Mandarínky sú vítaným osviežením nielen v horúcich letných dňoch a zároveň vitamínovou bombou.
Avšak vôňu tohto ovocia si oveľa častejšie spojíme s obdobím Vianoc, ale vďaka ich dobrej dostupnosti ich môžeme konzumovať celoročne.
To využívame v našich mandarínkových receptoch, na sladké dobroty!
Buchta s mandarínkami
Na tento recept na mandarínkovú buchtu stáča hrk sem, hrk tam a je hotovo!
Báječná nadýchaná buchta ako od mamičky.
Čo budeme potrebovať
- 6 mandarínok
- 1/2 hrnčeka oleja
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček cukru
- 2 prášky do pečiva
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
- Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
- Mandarínky zmixujeme a tiež vmiešame
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.

Mandarínková torta
Nepečený dezert, ktorý vás jednoducho nadchne.
Čo budeme potrebovať
- 4 kyslej smotany
- 4 vanilkové cukry
- 2 balenia piškótov
- 2 mandarínkové kompóty
- kakao
Postup
- Kyslou smotanou premiešame s cukrom.
- Pripravíme si formu na tortu.
- Prvú vrstvu tvoria piškóty.
- Nasleduje vrstva kyslej smotany.
- Poslednú vrstvu predstavujú mandarínky.
- Postup opakujeme, pokiaľ nie je forma plná.
- Posypeme kakaom a necháme cez noc stuhnúť v chladničke
- Podávame.
Či torta alebo buchta, vždy je k tomu potrebná kvalitná a voňavá káva! Preto si musíte zaobstarať kvalitný kávovar, taký si vyberiete vnašej recenziu automatických kávovarov !

Mandarínkový kompót
Kompotované mandarínky snáď chutia ešte lepšie ako čerstvé.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mandarínok
- 1 vanilkový cukor
- trstinový cukor
- šťava z 1 citróna
Postup
- Mandarínky ošúpeme.
- Zalejeme horúcou vodou a prilejeme citrónovú šťavu.
- Osladíme vanilkovým a trstinovým cukrom.
- Varíme približne 15 minút.

Objavte podobné tipy
Mandarínkové rezy
Skvelé rezy, ktoré ozdobia každú oslavu.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 3 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 1 vrecko vanilínového cukru
- 120 g polohrubej múky
- 3 mandarínky
- 1 lyžička prášku do pečiva
Na náplň
- 1 téglik šľahačky
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 mandarínky
- 2 lyžice cukru
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a smotanu.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
- Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
- Mandarínky ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky, vložíme do povrch cesta do riadkov, neskôr budeme podľa mandarínok krájať porcie.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
- Upečený koláč rozkrájame po riadkoch a pozdĺžne rozkrájame na pláty.
- Poslepujeme pomocou krému ušľahaného zo smotany, cukru a mandarínok.
- Servírujeme chladené.
Vyskúšajte aj čokoládové torty , v ktorých ovocie nenájdete.

Mandarínkový koláč
Tento lahodný koláč z mandarínok je nadýchaný a ľahký! Jeho chrumkavá, maslová krehká kôrka je naplnený penovou náplňou s citrusovou príchuťou.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml mandarínkovej a pomarančovej šťavy
- 350 g mletých sušienok
- 5 lyžičiek jemne nastrúhanej citrónovej kôry plus 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 250 g cukru
- 100 g masla, rozpusteného
- 2 lyžičky neochutené želatíny
- 4 veľké vajcia, oddelené
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Šťavu varte v malom hrnci na stredne vysokej teplote, kým sa nezredukuje asi 18 až 20 minút.
- Zmiešajte sušienky, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 60 g cukru v kuchynskom robote, kým sa dôkladne nespoja.
- Počas miešania pridajte rozpustené maslo, kým sa všetko nespojí.
- Zmes sušienok rovnomerne vtlačte na dno koláčovej formy.
- Pečte dozlatista, asi 15 minút.
- Preneste na mriežku, aby úplne vychladla.
- Do malej misky dajte citrónovú šťavu.
- Pridajte želatínu. Nechajte 10 minút zmäknúť.
- Medzitým ušľahajte žĺtky, 80 g cukru, redukciu šťavy a zvyšné 2 lyžičky kôry v strednom kastróle.
- Varte na stredne miernu teplotu za stáleho miešania do zhustnutia asi 10 minút.
- Odstráňte z tepla. Pridajte zmes želatíny a šľahajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
- Preneste zmes želatíny a žĺtkov do veľkej misy.
- Dajte do chladničky, občas premiešajte a nechajte zhustnúť na 25 až 30 minút.
- Vyšľahajte si bielky postupne so zvyšným cukrom do hustého snehu.
- Zmes vaječných bielkov vmiešajte do zmesi želatíny a žĺtkov, kým sa nespoja.
- Nalejte do vychladnutého korpusu.
- Nechajte v chlade, kým zmes nestuhne, aspoň 2 hodiny alebo cez noc.

Muffiny z mandarínok
Tu je recept na tie najlepšie mandarínkové muffiny, ktoré kedy ochutnáte!
Čo budeme potrebovať
Cesto
- 100 g mandarínkovej dužiny
- 2 ks vajcia
- 70 g masla
- 125 g hladkej múky
- 80 g cukru
- 35 g kyslej smotany
- 8 g prášku do pečiva
Na náplň
- 2 ks vaječné žĺtky
- 85 g mandarínkovej šťavy
- 20 g cukru
- 5 g kukuričného škrobu
- 20 g masla
Na polevu
- 65 g vaječných bielkov
- 130 g cukru
- 180 g masla
Postup
- Mandarínky rozmixujte dohladka pomocou mixéra a hmotu pretrite cez sito, aby ste sa zbavili väčších kúskov.
- V samostatnej miske zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Rozotrite cukor s maslom a po jednom pridávajte vajcia a miešajte.
- Ďalej pridajte mandarínkové pyré a kyslú smotanu.
- Na záver pridáme preosiate suché ingrediencie a hmotu dôkladne vymiešame do hladka.
- Formičky naplňte do 2/3 cestom a pečte v rúre predhriatej na 160 stupňov po dobu 25 až 30 minút.
- Na náplň v hrnci zmiešajte vaječné žĺtky, cukor, kukuričný škrob a mandarínkovú šťavu.
- Zmiešajte ich a vložte do vodného kúpeľa a miešajte do zhustnutia.
- Odstráňte hrniec z platne a pridajte maslo a dôkladne premiešajte.
- Hotový tvaroh zakryte fóliou a dajte na 2 až 3 hodiny do chladničky.
- Pre polevu v miske zmiešame bielky a cukor a dáme do vodného kúpeľa.
- Hmota sa musí neustále miešať, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.
- Keď je poleva hotová, vyberte ju z vodného kúpeľa hmotu, šľahajte pri vysokej rýchlosti do bielej hutnej hmoty asi 10 až 12 minút.
- Potom pridajte dobre zmäknuté maslo a pokračujte v šľahaní smotany ďalších 10 až 15 minút, kým nebude nadýchaná.
- Krém dajte na 15 minút do chladničky, aby stuhol.
- Do hotových mandarínkových muffinov pomocou noža uprostred urobte dieru, ktorú naplníte hotovým mandarínkovým krémom a nakoniec muffin ozdobíte stuhnutou bielkovou polevou.
Aby ste v kuchyni mohli efektívne fungovať a variť, je potrebné mať kvalitné nástroje, jedným z nich je aj kvalitný plynový sporák ! Pozrite sa ako dopadli v našej recenzii.

Druhy mandarínok
Klementínky
Snáď najznámejší druh mandarínok, ktoré možno rozoznať podľa ich tvaru – sú širšie ako vysoké a sú skôr zavalité ako okrúhle. A ich koža, ktorá sa ľahko lúpe.
Klementínky sú, zvyčajne oveľa sladšie – a menej kyslé a navyše bez kôstok, čo z nich robí skvelú desiatu.
Zlaté mandarínky
Táto odroda mandarínok má hrboľatú, ktorá vyzerá trochu ako malé kamene vykopané zo zeme.
Ale pod všetkými tými vráskami je skutočná vnútorná krása s hustými, sýto oranžovými mesiačikmi plnými sladkej šťavy a najviac sa používajú do čerstvých džúsov.
Murcott
Napoly mandarínka, napoly pomaranč, tento hybrid bol prvýkrát vyšľachtený na Floride, kde farmár menom Charles Murcott v dvadsiatych rokoch minulého storočia experimentoval s vytváraním nových citrusových plodov.
Mandarínka sa ľahko lúpe, je sladká a šťavnatá s čistou citrusovou vôňou a jasnou pomarančovou farbou.
Pixie
Tieto odrody mandarínok sú menej sladké ako iné, sú bledšie farby a len stredne šťavnaté.
Mandarínka satsuma
Táto špeciálna odroda mandarínok pochádza z Japonska.
Mandarínky sú sladké, ale aj trochu kyslé, s bacuľatou dužinou bez kôstok, ktorá nesie oveľa silnejšiu vôňu.
Satsumy sú obzvlášť obľúbené v kuchyni, kde sa pravidelne objavujú vo všetkom, od šalátov cez plnku až v vyprážaných jedlách.