!

Ingrediencie

  • 2 lyžice oleja
  • 1 pór
  • ½ lyžičky rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 200 g šampiňónov
  • 150 ml bieleho vína
  • 500 ml vývaru
  • 120 ml smotany na varenie
  • parmezán a píniové oriešky na posypanie
  • petržlen
  • soľ, korenie

Postup

  1. Rozpálime olej a orestujeme naň na kolieska nakrájaný pór a restujeme 8 minút.
  2. Pridáme rozmarín, bobkový list, prelisovaný cesnak, soľ a korenie a dobre premiešame.
  3. Pridáme huby a restujeme ďalších 10 minút.
  4. Do hrnca nalejeme biele víno a dusíme 10 minút, potom pridáme aj vývar a varíme ďalších 20 minút.
  5. Vyberieme bobkové listy, prilejeme smotanu a rozmixujeme do hladka.
  6. Polievku servírujeme s hoblinkami parmezánu, píniovými orieškami a petržlenovou vňaťou.
Rozmixovaná krémová polievka z húb v bielej miske so syrom, orieškami a bylinkami.
zdroj: iga.net

TIP: Máte radi huby? Vyskúšajte aj tieto výborné recepty s hubami!

Rýchla polievka z hlivy ustricovej

Máte chuť na skvelú polievku a nemáte veľa času? Tak tento recept s exotickým nádychom je presne pre vás.

Ingrediencie

  • 600 g hlivy ustricovej
  • 2 vajcia
  • 5 šálky vody
  • 8 plátkov zázvoru
  • 4 jarné cibuľky
  • soľ, korenie

Postup

  1. Do hrnca dáme variť vodu, natrháme do nej hlivu na kúsky a pridáme plátky zázvoru. Varíme 7 minút.
  2. Pridáme soľ a varíme ďalšie 2 minúty.
  3. V miske si rozšľaháme vajcia a opatrne nalejeme do hrnca. Počkáme asi minútu pokiaľ nezačne vajcia tuhnúť a rozmiešame.
  4. Dochutíme čiernym korením a podávame s jemne nasekanou jarnou cibuľkou.
Ázijská hubová polievka so zázvorom a vajcom v tmavej miske.
zdroj: spicetheplate.com

Prečo jesť hlivu ustricovú?

  • Nízky obsah kalórií a je to teda vhodná potraviny aj do diéty.
  • Vysoký obsah bielkovín.
  • Skvelý zdroj vitamínov ako sú draslík, fosfor a niacín.
  • Veľmi obľúbená potravina nielen vegetariánov či vegánov.
  • Dobrá dostupnosť – zoženiete ju v každom väčšom supermarkete alebo ázijských potravinách.
  • Je jednoduchá na úpravu a prípravu a široké využitie v kuchyni.

Spracovanie hlivy ustricovej je naozaj široké a vy môžeme dnes vyskúšať naše skvelé recepty na polievky z hlivy ustricovej. Ktorá vám chutila najviac?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.