Nie je nad jemný a chutný múčnik.
A také sú naše dnešné recepty na cuketovú bábovku v 6 rôznych variantoch.
Vyskúšajte verziu s mrkvou, čokoládou či škoricou.
Ako bonus pre vás máme aj slanú bábovku s lososom.
Vo všetkých prípadoch si pochutnáte!
Cuketovo-mrkvová bábovka s bielou čokoládou
Ak máte chuť na obzvlášť vláčny múčnik, tento recept je to pravé pre vás! Vynikajúce cesto z mrkvy a cukety v kombinácii s polevou z bielej čokolády vytvára delikátny dezert, ktorý si zamiluje celá vaša rodina.
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 2 vajcia
- 60 g masla, zmäkčeného
- 40 ml olivového oleja
- 150 g trstinového cukru
- 50 g špaldovej múky
- 150 g hladkej múky
- 150 bieleho jogurtu
- 1 stredná cuketa, nastrúhaná
- 1 stredná mrkva, nastrúhaná
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička jedlej sódy
Na polevu:
- 100 g bielej čokolády
- 2 lyžice vody
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a 20 cm formu na bábovku dobre vymažte tukom a vysypte múkou.
- V strednej miske zmiešajte oba druhy múky s jedlou sódou.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor elektrickým mixérom.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a vyšľahajte do hladka.
- Zoškrabnite aj všetku zmes prilepenú na stenách misy a premiešajte.
- Pridajte jogurt a krátko prešľahajte, kým sa nevstrebe.
- Vypnite mixér a pridajte nastrúhanú zeleninu.
- Jemne premiešajte gumovou stierkou.
- Na záver vmiešajte suché ingrediencie.
- Cesto preložte do pripravenej formy.
- Pečte asi 35–40 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do bábovky nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Pred vybratím bábovky z formy jemne prejdite nožom na maslo po okrajoch.
- Tesne pred podávaním nalejte navrch polevu.
- Tú si pripravíte tak, že čokoládu rozpustíte s vodou vo vodnom kúpeli.
- Užite si to!

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na buchty s cuketou . Maškrtte zdravo!
Pomarančová bábovka z cukety
Táto bábovka vás dostane! Je dokonale vláčna a je v nej úžasne cítiť chuť pomarančov. Pomarančová poleva zo smotanového syra ju navyše skvele dopĺňa.
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 3 vajcia
- 1 šálka oleja
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky pomarančového džúsu z koncentrátu
- 2 lyžice pomarančovej kôry
- 2 a 1/2 šálky nastrúhanej cukety
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
Na polevu:
- 1/4 šálky zmäkčeného masla
- 110 g smotanového syra, zmäkčeného
- 3 šálky práškového cukru
- 2 lyžičky pomarančovej kôry
- štipka soli
- 1 a 1/2 lyžice pomarančového džúsu
Postup
- Umyte, osušte a nakrájajte cuketu. (Môžete ju najskôr olúpať, ak nechcete v bábovke zelené škvrny.)
- Vymažte tukom a vysypte múkou 2,84 litrovú formu na bábovku a dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Vajcia, olej, cukor, pomarančový džús a pomarančovú kôru vyšľahajte vo veľkej mise do hladka.
- Vmiešajte cuketu a vanilku a potom pridajte aj suché prísady.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte asi 50 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu bábovky nevyjde čisté.
- Nechajte bábovku 10-15 minút odležať vo forme a potom preklopte na chladiacu mriežku.
- Nechajte vychladnúť.
- Všetky ingrediencie na polevu vyšľahajte ručným mixérom do hladka.
- Pridajte toľko pomarančového džúsu, aby vznikla roztierateľná konzistencia.
- Vychladnutú bábovku potrite polevou a servírujte.

Cuketová bábovka s lososom
Leto a sezóna piknikov je pred nami a ako lepšie si užiť dobré počasie ako s lahodnou slanou bábovkou, ktorú si so sebou vezmete na príjemné dni strávené vonku? Je vynikajúca teplá aj studená a vhodná pre deti.
Čo budete potrebovať
- 250 g samokypriacej múky (prípadne zmiešajte 250 g hladkej múky s 2,5 lyžičkami prášku do pečiva a lyžičkou soli)
- 3 vajcia
- 80 ml mandľového mlieka
- 50 ml slnečnicového oleja
- 30 g bieleho jogurtu
- 120 g vareného lososa (skvelý je aj údený losos)
- 1 nastrúhaná cuketa
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate alebo mäty
- čierne korenie (voliteľné)
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Zmiešajte všetky vyššie uvedené ingrediencie.
- Formu na bábovku vymažte trochou oleja a vysypte strúhankou.
- Cesto nalejte do formy a pečte 40 minút.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na lososovú nátierku , ktorá je ideálna na desiatu, večeru alebo na slávnostnú tabuľu ako občerstvenie pre hostí. Máme pre vás varianty z čerstvého lososa aj z konzervy.
Objavte podobné tipy
Bábovka z cukety s vanilkovou polevou
Využite úrodu cukiet a pripravte si dokonalú cuketovú bábovku preliatu polevou z kyslej smotany a vanilky. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky klinčeka
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky masla, rozpusteného
- 1 lyžička vanilky
- 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia, rozšľahané
- 1 a 1/2 šálky cuketového pyré
Na polevu:
- 2 a 1/2 až 3 a 1/2 šálok práškového cukru
- 1/3 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
- 1/4 šálky masla, zmäkčeného
- 1 lyžička vanilky
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte formu na bábovku olejom v spreji a dajte bokom.
- Cuketu olúpte a nakrájajte na kúsky (odstráňte všetky semienka).
- Vložte kúsky do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte.
- Pravdepodobne mixér budete musieť niekoľkokrát zastaviť a zamiešať, než sa cuketa zmení na pyré.
- Do veľkej misy pridajte múku, sódu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
- Premiešajte vareškou, aby sa všetko dobre zapracovalo.
- V samostatnej miske zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, cukor, vajcia a cuketu.
- Zmes pridajte k suchým ingredienciám a miešajte mixérom na strednú rýchlosť do hladka.
- Cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
- Pečte 35 až 40 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu formy nevyjde čisté.
- Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke asi 10 minút.
- Potom na formu položte tanier a vyklopte naň bábovku.
- Bábovku nechajte úplne vychladnúť.
- V stredne veľkej miske zmiešajte maslo a kyslú smotanu a premiešajte elektrickým mixérom do hladka.
- Pridajte práškový cukor, vanilku a soľ a pokračujte v miešaní, kým nebude poleva hladká.
- Vychladnutú bábovku potrite polevou a servírujte.

Cuketová bábovka s čokoládou
Špičková bábovka z cukety s čokoládou, ktorá je neuveriteľne vláčna, jemná a lahodná. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky kakaa
- 3/4 lyžičky soli
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 šálky repkového oleja
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 6 lyžíc trstinového cukru
- 4 vajcia
- lyžičky vanilky
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 4 šálky nakrájané cukety
- 1 šálka čokopecičiek
Na polevu:
- 3 lyžice vody
- 1 a 1/2 lyžice kokosového oleja alebo masla
- 1 a 1/2 lyžice kukuričného sirupu
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vnútro formy na bábovku vymažte maslom a vysypte kakaom.
- Dajte bokom.
- V strednej mise prešľahajte múku, kakao, soľ a jedlú sódu.
- V mise stolného mixéra (alebo pomocou ručného mixéra) zmiešajte olej, cukry, vajcia a vanilku.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a potom vmiešajte kyslú smotanu.
- Pridajte cuketu a premiešajte.
- Do misy potom pridajte všetky suché ingrediencie okrem asi 1 polievkovej lyžice a miešajte, kým sa všetko nezapracuje.
- Ku zvyšnej lyžici suchých surovín pridajte čokopecičky, premiešajte, aby sa obalili v suchej zmesi, a potom ich vmiešajte do cesta.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte asi 70-75 minút.
- Bábovku začnite kontrolovať po cca 60 minútach.
- Prepečenosť skontrolujte špajľou.
- Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke asi 10 minút a potom ju obráťte, aby ste ju mohli vybrať z formy.
- Pripravte si polevu.
- Zmiešajte kokosový olej alebo maslo, kukuričný sirup a vodu v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Zahrievajte asi 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre a potom tyčovým mixérom zašľahajte práškový cukor a kakao.
- Nechajte minútu alebo dve vychladnúť a potom polevou ozdobte bábovku.
- Užite si to!

Škoricová bábovka z cukety
Tento lahodný škoricovo-cuketový múčnik si zamilujete! Je jednoduchý na prípravu a navyše skvele chutí. Skvele sa hodí napríklad k popoludňajšej káve. Ak ešte nie ste hrdým majiteľom kávovaru, možno sa vám budú hodiť naša recenzia najlepších kávovarov Sencor .
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 375 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 230 g smotanového syra izbovej teploty
- 400 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
- 2 šálky cukety, nastrúhané (asi 2 stredné cukety)
Na škoricový vír:
- 70 g kryštálového cukru
- 1 lyžica mletej škorice
Na škoricovú polevu:
- 60 g práškového cukru, preosiateho
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 1-2 lyžičky mlieka
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Vymažte tukom a vysypte múkou formu na bábovku.
- V stredne veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a škoricu, kým sa všetko nezapracuje.
- Dajte bokom.
- Smotanový syr a cukor šľahajte na strednú rýchlosť po dobu 2 minút.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom a po každom pridaní jednu minútu miešajte.
- Vmiešajte vanilku.
- Zalijge rozpusteným maslom a premiešajte.
- Šľahajte 3 minúty mixérom na stredne vysokú rýchlosť.
- Opatrne vmiešajte múčnu zmes.
- Pridajte cuketu a miešajte, kým sa nezapracuje.
- Krúživým pohybom zmiešajte škoricu a cukor v malej miske.
- Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy.
- Cesto posypte zmesou škorice a cukru.
- Navrch dajte zvyšok cesta.
- Niekoľkokrát poklepte na formu, aby sa uvoľnili prípadné vzduchové bubliny.
- Pečte 1 hodinu alebo kým špáradlo vložené do stredu bábovky nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte 20 minút chladnúť.
- Potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Polevu vytvoríte tak, že v malej miske zmiešate práškový cukor a škoricu.
- Vmiešame mlieko a vanilku.
- Bábovku pokvapkajte polevou, nakrájajte a podávajte.

Cuketa počas posledných rokov predbehla v obľube aj šalátovú uhorku. Pestuje sa takmer na každej záhrade a plodí neuveriteľne hojne. Na čo by si mali dať samopestovatelia pozor? Ako cuketovú úrodu spracovať? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o cuketách !
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!