12 receptov na červenú repu, po ktorých sa budete olizovať! Máme slané aj sladké varianty

Na našom stole by rozhodne nemala chýbať – pre zdravie je veľmi prospešná.

Navyše ide o lokálnu a cenovo ľahko dostupnú surovinu.

Že vás práve dvakrát neláka? Možno ste len neochutnali tú správnu úpravu!

Pozrite sa na týchto dvanásť receptov s červenou repou a určite si vyberiete.

Šalát z červenej repy s chrenom

Niečo na vás lezie, alebo len potrebujete dobyť baterky? Skúste túto vitamínovú bombu!

Ingrediencie

  • 3 stredné červené repy
  • 4 lyžice rastlinného oleja ( nie olivového)
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice nastrúhaného chrenu
  • soľ
  • korenie
  • čerstvý kôpor

Postup

  • Repy starostlivo umyte
  • Varte aj so šupkou vo vriacej osolenej vode 20 – 25 minút, do zmäknutia
  • Zlejte a nechajte vychladnúť
  • Potom repy olúpte a nakrájajte na drobné kocky
  • Pridajte nastrúhaný chren
  • V miske zmiešajte olej, ocot, cukor, soľ a korenie
  • Nalejte na zeleninu a dobre premiešajte
  • Servírujte ozdobené čerstvým kôprom
  • Môžete podávať ako samostatný pokrm, šalát k hlavnému jedlu alebo prílohu napr. k pečenému mäsu
Nakrájaná červená repa ozdobená kôprom
Zdroj: venturist.net

Pre zdravší spôsob varenia repy využite paru. K tomu vám môžu pomôcť parné hrnce z nášho testu . Pozrite sa, v čom sú ešte výhodné.

Repové karbonátky

Karbonátky z červenej repy sú veľmi obľúbené. Keď časť mäsa nahradíte zeleninou získate veľmi chutné, zdravšie a tiež lacnejšie jedlo.

Ingrediencie

  • 400 g surovej nastrúhanej repy
  • 600 g mletého mäsa – mix bravčové a hovädzie
  • 2 lyžičky soli
  • korenie
  • čerstvé bylinky – koriander/ tymián/ rozmarín
  • štipka chilli

Postup

  • Všetky ingrediencie starostlivo premiešajte vo veľkej mise
  • Na lyžicou naberte časť zmesi a rukami z nej vytvarujte guľu alebo placku
  • Postupne takto vytvorte guličky/placky z celej zmesi a nechajte ich chvíľu oddýchnuť v chladničke
  • Vo väčšej panvici rozpáľte vrstvu oleja a opekajte karbonátky z oboch strán do zlatista
  • Ak chcete zdravší variant pečte fašírky nasucho v rúre – 30 minút na 180°
  • Podávajte so vareným alebo šťouchaným zemiakom, alebo so zemiakovou kašou
Osmažené repové placky na panvici ozdobené petržlenom
Zdroj: offthespork.com

Carpaccio z červenej repy

Ľahký, osviežujúci, zdravý, krásne farebný a lahodný prekrm. Potešte jedným jedlom oči, chuťové bunky aj svoju imunitu.

Ingrediencie

  • 4 menšie červené repy
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 citrón
  • 2 lyžičky dijónskej horčice
  • 1 lyžica worcestra
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • rukola

Postup

  • Repy umyte a olúpte
  • Na strúhadle alebo krájači ich nakrájajte na veľmi tenké plátky (cca 1 mm)
  • Preložte do veľkej misky a pokvapkajte balzamikovým octom, jednou lyžicou oleja, štipkou soli a polovicou šťavy z citróna
  • Rukami zľahka ale starostlivo premiešajte, zálievka sa musí dostať na každý plátok
  • Nechajte marinovať aspoň hodinu, repa krásne zmäkne
  • Dresing vytvorte zmiešaním horčice, jogurtu, worcestrovej omáčky, zvyšnej citrónovej šťavy a oleja.
  • Prešľahajte a dochuťte podľa potreby
  • Naložené plátky repy vyskladajte na veľký sevírovací tanier, pokvapkajte dresingom a ozdobte rukolou
  • Podávajte s čerstvou bagetkou
Repné carpaccio s rukolou a dresingom
Zdroj: thehappyfoodie.co.uk

TIP: Hľadáte do kuchyne pomocníka na krájanie? Vyberte si podľa veľkého testu elektrických krájačov potravín .

Nátierka z červenej repy

Je zdravá a má neobvyklú farbu – nátierkou z varenej repy oslníte rodinu v podobe desiaty alebo večere. Na čerstvom chlebe je vážne skvostná.

Ingrediencie

  • 3 surové červené repy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžica kôpru
  • štipka soli

Postup

  • Repy umyte a vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou
  • Varte 20 – 30 minút, do úplného zmäknutia dužiny
  • Nechajte vychladnúť a potom repy olúpte
  • Nastrúhajte na hrubom strúhadle
  • Prisypte nasekaný cesnak a kôpor
  • Pridajte majonézu a všetko starostlivo premiešajte
  • Dochuťte soľou a korením
  • Podávajte na chlebe alebo opečené bagetke
Bagetky pomazané pastou z červenej repy, posypané pažítkou
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Ste milovníkmi nátierok? Inšpirujte sa ďalšími 7 chutnými receptami na nátierky .

Pečená koreňová zelenina s balkánskym syrom

Pečená červená repa a ďalšia koreňová zelenina je ideálnym jedlom do jesenných plieskaníc alebo zimných chumeleníc. Krásne zahreje a doplní vám vitamíny.

Ingrediencie

  • 4 mrkvy
  • 1 zeler
  • 2 červené repy
  • 3 zemiaky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • soľ
  • korenie
  • 200 g balkánskeho syra

Postup

  • Rozohrejte rúru na 200 °
  • Zeleninu očistite, zbavte šupiek a pokrájajte na menšie kúsky
  • Pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a premiešajte
  • Rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 30 minút
  • V miske zmiešajte balzamikový ocot, cukor, roztlačený cesnak a dve lyžice oleja
  • Upečenú zeleninu prelejte zálievkou a na tanieri posypte rozdrobeným balkánskym syrom
Mrkva, zeler a repa pečená na plechu
Zdroj: masandpas.com

Sendvič s kozím syrom a červenou repou

Surová červená repa sa skvele hodí k rozpečenému koziemu syru. Pripravte si originálnu desiatu do školy, do práce alebo na cesty.

Ingrediencie

  • 4 žemle, bagely alebo malé bagetky
  • 1 balenie kozieho syra
  • 1 červená repa
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • špenát alebo rukola

Postup

  • Žemle pozdĺžne rozrežte
  • Na spodnú časť vyskladajte pár koliesok kozieho syra a dajte na desať minút zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °
  • Hornú polovicu namažte maslom
  • Surovú červenú repu olúpte a na strúhadle, alebo škrabkou na zemiaky ju nakrájajte na veľmi tenké plátky
  • Spodnú časť žemlí vyberte z rúry a nechajte zľahka vychladnúť.
  • Na kozí syr potom dajte 5 plátkov červenej repy, pokvapkajte balzamikovým octom, pridajte hrsť rukoly alebo špenátu a zakryte hornou polovicou žemle
Dve žemle plnené kozím syrom, rukolou a plátkami červenej repy
Zdroj: dishingupthedirt.com

Repová polievka

Polievka z červenej repy nemusí nutne znamenať len boršč. Skúste túto výbornú krémovú. Je neodolateľná nielen svojou farbou.

Ingrediencie

  • 2 lyžice masla
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ menšieho zeleru
  • 2 mrkvy
  • 2 väčšie červené repy
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • korenie
  • štipka chilli

Postup

  • V hrnci nechajte rozpustiť maslo a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu
  • Pridajte na kúsky nakrájaný zeler a repu a na kolieska pokrájanú mrkvu
  • Opekajte 10 minút, potom pridajte najemno nasekaný cesnak a nechajte rozvoňať
  • Pridajte celé korenie, nové korenie a bobkový list
  • Zalejte vývarom, priveďte do varu a varte 20 minút
  • Odstavte z platne, vyberte korenie a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka
  • Vráťte späť na sporák, zalejte smotanou, premiešajte a prevarte ešte 10 minút
  • Dochuťte soľou a korením a štipkou chilli
  • Do hotovej polievky môžete hešte na zjemnenie vmiešať lyžicou masla
  • Servírujte ozdobené nasekanou pažítkou
Repná fialová polievka posypaná bylinkami
Zdroj: onegreenplanet.org

Nakladaná červená repa

Nakladanie alebo fermentácia zeleniny je nielen skvelý spôsob jej uchovania, ale aj úžasný proces, kedy vplyvom baktérií mliečneho kvasenia vznikajú vitamínové bomby plné antioxidantov a probitík. Takro upravená zelenina je lepšie stráviteľná a pre našu imunitu je skutočným zázrakom.

Ingrediencie

  • 3 stredne veľké repy
  • 1 a ½ lyžice soli
  • 2 lyžice jablčného octu
  • voda
  • obľúbené bylinky – napr. rozmarín, tymián
  • sklenený uzatvárateľný pohár s objemom 600 ml

Postup

  • Repy naozaj starostlivo umyte a olúpte. Akékoľvek nečistoty by mohli spôsobiť vznik plesne
  • Nakrájajte na menšie kúsky a vložte do pohára
  • Pridajte nadrobno nasekané, oprané bylinky
  • Zalejte octom
  • Soľ rozpustite v pol šálke vody a nalejte na repu
  • Zalejte studenou vodou tak aby všetky kúsky zeleniny boli pod hladinou
  • Nechajte kvasiť pri izbovej teplote 3-7 dní
  • Potom premiestnite do chladničky – chlad proces kvasenia zastaví a zelenina vám takto vydrží aj niekoľko týždňov.
Kúsky repy naložené v pohári
Zdroj: fermentingforfoodies.com

Sladké palacinky s červenou repou

Pripravte si romantické alebo slávnostné raňajky v podobe nadýchaných ružových palaciniek s ovocím.

Ingrediencie

  • 1 menšia červená repa
  • 200 g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • práškový cukor
  • 200 ml kyslej smatany
  • čerstvé ovocie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup

  • Repu umyte av šupke uvarte vo vriacej vode
  • Nechajte vychladnú, olúpte a pokrájajte na menšie kúsky
  • Dajte do misy, zalejte mliekom a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka
  • Vajcia prešľahajte s mliekom s repou
  • Prisypte múku a štipku soli a premiešajte v hladké liate cesto
  • Nechajte oddýchnuť 10 – 30 minút v chladničke
  • Na panvici rozpáľte pár kvapiek oleja
  • Z cesta postupne vytvárate palacinky tak, že naberačkou nalejete na panvicu cesto a krúživými pohybmi ho nechajte roztiecť po celom dne
  • Opekajte kým cesto nestuhne
  • Potom palacinky otočte a opeekajte aj z druhej strany
  • Palacinky potrite smotanou zmiešanou s práškovým cukrom a ozdobte ovocím
Dve repové palacinky rolky ozdobené malinami
Zdroj: allrecipes.com

Repný koláč s pomarančovým krémom

Rovnako ako mrkva aj repa je skvelá na sladké pečenie. Dodáva cestu vlhkosť a sviežosť. Tento koláč je diétny a pritom chuťovo skvelý.

Ingrediencie

Na koláč:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ lyžičky škorice
  • 150 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • ½ lyžičky vanikového extraktu
  • 300 ml slnečnicového oleja
  • 225 g surovej červenej repy

Na krém:

  • 50 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • pomarančová kôra z jedného pomaranča
  • 125 g krémového syra typu philadelphie

Postup

  • V miske zmiešajte múku, jedlú sódu, kypriaci prášok, škoricu, cukor a štipku soli
  • Rozšľahajte vajcia s vanilkovým extraktom a olejom
  • Nalejte na múčnú zmes a premiešajte do hladkého cesta
  • Surovú repu nastrúhajte na hrubom strúhadle a vmiešajte do cesta
  • Nalejte do vymastenej tortovej formy, na plech alebo do hranatej formy na pečenie
  • Pečte 40 minút na 180 °
  • Na krém vyšľahajte dohladka maslo s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou
  • Pridajte krémový syr a znova vymiešajte
  • Krém natrite na vychladnutý korpus a ozdobte pomarančovou kôrou
Repový koláč s bielou polevou
Zdroj: womanandhome.com

Čokoládovo-repové muffiny

Muffiny sa skvele hodia na každú príležitosť – pohostenie na oslavu, rýchle raňajky, desiata do ruky alebo dezert ku káve. Skúste tieto čokoládové a nechajte ostatných členov domácnosti hádať vašu tajnú ingredienciu – červenú repu nikto nespozná.

Ingrediencie

  • 275 g predvarenej červenej repy
  • 200 g cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g čokolády na varenie
  • 80 g jogurtu
  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 240 ml oleja
  • 60 g kakaa

Postup

  • Repu pokrájajte a úplne rozmixujte tyčovým mixérom
  • Pridajte vajcia, olej, cukor, jogurt a vyšľahajte do hladka
  • Múku zmiešajte so soľou, kypriacim práškom a jedlou sódou a vmiešajte do mokrej zmesi
  • Čokoládu nasekajte na malé kúsky a opatrne ju primiešajte do cesta
  • Pripravte si muffinové formičky alebo košíčky a cesto do nich nalejte
  • Pečte v rúre rozohriatej na 180 ° približne 25 minút
Plech s čokoládovo-repnými muffinmi
Zdroj: themothercooker.com

Páčil sa vám tento recept? Pozrite sa na ďalšie výborné recepty na sladké muffiny .

Vegánske čokoládové košíčky s náplňou z červenej repy

Vedeli ste, že čokoláda a červená repa idú skvele dohromady? Nie? Tak to vyskúšajte v tomto jednoduchom recepte. Je bezlepkový, vegánsky a ohromne delikátny.

Ingrediencie

  • 200 g kešu orieškov
  • 1 menšia predvarená červená repa
  • 250 g horkej čokolády
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup

  • Oriešky rozmixujte vo výkonnom mixéri dohladka – mixujte na niekoľkokrát, mixér vždy zastavte stierkou zotrite orieškami zo stien a premiešajte drvinu zospodu a znovu mixujte. Po chvíli vznikne hladké maslo
  • Pridajte červenú repu a znovu premixujte kým sa zmes nespojí
  • Dajte stuhnúť do chladničky
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kokosovým olejom
  • Pripravte si 10 košíčkov na muffiny a do polovice ich naplňte tekutou čokoládou
  • Dajte na 10 minút do chladničky – čokoláda musí čiastočne stuhnúť, ale pritom musí zostať zmäknutá
  • Vyberte z chladničky a do každého čokoládového košíčka urobte malú jamku
  • Naplňte ho orieškovo-repovým maslom, vtlačte a prelejte ďalšou vrstvou čokolády
  • Opakujte so všetkými čokoládovými košíčkami
  • Nechajte stuhnúť v chladničke 30 minút až hodinu
Čokoládové košíčky naplnené orechovým maslom s červenou repou
Zdroj: veggiedesserts.com

9 dôvodov prečo jesť červenú repu

  • Repa je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi – obsahuje veľké množstvo vitamínu C a E, draslíka, mangánu, vápnika a železa
  • Má nízky obsah tuku, jej konzumácia je skvelá pri redukčnej diéte
  • Pomáha znižovať krvný tlak
  • Má protizápalové účinky
  • Je skvelým zdrojom vlákniny, jej konzumácia pomáha správnemu fungovaniu čriev
  • Výskumy ukazujú, že pomáha predchádzať vzniku rakovinotvorných buniek
  • Podporuje správnu detoxikáciu tela, je nevyhnutným pomocníkom na čistenie pečene a krvi
  • Pri pravidelnej konzumácii prospieva pleti a odďaľuje prejavy starnutia
  • Pomáha pri znižovaní stresu

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.