Na našom stole by rozhodne nemala chýbať – pre zdravie je veľmi prospešná.
Navyše ide o lokálnu a cenovo ľahko dostupnú surovinu.
Že vás práve dvakrát neláka? Možno ste len neochutnali tú správnu úpravu!
Pozrite sa na týchto dvanásť receptov s červenou repou a určite si vyberiete.
Šalát z červenej repy s chrenom
Niečo na vás lezie, alebo len potrebujete dobyť baterky? Skúste túto vitamínovú bombu!
Ingrediencie
- 3 stredné červené repy
- 4 lyžice rastlinného oleja ( nie olivového)
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice nastrúhaného chrenu
- soľ
- korenie
- čerstvý kôpor
Postup
- Repy starostlivo umyte
- Varte aj so šupkou vo vriacej osolenej vode 20 – 25 minút, do zmäknutia
- Zlejte a nechajte vychladnúť
- Potom repy olúpte a nakrájajte na drobné kocky
- Pridajte nastrúhaný chren
- V miske zmiešajte olej, ocot, cukor, soľ a korenie
- Nalejte na zeleninu a dobre premiešajte
- Servírujte ozdobené čerstvým kôprom
- Môžete podávať ako samostatný pokrm, šalát k hlavnému jedlu alebo prílohu napr. k pečenému mäsu

Pre zdravší spôsob varenia repy využite paru. K tomu vám môžu pomôcť parné hrnce z nášho testu . Pozrite sa, v čom sú ešte výhodné.
Repové karbonátky
Karbonátky z červenej repy sú veľmi obľúbené. Keď časť mäsa nahradíte zeleninou získate veľmi chutné, zdravšie a tiež lacnejšie jedlo.
Ingrediencie
- 400 g surovej nastrúhanej repy
- 600 g mletého mäsa – mix bravčové a hovädzie
- 2 lyžičky soli
- korenie
- čerstvé bylinky – koriander/ tymián/ rozmarín
- štipka chilli
Postup
- Všetky ingrediencie starostlivo premiešajte vo veľkej mise
- Na lyžicou naberte časť zmesi a rukami z nej vytvarujte guľu alebo placku
- Postupne takto vytvorte guličky/placky z celej zmesi a nechajte ich chvíľu oddýchnuť v chladničke
- Vo väčšej panvici rozpáľte vrstvu oleja a opekajte karbonátky z oboch strán do zlatista
- Ak chcete zdravší variant pečte fašírky nasucho v rúre – 30 minút na 180°
- Podávajte so vareným alebo šťouchaným zemiakom, alebo so zemiakovou kašou

Carpaccio z červenej repy
Ľahký, osviežujúci, zdravý, krásne farebný a lahodný prekrm. Potešte jedným jedlom oči, chuťové bunky aj svoju imunitu.
Ingrediencie
- 4 menšie červené repy
- 2 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 citrón
- 2 lyžičky dijónskej horčice
- 1 lyžica worcestra
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- rukola
Postup
- Repy umyte a olúpte
- Na strúhadle alebo krájači ich nakrájajte na veľmi tenké plátky (cca 1 mm)
- Preložte do veľkej misky a pokvapkajte balzamikovým octom, jednou lyžicou oleja, štipkou soli a polovicou šťavy z citróna
- Rukami zľahka ale starostlivo premiešajte, zálievka sa musí dostať na každý plátok
- Nechajte marinovať aspoň hodinu, repa krásne zmäkne
- Dresing vytvorte zmiešaním horčice, jogurtu, worcestrovej omáčky, zvyšnej citrónovej šťavy a oleja.
- Prešľahajte a dochuťte podľa potreby
- Naložené plátky repy vyskladajte na veľký sevírovací tanier, pokvapkajte dresingom a ozdobte rukolou
- Podávajte s čerstvou bagetkou

TIP: Hľadáte do kuchyne pomocníka na krájanie? Vyberte si podľa veľkého testu elektrických krájačov potravín .
Nátierka z červenej repy
Je zdravá a má neobvyklú farbu – nátierkou z varenej repy oslníte rodinu v podobe desiaty alebo večere. Na čerstvom chlebe je vážne skvostná.
Ingrediencie
- 3 surové červené repy
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžica kôpru
- štipka soli
Postup
- Repy umyte a vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou
- Varte 20 – 30 minút, do úplného zmäknutia dužiny
- Nechajte vychladnúť a potom repy olúpte
- Nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Prisypte nasekaný cesnak a kôpor
- Pridajte majonézu a všetko starostlivo premiešajte
- Dochuťte soľou a korením
- Podávajte na chlebe alebo opečené bagetke

Ste milovníkmi nátierok? Inšpirujte sa ďalšími 7 chutnými receptami na nátierky .
Pečená koreňová zelenina s balkánskym syrom
Pečená červená repa a ďalšia koreňová zelenina je ideálnym jedlom do jesenných plieskaníc alebo zimných chumeleníc. Krásne zahreje a doplní vám vitamíny.
Ingrediencie
- 4 mrkvy
- 1 zeler
- 2 červené repy
- 3 zemiaky
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky trstinového cukru
- soľ
- korenie
- 200 g balkánskeho syra
Postup
- Rozohrejte rúru na 200 °
- Zeleninu očistite, zbavte šupiek a pokrájajte na menšie kúsky
- Pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a premiešajte
- Rozložte na plech s papierom na pečenie a pečte 30 minút
- V miske zmiešajte balzamikový ocot, cukor, roztlačený cesnak a dve lyžice oleja
- Upečenú zeleninu prelejte zálievkou a na tanieri posypte rozdrobeným balkánskym syrom

Sendvič s kozím syrom a červenou repou
Surová červená repa sa skvele hodí k rozpečenému koziemu syru. Pripravte si originálnu desiatu do školy, do práce alebo na cesty.
Ingrediencie
- 4 žemle, bagely alebo malé bagetky
- 1 balenie kozieho syra
- 1 červená repa
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica balzamikového octu
- špenát alebo rukola
Postup
- Žemle pozdĺžne rozrežte
- Na spodnú časť vyskladajte pár koliesok kozieho syra a dajte na desať minút zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °
- Hornú polovicu namažte maslom
- Surovú červenú repu olúpte a na strúhadle, alebo škrabkou na zemiaky ju nakrájajte na veľmi tenké plátky
- Spodnú časť žemlí vyberte z rúry a nechajte zľahka vychladnúť.
- Na kozí syr potom dajte 5 plátkov červenej repy, pokvapkajte balzamikovým octom, pridajte hrsť rukoly alebo špenátu a zakryte hornou polovicou žemle

Objavte podobné tipy
Repová polievka
Polievka z červenej repy nemusí nutne znamenať len boršč. Skúste túto výbornú krémovú. Je neodolateľná nielen svojou farbou.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- ¼ menšieho zeleru
- 2 mrkvy
- 2 väčšie červené repy
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ
- korenie
- štipka chilli
Postup
- V hrnci nechajte rozpustiť maslo a opražte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu
- Pridajte na kúsky nakrájaný zeler a repu a na kolieska pokrájanú mrkvu
- Opekajte 10 minút, potom pridajte najemno nasekaný cesnak a nechajte rozvoňať
- Pridajte celé korenie, nové korenie a bobkový list
- Zalejte vývarom, priveďte do varu a varte 20 minút
- Odstavte z platne, vyberte korenie a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka
- Vráťte späť na sporák, zalejte smotanou, premiešajte a prevarte ešte 10 minút
- Dochuťte soľou a korením a štipkou chilli
- Do hotovej polievky môžete hešte na zjemnenie vmiešať lyžicou masla
- Servírujte ozdobené nasekanou pažítkou

Nakladaná červená repa
Nakladanie alebo fermentácia zeleniny je nielen skvelý spôsob jej uchovania, ale aj úžasný proces, kedy vplyvom baktérií mliečneho kvasenia vznikajú vitamínové bomby plné antioxidantov a probitík. Takro upravená zelenina je lepšie stráviteľná a pre našu imunitu je skutočným zázrakom.
Ingrediencie
- 3 stredne veľké repy
- 1 a ½ lyžice soli
- 2 lyžice jablčného octu
- voda
- obľúbené bylinky – napr. rozmarín, tymián
- sklenený uzatvárateľný pohár s objemom 600 ml
Postup
- Repy naozaj starostlivo umyte a olúpte. Akékoľvek nečistoty by mohli spôsobiť vznik plesne
- Nakrájajte na menšie kúsky a vložte do pohára
- Pridajte nadrobno nasekané, oprané bylinky
- Zalejte octom
- Soľ rozpustite v pol šálke vody a nalejte na repu
- Zalejte studenou vodou tak aby všetky kúsky zeleniny boli pod hladinou
- Nechajte kvasiť pri izbovej teplote 3-7 dní
- Potom premiestnite do chladničky – chlad proces kvasenia zastaví a zelenina vám takto vydrží aj niekoľko týždňov.

Sladké palacinky s červenou repou
Pripravte si romantické alebo slávnostné raňajky v podobe nadýchaných ružových palaciniek s ovocím.
Ingrediencie
- 1 menšia červená repa
- 200 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 2 vajcia
- štipka soli
- práškový cukor
- 200 ml kyslej smatany
- čerstvé ovocie
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup
- Repu umyte av šupke uvarte vo vriacej vode
- Nechajte vychladnú, olúpte a pokrájajte na menšie kúsky
- Dajte do misy, zalejte mliekom a rozmixujte tyčovým mixérom dohladka
- Vajcia prešľahajte s mliekom s repou
- Prisypte múku a štipku soli a premiešajte v hladké liate cesto
- Nechajte oddýchnuť 10 – 30 minút v chladničke
- Na panvici rozpáľte pár kvapiek oleja
- Z cesta postupne vytvárate palacinky tak, že naberačkou nalejete na panvicu cesto a krúživými pohybmi ho nechajte roztiecť po celom dne
- Opekajte kým cesto nestuhne
- Potom palacinky otočte a opeekajte aj z druhej strany
- Palacinky potrite smotanou zmiešanou s práškovým cukrom a ozdobte ovocím

Repný koláč s pomarančovým krémom
Rovnako ako mrkva aj repa je skvelá na sladké pečenie. Dodáva cestu vlhkosť a sviežosť. Tento koláč je diétny a pritom chuťovo skvelý.
Ingrediencie
Na koláč:
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky škorice
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- štipka soli
- ½ lyžičky vanikového extraktu
- 300 ml slnečnicového oleja
- 225 g surovej červenej repy
Na krém:
- 50 g masla
- 100 g práškového cukru
- pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 125 g krémového syra typu philadelphie
Postup
- V miske zmiešajte múku, jedlú sódu, kypriaci prášok, škoricu, cukor a štipku soli
- Rozšľahajte vajcia s vanilkovým extraktom a olejom
- Nalejte na múčnú zmes a premiešajte do hladkého cesta
- Surovú repu nastrúhajte na hrubom strúhadle a vmiešajte do cesta
- Nalejte do vymastenej tortovej formy, na plech alebo do hranatej formy na pečenie
- Pečte 40 minút na 180 °
- Na krém vyšľahajte dohladka maslo s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou
- Pridajte krémový syr a znova vymiešajte
- Krém natrite na vychladnutý korpus a ozdobte pomarančovou kôrou

Čokoládovo-repové muffiny
Muffiny sa skvele hodia na každú príležitosť – pohostenie na oslavu, rýchle raňajky, desiata do ruky alebo dezert ku káve. Skúste tieto čokoládové a nechajte ostatných členov domácnosti hádať vašu tajnú ingredienciu – červenú repu nikto nespozná.
Ingrediencie
- 275 g predvarenej červenej repy
- 200 g cukru
- 4 vajcia
- 100 g čokolády na varenie
- 80 g jogurtu
- 250 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 240 ml oleja
- 60 g kakaa
Postup
- Repu pokrájajte a úplne rozmixujte tyčovým mixérom
- Pridajte vajcia, olej, cukor, jogurt a vyšľahajte do hladka
- Múku zmiešajte so soľou, kypriacim práškom a jedlou sódou a vmiešajte do mokrej zmesi
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky a opatrne ju primiešajte do cesta
- Pripravte si muffinové formičky alebo košíčky a cesto do nich nalejte
- Pečte v rúre rozohriatej na 180 ° približne 25 minút

Páčil sa vám tento recept? Pozrite sa na ďalšie výborné recepty na sladké muffiny .
Vegánske čokoládové košíčky s náplňou z červenej repy
Vedeli ste, že čokoláda a červená repa idú skvele dohromady? Nie? Tak to vyskúšajte v tomto jednoduchom recepte. Je bezlepkový, vegánsky a ohromne delikátny.
Ingrediencie
- 200 g kešu orieškov
- 1 menšia predvarená červená repa
- 250 g horkej čokolády
- 1 lyžica kokosového oleja
Postup
- Oriešky rozmixujte vo výkonnom mixéri dohladka – mixujte na niekoľkokrát, mixér vždy zastavte stierkou zotrite orieškami zo stien a premiešajte drvinu zospodu a znovu mixujte. Po chvíli vznikne hladké maslo
- Pridajte červenú repu a znovu premixujte kým sa zmes nespojí
- Dajte stuhnúť do chladničky
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kokosovým olejom
- Pripravte si 10 košíčkov na muffiny a do polovice ich naplňte tekutou čokoládou
- Dajte na 10 minút do chladničky – čokoláda musí čiastočne stuhnúť, ale pritom musí zostať zmäknutá
- Vyberte z chladničky a do každého čokoládového košíčka urobte malú jamku
- Naplňte ho orieškovo-repovým maslom, vtlačte a prelejte ďalšou vrstvou čokolády
- Opakujte so všetkými čokoládovými košíčkami
- Nechajte stuhnúť v chladničke 30 minút až hodinu

9 dôvodov prečo jesť červenú repu
- Repa je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi – obsahuje veľké množstvo vitamínu C a E, draslíka, mangánu, vápnika a železa
- Má nízky obsah tuku, jej konzumácia je skvelá pri redukčnej diéte
- Pomáha znižovať krvný tlak
- Má protizápalové účinky
- Je skvelým zdrojom vlákniny, jej konzumácia pomáha správnemu fungovaniu čriev
- Výskumy ukazujú, že pomáha predchádzať vzniku rakovinotvorných buniek
- Podporuje správnu detoxikáciu tela, je nevyhnutným pomocníkom na čistenie pečene a krvi
- Pri pravidelnej konzumácii prospieva pleti a odďaľuje prejavy starnutia
- Pomáha pri znižovaní stresu