Repa sa dá využiť na mnoho spôsobov. Šalát z červenej repy je lahodnou a sviežou variantou.
Nájdite si k repe tú správnu kombináciu.
Dúfame, že vás tieto recepty okúzlia.
Zdravý šalát z červenej repy
Šalát z pečenej červenej repy je skvelým variantom pre ľahké obedy večere, ale aj predjedlá. Pokiaľ ste ešte žiadny taký šalát nejedli, odporúčame ochutnať.
Ingrediencie:
- 4 upečené stredne veľké červené repy
- 1 a ½ lyžice bieleho vínneho octu
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice panenského olivového oleja
- soľ a čerstvo namleté korenie podľa chuti
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ hrnček hustého jogurtu gréckeho typu
- 2 lyžice nasekaného kôpru
Postup:
- Červenú repu umyte, osušte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ju olivovým olejom a prikryte alobalom.
- Pečte na 205 °C po dobu minimálne 45 minút.
- Menšia repa je hotová rýchlejšie, kontrolujte a otáčajte repu aj v priebehu pečenia. Väčšia repa sa môže piecť až 2 hodiny.
- Upečenú repu olúpte, naporciujte na mesiačiky alebo plátky.
- V mise si zmiešajte ingrediencie na zálievku, tj vínny ocot, cukor, olivový olej, soľ a korenie.
- Zálievku zmiešajte s teplou repou a nechajte chladiť v chladničke, aby sa dobre to rozležalo (cca 2 hodiny).
- Medzitým si pripravte jogurtový dresing. Zmiešajte prelisovaný cesnak, s jogurtom, soľou, čiernym korením a nasekaným kôprom.
- Po vychladení môžete servírovať.
- Ideálne je jogurtový dresing navŕšiť na repu a posypať kôprom.

Šalát z varenej červenej repy 3x inak s videoreceptom
Tento šalát v troch podobách má ako hlavnú surovinu červenú repu. Pozrite sa, ako jednoducho je možné vytvoriť túto úžasnú triádu. Máme pre vás prichystaný aj videorecept, aby sa vám všetko s ľahkosťou podarilo.
S orechmi
Ingrediencie:
- 3 červené repy strednej veľkosti
- 5-6 sušených sliviek
- 1 stredné avokádo (na kocky nakrájané)
- 1-2 lyžice nasekaných vlašských orechov
- 1-2 lyžice tekvicových semienok
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ podľa chuti

S kapustou
Ingrediencie:
- 3 červené repy strednej veľkosti
- ½ nadrobno nakrájané červené cibule
- ½ nakrájanej červenej papriky
- ¾ hrnčeka červenej kyslej kapusty
- 1 stredný avokádo
- 2-3 lyžice nasekaných a opražených kešu orechov
- soľ podľa chuti

S mrkvou
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké červené repy
- 2-3 stredne veľké mrkvy postrúhané nahrubo
- ½ stredne veľké nastrúhané čierne reďkovky (alebo 4 reďkovky)
- ½ hrnčeka nasekanej jarnej cibuľky
- ⅓ hrnčeka sušených brusníc
- 2-3 lyžice nasekaných vlašských orechov

Ingrediencie na zálievku:
- 1 avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička slnečnicového masla (alebo akéhokoľvek orechového)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica javorového sirupu
- 2 lyžice vody
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
Postup:
- Červenú repu olúpte, nakrájajte na mesiačiky a nechajte uvariť nad parou do mäkka (cca 20-30 minút).
- Akonáhle je repa uvarená a vychladnutá, nastrúhajte ju na hrubom strúhadle.
- Ingrediencie na zálievku stačí vložiť do mixéra a rozmixovať.
- Každú zo zmesí šalátu premiešajte a následne zmiešajte so zálievkou.
Videorecept na šalát s červenou repou v 3 variantoch:
Objavte podobné tipy
Šalát z červenej repy so syrom
Táto úžasná kombinácia slaných, kyslých aj sladkých chutí vás naozaj dostane. Tento jednoduchý šalát z červenej repy varené je možné využiť aj ako prílohu. Omrzeli už vás zemiaky?
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké červené repy
- ¾ hrnčeka nadrobeného syra niva alebo feta
- 2 lyžice nadrobno nasekaného čerstvého koriandra
Na zálievku:
- šťava z 1 pomaranča
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžička balzamikového octu
- 1 lyžica medu
- 1/2 lyžice dijonskej horčice
- ½ lyžičky soli
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Repu si dôkladne opláchnite, odrežte vrchné časti a dajte variť do širšieho hrnca s vodou (zhruba 5 cm hladina).
- Na miernom ohni varte asi 45 minút do mäkka.
- Akonáhle je repa uvarená a vychladnutá, môžete ju olúpať a nakrájať na cca 2,5 cm kocky.
- Pripravte si zálievku zmiešaním pomarančovej a citrónovej šťavy, medu, dijonskej horčice a balzamikového octu.
- Za stáleho miešania prilievajte olivový olej.
- Potom pridajte prelisovaný cesnak a soľ.
- Šalát servírujte rozdelený do 4 porcií posypaný nadrobeným syrom niva (feta), nasekaným koriandrom a pokvapkaný zálievkou.
- Môžete podávať ako vychladený, tak ihneď po dokončení.

Šalát z červenej repy s jablkom a vajíčkom
Červenú repu si môžeme dopriať aj v raw podobe. A to nielen ako džús alebo úžasné smoothie z červenej repy. Tento recept na šalát z červenej repy je plný vitamínov a benefitov pre naše telo. Je vhodný (nielen) pre všetkých, ktorí bojujú s chudokrvnosťou.
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké červené repy
- 1 stredné zelené jablko
- 3 natvrdo uvarené vajcia
Na zálievku:
- jablčný ocot
- soľ
- olivový olej
- rasca
Postup:
- Repu si umyte, olúpte a nastrúhajte na hrubo.
- Jablko taktiež umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Pripravte si zálievku zmiešaním jablčného octu a olivového oleja v pomere 1:3. Pridajte rascu podľa chuti a zamiešajte.
- Vajcia si nakrájate na mesiačiky, pridajte repu, jablká, pokvapkajte zálievkou a môžete podávať.

Najlepší šalát z červenej repy s rukolou a orechmi
Tento recept na šalát s červenou repou vyjde na dve porcie. Môžete ho zvoliť ako prílohu k hlavnému chodu alebo si ho dať na večeru. A neznie to ako ideálna porcia pre vás a vašu drahú polovičku?
Ingrediencie:
- 2 strene veľké červené repy
- 2 hrsti rukoly
- 4 lyžice kozieho syra (asi 50 g)
- ¼ hrnčeka nahrubo nasekaných a opražených vlašských orechov
Ingrediencie na zálievku:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 a ½ lyžice citrónovej šťavy
- ¼ lyžičky mletej horčice
- ½ lyžičky cukru
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Postup:
- Repu si môžete upiecť alebo uvariť.
- Ak ju chcete upiecť, nahrejte si rúru na 205 ° C, repu si umyte, olúpte, potrite olivovým olejom a zabaľte každú zvlášť do alobalu.
- Repa by mala byť hotová za 1-2 hodiny.
- Ak chcete repu radšej uvariť, tak si ju taktiež umyte, olúpte, a potom dajte variť do hrnca s vodou. Varte asi 45 minút do zmäknutia.
- Medzitým, čo sa repa varí alebo pečie, si pripravte zálievku.
- Všetky ingrediencie si dajte do zaváracieho pohára, zaskrutkujte a dôkladne pretrepte.
- Podľa chuti potom dolaďte korením či soľou navyše.
- Šalát vytvorte priamo na tanieri. Pre každého naservírujte hrsť rukoly, položte ju nakrájanou repou, posypte kúskami kozieho syra a vlašskými orechmi.
- Nakoniec pokvapkajte zálievkou a môžete podávať.

Pokiaľ vám niečo cvrnklo do oka, neváhajte ochutnať.
Veľkou výhodou šalátov je rýchlosť ich prípravy.
Dobrých a zdravých receptov totiž nie je nikdy dostatok.
Chceli by ste viac receptov s červenou repou? Ochutnajte naše boršče s červenou repou , recepty na zavarenú repu alebo napríklad smoothie z červenej repy .