Poznáme tie najlepšie domáce pizza recepty! Ktorý z nich vyskúšate ako prvý?

Pripravte si tie najchutnejšie recepty na pizzu, ktoré zvládne každý.

Ste začiatočník, pokročilý kuchár, vegetarián alebo milovník mäsa?

Inšpirujte sa uvedenými jedlami, ktoré vyhovujú naozaj všetkým!

Pizza Marinara

Názov je údajne odvodený od námorníkov, ktorí tento pokrm priviezli do Neapola. Jedná sa o jeden z najstarších receptov, ktorý obsahuje paradajky, cesnak a bazalku .

Ingrediencie

  • 5 veľkých paradajok (ošúpaných)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 500 g mozzarelly
  • 10 ks ančovičiek
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ
  • oregano

Postup

  • Paradajky zľahka poduste na oleji.
  • Potom nimi posypte 2 pripravené cestá.
  • Pridajte, nadrobno nasekaný, cesnak a ančovičky.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 7 minút.
  • Potom pridajte syr a pečte do jeho zozlatnutia.

Marianna s mozzarellou a lístkami čerstvej bazalky.
zdroj: delicious.com.au

Pizza Margherita

Pizza Margherita je ďalším zo slávnych receptov. Názov je odvodený od mena kráľovnej Margherity Savojskej, pre ktorú bola, v 18. storočí, pri návšteve Neapola, pripravená.

Ingrediencie

  • cesto (kúpené alebo pripravené podľa receptov nižšie v texte)
  • 5 veľkých paradajok (ošúpaných)
  • 500 g mozzarelly
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ
  • oregano
  • hrsť bazalky

Postup

  • Paradajky rozmixujte a zmiešajte ich s oreganom.
  • Následne zmesou potrite 2 pripravené cestá.
  • Rozohrejte si rúru na 200 °C a pripravte si plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte, v predhriatej rúre, asi 7 minút. Následne pizzu vyberte, dochuťte soľou a pridajte mozzarellu nakrájanú na tenké plátky. Môžete ju tiež nastrúhať nahrubo.
  • Dajte znovu do rúry a pečte, kým okraje pizze nezezlátnu a syr sa nerozpustí.
  • Pokrm na záver dochuťte čerstvou bazalkou.

Margherita so sušenými lístkami oregana a mozzarellou.
zdroj: grubhub.com

V kuchyni je možné používať nielen oregano alebo bazalku. Preskúmajte aj ďalšie kúzelné bylinkové recepty .

Syrová pizza (Quattro Formaggi)

Originálny recept na pizzu by mal obsahovať 4 druhy syrov, aby splnil svoje meno. Jedná sa o syry mozzarella, provolone, gorgonzola a grana padano. Slovenská verzia však častejšie ponúka dostupnejšie syry, a to mozzarellu, nivu, eidam a parmezán.

Ingrediencie

  • cesto (kúpené alebo pripravené podľa receptov nižšie v texte)
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g nivy
  • 200 g eidamu
  • 100 g parmezánu
  • korenie
  • 1 polievková lyžica olivového oleja

Postup

  • Predhrejte si rúru na 220 °C a pripravte si plech, vymastený olivovým olejom alebo vyložený papierom na pečenie.
  • Na pripravené cesto naneste postupne všetky syry, ktoré ste si nakrájali na tenké plátky.
  • Pokrm okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom.
  • Pečte 8 minút, kým sa syr nerozpustí a okraje pizze nezačnú zlátnuť.
  • Po upečení ihneď nakrájajte a podávajte. Dávajte si však pozor, aby ste sa nespálili. Roztavený syr dokáže byť až príliš horúci.

Syrová pizza quattro formaggi posypaná čerstvým kôprom.
zdroj: papasitalianrecipes.com

Cuketová pizza

Tento jednoduchý recept je dokonalým vegetariánskym jedlom. Čerstvé cesto je preliate červenou omáčkou a zjemnené syrom mozzarella.

Vychutnajte si túto chrumkavú dobrotu!

Ingrediencie

  • olivový olej
  • kukuričná múka (možno zvoliť iný druh podľa vlastného vkusu)
  • 450 g cesta na pizzu (zakúpite v obchode)
  • ½ šálky paradajkovej passaty
  • 1 šálka syra mozzarella (nastrúhaného)
  • ¾ šálky cukety (nakrájané na tenké kolieska)
  • ¼ čajovej lyžičky talianskeho korenia
  • soľ
  • korenie
  • nastrúhaný parmezán (na ozdobu)

Postup

  • Pokiaľ ste si zakúpili cesto v obchode, nechajte ho, pred prípravou, stáť aspoň 30 minút v izbovej teplote.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom na pečenie.
  • Na plech cesto, pomocou rúk, rovnomerne rozprestrite. Okraje ponechajte silnejšie, asi 0,5 cm na výšku.
  • Okraje cesta potrite trochou olivového oleja. Tým dosiahnete ich chrumkavosť.
  • Na cesto rozotrite passatu, posypte ju syrom a na syr umiestnite kolieska cukety.
  • Na záver všetko posypte talianskym korením a dochuťte soľou a korením.
  • Pripravenú pizzu z cukety pečte asi 10–12 minút, kým okraje nezačnú zlátnuť.
  • Akonáhle je pokrm hotový, posypte ho, čerstvo nastrúhaným, parmezánom.
  • Nakrájajte, podávajte a nechajte si chutiť!

Pizzové cesto s kolieskami cukety.
zdroj: therecipecritic.com

Máte radi cuketu? Potom si po chutnej pizze môžete dopriať aj sladkú dobrotu, pripravenú podľa niektorého z receptov na múčniky z cukety .

Zemiaková pizza

Poznáte najrôznejšie recepty, ale o zemiakoch na pizzi ste ešte nepočuli?

Potom je načase túto dobrotu vyskúšať!

Ingrediencie

  • 450 g cesta na pizzu (môžete kúpiť hotové, alebo si cesto pripraviť podľa receptov nižšie)
  • 4–5 väčších zemiakov
  • 4–5 polievkových lyžíc kvalitného extra panenského olivového oleja
  • 1–1,5 čajovej lyžičky morskej soli
  • korenie
  • vetvička čerstvého rozmarínu
  • cca 200 g mozzarelly

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si plech na pečenie, vyložený papierom na pečenie. Môžete piecť aj bez papiera. V tom prípade plech vymažte olivovým olejom.
  • Cesto vytvarujte a rozmiestnite ho po celom plechu. Následne jeho povrch jemne potrite olivovým olejom.
  • Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Tie následne vložte do misky bokom.
  • Zemiaky polejte olivovým olejom, osoľte a premiešajte, aby bol obalený každý jeden plátok.
  • Plátky vrstvite na cesto. Vždy vrstva zemiakov, potom vrstva mozzarelly. Tú nakrájajte na plátky alebo nastrúhajte nahrubo.
  • Všetko pokvapkajte olivovým olejom tak, aby bol olej rovnomerne rozotrený po celom povrchu.
  • Pizzu zo zemiakov posypte čerstvým rozmarínom a vložte ju do rúry. Pečte 8–11 minút, kým nezačnú zemiaky hnednúť.
  • Akonáhle je pokrm hotový, vyberte ho z rúry, nakrájajte a podávajte.
  • Pizza chutí skvele aj za studena.

Cesto so zemiakmi, nakrájanými na kolieska, sypané rozmarínom.
zdroj: christinascucina.com

Pripravujete si pizzu často? Potom si uľahčite prácu s kuchynským pomocníkom. Inšpirujte sa recenziami mini rúr , ktoré vám pomôžu pripraviť tie najlepšie jedlá.

Recept na pizzu bez lepku

Cesto, podľa tohto receptu, sa vyrába veľmi ľahko, a to za pomoci akejkoľvek bezlepkovej múky.

Pripravte si chrumkavé cesto a dochuťte ho ingredienciami podľa vlastného výberu.

Ingrediencie

  • 1 šálka teplej vody
  • 1 polievková lyžica cukru (môžete použiť aj med)
  • 1 a 1,5 čajovej lyžičky droždia
  • 1 a ¼ šálky bezlepkovej múky (1:1 + ¼ šálky mandľovej múky – asi 210 g)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ¾ čajové lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica prášku psyllium
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

Postup

  • Teplú vodu, cukor a droždie zmiešajte v mise.
  • Zatiaľ čo droždie kysne (asi 3–4 minúty), zmiešajte, vo vedľajšej mise, múku, prášok do pečiva, soľ a psyllium.
  • Mixujte a priebežne pridávajte zmes s droždím a olej.
  • Zvýšte rýchlosť na stredne vysoký výkon a mixujte 3–4 minúty.
  • Z cesta vytvorte guľu a nechajte kysnúť 30 minút.
  • Medzitým dajte predhriať rúru na 200 ° C a pripravte si pekáč. Ten naolejujte alebo vyložte papierom na pečenie.
  • Hotové kysnuté cesto na pizzu na plech roztiahnite pomocou rúk po celej jeho ploche. Cesto sa pri pečení zmenší, preto sa nebojte ho poriadne roztiahnuť.
  • Rozložené cesto nechajte kysnúť ďalších 10 minút. Na cesto pridajte obľúbené ingrediencie podľa vlastného výberu.
  • Potom vložte do rúry a pečte 10–15 minút.
  • Pred nakrájaním nechajte pizzu niekoľko minút vychladnúť.

Bezlepkové cesto s rozpusteným syrom a kúskami salámy.
zdroj: meaningfuleats.com

Vyskúšajte aj ďalšie bezlepkové recepty , ktoré chutia skvele.

Domáca pizza bez droždia

Táto pizza nepotrebuje dlhého kysnutia. Hotovú ju budete mať do 20 minút!

Ingrediencie

  • 2,5 šálky múky
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • ¾ šálky + 2 polievkové lyžice vody
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 200 g paradajkovej passaty
  • 200 g syra mozzarella (nastrúhaný)
  • čerstvé oregano (môžete zvoliť aj iné bylinky podľa svojej chuti)
  • chilli papričky (voliteľné)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Šľahajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Vo vedľajšej mise zmiešajte vodu s olejom. Túto zmes následne pridajte, po malých dávkach, do cesta.
  • Všetko poriadne premiešajte, pokiaľ nebude cesto mäkké. Nesmie však lepiť. Ak je cesto príliš suché, pridajte viac vody.
  • Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte. Môžete ho roztiahnuť aj za pomoci rúk.
  • Takto pripravené cesto dajte na plech, vyložený papierom na pečenie, potrite passatou a posypte syrom a bylinkami. Kto má rád pálivejší pokrm, pridá chilli papričky.
  • Pečte 15–17 minút, kým nezačne cesto zlátnuť.
  • Vaše cesto na pizzu bez droždia je hotové a teraz už len stačí, aby ste si pochutnali.

Cesto so syrom a kolieskami salámy, posypané bylinkami.
zdroj: biggerbolderbaking.com

Pizza z lístkového cesta

Nebaví vás siahodlhé prípravy v kuchyni? Potom vyskúšajte tento super jednoduchý recept, ktorý je hotový za pár minút.

Ingrediencie

  • 1 balenie lístkového cesta (zakúpite v potravinách)
  • 1 šálka paradajkovej passaty
  • 1,5 šálky mozzarelly (nastrúhané)
  • 1 šálka nakrájaných feferónik
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na plech, vyložený papierom na pečenie, dajte lístkové cesto a prepichajte ho vidličkou. Cesto vložte do rúry a pečte ho 10 minút.
  • Potom ho vyberte a potrite passatou. Následne rovnomerne rozprestrite mozzarellu a feferónky. Posypte parmezánom a dajte, na 5 minút, znova piecť do rúry.
  • Toto rýchle cesto na pizzu vyjde až na 8 porcií a skvele chutí teplé aj na studeno.

Obdĺžniky z lístkového cesta so syrom a kolieskami salámy.
zdroj: campbells.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z lístkového cesta , ktoré môžete pripraviť v sladkom i slanom variante.

Pravá talianska pizza

Tento druh jedla uzrel svetlo sveta už v 16. storočí. Najdôležitejšou súčasťou pravého talianskeho receptu je správna príprava cesta.

Poďme na to!

Ingrediencie

  • 600 ml teplej vody
  • 7 šálok múky
  • 2,5–3 lyžice čerstvého droždia (môžete použiť 2 čajové lyžičky sušeného droždia)
  • 6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky cukru

Postup

  • Do misky vložte droždie a zalejte ho teplou vodou. Miešajte, kým sa droždie nerozpustí.
  • Na dosku vysypte múku tak, aby pripomínala sopku a droždie s vodou nalejte priamo do jej špičky. Pridajte aj všetky ďalšie ingrediencie.
  • Všetko dohromady hneťte po dobu 10–15 minút, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
  • Misu vymažte trochou olivového oleja a vložte do nej cesto. Cesto v miske otočte, aby bol jeho povrch mierne naolejovaný.
  • Misu s cestom zakryte a nechajte odpočívať 4–5 hodín. Na povrchu cesta vytvorte nožom kríž. Talianska tradícia tento počin vykladá ako požehnanie pokrmu.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Cesto z misy vyklopte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na polovicu. Nechajte niekoľko minút odpočívať.
  • Každú časť cesta vytvarujte do tvaru kruhu pomocou rúk a vložte na plech.
  • Každú pizzu pečte 10 minút, potom na ňu pridajte mozzarellu a ďalšie prísady podľa vlastného výberu a svojej chuti. Vložte späť do rúry a pečte, kým cesto nezhnedne.
  • Hotovú pizzu vyberte a ozdobte niekoľkými lístkami čerstvej bazalky.

Pravé talianske cesto na pizzu so syrovou náplňou.
zdroj: walksofitaly.com

Taliansko sa pýši množstvom dobrého jedla. Okrem pizze si môžete pripraviť aj najrôznejšie recepty na talianske cestoviny .

Recept na pizzu Tutti (Pizza con tutti)

Tutti znamená v taliančine „všetci“. Názov je možné preložiť ako „pizza so všetkým“.

Tento pokrm chutí naozaj každému, pretože obsahuje toľko rozmanitých ingrediencií.

Pripravte si jednu z najobľúbenejších talianskych pizz.

Ingrediencie

  • pizzové cesto (pozri recept vyššie)
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 2 šálky paradajkovej passaty
  • 1 šálka húb, nakrájaných na tenké plátky
  • 1 šálka tenkých plátkov klobás alebo salámy
  • 2 šálky mozzarelly (nastrúhané nadrobno)
  • ¼ šálky parmezánu
  • korenie

Postup

  • Cesto si pripravte podľa pokynov v recepte vyššie.
  • Predhrejte si rúru na 200 °C.
  • Cesto rozdeľte na polovicu a rukami obe polovice vytvarujte do tvaru kruhu. Pomáhajte si múkou, aby sa cesto na vaše ruky príliš nelepilo.
  • Cesto umiestnite na plech, vyložený papierom na pečenie a potrite ho pripravenou passatou. Rozotrite ju po celom povrchu.
  • Následne pizzu posypte hubami, klobásou, mozzarellou a parmezánom. Všetky ingrediencie použite v polovičnom množstve – druhú polovicu použijete na druhú pizzu.
  • Každú, takto pripravenú, pizzu pokvapkajte trochou olivového oleja.
  • Pečte 14 minút, kým pizza nezezlátne. Na záver pizzu okoreňte a podávajte.

Tutti so zeleninou, fazuľami a nastrúhaným syrom.
zdroj: cooking.nytimes.com

Máte radi hríbiky? Potom si pripravte skvelý recept na zemiačiku s hubami .

Smotanový základ na pizzu

Namiesto paradajkovej omáčky, ktorou sa cesto najčastejšie pomazáva, môžete použiť smotanu, ktorá celý pokrm krásne zjemní.

Ingrediencie

  • 5 polievkové lyžice nesoleného masla
  • 2 polievkové lyžice univerzálnej múky
  • 1 a ¼ plnotučného mlieka
  • ¼ čajovej lyžičky morskej soli
  • ⅛ čajové lyžičky čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • ¼ šálky parmezánu (nastrúhaného)

Postup

  • V malom hrnci rozpustite maslo. Vmiešajte múku a za stáleho šľahania smažte 1–2 minúty, kým múka nezhnedne.
  • Pomaly prilievajte mlieko a neustále šľahajte, kým zmes nebude hladká.
  • Vmiešajte soľ, korenie a cesnak.
  • Pridajte parmezán a miešajte ďalších 30 sekúnd.
  • Odoberte hrniec z tepla a pokračujte v šľahaní, kým sa syr nerozpustí a omáčka nebude hladká.
  • Nechajte vychladnúť a natrite na pizza cesto.
  • Po pridaní syra omáčku nevarte, pretože by sa v nej mohli vytvoriť hrudky.
  • Takto pripravenú omáčku môžete v chladničke uchovávať až 5 dní.

Smotanová omáčka na cesto v pohári.
zdroj: natashaskitchen.com

Všeobecne o príprave domáceho pizza cesta

Základným cestom na pizzu je jednoduché kysnuté cesto. Na jeho prípravu sa používa hladká alebo polohrubá múka, do ktorej sa pridáva trocha oleja, soľ, droždie a mlieko. Namiesto mlieka je možné použiť vodu alebo cmar, kefír, a dokonca aj pivo.

Samozrejme je možné použiť aj iné cestá na pizzu bez kysnutia. Ide napríklad o cesto s prídavkom zemiakov, chlebové cesto alebo cesto z celozrnnej múky. Ďalej potom jogurtové, tvarohové alebo krehké cesto s prídavkom kypriaceho prášku. Rýchla je príprava pizze z kúpeného lístkového cesta.


Tvarovanie pizze

Tradičným a obvyklým tvarom pizze je tvar okrúhly. Na tento účel slúži celý rad foriem rôznych veľkostí. Pre väčší počet stravníkov, alebo pre väčších jedákov, je jednoduchšie pripraviť recept na pizzu na plech.

Pokiaľ nemáte formu na pizzu, okrúhly tvar upečte v tortovej forme. Okrem toho si môžete pripraviť aj malé pizze, a to najrôznejších veľkostí, ktoré z cesta vykrojíte pomocou pohára alebo pokrievky na hrniec.


Náplne do pizze

Vyvaľkané a vytvarované cesto sa najčastejšie potiera kečupom, passatou, paradajkovým pretlakom alebo smotanovým základom viď recept vyššie. Pre väčšiu pikantnosť môžete použiť ostrý kečup alebo ho ochutiť čili korením či prelisovaným cesnakom. Potom už stačí pridať, rôzne kombinovanú, náplň.

Tá sa môže skladať z paradajok, nakrájaných na kolieska, nakrájanej cibule, prúžkov paprík, jemných koliesok cukety, plátkov šunky, salámy alebo, nadrobno nakrájanej, údeniny, rôznych náplní z mäsa či rýb, mierne podusených húb, na kolieska nakrájaných tyčiniek, sardiniek a ďalších prísad, ktoré máte radi a máte ich momentálne k dispozícii.

Ak chcete veľmi ostrú pizzu, doplniť ju môžete feferónkami alebo olivami. Navrch pokrmu sú obvykle pokladané plátky syra (syr môžete tiež nastrúhať). Na záver býva celé jedlo okorenené a doplnené bazalkou, oreganom alebo inou obľúbenou bylinkou.

Náplň na pizzu si tiež môžete rozčleniť do dvoch alebo viacerých chutí a to tak, že si kúskom cesta vymedzíte výseče a náplne striedate.

Využite túto inšpiráciu a pripravte si doma taký recept na pizzu, ktorý bude presne podľa vášho gusta. Dobrú chuť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5  hviezdičiek. :)