Preferujete sladké raňajky?
Potom ste tu správne!
Prinášame vám totiž 8 rôznych receptov na jogurtové lievance, po ktorých sa budete olizovať.
Tradičné, bezlepkové, špaldové, ale napríklad aj tekvicové.
Užite si ich všetky, stojí za to!
Nadýchané lievance z jogurtu
Perfektný pokrm, ktorý môžete servírovať na raňajky, večeru, ale aj ako dezert, keď ho budete podávať napríklad so zmrzlinou a jahodovým prelivom. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 120 g hladkej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka plnotučného jogurtu
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžice rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
- 1/4 až 1/3 šálky plnotučného mlieka, voliteľne
- slané maslo, javorový sirup, med a/alebo džem na podávanie
Postup
- Na stredne vysokom ohni rozohrejte veľkú panvicu.
- Pravidelne ju otáčajte, aby ste sa uistili, že je rovnomerne zahriata.
- Akonáhle je panvica horúca, stiahnite plameň na strednú teplotu a udržujte horúci povrch. (Chcete, aby na nej kvapka vody poskakovala, ale nestriekala, to je potom príliš horúca.)
- Správna teplota a udržanie rovnomernej teploty panvy je kľúčom k dobre urobeným lievancom.
- Zatiaľ čo sa panvica zahrieva, pripravte si cesto.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- V inej mise zmiešajte jogurt a vajcia.
- Pridajte zmes jogurtu a vajec do zmesi múky a premiešajte.
- Vmiešajte rozpustené maslo alebo olej.
- Pokiaľ je cesto príliš husté (čo sa môže stať na základe konzistencie použitého jogurtu), pomaly pridávajte 1/4 až 1/3 šálky mlieka.
- Nastriekajte olej na panvicu.
- Lyžicou cesto dávajte na panvicu a tvorte lievance, ktoré smažte, kým sa na ich povrchu nevytvoria bublinky, asi 2 minúty.
- Špachtľou preklopte lievance a smažte, kým nebudú dozlatista – asi ďalšie 2 minúty.
- Pracujte po dávkach a smažte iba toľko lievancov, koľko sa ich na panvicu zmestí bez toho, aby sa seba navzájom dotýkali.
- Preneste lievance na tanier a podávajte horúce s maslom, javorovým sirupom, medom alebo džemom.
Inšpirujte sa aj našimi receptami na palacinky 12x inak! Prinášame vám slané aj sladké varianty.
Lívanečky z jogurtu a quinoy
Vyskúšajte tento recept na ľahké, nadýchané lievančeky, ktorých nebudete mať nikdy dosť. Navyše sú bezlepkové, bez rafinovaného cukru a ich textúra je neuveriteľná.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 hrnčeka quionovej múky
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g obyčajného gréckeho jogurtu bez tuku
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 šálka rastlinného mlieka (výborné je napr. nesladené vanilkové mandľové mlieko)
- 1 celé vajcia
- 2 lyžice javorového sirupu alebo 1 lyžica medu
- tipy na servírovanie: pridajte 1/2 šálky čokoládových lupienkov do cesta alebo ozdobte svojim obľúbeným ovocím
Postup
- V mise zmiešajte suché prísady (múku so soľou) a preosejte.
- V samostatnej veľkej mise rozšľahajte mokré ingrediencie do hladka.
- Pridajte suché prísady do mokrých a jemne premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Cesto by malo byť husté, ale nie suché.
- Nechajte niekoľko minút odležať, zatiaľ čo zahrejete panvicu.
- Nepriľnavú panvicu zľahka namažte tukom a zahrejte na strednom až nízkom ohni.
- Na každý lívanček nalejte na panvicu asi 1/4 šálky cesta a počkajte, až sa okolo okrajov začnú tvoriť bubliny, a potom zhruba 2-3 minúty smažte.
- Otočte a smažte ďalšie 2 minúty.
- Podávajte teplé s ovocím/javorovým sirupom a užite si to!
Citrónovo-jogurtové lievančeky
Chutné lievančeky z jogurtu, citrónovej kôry a maku si zamilujete vy aj celá vaša rodina. Podávajte ako výdatné raňajky či večeru.
Ingrediencie
- 1 a ¼ šálky mlieka podľa vášho výberu
- 2 vajcia
- ½ šálky gréckeho jogurtu
- 1 šálka celozrnnej múky
- 1 šálka hladkej múky
- 1 a ½ lyžice prášku do pečiva
- 1 lyžica maku
- kôra z 1 citróna
Postup
- V mise zmiešajte všetky mokré prísady (mlieko, vajcia, jogurt), aby sa dobre zapracovali.
- Pridajte suché prísady (múku, prášok do pečiva, mak, citrónovú kôru) a premiešajte.
- Nepriľnavú panvicu potrite trochou kokosového oleja
- Na jeden lívanček dajte 1/4 šálky cesta na panvicu a smažte na strednom ohni, kým sa nevytvoria bubliny (asi 2–3 minúty).
- Otočte lívanec a smažte z druhej strany.
- Podávajte s gréckym jogurtom a medom alebo javorovým sirupom.
Bezlepkové jogurtové lievance
Neuveriteľne nadýchané lievance z jogurtu a bezlepkových ovsených vločiek sa perfektne hodia ako raňajky alebo na víkendový brunch.
Ingrediencie
- ½ šálky plnotučného gréckeho jogurtu
- ½ šálky nesladeného vanilkového mandľového mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžica kokosového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
- 1 a ¼ šálky bezlepkových ovsených vločiek
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- voliteľne čučoriedky alebo čokoládové lupienky
Postup
- Pridajte všetky prísady (okrem tých voliteľných) do mixéra a mixujte na najvyšší stupeň, kým nebude zmes úplne hladká, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
- Cesto nechajte 10 minút odležať v mixéri; to je dôležité, aby sa cesto riadne zahustilo!
- Po 10 minútach panvicu zľahka potrite maslom alebo olivovým olejom a dajte na stredný plameň.
- Akonáhle je panvica horúca, pridajte na panvicu približne 1/4 šálky cesta na každý lívanček.
- Okamžite pridajte 5-6 čučoriedok alebo čokoládových lupienkov na lívanec a smažte 2-4 minúty, kým sa lievance mierne nenafúknu a na okrajoch neuvidíte niekoľko bublín.
- Otočte lievance a smažte dozlatista.
- Ak zistíte, že hnednú príliš rýchlo, musíte znížiť teplotu.
- Panvicu očistite a opakujte s novým olejom a zvyšným cestom.
- Dobrú chuť!
A čo recepty na bezlepkové palacinky ? Vyskúšajte ovocné, tvarohové alebo napríklad jogurtové.
Objavte podobné tipy
Banánovo-čokoládové lievance z jogurtu
Čokoládové lievančeky z gréckeho jogurtu, ktoré sú strašne jednoduché a zároveň dokonale nadýchané a lahodné. Sú nabité bielkovinami, takže vás zasýtia na dlhšiu dobu ako klasické lievance. Vyskúšajte a uvidíte sami!
Ingrediencie
- 1 banán
- 2 vajcia
- 1/2 šálky + 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
- 1/4 šálky gréckeho jogurtu
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/8 lyžičky morskej soli
- 1/4 šálky čokoládových lupienkov
Postup
- Všetky ingrediencie okrem čokoládových lupienkov dajte do mixéra a rozmixujte dohladka.
- Vmiešajte čokoládové lupienky.
- Nepriľnavú panvicu zahrejte na strednom ohni a postriekajte sprejom na varenie.
- Akonáhle je panvica horúca, nalejte na ňu cesto (na každý lívanček asi ¼ šálky).
- Smažte, kým sa na lievanci nezačnú tvoriť malé bublinky a môžete sa pod neho ľahko dostať špachtľou.
- Otočte lívanec a smažte ďalšie 1-2 minúty alebo pokiaľ nebude lívanec hotový.
- Pokračujte v procese, kým vám nedôjde cesto.
- Mali by ste byť schopní urobiť 6 malých lievančekov.
- Lívanečky naukladajte na seba a navrch nakrájajte banány a zalejte javorovým sirupom.
Špaldové lievančeky s vanilkovým luskom
Ak máte chuť na sladké raňajky, nemusí byť vždy nezdravá. Pripravte si tieto lievance z gréckeho jogurtu, špaldy, vanilky a jahôd, po ktorých sa utlčiete.
Ingrediencie
- 1 šálka špaldy
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 vajce
- 3/4 šálky mlieka
- 1/2 šálky vanilkového gréckeho jogurtu
- 1 lyžička pasty z vanilkových strukov
Postup
- Zmiešajte suché prísady (prvých 5 prísad) a dajte bokom.
- Vlhké prísady (posledné 4 prísady) zmiešajte dohromady, kým sa dobre nespoja.
- Nalejte suché prísady do mokrých prísad a premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Zahrejte grilovaciu panvicu na 175 stupňov Celzia.
- Na panvicu nastriekajte nepriľnavý sprej na varenie.
- Nalejte asi 1/3 šálky cesta na grilovaciu panvicu a opakujte.
- Rozmiestnite lievance tak, aby sa seba navzájom nedotýkali.
- Vymažte asi 2 minúty a otočte.
- Vymažte ďalšiu minútu a dajte na tanier.
- Podávajte s čerstvým ovocím a 100% čistým javorovým sirupom.
Jablčno-škoricové lievančeky
Jeseň je tu! Vychutnajte si tieto luxusné lievance z jogurtu, škorice, muškátového orieška a jabĺk, ktoré skvele fungujú ako výdatné raňajky.
Ingrediencie
- 1 vajce
- ½ šálky gréckeho vanilkového jogurtu
- ½ šálky mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 šálka hladkej múky
- 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ¼ šálky kokosového cukru
- 3 lyžičky škorice
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
- ⅛ lyžičky soli
- 1 šálka strúhaného jablka
Postup
- V mise zmiešajte vajcia, jogurt, mlieko a vanilku.
- Pridajte suché prísady a premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte strúhané jablko a opäť premiešajte.
- Zahrejte nepriľnavú panvicu na stredne nízku teplotu.
- Nastriekajte na ňu sprej na varenie.
- Na každý lívanec budete potrebovať asi štvrť šálky cesta.
- Nechajte smažiť 2-3 minúty alebo kým sa uprostred lievance nezačnú objavovať bubliny.
- Otočte a nechajte smažiť z druhej strany.
- Podávajte s obľúbeným sirupom, vlašskými orechmi a plátkami jablka.
Pozrite sa aj na naše recepty na slané palacinky , ktoré plníme rôznymi studenými aj teplými náplňami. Ovocom, zeleninou, mäsom. Možno ich zapiecť, namáčať v cestíčku a usmažiť alebo zaliať omáčkou. Mňam!
Tekvicové lievance z gréckeho jogurtu
Ochutnajte tieto zdravé lievančeky z gréckeho jogurtu a tekvicového pyré. Navyše sú bez cukru! Tekvicové korenie im dodáva správny šmrnc a vy by ste ich rozhodne mali vyskúšať.
Ingrediencie
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu s 0% tuku
- 1/4 šálky nesladeného tekvicového pyré
- 1 šálka hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička vanilky
- 2 vajcia
- 1 lyžička tekvicového korenia
- 1/2 šálky nesladeného mlieka podľa výberu
Postup
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a tekvicové korenie a prešľahajte.
- V samostatnej mise zmiešajte jogurt, tekvicu, vajcia, vanilku a mlieko.
- Nalejte mokré prísady do suchých a šľahajte všetko dohromady, kým nebudete mať hladké cesto.
- Nastriekajte nepriľnavú panvicu sprejom na varenie a zahrejte ju na stredne vysokú teplotu.
- Nalejte zhruba 2 polievkové lyžice cesta na panvicu a akonáhle uvidíte na povrchu lievance bubliny, otočte ho!
- Akonáhle sú obe strany ľahko opečené, vyberte lívanec z panvice a opakujte.
- Najlepšie sú servírované s orechmi, čokoládovými lupienkami a javorovým sirupom!
Neviete, čo na jedenie? Máme pre vás tip na rýchly obed alebo večeru. Palacinky so špenátom sú jednoduché a pomerne rýchlo hotové. Nájdete svoj obľúbený variant, ktorý si zamilujete?
7 tipov, ako mať zakaždým tie najlepšie lievance
- Skontrolujte čerstvosť prášku do pečiva . Pokiaľ je váš prášok do pečiva starý alebo jeho trvanlivosť vypršala, skončíte s lievancami plochými, nie ľahkými a nadýchanými.
- Vyšľahajte suché prísady, aby ste sa vyhli veľkým hrudkám .
- Cesto nepremiešajte , inak bude tuhé a lepivé. Pokiaľ ste suché prísady prešľahali, spojte ich s mokrými len ľahkým premiešaním lyžicou.
- Cesto nechajte odležať aspoň 15 minút .
- Použite veľkú panvicu, ideálne grilovaciu panvicu .
- Medzi jednotlivými dávkami lievancov vždy panvicu poriadne utrite a použite nový olej/maslo.
- Venujte svojim lievančekom dostatočnú pozornosť . Hnednú príliš rýchlo? Pred ďalšou dávkou trochu stiahnite plameň a nechajte panvicu minútku ochladiť. Lepí sa málo alebo veľa? Pridajte viac masla alebo oleja.
Máte nejaké svoje vyskúšané tipy na perfektné lievance? Nazdieľajte nám ich do komentárov, budeme sa tešiť!