Pripraviť si vlastné sladké pečivo z kysnutého cesta nemusí byť len vyššie dievčenské.
Z kvasníc dokážete pripraviť nielen výborné domáce buchty a šišky, ale aj bábovky alebo napríklad škoricové slimáky a mnoho ďalších dobrôt.
Sú to tie najlahodnejšie pochúťky, ktorými nikto nepohrdne a najlepšie chutia ku káve či k obednému zahryznutiu.
Vyskúšajte naše recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta a pochváľte sa nám prípadne do komentára fotografií s vašim upečeným dielom.
Domáce kysnuté šišky
Ľahké a sladké šišky buď po americkom spôsobe, s dierou uprostred, alebo plnené marmeládou či čokoládou. Na ktorú máte chuť? Vyskúšajte recept na domáce šišky.
Ingrediencie
- 225 ml plnotučného mlieka, teplé
- 50 g cukru
- jedno balenie droždia
- 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 150 g masla, rozpusteného
- 400 g hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- olej na vyprážanie
- cukor so škoricou na obaľovanie
- džem, nutella, šľahačka podľa vašej chuti
Postup
- Na prípravu cesta si zohrejte mlieko, kým nebude príjemne teplé.
- Mlieko prelejte do misky, pridajte cukor a premiešajte, aby sa rozpustil.
- Pridajte droždie a opäť premiešajte, nechajte približne 10 minút odpočívať, kým nezačne kvások pracovať.
- Do ďalšej veľkej misky dajte dve rozšľahané vajcia, rozpustené maslo a premiešajte, aby sa spojili.
- Pridajte rozpracovaný kvások.
- Pridajte múku a soľ a dobre premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Miešajte ďalších 5-8 minút, aby sa s cestom následne dobre pracovalo.
- Potom nechajte cesto na chvíľu odpočinúť a pripravte si olejom vymastenú misu.
- Cesto preložte do olejom vymastenej misky, posypte trochou múky, zakryte a nechajte v teple nakysnúť približne 90 minút, kým neznásobí svoj objem.
- Po uplynulej dobe vyberte cesto z misy na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na hrúbku 1/2 až 1/3 palca a vyrežte šišky.
- Vykrájané šišky vyskladajte na málinko olejom vymastený plech, kde ich nakoniec všetky ešte prekryjete utierkou a necháte asi 1 hodinu vykysnúť.
- Do hrnca či liatinovej panvice nalejte olej a rozpáľte ho na strednom ohni.
- Opatrne, aby ste sa nepopálili, vkladajte šišky do rozpáleného oleja a smažte ich do zlatista z každej strany.
- Potom pomocou lyžíc či vidličiek vyberte šišky z oleja a položte ich na plech vyskladaný papierovými uteráky, aby ste odstránili prebytok oleja a mastnoty. Nechajte ich mierne vychladnúť.
- Nakoniec ich obaľte v zmiešanom cukre so škoricou a príp. naplňte džemom či nutellou.

Chcete namiesto popoludňajšej kávy osviežujúci koktail? Žiadny problém! Nechajte sa inšpirovať najlepšími receptami na koktaily z mlieka .
Sladké rožky plnené nutellou
Tieto rožky sú splnený detský sen. Nepohrdnú však ani dospelí. Sladké pečivo v štýle plnených rožkov bude výborná raňajková voľba!
Ingrediencie
- 250 ml mlieka, teplé
- 1 lyžička aktívneho suchého droždia
- 50 g cukru
- 60 g masla, rozpusteného
- 1 vajce
- štipka soli
- 475 g hladkej múky
- nutella
- 1 vajce, rozšľahané na potieranie
POSTUP
- Do misky nalejte teplé mlieko, pridajte droždie, lyžičku cukru a dobre premiešajte. Nechajte droždie asi 10 minút odstáť, kým nezačne pracovať.
- Rozpustené maslo zmiešajte s cukrom, kým sa nespojí.
- Následne pridajte vajcia a pokračujte v miešaní.
- Pridajte droždie, zvyšné mlieko, soľ a pokračujte v miešaní, kým nie je všetko dobre premiešané.
- Postupne začnite prisypávať múku a stále dobre miešajte. Cesto bude pripravené, keď sa nebude lepiť na ruke.
- Vzniknuté cesto v miske zakryte kuchynskou utierkou a nechajte aspoň hodinu odpočívať na teplom mieste.
- Predhrejte si rúru na 190°C.
- Na pomúčenom povrchu nakrájajte cesto na 3 rovnaké kusy a každý kus vytvarujte do tvaru gule. Odložené kúsky majte vždy prikryté kuchynskou utierkou.
- Guľu vyvaľkajte do obdĺžnika s hrúbkou 1/2 až 1/3 palca a nakrájajte ich na 3-4 rovnako veľké trojuholníkové kúsky. Takto opakujte aj pri zvyšných kúskoch.
- Povrch každého trojuholníka pomažte nutellou. Takto opakujte pri všetkých ostatných kúskoch.
- Následne každý pomazaný kus cesta zrolujte a vytvarujte polmesiac. Takto opakujte pri všetkých ostatných kúskoch.
- Rožky preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich rozmixovaným vajíčkom, aby sa leskli.
- Plechy s rožkami vložte do rúry a pečte približne 20 minút alebo do zlatista.

Máte doma nezjedené banány a radi pečiete? Potom sú tieto recepty na banánové chleby priamo pre vás. Mrknite a vyskúšajte!
Objavte podobné tipy
Sladké škoricové slimáky z kysnutého cesta
Škorica krásne prevonia vašu kuchyňu aj popoludní a zaručene zlepší náladu. Najlepšie chutí s kávou av pokojnej spoločnosti. Vyskúšajte toto sladké pečivo a jeho chute!
Ingrediencie
- 480 ml plnotučného mlieka, teplé
- 100 g cukru
- 30 g masla, rozpusteného
- 2 a 1/4 lyžičky aktívneho suchého droždia
- 625 g hladkej múky, oddelený
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky soli
- 165 g hnedého cukru
- 180 g masla, zmäkčeného
- 2 lyžice mletej škorice
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte teplé mlieko, cukor, rozpustené maslo a premiešajte.
- Na mliečnu zmes rovnomerne nasypte droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút sedieť na teplom mieste, pokiaľ nezačne droždie pracovať.
- Do veľkej misy dajte 500 g múky, pridajte zmes s droždím a vareškou premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Misu následne prikryte kuchynskou utierkou alebo igelitovou fóliou a nechajte aspoň 1 hodinu kysnúť na teplom mieste, kým sa cesto nezdvojnásobí.
- Pripravte si pekáče a tie vymažte maslom. Odložte ich bokom.
- Na náplň si v menšej miske zmiešajte hnedý cukor, s maslom a škoricou. Zmes dobre premiešajte a potom odložte bokom.
- Do vykysnutého cesta pridajte zvyšnú múku, prášok do pečiva, soľ a všetko dobre premiešajte.
- Cesto vyklopte na pracovnú dosku, podľa potreby si nechajte blízko trochu múky.
- Nahnite cesto po dobu najmenej 10 minút a podľa potreby pridávajte múku, len kým sa cesto nelepí ani na vaše ruky.
- Potom cesto vyvaľkajte do obdĺžnika s hrúbkou asi 1 cm.
- Na cesto rovnomerne za pomoci špachtle rozprestrite škoricovú zmes.
- Potom cesto opatrne zrolujte a nakrájajte na kolíky hrubé asi 6 cm. Tie potom vyskladajte do vymastených pekáčikov.
- Pekáčiky s nepečenými škoricovými slimáky opäť zakryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 35 až 45 minút.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Po uplynutí druhého kola na kysnutie odoberte z pekáčikov utierky, slimáky pomažte rozpusteným maslom a dajte piecť do rúry po dobu 25 až 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.
- Potom ich vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Púpavy má každý rád. A čo potom púpavový sirup alebo čaj? Mrknite na prežiarené púpavové recepty !
Domáce kysnuté buchty s náplňou
Išiel Honza do sveta, niesol si uzlíček av ňom od mamičky mal upečené buchty. Buchty plnené tvarohom a lekvárom. A tu bude len na vás, čím si buchty naplníte. Tak len do toho!
Ingrediencie
- 150 ml plnotučného mlieka, teplého
- 1 1/2 čajovej lyžičky aktívneho suchého droždia
- 3 lyžice cukru
- 1 veľké vajcia
- 80 g rozpusteného masla
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
- 325 g hladkej múky
- marhuľový džem, lekvár, tvaroh (náplň podľa chuti)
- 3 lyžice masla, rozpusteného
- práškový cukor na poprášenie
Postup
- Vo veľkej miske posypte droždie teplým mliekom a odložte ho na 10 minút, aby sa droždie rozpustilo a aktivovalo.
- Ručnou metličkou vmiešame cukor, vajcia, rozpustené (mierne vychladené) maslo, vanilku a soľ.
- Primiešajte asi 200 g múky, aby ste získali husté cesto.
- Potom uchopte varešku namiesto metličiek a postupne zamiešajte zvyšok múky do cesta.
- Rukami ďalších 5 minút prehnevajte cesto. Môže lepiť, v tom prípade si kvapkou oleja namažte ruky a spracovávajte cesto bez prisypávania ďalšej múky.
- Potom cesto necháte kysnúť, zakryté kuchynskou utierkou pri teplej izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem. Približne 45 minút až 1 hodinu.
- Cesto preneste na ľahko pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 12 rovnakých kúskov. Kúsky, s ktorými práve nepracujete, udržujte zakryté.
- Prehnite okraje každého kúsku do stredu niekoľkokrát, aby ste získali peknú guľu s hladkým povrchom na spodnej strane. Zarovnajte každú guľu dlaní do kruhu s priemerom 3 až 3 ½ palca, pričom stred udržujte mierne silnejší ako okraje.
- Do stredu každého kruhu dajte 1 čajovú lyžičku náplne (džem, lekvár, tvaroh) a cesto následne omotajte okolo náplne, aby ste náplň utesnili a vznikla vám opäť gulička.
- Každú takto vytvorenú buchtu vložte utesnenou stanou na ľahko pomúčený povrch, pokiaľ nemáte všetky hotové.
- Nechajte rozpustiť maslo a následne ním vymažte plech na pečenie, kam následne preložíte vytvorené buchty.
- Buchty zakryte utierkou a nechajte ešte na 30 minút vykysnúť, potom ich potrite rozpusteným maslom.
- Pečte ich pri 180 ° C v predhriatej rúre asi 25 minút, kým nemajú zlatohnedú farbu.
- Potom ich vyberte z rúry, nechajte 5 až 10 minút vychladnúť a nakoniec ich podávajte poprášené práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak túžite po niečom slanom na zub, mrknite na slané recepty z lístkového cesta . Určite si niektorý z nich obľúbite.
Pečenie v bezlepkovej diéte
Ak má niekto bezlepkovú diétu, znamená to absolútny zákaz konzumácie obilnín, ktoré obsahujú lepok. Pšenicu, jačmeň, raž, ovos a všetky potraviny, ktoré obsahujú tieto menované obilniny.
Našťastie si ľudia s touto diétou môžu upiecť a uvariť čokoľvek za pomoci špeciálne upravených potravín, napr. múčne zmesi, pečivo, cestoviny i sušienky a mnoho ďalších.
A my si pre také z nich nižšie pripravili recept na bezlepkové pečené šišky.
Bezlepkové pečené šišky
Tieto domáce šišky bez lepku, posiate jablkami a vlašskými orechmi, doplnené zmesou škorice a cukru, sú dokonalé sladké pečivo ku káve. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 400 g múky bez lepku
- 1 balenie aktívneho suchého droždia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 lyžička zázvoru, mletého
- 60 g masla, rozpusteného
- 50 ml jablčné výživy
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 150 ml mlieka
- 1 jablko, olúpané a nakrájané na malé kocky
- 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
- škoricový cukor na obalenie
Postup
- V miske zmiešajte múku, droždie, prášok do pečiva, soľ a zázvor. Dajte bokom.
- Vo veľkej miske rozšľahajte rozpustené maslo, jablčnú desiatu a cukor.
- Pridajte vajcia a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Pomaly vmiešajte suchú zmes k mokrej, kým sa nespoja.
- Do cesta primiešajte aj kúsky z jablka a vlašské orechy, všetko poriadne premiešajte.
- Vzniknuté cesto zakryte fóliou a nechajte odpočívať aspoň 1 hodinu v chladničke. Môžete aj tekvica, bezlepkové cesto potrebuje viac času.
- Potom vytvarujte šišky a vkladajte na plech vymastený rozpusteným maslom.
- Pečte v predhriatej rúre na 200 ° C približne 10 minút, alebo pokiaľ nie sú šišky zlatohnedé.
- Potom vyberte z rúry, nechajte odpočinúť a nakoniec obaľte v škoricovom cukre.

Predstavili sme vám niekoľko vyskúšaných receptov na sladké kysnuté pečivo.
Podobných receptov na kysnuté pečivo je veľa a dajú sa veľmi ľahko pripraviť v domácej pekárni. Je to takmer bez starostí.
Už ste niekedy zvažovali kúpu domácej pekárne? Mrknite sa, čo je pred výberom domácich pekární nevyhnutné vedieť .