Obľúbené recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta pre maškrtné jazýčky. Nechajte sa inšpirovať!

Pripraviť si vlastné sladké pečivo z kysnutého cesta nemusí byť len vyššie dievčenské.

Z kvasníc dokážete pripraviť nielen výborné domáce buchty a šišky, ale aj bábovky alebo napríklad škoricové slimáky a mnoho ďalších dobrôt.

Sú to tie najlahodnejšie pochúťky, ktorými nikto nepohrdne a najlepšie chutia ku káve či k obednému zahryznutiu.

Vyskúšajte naše recepty na sladké pečivo z kysnutého cesta a pochváľte sa nám prípadne do komentára fotografií s vašim upečeným dielom.

Domáce kysnuté šišky

Ľahké a sladké šišky buď po americkom spôsobe, s dierou uprostred, alebo plnené marmeládou či čokoládou. Na ktorú máte chuť? Vyskúšajte recept na domáce šišky.

Ingrediencie

  • 225 ml plnotučného mlieka, teplé
  • 50 g cukru
  • jedno balenie droždia
  • 2 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 150 g masla, rozpusteného
  • 400 g hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • olej na vyprážanie
  • cukor so škoricou na obaľovanie
  • džem, nutella, šľahačka podľa vašej chuti

Postup

  • Na prípravu cesta si zohrejte mlieko, kým nebude príjemne teplé.
  • Mlieko prelejte do misky, pridajte cukor a premiešajte, aby sa rozpustil.
  • Pridajte droždie a opäť premiešajte, nechajte približne 10 minút odpočívať, kým nezačne kvások pracovať.
  • Do ďalšej veľkej misky dajte dve rozšľahané vajcia, rozpustené maslo a premiešajte, aby sa spojili.
  • Pridajte rozpracovaný kvások.
  • Pridajte múku a soľ a dobre premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Miešajte ďalších 5-8 minút, aby sa s cestom následne dobre pracovalo.
  • Potom nechajte cesto na chvíľu odpočinúť a pripravte si olejom vymastenú misu.
  • Cesto preložte do olejom vymastenej misky, posypte trochou múky, zakryte a nechajte v teple nakysnúť približne 90 minút, kým neznásobí svoj objem.
  • Po uplynulej dobe vyberte cesto z misy na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkajte na hrúbku 1/2 až 1/3 palca a vyrežte šišky.
  • Vykrájané šišky vyskladajte na málinko olejom vymastený plech, kde ich nakoniec všetky ešte prekryjete utierkou a necháte asi 1 hodinu vykysnúť.
  • Do hrnca či liatinovej panvice nalejte olej a rozpáľte ho na strednom ohni.
  • Opatrne, aby ste sa nepopálili, vkladajte šišky do rozpáleného oleja a smažte ich do zlatista z každej strany.
  • Potom pomocou lyžíc či vidličiek vyberte šišky z oleja a položte ich na plech vyskladaný papierovými uteráky, aby ste odstránili prebytok oleja a mastnoty. Nechajte ich mierne vychladnúť.
  • Nakoniec ich obaľte v zmiešanom cukre so škoricou a príp. naplňte džemom či nutellou.
Sladké obaľované šišky v škoricovom cukre.
zdroj: christinascucina.com

Chcete namiesto popoludňajšej kávy osviežujúci koktail? Žiadny problém! Nechajte sa inšpirovať najlepšími receptami na koktaily z mlieka .

Sladké rožky plnené nutellou

Tieto rožky sú splnený detský sen. Nepohrdnú však ani dospelí. Sladké pečivo v štýle plnených rožkov bude výborná raňajková voľba!

Ingrediencie

  • 250 ml mlieka, teplé
  • 1 lyžička aktívneho suchého droždia
  • 50 g cukru
  • 60 g masla, rozpusteného
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 475 g hladkej múky
  • nutella
  • 1 vajce, rozšľahané na potieranie

POSTUP

  1. Do misky nalejte teplé mlieko, pridajte droždie, lyžičku cukru a dobre premiešajte. Nechajte droždie asi 10 minút odstáť, kým nezačne pracovať.
  2. Rozpustené maslo zmiešajte s cukrom, kým sa nespojí.
  3. Následne pridajte vajcia a pokračujte v miešaní.
  4. Pridajte droždie, zvyšné mlieko, soľ a pokračujte v miešaní, kým nie je všetko dobre premiešané.
  5. Postupne začnite prisypávať múku a stále dobre miešajte. Cesto bude pripravené, keď sa nebude lepiť na ruke.
  6. Vzniknuté cesto v miske zakryte kuchynskou utierkou a nechajte aspoň hodinu odpočívať na teplom mieste.
  7. Predhrejte si rúru na 190°C.
  8. Na pomúčenom povrchu nakrájajte cesto na 3 rovnaké kusy a každý kus vytvarujte do tvaru gule. Odložené kúsky majte vždy prikryté kuchynskou utierkou.
  9. Guľu vyvaľkajte do obdĺžnika s hrúbkou 1/2 až 1/3 palca a nakrájajte ich na 3-4 rovnako veľké trojuholníkové kúsky. Takto opakujte aj pri zvyšných kúskoch.
  10. Povrch každého trojuholníka pomažte nutellou. Takto opakujte pri všetkých ostatných kúskoch.
  11. Následne každý pomazaný kus cesta zrolujte a vytvarujte polmesiac. Takto opakujte pri všetkých ostatných kúskoch.
  12. Rožky preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich rozmixovaným vajíčkom, aby sa leskli.
  13. Plechy s rožkami vložte do rúry a pečte približne 20 minút alebo do zlatista.
Chrumkavé nutellové rožky z kysnutého cesta.
zdroj: jocooks.com

Máte doma nezjedené banány a radi pečiete? Potom sú tieto recepty na banánové chleby priamo pre vás. Mrknite a vyskúšajte!

Sladké škoricové slimáky z kysnutého cesta

Škorica krásne prevonia vašu kuchyňu aj popoludní a zaručene zlepší náladu. Najlepšie chutí s kávou av pokojnej spoločnosti. Vyskúšajte toto sladké pečivo a jeho chute!

Ingrediencie

  • 480 ml plnotučného mlieka, teplé
  • 100 g cukru
  • 30 g masla, rozpusteného
  • 2 a 1/4 lyžičky aktívneho suchého droždia
  • 625 g hladkej múky, oddelený
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 165 g hnedého cukru
  • 180 g masla, zmäkčeného
  • 2 lyžice mletej škorice

Postup

  1. Vo veľkej miske zmiešajte teplé mlieko, cukor, rozpustené maslo a premiešajte.
  2. Na mliečnu zmes rovnomerne nasypte droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút sedieť na teplom mieste, pokiaľ nezačne droždie pracovať.
  3. Do veľkej misy dajte 500 g múky, pridajte zmes s droždím a vareškou premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  4. Misu následne prikryte kuchynskou utierkou alebo igelitovou fóliou a nechajte aspoň 1 hodinu kysnúť na teplom mieste, kým sa cesto nezdvojnásobí.
  5. Pripravte si pekáče a tie vymažte maslom. Odložte ich bokom.
  6. Na náplň si v menšej miske zmiešajte hnedý cukor, s maslom a škoricou. Zmes dobre premiešajte a potom odložte bokom.
  7. Do vykysnutého cesta pridajte zvyšnú múku, prášok do pečiva, soľ a všetko dobre premiešajte.
  8. Cesto vyklopte na pracovnú dosku, podľa potreby si nechajte blízko trochu múky.
  9. Nahnite cesto po dobu najmenej 10 minút a podľa potreby pridávajte múku, len kým sa cesto nelepí ani na vaše ruky.
  10. Potom cesto vyvaľkajte do obdĺžnika s hrúbkou asi 1 cm.
  11. Na cesto rovnomerne za pomoci špachtle rozprestrite škoricovú zmes.
  12. Potom cesto opatrne zrolujte a nakrájajte na kolíky hrubé asi 6 cm. Tie potom vyskladajte do vymastených pekáčikov.
  13. Pekáčiky s nepečenými škoricovými slimáky opäť zakryte utierkou a nechajte odpočívať ďalších 35 až 45 minút.
  14. Predhrejte si rúru na 180°C.
  15. Po uplynutí druhého kola na kysnutie odoberte z pekáčikov utierky, slimáky pomažte rozpusteným maslom a dajte piecť do rúry po dobu 25 až 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.
  16. Potom ich vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Škoricové slimáky z kysnutého cesta.
zdroj: lapetit.com

Púpavy má každý rád. A čo potom púpavový sirup alebo čaj? Mrknite na prežiarené púpavové recepty !

Domáce kysnuté buchty s náplňou

Išiel Honza do sveta, niesol si uzlíček av ňom od mamičky mal upečené buchty. Buchty plnené tvarohom a lekvárom. A tu bude len na vás, čím si buchty naplníte. Tak len do toho!

Ingrediencie

  • 150 ml plnotučného mlieka, teplého
  • 1 1/2 čajovej lyžičky aktívneho suchého droždia
  • 3 lyžice cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 325 g hladkej múky
  • marhuľový džem, lekvár, tvaroh (náplň podľa chuti)
  • 3 lyžice masla, rozpusteného
  • práškový cukor na poprášenie

Postup

  • Vo veľkej miske posypte droždie teplým mliekom a odložte ho na 10 minút, aby sa droždie rozpustilo a aktivovalo.
  • Ručnou metličkou vmiešame cukor, vajcia, rozpustené (mierne vychladené) maslo, vanilku a soľ.
  • Primiešajte asi 200 g múky, aby ste získali husté cesto.
  • Potom uchopte varešku namiesto metličiek a postupne zamiešajte zvyšok múky do cesta.
  • Rukami ďalších 5 minút prehnevajte cesto. Môže lepiť, v tom prípade si kvapkou oleja namažte ruky a spracovávajte cesto bez prisypávania ďalšej múky.
  • Potom cesto necháte kysnúť, zakryté kuchynskou utierkou pri teplej izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem. Približne 45 minút až 1 hodinu.
  • Cesto preneste na ľahko pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 12 rovnakých kúskov. Kúsky, s ktorými práve nepracujete, udržujte zakryté.
  • Prehnite okraje každého kúsku do stredu niekoľkokrát, aby ste získali peknú guľu s hladkým povrchom na spodnej strane. Zarovnajte každú guľu dlaní do kruhu s priemerom 3 až 3 ½ palca, pričom stred udržujte mierne silnejší ako okraje.
  • Do stredu každého kruhu dajte 1 čajovú lyžičku náplne (džem, lekvár, tvaroh) a cesto následne omotajte okolo náplne, aby ste náplň utesnili a vznikla vám opäť gulička.
  • Každú takto vytvorenú buchtu vložte utesnenou stanou na ľahko pomúčený povrch, pokiaľ nemáte všetky hotové.
  • Nechajte rozpustiť maslo a následne ním vymažte plech na pečenie, kam následne preložíte vytvorené buchty.
  • Buchty zakryte utierkou a nechajte ešte na 30 minút vykysnúť, potom ich potrite rozpusteným maslom.
  • Pečte ich pri 180 ° C v predhriatej rúre asi 25 minút, kým nemajú zlatohnedú farbu.
  • Potom ich vyberte z rúry, nechajte 5 až 10 minút vychladnúť a nakoniec ich podávajte poprášené práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Lahodné buchty s marhuľovou náplňou a práškovým cukrom.
zdroj: lilvienna.com

Ak túžite po niečom slanom na zub, mrknite na slané recepty z lístkového cesta . Určite si niektorý z nich obľúbite.

Pečenie v bezlepkovej diéte

Ak má niekto bezlepkovú diétu, znamená to absolútny zákaz konzumácie obilnín, ktoré obsahujú lepok. Pšenicu, jačmeň, raž, ovos a všetky potraviny, ktoré obsahujú tieto menované obilniny.

Našťastie si ľudia s touto diétou môžu upiecť a uvariť čokoľvek za pomoci špeciálne upravených potravín, napr. múčne zmesi, pečivo, cestoviny i sušienky a mnoho ďalších.

A my si pre také z nich nižšie pripravili recept na bezlepkové pečené šišky.

Bezlepkové pečené šišky

Tieto domáce šišky bez lepku, posiate jablkami a vlašskými orechmi, doplnené zmesou škorice a cukru, sú dokonalé sladké pečivo ku káve. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 400 g múky bez lepku
  • 1 balenie aktívneho suchého droždia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 lyžička zázvoru, mletého
  • 60 g masla, rozpusteného
  • 50 ml jablčné výživy
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 150 ml mlieka
  • 1 jablko, olúpané a nakrájané na malé kocky
  • 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
  • škoricový cukor na obalenie

Postup

  • V miske zmiešajte múku, droždie, prášok do pečiva, soľ a zázvor. Dajte bokom.
  • Vo veľkej miske rozšľahajte rozpustené maslo, jablčnú desiatu a cukor.
  • Pridajte vajcia a miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
  • Pomaly vmiešajte suchú zmes k mokrej, kým sa nespoja.
  • Do cesta primiešajte aj kúsky z jablka a vlašské orechy, všetko poriadne premiešajte.
  • Vzniknuté cesto zakryte fóliou a nechajte odpočívať aspoň 1 hodinu v chladničke. Môžete aj tekvica, bezlepkové cesto potrebuje viac času.
  • Potom vytvarujte šišky a vkladajte na plech vymastený rozpusteným maslom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 200 ° C približne 10 minút, alebo pokiaľ nie sú šišky zlatohnedé.
  • Potom vyberte z rúry, nechajte odpočinúť a nakoniec obaľte v škoricovom cukre.
Domáce pečené šišky bez lepku s kúskami jabĺk a vlašských orechov.
zdroj: redstaryeats.com

Predstavili sme vám niekoľko vyskúšaných receptov na sladké kysnuté pečivo.

Podobných receptov na kysnuté pečivo je veľa a dajú sa veľmi ľahko pripraviť v domácej pekárni. Je to takmer bez starostí.

Už ste niekedy zvažovali kúpu domácej pekárne? Mrknite sa, čo je pred výberom domácich pekární nevyhnutné vedieť .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.