Doprajte si klasické jedlo pútí – langoš

Národná kuchyňa sa niekedy prekrývajú a niekedy sa obľúbené jedlá posúvajú mimo hranice jednotlivých krajín.

Niečo podobné prebehlo aj u známych langošov. S nimi sa turisti bežne stretávali pri návštevách alebo trávenie dovolenky v Maďarsku a odtiaľ sa langoše preniesli nielen do našich kuchýň, ale aj do kuchýň okolitých krajín. Veľmi často sa predávajú ako rýchle občerstvenie.

Na tomto pokrmu je krásna jeho jednoduchosť. Langoše sú z klasického kysnutého cesta. Je tu teda priestor na mnoho variácií. Práve 3 také variácie sme pre vás pripravili v týchto receptoch. Nechajte si chutiť.

Langoše a vhodné cesto

Ako už bolo povedané, správne cesto na langoše je kysnuté cesto pripravené z múky, mlieka a soli a skyprenej droždím. Najčastejšie sa používa hladká múka, mlieko môžeme čiastočne nahradiť niektorým zakýsaným mliečnym výrobkom.

Použitie jogurtu, kyslej smotany alebo kefíru sa prejaví predovšetkým pri smažení, kedy placky viac nadobúdajú. Langoše možné pripravovať úplne bez vajec, ale kto má rád kyprejšie cesto, môže pridať 1 vajce na 50 dkg múky. Tuk sa do tohto cesta nedáva.

Langoše z jogurtu

O pár riadkov vyššie sa konštatovalo, že langoše sú z kysnutého cesta. To sa pripravuje z mlieka. Skúste však pridať aj iný mliečny výrobok a ucítite tú zmenu. Výborne sa k tomu hodí biely jogurt.

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 1 biely jogurt
  • 2 dkg droždia
  • 1/4 l mlieka
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • syr
  • cesnak

POSTUP

  1. V mise si pripravíme kvások. V druhej mise zmiešame múku so sódou, pridáme jogurt a vzišiel kvások. Necháme nakysnúť.
  2. Pripravíme si placky. Z kysnutého cesta oddelíme lyžicou alebo nožom príslušný diel cesta a potom je buď len rukou roztiahneme na placku alebo si pomôžeme valčekom a rozvaľkáme ich na okrúhlu alebo oválnu placku.
  3. Vkladáme až do rozohriateho oleja a smažíme po oboch stranách. Smažíme v oleji na panvici. Z oboch strán dozlatista.
  4. Potom podľa chuti posypeme syrom, cesnakom a pokvapkáme kečupom.

Zakysané výrobky dodajú na kyprosť a vláčnosti.

jogurtové langoše
recepty.cz

Langoše zo sušeného droždia

Tento recept je oveľa rýchlejší. Odpadá nutnosť vytvorenia kvásku. Jednoducho ho nahradíte sušeným droždím.

INGREDIENCIE

  • 3 dl mlieka
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička soli
  • 0,5 Kg hladkej múky

POSTUP

  1. Zmiešajte múku, soľ, sušené droždie a mlieko a zamiesiť nelepivé cesto.
  2. Rozpáľte si olej, prichystajte placky. Tie Rozvaľkáme pomocou valčeka.
  3. Vymažte dozlatista z oboch strán. Potrite kečupom, posypeme syrom a servírujte.
  4. Čo nespotrebujete schovajte na druhý deň do chladničky.
langoše bez kvásku
bonvivani.sk

Slané langoše s cesnakom

Najznámejšie pochúťku všetkých pútí si jednoducho pripravte v pohodlí domova.

INGREDIENCIE

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • soľ
  • olej
  • cesnak

POSTUP

  1. V prvom rade si nechajte vzísť kvások.
  2. Zmiešajte múku, soľ a teplé mlieko a vzišiel kvások. Vypracujte hladké nelepivé cesto. Pripomína cesto na vianočku. Vytvorte si placky. Najprv rukou, potom si vezmite k ruke kuchynský valček.
  3. Zmažte v panvici v rozpálenom oleji dozlatista.
  4. Potrite cesnakom rozotretým so soľou, hojne zasypte strúhaným syrom a teplé podávajte.
cesnakové langoše
fresh.iprima.cz

Ak stále tápate pri príprave kysnutého cesta, skúste naše ďalšie recepty, a následne si môžete pripraviť sladké múčniky z neho.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.