7 jednoduchých receptov na nátierky z brokolice, ktoré zachutnajú každému!

Brokolica, veľmi zdravá zelenina so zaujímavým vzhľadom a chuťou, ktorá má v kuchyni rozmanité využitie.

Najčastejšie sa z nej pripravujú prílohy k mäsu a polievka, ďalšou možnosťou je jej zapečenie v rúre.

Poďme si dnes spoločne predstaviť recepty na brokolicovú nátierku.

Jej príprava je veľmi jednoduchá a pochutnávať si na nej môžete na raňajky, desiatu, obed aj večeru!

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Brokolicová nátierka s lieskovými orieškami

Netradičná kombinácia brokolice, lieskových orieškov a byliniek robí z tejto nátierky naozaj výnimočný gurmánsky zážitok. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.

Ingrediencie:

  • 3 šálky ružičiek brokolica
  • 3/4 šálky nasekaných lieskových orieškov
  • 1 šalotka
  • 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička nasekaného čerstvého kôpru
  • 3 PL olivového oleja
  • muškátový oriešok
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a zosklovať na ňom najemno nakrájanú šalotku.
  2. Pridajte nasekané lieskové oriešky a asi 2 minúty ich opekajte.
  3. Odstavte panvicu zo sporáka a nechajte 10 minút vychladnúť.
  4. V medziobdobí priveďte v hrnci do varu vodu a následne do nej dajte variť brokolicu domäkka.
  5. Uvarenú brokolicu zlejte a prepláchnite pod studenou vodou.
  6. V kuchynskom robote zmiešajte zmes šalotky a lieskových orieškov, brokolicu, petržlenovú vňať a kôpor a rozmixujte.
  7. Za chodu do mixéra pomaly pridajte dve polievkové lyžice olivového oleja, kým nie je nátierka hladká. V prípade potreby pridajte viac oleja.
  8. Na záver dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive.

Krajec chleba s nátierkou z brokolice a lieskových orieškov
zdroj: allrecipes.com

Skvelé nátierky sa dajú pripraviť nielen z brokolice, ale aj z póru. Vyskúšajte naše lahodné pórové nátierky na mnoho spôsobov!

Brokolicovo-fazuľová nátierka

Základný recept môžete ozvláštniť aj pridaním ďalších byliniek, napríklad pažítkou, kôprom či bazalkou.

Ingrediencie:

  • 2 šálky brokolice
  • 1/2 šálky bielych fazule z konzervy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 a 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Brokolicu uvarte v pare domäkka a nechajte vychladnúť.
  2. Do kuchynského robota pridajte fazuľu, brokolicu, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, tymian a soľ.
  3. Mixujte dohladka, v prípade potreby pridajte trochu vody.
  4. Keď je zmes hladká, vmiešajte do nej tiež olivový olej.
Miska s nátierkou pripravenou z fazule a brokolice
zdroj: thefullhelping.com

Tvarohová nátierka s brokolicou a cícerom

Jednoduchá a zdravá nátierka, ktorej chuť môžete ozvláštniť tým, že ju na záver posypete rozmanitými bylinkami.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/4 šálky mrazenej brokolice
  • 1 šálka cíceru z konzervy
  • 4 PL tvarohu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Mrazenú brokolicu nechajte rozmraziť pri izbovej teplote.
  2. Následne brokolicu, cícer, tvaroh, soľ a korenie vložte do kuchynského robota a rozmixujte do podoby hladkého pyré.
  3. Na záver môžete do hotovej nátierky pridať čerstvé bylinky.
vajcia so slaninou servírované s nátierkou z tvarohu a brokolice
zdroj: omniblend.co.za

Táto brokolicová nátierka skvele chutí s čerstvým pečivom. Upečte si k nej naše chrumkavé domáce bagety !

Zelená nátierka z brokolice a avokáda

Zelená farba na tanieri vždy symbolizuje zdravý pokrm. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto lahodného receptu!

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvej brokolice
  • 1 avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička nasekanej pažítky
  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/8 čajovej lyžičky chilli
  • soľ

Postup:

  1. V hrnci priveďte do varu vodu.
  2. Stonky brokolice olúpte, brokolicu nakrájajte na ružičky a olúpanú stonku na kocky.
  3. Keď sa voda začne variť, pridajte brokolicu a varte ju približne po dobu 8 minút.
  4. V medziobdobí si pripravte ľadový kúpeľ. Do misy naplnenej studenou vodou pridáte šálku ľadu.
  5. Brokolicu opatrne zlejte a ihneď ju dajte do ľadového kúpeľa.
  6. Následne ju preceďte a vložte asi na 20 minút do chladničky.
  7. Po uplynutí tejto doby vložte brokolicu do kuchynského robota a rozmixujte ju do hladkej a krémovej konzistencie.
  8. Následne k brokolici do mixéra pridajte kúsky avokáda, prelisovaný strúčik cesnaku, pažítku, citrónovú šťavu, chilli a soľ.
  9. Všetko rozmixujte dohladka.
  10. Nátierku pred podávaním vložte aspoň na 30 minút do chladničky.

Túto lahodnú nátierku z brokolice servírujte najlepšie na ražnom pečive.

Miska so zelenou brokolicovo-avokádovpu nátierkou
zdroj: vespresso.cooking

Brokolicová nátierka s cesnakom

Nielen milovníkov cesnaku poteší tento variant nátierky, ktorý je navyše ozvláštnený pečeným cesnakom, ktorý jej dodáva jedinečnú chuť.

Ingrediencie:

  • 400 g mrazenej brokolice
  • 2 hlavičky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL miso pasty
  • soľ

Postup:

  1. Hlavičky cesnaku zrežte nožom, aby ste odhalili všetky strúčiky.
  2. Pokvapkajte cesnak zľahka olivovým olejom a zabaľte do alobalu.
  3. Vložte do rúry predhriatej na 130 ° C a pečte približne 30 minút, posledných 10 minút bez obalu.
  4. V medziobdobí uvarte v pare rozmrazenú brokolicu domäkka.
  5. Následne vychladnutý upečený cesnak a brokolicu vložte do kuchynského robota a rozmixujte.
  6. Pridajte miso pastu a olivový olej a vyšľahajte dohladka.

Brokolicová nátierka s pečeným cesnakom môže byť skvelou a zdravou desiatou aj večerou.

Nátierka z pečeného cesnaku s brokolicou
zdroj: foodfitnessfaithblog.wordpress.com

Nielen nátierky či polievka, brokolica chutí skvele aj v podobe šalátu. Inšpirujte sa našimi brokolicovými šalátmi !

Lahodná nátierka z brokolice a zmesi syrov

Spojenie brokolice a rozmanitých syrov robí z tejto nátierky naozaj skvelý gurmánsky zážitok. Konzumovať sa dá nielen teplá, ale aj studená.

Ingrediencie:

  • 3 šálky ružičiek brokolica
  • 3 šálky rôznych strúhaných syrov (čedar, gouda, mozzarella a podobne)
  • 200 g smotanového syra
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1/4 šálky mlieka
  • 3-4 šálky vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie
  • 1/2 šálky strihaného čedaru na posypanie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu.
  3. Do vriacej vody pridajte brokolicu, hrniec priklopte a varte približne 5 minút, kým brokolica nezmäkne.
  4. Brokolicu zlejte a prelejte ju studenou vodou, aby vychladla.
  5. Pomocou mixéra zmiešajte uvarenú brokolicu, smotanový syr, majonézu, mlieko, strúhané syry, strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
  6. Spracovávajte, kým sa všetko dobre nespojí a nátierka nezíska hladkú konzistenciu.
  7. Následne zmes vložte do zapekacej misky a posypte čedarom.
  8. Pečte v predhriatej rúre po dobu 25-30 minút.

Táto brokolicová nátierka chutí znamenite najmä s najrôznejšou surovou zeleninou. Servírujte ju napríklad s paprikou, mrkvou, paradajkami, karfiolom i brokolicou ako takou.

Nátierka zo zmesi syrov a brokolice
zdroj: dietfood.com

Máte radi polievky? Vyskúšajte naše rozmanité brokolicové polievky ! Sú zdravé, chutné a výdatné!

Výborná nátierka s brokolicou a paprikou

Neviete, čo netradičného pripraviť na rodinnú oslavu či večierok? Vyskúšajte túto lahodnú nátierku!

Ingrediencie:

  • 1 šálka nakrájanej blanšírovanej brokolice
  • 1/2 šálky červenej papriky
  • 1/2 šálky strúhaného syra
  • 1/4 šálky stopkového zeleru
  • 1/4 šálky cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL masla
  • 2 PL smotany
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vo veľkej panvici rozpustite maslo.
  2. Pridajte k nemu prelisovaný strúčik cesnaku a nechajte rozvoňať.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu, stopkový zeler a červenú papriku a poduste približne 1-2 minúty.
  4. Do teplej zmesi vmiešajte brokolicu a povarte ďalšie 1-2 minúty.
  5. Na záver pridajte strúhaný syr, smotanu, soľ a korenie a minútu miešajte, aby sa syr rozpustil.

Túto nátierku môžete podávať nielen na pečive, ale aj s rozmanitými slanými krekermi.

Tanierik s nátierkou z brokolice, papriky a zeleru
zdroj: tarladalal.com

Brokolicová nátierka s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky sa skvele hodí na oslavy a večierky. Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo !

Prečo zaradiť brokolicu do svojho jedálnička?

Brokolica patrí medzi kapustovitú zeleninu a predstavuje skvelú možnosť, ako náš jedálniček obohatiť o celý rad zdraviu prospešných látok. Obsahuje predovšetkým vitamíny A, C a E. Z minerálov v nej nájdeme najmä vápnik, fosfor, síru a draslík. V neposlednom rade je brokolica bohatá aj na vlákninu.

Vysoký obsah vápnika pôsobí ako prevencia rôznych kostných porúch a napomáha k zdravým zubom. Draslík má priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém a vďaka vláknine pôsobí brokolica blahodárne na naše trávenie. V neposlednom rade v súvislosti s karotenoidmi boli preukázané pozitívne účinky brokolice v prevencii rakoviny pľúc. Najviac svojich zdraviu prospešných látok si uchováva v surovej podobe alebo upravená na pare.

Ako brokolicu konzumovať?

Brokolicu je možné konzumovať surovú aj tepelne spracovanú. Okrem brokolicovej nátierky sa z tejto zeleniny často pripravujú aj veľmi chutné polievky, dusená sa podáva ako príloha k najrôznejším mäsitým pokrmom.

Skvele chutí aj jej zapečený variant, či už so zemiakmi alebo inou zeleninou. Surovú brokolicu je možné pridať tiež do rôznych šalátov či smoothie. Pokiaľ ide o varenú brokolicu, aby mala správnu chuť, mala by po uhryznutí chrumknúť.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.