Vláčne recepty na bábovku z cukety 6x inak. Ktorá varianta sa stane vašim favoritom?

Nie je nad jemný a chutný múčnik.

A také sú naše dnešné recepty na cuketovú bábovku v 6 rôznych variantoch.

Vyskúšajte verziu s mrkvou, čokoládou či škoricou.

Ako bonus pre vás máme aj slanú bábovku s lososom.

Vo všetkých prípadoch si pochutnáte!

Cuketovo-mrkvová bábovka s bielou čokoládou

Ak máte chuť na obzvlášť vláčny múčnik, tento recept je to pravé pre vás! Vynikajúce cesto z mrkvy a cukety v kombinácii s polevou z bielej čokolády vytvára delikátny dezert, ktorý si zamiluje celá vaša rodina.

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 2 vajcia
  • 60 g masla, zmäkčeného
  • 40 ml olivového oleja
  • 150 g trstinového cukru
  • 50 g špaldovej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 150 bieleho jogurtu
  • 1 stredná cuketa, nastrúhaná
  • 1 stredná mrkva, nastrúhaná
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička jedlej sódy

Na polevu:

  • 100 g bielej čokolády
  • 2 lyžice vody

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a 20 cm formu na bábovku dobre vymažte tukom a vysypte múkou.
  • V strednej miske zmiešajte oba druhy múky s jedlou sódou.
  • Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor elektrickým mixérom.
  • Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a vyšľahajte do hladka.
  • Zoškrabnite aj všetku zmes prilepenú na stenách misy a premiešajte.
  • Pridajte jogurt a krátko prešľahajte, kým sa nevstrebe.
  • Vypnite mixér a pridajte nastrúhanú zeleninu.
  • Jemne premiešajte gumovou stierkou.
  • Na záver vmiešajte suché ingrediencie.
  • Cesto preložte do pripravenej formy.
  • Pečte asi 35–40 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do bábovky nevyjde čisté.
  • Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Pred vybratím bábovky z formy jemne prejdite nožom na maslo po okrajoch.
  • Tesne pred podávaním nalejte navrch polevu.
  • Tú si pripravíte tak, že čokoládu rozpustíte s vodou vo vodnom kúpeli.
  • Užite si to!
Bábovka z mrkvy a cukety polevou z bielej čokolády, ktorú krája osoba nožom.
www.daniscookings.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na buchty s cuketou . Maškrtte zdravo!

Pomarančová bábovka z cukety

Táto bábovka vás dostane! Je dokonale vláčna a je v nej úžasne cítiť chuť pomarančov. Pomarančová poleva zo smotanového syra ju navyše skvele dopĺňa.

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 3 vajcia
  • 1 šálka oleja
  • 1 a 1/2 šálky cukru
  • 1/4 šálky pomarančového džúsu z koncentrátu
  • 2 lyžice pomarančovej kôry
  • 2 a 1/2 šálky nastrúhanej cukety
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli

Na polevu:

  • 1/4 šálky zmäkčeného masla
  • 110 g smotanového syra, zmäkčeného
  • 3 šálky práškového cukru
  • 2 lyžičky pomarančovej kôry
  • štipka soli
  • 1 a 1/2 lyžice pomarančového džúsu

Postup

  • Umyte, osušte a nakrájajte cuketu. (Môžete ju najskôr olúpať, ak nechcete v bábovke zelené škvrny.)
  • Vymažte tukom a vysypte múkou 2,84 litrovú formu na bábovku a dajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Vajcia, olej, cukor, pomarančový džús a pomarančovú kôru vyšľahajte vo veľkej mise do hladka.
  • Vmiešajte cuketu a vanilku a potom pridajte aj suché prísady.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy.
  • Pečte asi 50 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu bábovky nevyjde čisté.
  • Nechajte bábovku 10-15 minút odležať vo forme a potom preklopte na chladiacu mriežku.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Všetky ingrediencie na polevu vyšľahajte ručným mixérom do hladka.
  • Pridajte toľko pomarančového džúsu, aby vznikla roztierateľná konzistencia.
  • Vychladnutú bábovku potrite polevou a servírujte.
Bábovka z cukety s pomarančovou polevou zo smotanového syra na tanieri.
www.creationsbykara.com

Cuketová bábovka s lososom

Leto a sezóna piknikov je pred nami a ako lepšie si užiť dobré počasie ako s lahodnou slanou bábovkou, ktorú si so sebou vezmete na príjemné dni strávené vonku? Je vynikajúca teplá aj studená a vhodná pre deti.

Čo budete potrebovať

  • 250 g samokypriacej múky (prípadne zmiešajte 250 g hladkej múky s 2,5 lyžičkami prášku do pečiva a lyžičkou soli)
  • 3 vajcia
  • 80 ml mandľového mlieka
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 30 g bieleho jogurtu
  • 120 g vareného lososa (skvelý je aj údený losos)
  • 1 nastrúhaná cuketa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate alebo mäty
  • čierne korenie (voliteľné)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Zmiešajte všetky vyššie uvedené ingrediencie.
  • Formu na bábovku vymažte trochou oleja a vysypte strúhankou.
  • Cesto nalejte do formy a pečte 40 minút.
  • Dobrú chuť!
Bábovka z cukety a lososa a ruka, ktorá drží jeden kúsok.
www.foodtalkdaily.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na lososovú nátierku , ktorá je ideálna na desiatu, večeru alebo na slávnostnú tabuľu ako občerstvenie pre hostí. Máme pre vás varianty z čerstvého lososa aj z konzervy.

Bábovka z cukety s vanilkovou polevou

Využite úrodu cukiet a pripravte si dokonalú cuketovú bábovku preliatu polevou z kyslej smotany a vanilky. Mňam!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky klinčeka
  • 1 a 1/4 šálky cukru
  • 1/2 šálky masla, rozpusteného
  • 1 lyžička vanilky
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajcia, rozšľahané
  • 1 a 1/2 šálky cuketového pyré

Na polevu:

  • 2 a 1/2 až 3 a 1/2 šálok práškového cukru
  • 1/3 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
  • 1/4 šálky masla, zmäkčeného
  • 1 lyžička vanilky
  • štipka soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Postriekajte formu na bábovku olejom v spreji a dajte bokom.
  • Cuketu olúpte a nakrájajte na kúsky (odstráňte všetky semienka).
  • Vložte kúsky do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte.
  • Pravdepodobne mixér budete musieť niekoľkokrát zastaviť a zamiešať, než sa cuketa zmení na pyré.
  • Do veľkej misy pridajte múku, sódu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
  • Premiešajte vareškou, aby sa všetko dobre zapracovalo.
  • V samostatnej miske zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, cukor, vajcia a cuketu.
  • Zmes pridajte k suchým ingredienciám a miešajte mixérom na strednú rýchlosť do hladka.
  • Cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
  • Pečte 35 až 40 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu formy nevyjde čisté.
  • Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke asi 10 minút.
  • Potom na formu položte tanier a vyklopte naň bábovku.
  • Bábovku nechajte úplne vychladnúť.
  • V stredne veľkej miske zmiešajte maslo a kyslú smotanu a premiešajte elektrickým mixérom do hladka.
  • Pridajte práškový cukor, vanilku a soľ a pokračujte v miešaní, kým nebude poleva hladká.
  • Vychladnutú bábovku potrite polevou a servírujte.
Cuketový múčnik s polevou z kyslej smotany a vanilky na tanieri.
www.5boysbaker.com

Cuketová bábovka s čokoládou

Špičková bábovka z cukety s čokoládou, ktorá je neuveriteľne vláčna, jemná a lahodná. To jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky kakaa
  • 3/4 lyžičky soli
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 šálky repkového oleja
  • 1 a 1/2 šálky cukru
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • lyžičky vanilky
  • 3/4 šálky kyslej smotany
  • 4 šálky nakrájané cukety
  • 1 šálka čokopecičiek

Na polevu:

  • 3 lyžice vody
  • 1 a 1/2 lyžice kokosového oleja alebo masla
  • 1 a 1/2 lyžice kukuričného sirupu
  • 1 a 1/2 šálky práškového cukru
  • 3 lyžice kakaa

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Vnútro formy na bábovku vymažte maslom a vysypte kakaom.
  • Dajte bokom.
  • V strednej mise prešľahajte múku, kakao, soľ a jedlú sódu.
  • V mise stolného mixéra (alebo pomocou ručného mixéra) zmiešajte olej, cukry, vajcia a vanilku.
  • Miešajte, kým sa všetko nespojí a potom vmiešajte kyslú smotanu.
  • Pridajte cuketu a premiešajte.
  • Do misy potom pridajte všetky suché ingrediencie okrem asi 1 polievkovej lyžice a miešajte, kým sa všetko nezapracuje.
  • Ku zvyšnej lyžici suchých surovín pridajte čokopecičky, premiešajte, aby sa obalili v suchej zmesi, a potom ich vmiešajte do cesta.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte asi 70-75 minút.
  • Bábovku začnite kontrolovať po cca 60 minútach.
  • Prepečenosť skontrolujte špajľou.
  • Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke asi 10 minút a potom ju obráťte, aby ste ju mohli vybrať z formy.
  • Pripravte si polevu.
  • Zmiešajte kokosový olej alebo maslo, kukuričný sirup a vodu v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry.
  • Zahrievajte asi 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre a potom tyčovým mixérom zašľahajte práškový cukor a kakao.
  • Nechajte minútu alebo dve vychladnúť a potom polevou ozdobte bábovku.
  • Užite si to!
Bábovka z cukety s čokoládou a polevou na tanieri.
www.ourbestbites.com

Škoricová bábovka z cukety

Tento lahodný škoricovo-cuketový múčnik si zamilujete! Je jednoduchý na prípravu a navyše skvele chutí. Skvele sa hodí napríklad k popoludňajšej káve. Ak ešte nie ste hrdým majiteľom kávovaru, možno sa vám budú hodiť naša recenzia najlepších kávovarov Sencor .

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 375 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 230 g smotanového syra izbovej teploty
  • 400 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajcia izbovej teploty
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 250 g masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
  • 2 šálky cukety, nastrúhané (asi 2 stredné cukety)

Na škoricový vír:

  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica mletej škorice

Na škoricovú polevu:

  • 60 g práškového cukru, preosiateho
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • 1-2 lyžičky mlieka
  • ¼ lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 175° C.
  • Vymažte tukom a vysypte múkou formu na bábovku.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a škoricu, kým sa všetko nezapracuje.
  • Dajte bokom.
  • Smotanový syr a cukor šľahajte na strednú rýchlosť po dobu 2 minút.
  • Pridávajte vajcia jedno po druhom a po každom pridaní jednu minútu miešajte.
  • Vmiešajte vanilku.
  • Zalijge rozpusteným maslom a premiešajte.
  • Šľahajte 3 minúty mixérom na stredne vysokú rýchlosť.
  • Opatrne vmiešajte múčnu zmes.
  • Pridajte cuketu a miešajte, kým sa nezapracuje.
  • Krúživým pohybom zmiešajte škoricu a cukor v malej miske.
  • Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy.
  • Cesto posypte zmesou škorice a cukru.
  • Navrch dajte zvyšok cesta.
  • Niekoľkokrát poklepte na formu, aby sa uvoľnili prípadné vzduchové bubliny.
  • Pečte 1 hodinu alebo kým špáradlo vložené do stredu bábovky nevyjde čisté.
  • Vyberte z rúry a nechajte 20 minút chladnúť.
  • Potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  • Polevu vytvoríte tak, že v malej miske zmiešate práškový cukor a škoricu.
  • Vmiešame mlieko a vanilku.
  • Bábovku pokvapkajte polevou, nakrájajte a podávajte.
Škoricovo-cuketová bábovka na tanieri. Vedľa je položená čerstvá škorica, vidličky a tanierik s kúskom múčnika.
www.ifyougiveablondeakitchen.com

Cuketa počas posledných rokov predbehla v obľube aj šalátovú uhorku. Pestuje sa takmer na každej záhrade a plodí neuveriteľne hojne. Na čo by si mali dať samopestovatelia pozor? Ako cuketovú úrodu spracovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o cuketách !

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.