Nechajte sa uniesť lahodnou chuťou týchto receptov na hanácky šalát.
Chrumkavú červenú kapustu s krémovou majonézou môžete podávať ako prílohu ku každému jedlu.
Vyskúšajte aj jeho zdravú verziu, nebudete ľutovať!
Dobrú chuť!
Hanácky šalát z červenej kapusty
Domáci kapustový šalát je lepší ako každá jeho verzia z obchodu, tak prečo to neskúsiť?
Čo budeme potrebovať
- 400 g hlávkovej červenej kapusty
- Cibuľa (malá)
- 100 g mrkvy
- 50 g stopkového zeleru
- 75 g majonézy
- ½ lyžičky soli
- Lyžica jablčného octu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Červenú kapustu si nakrájame na prúžky alebo ju nahrubo nastrúhame
- Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky
- Mrkva nahrubo nastrúhame
- Zeler si nadrobno nakrájame
- Všetku zeleninu pridáme do jednej veľkej misy
- Pridáme majonézu, soľ, ocot a šťavu
- Všetko spolu dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Uložíme ho aspoň na 2 hodiny do chladničky a potom podávame

Hanácky šalát s majonézou, brusnicami a orechmi
Jednoduchý domáci šalát z červenej kapusty, mrkvy, cibule, brusníc s chrumkavými orechmi, ktoré chuť celého receptu krásne podčiarknu.
Čo budeme potrebovať
- Malá hlávka červenej kapusty
- 50 g mrkvy
- 50 g majonézy
- 25 g sušených brusníc
- 25 g vlašských orechov
- Lyžica mlieka
- Lyžica jablčného octu
- Lyžička cukru
Postup
- Kapustu si nakrájame na malé kúsky alebo ju nastrúhame a vložíme ju do väčšej misy
- Mrkva nastrúhame a pridáme ho k kapuste
- Pridáme majonézu, brusnice, vlašské orechy, mlieko, jablkový ocot a cukor
- Všetko spolu premiešame, aby sa všetko prepojilo
- Misu zakryjeme a vložíme na 4 hodiny do chladničky, než ho budeme podávať

Hanácky šalát z čerstvej kapusty
Je to taký super jednoduchý recept, že ho budete robiť stále ako chutný a výživný doplnok ku každému jedlu.
Čo budeme potrebovať
- 300 g červenej kapusty
- 4 lyžice majonézy
- Lyžica citrónovej šťavy
- Štipka soli
- Štipka korenia
Postup
- Kapustu nastrúhame a vložíme do veľkej misy
- Pridáme majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie
- Premiešame, aby sa kapusta obalila v majonéze
- Vložíme ho do chladničky a chladíme aspoň hodinu pred podávaním

Objavte podobné tipy
Hanácky šalát s chrenom a cesnakom
Tento šalát z červenej kapusty je super jednoduchý. Veľmi ľahko sa pripravuje, je svieža s cesnakovo chrenovou príchuťou. Môžete si ho urobiť vo veľkej várke a nechať ju pár dní v chladničke, chute sa rozleží a bude ešte lepšie!
Čo budeme potrebovať
- 500 g červenej kapusty
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice chrenu
- Šťava z jedného citróna
- 3 lyžice majonézy
- Soľ
- Korenie
Postup
- Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na kocky
- Vložíme ho do misy
- Pridáme prelisovaný cesnak a chren
- Zamiešame a pridáme zvyšné ingrediencie
- Premiešame, ochutnáme a podľa potreby dochutíme
- Misku prikryjeme a uložíme do chladničky

Šalát z varenej kapusty
Farebná chrumkavá klasika. Tento recept z červenej kapusty je plný sladkého medového a majonézového dresingu s trochou jarnej cibuľky.
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice majonézy
- 2 lyžičky medu
- 250 g varenej červenej kapusty
- 2 mrkvy
- 4 jarné cibuľky
- Soľ
- Čierne korenie
Postup
- Kapustu vložíme do sita a necháme odkvapkať
- Vložíme ho do misy a pridáme nastrúhanú mrkvu
- Jarnú cibuľku nakrájame na drobné kúsky a pridáme ich k kapuste
- Pridáme zvyšné ingrediencie a všetko spolu premiešame, aby sa všetko prepojilo
- Misu vložíme do chladničky a necháme odpočívať, kým budeme podávať.

Dvojfarebný kapustový šalát bez majonézy
Tento zdravý variant vás pekne osvieži a vaše telo vám poďakuje, že mu dodáte zdravé a kvalitné suroviny, z ktorých bude veľmi čerpať energiu celý deň.
Čo budeme potrebovať
Na šalát
- 200 g fialovej kapusty
- 200 g zelenej kapusty
- 150 g mrkvy
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 75 g semienok (zelené tekvicové semienka, slnečnicové semienka, sezamové semienka a mak)
Na dresing
- 25 ml olivového oleja
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- Strúčik cesnaku
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky soli
Postup
- Obe kapusta si nastrúhame a vložíme do misy
- Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a nasekanú petržlenovú vňať
- Na nízku teplotu si na sporáku zapneme panvicu
- Pridáme semienka a začneme ich opekať
- Keď sa semienka rozvonia, zložíme ich z platne a pridáme k kapuste
- Na dresing si v malej miske zmiešame olej, šťavu, pretlačený cesnak, rascu a soľ
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Zálievkou šalát prelejeme a premiešame
- Šalát ochutnáme a dochutíme podľa našich preferencií
- Šalát uložíme do chladničky a necháme ho odležať do doby než sa ho rozhodneme podávať.
Ak by vám v recepte predsa len majonéza chýbala skúste ju nahradiť napríklad dresingom v podobe bieleho jogurtu alebo kyslej smotany.

Červenú kapustu by sme mohli označiť za najlacnejšiu super potravinu.
Červená kapusta prispieva k celkovému zdraviu. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje na každodenné fungovanie. V 100 g kapusty nájdeme celodennú potrebnú dávku vitamínu C, len 31 kalórií a žiadny tuk. Preto niet divu, že sa jeho konzumácia odporúča v redukčných diétach.
Konzumáciou červenej kapusty predchádzame vytvorenie zápalových procesov v tele a chronickým ochorením. Zároveň sa v tele tvorí kolagén, ktorý je dôležitý na hojenie rôznych poranení. Všeobecne povedané, červená kapusta posilňuje imunitu.
Tak prečo zostávať pri jednom pokrme?
Vyskúšajte aj ďalšie recepty s červenou kapustou. Dodajte telu veľkú dávku vitamínov a minerálov, ktoré tak potrebuje a zároveň si vychutnajte skvelé pokrmy.
Vyskúšajte napríklad tieto recepty s dusenou kapustou a pochutnajte si napríklad na klasickom knedle bravčové.
V chladnom období sa môžete napríklad zahriaťzimnou polievkou z červenej kapusty , ktorá priamo prekypuje vitamíny a minerály. Telo dostane poriadnu dávku vitamínov a ku všetkému vás zahreje zvnútra.