Skvelé recepty na najlepšie hanácky šalát 6x inak! Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Nechajte sa uniesť lahodnou chuťou týchto receptov na hanácky šalát.

Chrumkavú červenú kapustu s krémovou majonézou môžete podávať ako prílohu ku každému jedlu.

Vyskúšajte aj jeho zdravú verziu, nebudete ľutovať!

Dobrú chuť!

Hanácky šalát z červenej kapusty

Domáci kapustový šalát je lepší ako každá jeho verzia z obchodu, tak prečo to neskúsiť?

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g hlávkovej červenej kapusty
  2. Cibuľa (malá)
  3. 100 g mrkvy
  4. 50 g stopkového zeleru
  5. 75 g majonézy
  6. ½ lyžičky soli
  7. Lyžica jablčného octu
  8. 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  1. Červenú kapustu si nakrájame na prúžky alebo ju nahrubo nastrúhame
  2. Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky
  3. Mrkva nahrubo nastrúhame
  4. Zeler si nadrobno nakrájame
  5. Všetku zeleninu pridáme do jednej veľkej misy
  6. Pridáme majonézu, soľ, ocot a šťavu
  7. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  8. Uložíme ho aspoň na 2 hodiny do chladničky a potom podávame
Červená kapusta s majonézou, mrkvou a ďalším korením.
Zdroj: foodlovinfamily.com

Hanácky šalát s majonézou, brusnicami a orechmi

Jednoduchý domáci šalát z červenej kapusty, mrkvy, cibule, brusníc s chrumkavými orechmi, ktoré chuť celého receptu krásne podčiarknu.

Čo budeme potrebovať

  1. Malá hlávka červenej kapusty
  2. 50 g mrkvy
  3. 50 g majonézy
  4. 25 g sušených brusníc
  5. 25 g vlašských orechov
  6. Lyžica mlieka
  7. Lyžica jablčného octu
  8. Lyžička cukru

Postup

  1. Kapustu si nakrájame na malé kúsky alebo ju nastrúhame a vložíme ju do väčšej misy
  2. Mrkva nastrúhame a pridáme ho k kapuste
  3. Pridáme majonézu, brusnice, vlašské orechy, mlieko, jablkový ocot a cukor
  4. Všetko spolu premiešame, aby sa všetko prepojilo
  5. Misu zakryjeme a vložíme na 4 hodiny do chladničky, než ho budeme podávať
Šalát z čerstvej červenej kapusty s majonézou, mrkvou, brusnicami a orechmi.
Zdroj: thekitchn.com

Hanácky šalát z čerstvej kapusty

Je to taký super jednoduchý recept, že ho budete robiť stále ako chutný a výživný doplnok ku každému jedlu.

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g červenej kapusty
  2. 4 lyžice majonézy
  3. Lyžica citrónovej šťavy
  4. Štipka soli
  5. Štipka korenia

Postup

  1. Kapustu nastrúhame a vložíme do veľkej misy
  2. Pridáme majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie
  3. Premiešame, aby sa kapusta obalila v majonéze
  4. Vložíme ho do chladničky a chladíme aspoň hodinu pred podávaním
Šalát z čerstvej zelenej kapusty, majonézou a šťavou z citróna.
Zdroj: kenwoodworld.com

Hanácky šalát s chrenom a cesnakom

Tento šalát z červenej kapusty je super jednoduchý. Veľmi ľahko sa pripravuje, je svieža s cesnakovo chrenovou príchuťou. Môžete si ho urobiť vo veľkej várke a nechať ju pár dní v chladničke, chute sa rozleží a bude ešte lepšie!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g červenej kapusty
  2. 3 strúčiky cesnaku
  3. 2 lyžice chrenu
  4. Šťava z jedného citróna
  5. 3 lyžice majonézy
  6. Soľ
  7. Korenie

Postup

  1. Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na kocky
  2. Vložíme ho do misy
  3. Pridáme prelisovaný cesnak a chren
  4. Zamiešame a pridáme zvyšné ingrediencie
  5. Premiešame, ochutnáme a podľa potreby dochutíme
  6. Misku prikryjeme a uložíme do chladničky
Šalát z kyslej červenej kapusty s chrenom a cesnakom.
Zdroj: lacuisinecestsimple.com

Šalát z varenej kapusty

Farebná chrumkavá klasika. Tento recept z červenej kapusty je plný sladkého medového a majonézového dresingu s trochou jarnej cibuľky.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 lyžice majonézy
  2. 2 lyžičky medu
  3. 250 g varenej červenej kapusty
  4. 2 mrkvy
  5. 4 jarné cibuľky
  6. Soľ
  7. Čierne korenie

Postup

  1. Kapustu vložíme do sita a necháme odkvapkať
  2. Vložíme ho do misy a pridáme nastrúhanú mrkvu
  3. Jarnú cibuľku nakrájame na drobné kúsky a pridáme ich k kapuste
  4. Pridáme zvyšné ingrediencie a všetko spolu premiešame, aby sa všetko prepojilo
  5. Misu vložíme do chladničky a necháme odpočívať, kým budeme podávať.
Lahodný šalát z varenej červenej kapusty a mrkvou.
Zdroj: mybodymykitchen.com

Dvojfarebný kapustový šalát bez majonézy

Tento zdravý variant vás pekne osvieži a vaše telo vám poďakuje, že mu dodáte zdravé a kvalitné suroviny, z ktorých bude veľmi čerpať energiu celý deň.

Čo budeme potrebovať

Na šalát

  1. 200 g fialovej kapusty
  2. 200 g zelenej kapusty
  3. 150 g mrkvy
  4. Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  5. 75 g semienok (zelené tekvicové semienka, slnečnicové semienka, sezamové semienka a mak)

Na dresing

  1. 25 ml olivového oleja
  2. 3 lyžice citrónovej šťavy
  3. Strúčik cesnaku
  4. ½ lyžičky mletej rasce
  5. ½ lyžičky soli

Postup

  1. Obe kapusta si nastrúhame a vložíme do misy
  2. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekanú petržlenovú vňať
  3. Na nízku teplotu si na sporáku zapneme panvicu
  4. Pridáme semienka a začneme ich opekať
  5. Keď sa semienka rozvonia, zložíme ich z platne a pridáme k kapuste
  6. Na dresing si v malej miske zmiešame olej, šťavu, pretlačený cesnak, rascu a soľ
  7. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  8. Zálievkou šalát prelejeme a premiešame
  9. Šalát ochutnáme a dochutíme podľa našich preferencií
  10. Šalát uložíme do chladničky a necháme ho odležať do doby než sa ho rozhodneme podávať.

Ak by vám v recepte predsa len majonéza chýbala skúste ju nahradiť napríklad dresingom v podobe bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.

Zdravá verzia hanáckeho šalátu z červenej kapusty a mrkvy, bez majonézy.
Zdroj: littlesunnykitchen.com

Červenú kapustu by sme mohli označiť za najlacnejšiu super potravinu.

Červená kapusta prispieva k celkovému zdraviu. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje na každodenné fungovanie. V 100 g kapusty nájdeme celodennú potrebnú dávku vitamínu C, len 31 kalórií a žiadny tuk. Preto niet divu, že sa jeho konzumácia odporúča v redukčných diétach.

Konzumáciou červenej kapusty predchádzame vytvorenie zápalových procesov v tele a chronickým ochorením. Zároveň sa v tele tvorí kolagén, ktorý je dôležitý na hojenie rôznych poranení. Všeobecne povedané, červená kapusta posilňuje imunitu.

Tak prečo zostávať pri jednom pokrme?

Vyskúšajte aj ďalšie recepty s červenou kapustou. Dodajte telu veľkú dávku vitamínov a minerálov, ktoré tak potrebuje a zároveň si vychutnajte skvelé pokrmy.

Vyskúšajte napríklad tieto recepty s dusenou kapustou a pochutnajte si napríklad na klasickom knedle bravčové.

V chladnom období sa môžete napríklad zahriaťzimnou polievkou z červenej kapusty , ktorá priamo prekypuje vitamíny a minerály. Telo dostane poriadnu dávku vitamínov a ku všetkému vás zahreje zvnútra.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.