Pomaranče sú nielen v predaji celý rok av zimnom období obzvlášť, ale tiež sú ich ceny veľmi priaznivé.
Môžete ich konzumovať nielen samotné, ale hodí sa aj do nápojov, dezertov, múčnikov, mäsových jedál aj na konzerváciu.
Pripravili sme si pre vás 10 luxusných receptov s pomarančmi, ktoré si zamilujete.
Užite si to!
Domáci pomarančový likér
Pomarančový likér si už nemusíte nikdy kupovať v obchode! S nami si ho totiž zvládnete vyrobiť sami doma. Skvele sa hodí k širokej škále liehovín a do koktailov. Takto pripravený likér vám doma vydrží až rok.
INGREDIENCIA
- 1/4 šálky kôry z menších pomarančov
- 1 polievková lyžica sušeného oplodia pomarančovníka horkého
- 1 šálka brandy
- 1 šálka vodky
- 4 celé klinčeky
- 2 šálky cukru
- 1 a 1/2 šálky vody
POSTUP
- Zmiešame pomarančovú kôru, sušené pomarančové oplodie, brandy a vodku v malej uzatvárateľnej nádobe.
- Utesníme a pretrepeme.
- Necháme lúhovať 19 dní pri izbovej teplote.
- 20. deň pridáme klinčeky, uzavrieme a pretrepeme.
- Necháme lúhovať ďalší deň.
- Za častého miešania privedieme vodu s cukrom do varu v malom hrnci na vysokom plameni a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Tento jednoduchý sirup necháme vychladnúť.
- Obsah pohára s kôrou a alkoholom precedíme cez jemné sitko a potom cez kávový filter.
- Pevné látky zlikvidujeme.
- Scedenú zmes zmiešame s jednoduchým sirupom a nalejeme do uzatvárateľného pohára alebo fľaše.
- Pred použitím pretrepeme a necháme minimálne jeden deň odležať.
- Skladujte v uzavretej nádobe pri izbovej teplote po dobu až jedného roka (najlepšie do troch mesiacov).

Grécke rezy Portokalopita
Tieto pomarančové rezy sú veľmi obľúbené v Grécku a to z viacerých dôvodov. Sú voňavé, šťavnaté a dekadentné. Namiesto múky sa tu používajú extra tenké pláty cesta, ktorým sa hovorí filo a zoženiete ich vo väčších obchodoch.
INGREDIENCIA
Na sirup:
- 1 a ½ šálky pomarančovej šťavy
- ½ šálky vody
- 1 a ½ šálky cukru
- 1 tyčinka škorice
Na rezy:
- 180 g rozmrazených filo plátov
- 4 vajcia
- ½ šálky cukru
- 1 šálka extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 210 g jogurtu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- pomarančová kôra z 2 stredných pomarančov
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 120 ° Celzia.
- Umiestnime 5 plátov fila cesta na plech jeden vedľa druhého do rúry (môžu sa prekrývať) a zahrievame asi hodinu, kým filo nie je tvrdé a chrumkavé (použite ventilátor, ak ho máte).
- V polovici pečenia ich otočíme.
- Akonáhle sú chrumkavé, vyberieme ich z rúry a rozlámeme na malé kúsky.
- Odložíme bokom.
- Zatiaľ čo sa filo suší, pripravíme si sirup.
- V malom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu, vodu, 1 a 1/2 šálky cukru a tyčinku škorice.
- Privedieme do varu a potom znížime teplotu a varíme 7 minút.
- Dáme bokom vychladnúť.
- Do veľkej misy pridáme vajcia, cukor, olivový olej a vanilku.
- Vyšľaháme do peny.
- V menšej miske zmiešame jogurt a prášok do pečiva a necháme 2-3 minúty odstáť.
- Do vaječnej zmesi pridáme jogurt a opatrne premiešame.
- Postupne pridávame pomarančovú kôru a rozdrobené filo a jemne premiešame.
- Zvýšime teplotu na 350 stupňov Celzia.
- Zapekaciu misku alebo plech vymažeme tukom (23 x 33 cm), nalejeme naň cesto a vyrovnáme pomocou stierky.
- Pečieme 35–40 minút, kým povrch nezíska tmavo zlatú farbu.
- Vyberieme z rúry a urobíme niekoľko rezov ostrým nožom a ihneď pokvapkáme sirupom.
- Sirup pridávame postupne a spotrebujeme takmer všetky, odložíme si asi 2 polievkové lyžice nabok.
- Buchtu necháme aspoň 2 – 3 hodín odležať.
- Uchovávame v chladničke a pred podávaním necháme pol hodiny odležať.
- Nakrájame na štvorcové kúsky a pred podávaním pokvapkáme trochou odloženého sirupu.

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na múčniky z pomarančov ! Sú vláčne a úplne neodolateľné.
Pomarančový džem
Domáce džemy sú vždy chutné a poctivé, pripravte si pomarančový variant podľa tohto receptu.
INGREDIENCIA
- 3 veľké sladké pomaranče, bez kôstok
- kôra najemno z 1 pomaranča
- kôra nahrubo z 1 pomaranča
- šťava z jedného citróna
- 250 g trstinového cukru
- 125 ml vody
POSTUP
- Pomaranče dobre umyjeme a nastrúhame z nich kôru.
- Pomaranče olúpeme.
- Jednotlivé dieliky zbavíme jemnej priesvitnej šupky a dužinu nakrájame na menšie kúsky.
- K dužine pridáme cukor, citrónovú šťavu a vodu.
- Všetko premiešame a vložíme do hrnca.
- Zmes miešame a prevaríme do zhustnutia.
- Ešte veľmi teplý džem plníme do nahriatych pohárov s uzáverom.

Domáci pomarančový džús
Chcete prekvapiť v lete svoju návštevu? Skúste pripraviť tento z dravý a osviežujúci variant z poctivých surovín. Bude určite chutiť všetkým.
INGREDIENCIA:
- 1 kg pomarančov
- 1 kg mrkvy
- 100 g medu alebo javorového sirupu
- šťava z 1 veľkého citróna
- 4 l vody
POSTUP:
- Pomaranče dobre umyjeme a polovicu ich zbavíme šupky.
- Mrkvu očistíme a nakrájame aj s pomarančmi na menšie kúsky.
- Vložíme do hrnca a zalejeme 4 litre vody.
- Pridáme med a citrónovú šťavu.
- Všetko varíme asi1 hodinu domäkka.
- Potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Premiešame a necháme vychladnúť.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie na najlepšie elektrické odšťavovače . Kto vyhral v našom porovnaní?
Kačica na pomarančoch s medom
Viete pripraviť len klasickú kačicu s knedľou a kapustou a chcete vyskúšať niečo menej tradičné? Skúste túto kačicu na pomarančoch s medom! Môžete ju podávať s ryžou alebo malými zemiakmi ňou tiež hodí aromatické suché červené víno.
INGREDIENCIA
- 1 kačica, asi 2,5 kg
- 3 pomaranče
- 4 lyžice oleja
- soľ a rasca
- 1 cibuľa
- 3 lyžice medu
- 4 lyžice pomarančovej marmelády
- 1 lyžica cukru
- 300 ml bieleho vína
- 4 lyžice sójovej omáčky
POSTUP
- Kačicu opláchneme a osušíme.
- Osolíme a okoreníme.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno.
- Pomaranče olúpeme a rozdelíme na dieliky, odstránime aj bielu kôru a prekrájame.
- Kôru z jedného pomaranča oškrabeme škrabkou a nakrájame nadrobno.
- V pekáči rozohrejeme olej, pridáme cibuľku a necháme zosklovatieť.
- Pridáme cukor, kôru, vývar, víno a sójovú omáčku.
- Prevaríme a vložíme kačicu.
- Priklopte a pečte pri 180 ° C asi 2 – 3 hodiny do zlatista.
- Nakoniec šťavu zlejeme.
- Do šťavy pridáme pomaranče, marmeládu a prevaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Môžete precediť alebo ponechať s kúskami pomarančov.

Objavte podobné tipy
Pomarančové crinkles
Mäkučké a lahodné pomarančové crinkles sú skvelou desiatou nielen pre deti. Vyskúšajte túto sladkú pochúťku aj vy!
INGREDIENCIA
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky zmäknutého masla
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- 1/2 šálky práškového cukru
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov Celzia.
- Plech vyložíme papierom na pečenie.
- V strednej mise zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu.
- Dáme bokom.
- Vo veľkej mise mixéra šľaháme maslo a cukor na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 4–5 minút.
- Stlmíme mixér na minimum a pridáme vanilku, vajcia, pomarančovú kôru a pomarančovú šťavu.
- Miešame, kým sa zmes nespojí, a potom jednu minútu šľaháme na stredne vysokú rýchlosť.
- Oškriabeme steny misy a zapneme mixér na minimum.
- Pomaly pridávame múčnu zmes, kým sa nezapracuje.
- Do malej misky dáme práškový cukor.
- Odmeriame vrchovatú lyžičku cesta a vyvaľkáme do gule, ktorú obalíme v práškovom cukre.
- Položíme na plech a opakujeme so zvyšným cestom.
- Pečieme 10–14 minút, alebo kým nezačnú spodky crinkles ľahko hnednúť a sušienky nie sú suché a popraskané.
- Vyberieme z rúry a niekoľko minút necháme chladnúť na plechu, potom presunieme na chladiacu mriežku.
- Dobrú chuť!

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na pomarančové pečivo . Pochutnáte si!
Grilovaná teľacia pečeň s pomarančmi
Aj keď pečeni práve nefandíte, skúste im dať šancu. Nasledujúci recept je totiž delikatesa. Kombináciu pečene a pomarančov si jednoducho musíte zamilovať!
INGREDIENCIA
- ½ lyžičky celého koriandra
- ½ lyžičky celého korenia
- 1 lyžica tymiánu
- 3 lyžice olivového oleja
- 800 g teľacej pečene
- 2 pomaranče
- morská soľ podľa chuti
POSTUP
- V mažiari najemno rozdrvíme koriander s korením a tymianom.
- Korenie zmiešame s olejom.
- Pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na 8 tenkých plátkov.
- Ostrým nožom zbavíme pomaranča kôry a drene a nakrájame na hrubšie plátky.
- Pomaranče a pečeň potrieme olejom s korením a dáme na rozpálený gril.
- Grilujeme, kým pečeň nie je zlatohnedá, občas ich potrieme olejom, 2–3 minúty z každej strany.
- Tesne pred podávaním dochutíme soľou.
- Rozdelíme na taniere a podávame s pomarančmi.

Domáci pomarančový sirup
Tento sirup bude chutiť v letnom období hlavne deťom av zime im ho môžete pridať zase do čaju.
INGREDIENCIA
- 2 kg pomarančov
- 2 kg krupicového cukru
- 1,5 l prevarenej vlažnej vody
- 30-40 g kyseliny citrónovej (podľa sladkosti pomarančov)
POSTUP
- Polovicu množstva pomarančov umyjeme a nakrájame na kolieska.
- Vložíme do hrnca, zalejeme vlažnou vodou a necháme 24 hodín lúhovať.
- Druhý deň pridáme do hrnca čerstvo vylisovanú šťavu zo zvyšných pomarančov a zmes približne 20 minút varíme.
- Potom necháme opäť 24 hodín lúhovať.
- Ďalší deň šťavu precedíme cez plátno do hrnca.
- Prisypeme cukor, kyselinu citrónovú a varíme, kým sa cukor nerozpustí.
- Potom ešte ďalších 20 minút.
- Šťavu prelejeme do dobre uzatvárateľných fliaš.

A čo osviežujúce recepty na smoothie s pomarančom v 5 zdravých receptoch? Inšpirujte sa!
Pikantné kuracie na pomarančoch
Luxusný pokrm z chrumkavého vyprážaného kuracieho mäsa pre milovníkov ázijskej kuchyne! Táto domáca verzia vám prinesie určite úsmev na tvári.
INGREDIENCIA
- 3/4 kg kuracieho nakrájaného na kusy veľkosti sústa
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 vajcia
- olej na vyprážanie
- jarná cibuľka na ozdobu
Na marinádu:
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1/2 hrnčeka čerstvej pomarančovej šťavy
- kôra z jedného pomaranča
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/3 hrnčeka ryžového octu
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku, prelisovať
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 2 lyžice kukuričného škrobu rozpustiť s 2 lyžicami vody
POSTUP:
- Zmiešame ingrediencie na marinádu a do polovice si naložíme mäso min. na 30 min.
- Druhú polovicu si dáme do hrnca pomaly variť, aby nám zhustla.
- Udržujeme ju teplú.
- Kuracie mäso vyberieme z marinády, ktorú už nebudeme potrebovať, vyžmýkame.
- Rozšľaháme si vajíčko, mäso v ňom obalíme a poriadne vyvaľkáme v škrobe.
- Rozpálime poriadne olej a opečieme dozlatista.
- Necháme odkvapkať na obrúsku.
- Kurča hodíme do ešte teplej omáčky a hneď podávame.
- Ozdobíme nakrájanou cibuľkou.

Pomarančová bábovka
Táto jednoduchá bábovka s polevou má luxusnú pomarančovú chuť, ktorú budete chcieť zakúsiť znova a znova. Skvele sa hodí k popoludňajšej káve, servírovať ju ale môžete aj ako raňajky či desiatu.
INGREDIENCIA
Na bábovku:
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 šálka zmäknutého masla
- 2 šálky kryštálového cukru
- 5 veľkých vajec
- 3/4 šálky cmaru
- 1/3 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice pomarančovej kôry
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 lyžičky pomarančového extraktu (voliteľne)
Na poliatie:
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 šálky čerstvej pomarančovej šťavy
Na polevu:
- 1 hrnček práškového cukru
- 1-2 lyžice pomarančovej šťavy
- 1 lyžica pomarančovej kôry
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 175 ° Celzia.
- Nastriekame formu na bábovku olejom v spreji.
- V stredne veľkej mise zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
- Elektrickým šľahačom šľaháme maslo a cukor, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridávame vajcia, jedno po druhom, a po každom pridaní dobre prešľaháme.
- Zmiešame cmar s pomarančovou kôrou, pomarančovým džúsom, vanilkovým extraktom a pomarančovým extraktom (ak používate).
- Pridávame múčnu zmes do zmesi masla, cukru a vajec (šľahač majte nastavený na nízkej úrovni) v troch častiach striedavo s cmarom, počnúc a končiac múčnou zmesou.
- Šľaháme, kým sa všetko nespojí, ale nepremiešame to.
- Nalejeme cesto do pripravenej formy.
- Pečieme, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 45–55 minút.
- Zatiaľ čo sa bábovka pečie, pripravíme si prvú polevu tak, že v malej panvici na miernom ohni zahrejeme kryštálový cukor a pomarančovú šťavu
- Privedieme do varu a miešame.
- Akonáhle sa cukor rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme odležať, kým nebude bábovka hotová.
- Po dokončení necháme bábovku 10 minút chladnúť vo forme a potom ju vyklopíme na mriežku.
- Pomocou mašlovačky rovnomerne rozotrieme polevu po vrchoch a bokoch bábovky.
- Necháme uschnúť a úplne vychladnúť.
- Ďalšiu polevu urobíme tak, že vyšľaháme práškový cukor so šťavou a kôrou.
- Pre požadovanú konzistenciu použijeme 1-2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy.
- Pokvapkáme bábovku polevou a necháme zaschnúť, asi 30 minút.
- Opatrne prenesieme bábovku na servírovací tanier.
- Skladujeme voľne zakryté až 3 dni.

Chcete sa dozvedieť o tomto obľúbenom ovocí viac? Potom si prečítajte náš rozsiahly článok o pomarančoch ! Zistíte, aké sú jeho zdravotné benefity a nutričné hodnoty. Poradíme vám tiež, ako ho môžete využiť v kuchyni a oveľa viac.
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!