Brokolica, veľmi zdravá zelenina so zaujímavým vzhľadom a chuťou, ktorá má v kuchyni rozmanité využitie.
Najčastejšie sa z nej pripravujú prílohy k mäsu a polievka, ďalšou možnosťou je jej zapečenie v rúre.
Poďme si dnes spoločne predstaviť recepty na brokolicovú nátierku.
Jej príprava je veľmi jednoduchá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Brokolicová nátierka s lieskovými orieškami
Netradičná kombinácia brokolice, lieskových orieškov a byliniek robí z tejto nátierky naozaj výnimočný gurmánsky zážitok. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.
Ingrediencie:
- 3 šálky ružičiek brokolica
- 3/4 šálky nasekaných lieskových orieškov
- 1 šalotka
- 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička nasekaného čerstvého kôpru
- 3 PL olivového oleja
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
Postup:
- Na panvici rozohrejte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a zosklovať na ňom najemno nakrájanú šalotku.
- Pridajte nasekané lieskové oriešky a asi 2 minúty ich opekajte.
- Odstavte panvicu zo sporáka a nechajte 10 minút vychladnúť.
- V medziobdobí priveďte v hrnci do varu vodu a následne do nej dajte variť brokolicu domäkka.
- Uvarenú brokolicu zlejte a prepláchnite pod studenou vodou.
- V kuchynskom robote zmiešajte zmes šalotky a lieskových orieškov, brokolicu, petržlenovú vňať a kôpor a rozmixujte.
- Za chodu do mixéra pomaly pridajte dve polievkové lyžice olivového oleja, kým nie je nátierka hladká. V prípade potreby pridajte viac oleja.
- Na záver dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive.

Skvelé nátierky sa dajú pripraviť nielen z brokolice, ale aj z póru. Vyskúšajte naše lahodné pórové nátierky na mnoho spôsobov!
Brokolicovo-fazuľová nátierka
Základný recept môžete ozvláštniť aj pridaním ďalších byliniek, napríklad pažítkou, kôprom či bazalkou.
Ingrediencie:
- 2 šálky brokolice
- 1/2 šálky bielych fazule z konzervy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 a 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Brokolicu uvarte v pare domäkka a nechajte vychladnúť.
- Do kuchynského robota pridajte fazuľu, brokolicu, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, tymian a soľ.
- Mixujte dohladka, v prípade potreby pridajte trochu vody.
- Keď je zmes hladká, vmiešajte do nej tiež olivový olej.

Tvarohová nátierka s brokolicou a cícerom
Jednoduchá a zdravá nátierka, ktorej chuť môžete ozvláštniť tým, že ju na záver posypete rozmanitými bylinkami.
Ingrediencie:
- 1 a 1/4 šálky mrazenej brokolice
- 1 šálka cíceru z konzervy
- 4 PL tvarohu
- soľ, korenie
Postup:
- Mrazenú brokolicu nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
- Následne brokolicu, cícer, tvaroh, soľ a korenie vložte do kuchynského robota a rozmixujte do podoby hladkého pyré.
- Na záver môžete do hotovej nátierky pridať čerstvé bylinky.

Táto brokolicová nátierka skvele chutí s čerstvým pečivom. Upečte si k nej naše chrumkavé domáce bagety !
Objavte podobné tipy
Zelená nátierka z brokolice a avokáda
Zelená farba na tanieri vždy symbolizuje zdravý pokrm. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto lahodného receptu!
Ingrediencie:
- 500 g čerstvej brokolice
- 1 avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička nasekanej pažítky
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1/8 čajovej lyžičky chilli
- soľ
Postup:
- V hrnci priveďte do varu vodu.
- Stonky brokolice olúpte, brokolicu nakrájajte na ružičky a olúpanú stonku na kocky.
- Keď sa voda začne variť, pridajte brokolicu a varte ju približne po dobu 8 minút.
- V medziobdobí si pripravte ľadový kúpeľ. Do misy naplnenej studenou vodou pridáte šálku ľadu.
- Brokolicu opatrne zlejte a ihneď ju dajte do ľadového kúpeľa.
- Následne ju preceďte a vložte asi na 20 minút do chladničky.
- Po uplynutí tejto doby vložte brokolicu do kuchynského robota a rozmixujte ju do hladkej a krémovej konzistencie.
- Následne k brokolici do mixéra pridajte kúsky avokáda, prelisovaný strúčik cesnaku, pažítku, citrónovú šťavu, chilli a soľ.
- Všetko rozmixujte dohladka.
- Nátierku pred podávaním vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
Túto lahodnú nátierku z brokolice servírujte najlepšie na ražnom pečive.

Brokolicová nátierka s cesnakom
Nielen milovníkov cesnaku poteší tento variant nátierky, ktorý je navyše ozvláštnený pečeným cesnakom, ktorý jej dodáva jedinečnú chuť.
Ingrediencie:
- 400 g mrazenej brokolice
- 2 hlavičky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- 3 PL miso pasty
- soľ
Postup:
- Hlavičky cesnaku zrežte nožom, aby ste odhalili všetky strúčiky.
- Pokvapkajte cesnak zľahka olivovým olejom a zabaľte do alobalu.
- Vložte do rúry predhriatej na 130 ° C a pečte približne 30 minút, posledných 10 minút bez obalu.
- V medziobdobí uvarte v pare rozmrazenú brokolicu domäkka.
- Následne vychladnutý upečený cesnak a brokolicu vložte do kuchynského robota a rozmixujte.
- Pridajte miso pastu a olivový olej a vyšľahajte dohladka.
Brokolicová nátierka s pečeným cesnakom môže byť skvelou a zdravou desiatou aj večerou.

Nielen nátierky či polievka, brokolica chutí skvele aj v podobe šalátu. Inšpirujte sa našimi brokolicovými šalátmi !
Lahodná nátierka z brokolice a zmesi syrov
Spojenie brokolice a rozmanitých syrov robí z tejto nátierky naozaj skvelý gurmánsky zážitok. Konzumovať sa dá nielen teplá, ale aj studená.
Ingrediencie:
- 3 šálky ružičiek brokolica
- 3 šálky rôznych strúhaných syrov (čedar, gouda, mozzarella a podobne)
- 200 g smotanového syra
- 1/4 šálky majonézy
- 1/4 šálky mlieka
- 3-4 šálky vody
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- 1/2 šálky strihaného čedaru na posypanie
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu.
- Do vriacej vody pridajte brokolicu, hrniec priklopte a varte približne 5 minút, kým brokolica nezmäkne.
- Brokolicu zlejte a prelejte ju studenou vodou, aby vychladla.
- Pomocou mixéra zmiešajte uvarenú brokolicu, smotanový syr, majonézu, mlieko, strúhané syry, strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
- Spracovávajte, kým sa všetko dobre nespojí a nátierka nezíska hladkú konzistenciu.
- Následne zmes vložte do zapekacej misky a posypte čedarom.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 25-30 minút.
Táto brokolicová nátierka chutí znamenite najmä s najrôznejšou surovou zeleninou. Servírujte ju napríklad s paprikou, mrkvou, paradajkami, karfiolom i brokolicou ako takou.

Máte radi polievky? Vyskúšajte naše rozmanité brokolicové polievky ! Sú zdravé, chutné a výdatné!
Výborná nátierka s brokolicou a paprikou
Neviete, čo netradičného pripraviť na rodinnú oslavu či večierok? Vyskúšajte túto lahodnú nátierku!
Ingrediencie:
- 1 šálka nakrájanej blanšírovanej brokolice
- 1/2 šálky červenej papriky
- 1/2 šálky strúhaného syra
- 1/4 šálky stopkového zeleru
- 1/4 šálky cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL masla
- 2 PL smotany
- soľ, korenie
Postup:
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
- Pridajte k nemu prelisovaný strúčik cesnaku a nechajte rozvoňať.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, stopkový zeler a červenú papriku a poduste približne 1-2 minúty.
- Do teplej zmesi vmiešajte brokolicu a povarte ďalšie 1-2 minúty.
- Na záver pridajte strúhaný syr, smotanu, soľ a korenie a minútu miešajte, aby sa syr rozpustil.
Túto nátierku môžete podávať nielen na pečive, ale aj s rozmanitými slanými krekermi.

Brokolicová nátierka s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky sa skvele hodí na oslavy a večierky. Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo !
Prečo zaradiť brokolicu do svojho jedálnička?
Brokolica patrí medzi kapustovitú zeleninu a predstavuje skvelú možnosť, ako náš jedálniček obohatiť o celý rad zdraviu prospešných látok. Obsahuje predovšetkým vitamíny A, C a E. Z minerálov v nej nájdeme najmä vápnik, fosfor, síru a draslík. V neposlednom rade je brokolica bohatá aj na vlákninu.
Vysoký obsah vápnika pôsobí ako prevencia rôznych kostných porúch a napomáha k zdravým zubom. Draslík má priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém a vďaka vláknine pôsobí brokolica blahodárne na naše trávenie. V neposlednom rade v súvislosti s karotenoidmi boli preukázané pozitívne účinky brokolice v prevencii rakoviny pľúc. Najviac svojich zdraviu prospešných látok si uchováva v surovej podobe alebo upravená na pare.
Ako brokolicu konzumovať?
Brokolicu je možné konzumovať surovú aj tepelne spracovanú. Okrem brokolicovej nátierky sa z tejto zeleniny často pripravujú aj veľmi chutné polievky, dusená sa podáva ako príloha k najrôznejším mäsitým pokrmom.
Skvele chutí aj jej zapečený variant, či už so zemiakmi alebo inou zeleninou. Surovú brokolicu je možné pridať tiež do rôznych šalátov či smoothie. Pokiaľ ide o varenú brokolicu, aby mala správnu chuť, mala by po uhryznutí chrumknúť.