Recepty na lievance z jogurtu 8x inak. Vychutnajte si ich všetky spolu s celou rodinou!

Preferujete sladké raňajky?

Potom ste tu správne!

Prinášame vám totiž 8 rôznych receptov na jogurtové lievance, po ktorých sa budete olizovať.

Tradičné, bezlepkové, špaldové, ale napríklad aj tekvicové.

Užite si ich všetky, stojí za to!

Nadýchané lievance z jogurtu

Perfektný pokrm, ktorý môžete servírovať na raňajky, večeru, ale aj ako dezert, keď ho budete podávať napríklad so zmrzlinou a jahodovým prelivom. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 120 g hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 a 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 šálka plnotučného jogurtu
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžice rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
  • 1/4 až 1/3 šálky plnotučného mlieka, voliteľne
  • slané maslo, javorový sirup, med a/alebo džem na podávanie

Postup

  1. Na stredne vysokom ohni rozohrejte veľkú panvicu.
  2. Pravidelne ju otáčajte, aby ste sa uistili, že je rovnomerne zahriata.
  3. Akonáhle je panvica horúca, stiahnite plameň na strednú teplotu a udržujte horúci povrch. (Chcete, aby na nej kvapka vody poskakovala, ale nestriekala, to je potom príliš horúca.)
  4. Správna teplota a udržanie rovnomernej teploty panvy je kľúčom k dobre urobeným lievancom.
  5. Zatiaľ čo sa panvica zahrieva, pripravte si cesto.
  6. V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  7. V inej mise zmiešajte jogurt a vajcia.
  8. Pridajte zmes jogurtu a vajec do zmesi múky a premiešajte.
  9. Vmiešajte rozpustené maslo alebo olej.
  10. Pokiaľ je cesto príliš husté (čo sa môže stať na základe konzistencie použitého jogurtu), pomaly pridávajte 1/4 až 1/3 šálky mlieka.
  11. Nastriekajte olej na panvicu.
  12. Lyžicou cesto dávajte na panvicu a tvorte lievance, ktoré smažte, kým sa na ich povrchu nevytvoria bublinky, asi 2 minúty.
  13. Špachtľou preklopte lievance a smažte, kým nebudú dozlatista – asi ďalšie 2 minúty.
  14. Pracujte po dávkach a smažte iba toľko lievancov, koľko sa ich na panvicu zmestí bez toho, aby sa seba navzájom dotýkali.
  15. Preneste lievance na tanier a podávajte horúce s maslom, javorovým sirupom, medom alebo džemom.
Lievance s jogurtom naskladané na sebe na tanieri.
www.thespruceeats.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na palacinky 12x inak! Prinášame vám slané aj sladké varianty.

Lívanečky z jogurtu a quinoy

Vyskúšajte tento recept na ľahké, nadýchané lievančeky, ktorých nebudete mať nikdy dosť. Navyše sú bezlepkové, bez rafinovaného cukru a ich textúra je neuveriteľná.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 hrnčeka quionovej múky
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 170 g obyčajného gréckeho jogurtu bez tuku
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka rastlinného mlieka (výborné je napr. nesladené vanilkové mandľové mlieko)
  • 1 celé vajcia
  • 2 lyžice javorového sirupu alebo 1 lyžica medu
  • tipy na servírovanie: pridajte 1/2 šálky čokoládových lupienkov do cesta alebo ozdobte svojim obľúbeným ovocím

Postup

  1. V mise zmiešajte suché prísady (múku so soľou) a preosejte.
  2. V samostatnej veľkej mise rozšľahajte mokré ingrediencie do hladka.
  3. Pridajte suché prísady do mokrých a jemne premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Cesto by malo byť husté, ale nie suché.
  5. Nechajte niekoľko minút odležať, zatiaľ čo zahrejete panvicu.
  6. Nepriľnavú panvicu zľahka namažte tukom a zahrejte na strednom až nízkom ohni.
  7. Na každý lívanček nalejte na panvicu asi 1/4 šálky cesta a počkajte, až sa okolo okrajov začnú tvoriť bubliny, a potom zhruba 2-3 minúty smažte.
  8. Otočte a smažte ďalšie 2 minúty.
  9. Podávajte teplé s ovocím/javorovým sirupom a užite si to!
Jogurtovo-quionoové lievance naukladané na sebe s jahodami na tanieriku.
www.makingthymeforhealth.com

Citrónovo-jogurtové lievančeky

Chutné lievančeky z jogurtu, citrónovej kôry a maku si zamilujete vy aj celá vaša rodina. Podávajte ako výdatné raňajky či večeru.

Ingrediencie

  • 1 a ¼ šálky mlieka podľa vášho výberu
  • 2 vajcia
  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice prášku do pečiva
  • 1 lyžica maku
  • kôra z 1 citróna

Postup

  1. V mise zmiešajte všetky mokré prísady (mlieko, vajcia, jogurt), aby sa dobre zapracovali.
  2. Pridajte suché prísady (múku, prášok do pečiva, mak, citrónovú kôru) a premiešajte.
  3. Nepriľnavú panvicu potrite trochou kokosového oleja
  4. Na jeden lívanček dajte 1/4 šálky cesta na panvicu a smažte na strednom ohni, kým sa nevytvoria bubliny (asi 2–3 minúty).
  5. Otočte lívanec a smažte z druhej strany.
  6. Podávajte s gréckym jogurtom a medom alebo javorovým sirupom.
Lievance z jogurtu, maku a citrónovej kôry naukladané na sebe na tanieriku.
www.panoseats.com

Bezlepkové jogurtové lievance

Neuveriteľne nadýchané lievance z jogurtu a bezlepkových ovsených vločiek sa perfektne hodia ako raňajky alebo na víkendový brunch.

Ingrediencie

  • ½ šálky plnotučného gréckeho jogurtu
  • ½ šálky nesladeného vanilkového mandľového mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžica kokosového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu
  • 1 a ¼ šálky bezlepkových ovsených vločiek
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • voliteľne čučoriedky alebo čokoládové lupienky

Postup

  1. Pridajte všetky prísady (okrem tých voliteľných) do mixéra a mixujte na najvyšší stupeň, kým nebude zmes úplne hladká, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
  2. Cesto nechajte 10 minút odležať v mixéri; to je dôležité, aby sa cesto riadne zahustilo!
  3. Po 10 minútach panvicu zľahka potrite maslom alebo olivovým olejom a dajte na stredný plameň.
  4. Akonáhle je panvica horúca, pridajte na panvicu približne 1/4 šálky cesta na každý lívanček.
  5. Okamžite pridajte 5-6 čučoriedok alebo čokoládových lupienkov na lívanec a smažte 2-4 minúty, kým sa lievance mierne nenafúknu a na okrajoch neuvidíte niekoľko bublín.
  6. Otočte lievance a smažte dozlatista.
  7. Ak zistíte, že hnednú príliš rýchlo, musíte znížiť teplotu.
  8. Panvicu očistite a opakujte s novým olejom a zvyšným cestom.
  9. Dobrú chuť!
Lievance bez lepku servírované na sebe na tanieriku, zaliate sirupom a ozdobené malinami a čokoládovými kúskami.
www.ambitiouskitchen.com

A čo recepty na bezlepkové palacinky ? Vyskúšajte ovocné, tvarohové alebo napríklad jogurtové.

Banánovo-čokoládové lievance z jogurtu

Čokoládové lievančeky z gréckeho jogurtu, ktoré sú strašne jednoduché a zároveň dokonale nadýchané a lahodné. Sú nabité bielkovinami, takže vás zasýtia na dlhšiu dobu ako klasické lievance. Vyskúšajte a uvidíte sami!

Ingrediencie

  • 1 banán
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky + 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1/4 šálky gréckeho jogurtu
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lyžičky morskej soli
  • 1/4 šálky čokoládových lupienkov

Postup

  1. Všetky ingrediencie okrem čokoládových lupienkov dajte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  2. Vmiešajte čokoládové lupienky.
  3. Nepriľnavú panvicu zahrejte na strednom ohni a postriekajte sprejom na varenie.
  4. Akonáhle je panvica horúca, nalejte na ňu cesto (na každý lívanček asi ¼ šálky).
  5. Smažte, kým sa na lievanci nezačnú tvoriť malé bublinky a môžete sa pod neho ľahko dostať špachtľou.
  6. Otočte lívanec a smažte ďalšie 1-2 minúty alebo pokiaľ nebude lívanec hotový.
  7. Pokračujte v procese, kým vám nedôjde cesto.
  8. Mali by ste byť schopní urobiť 6 malých lievančekov.
  9. Lívanečky naukladajte na seba a navrch nakrájajte banány a zalejte javorovým sirupom.
Lievance z banánov a jogurtu servírované na tanieri, ozdobené kúskami banánu a čokoládovými kúskami.
www.eatingbirdfood.com

Špaldové lievančeky s vanilkovým luskom

Ak máte chuť na sladké raňajky, nemusí byť vždy nezdravá. Pripravte si tieto lievance z gréckeho jogurtu, špaldy, vanilky a jahôd, po ktorých sa utlčiete.

Ingrediencie

  • 1 šálka špaldy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 3/4 šálky mlieka
  • 1/2 šálky vanilkového gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička pasty z vanilkových strukov

Postup

  1. Zmiešajte suché prísady (prvých 5 prísad) a dajte bokom.
  2. Vlhké prísady (posledné 4 prísady) zmiešajte dohromady, kým sa dobre nespoja.
  3. Nalejte suché prísady do mokrých prísad a premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Zahrejte grilovaciu panvicu na 175 stupňov Celzia.
  5. Na panvicu nastriekajte nepriľnavý sprej na varenie.
  6. Nalejte asi 1/3 šálky cesta na grilovaciu panvicu a opakujte.
  7. Rozmiestnite lievance tak, aby sa seba navzájom nedotýkali.
  8. Vymažte asi 2 minúty a otočte.
  9. Vymažte ďalšiu minútu a dajte na tanier.
  10. Podávajte s čerstvým ovocím a 100% čistým javorovým sirupom.

Jablčno-škoricové lievančeky

Jeseň je tu! Vychutnajte si tieto luxusné lievance z jogurtu, škorice, muškátového orieška a jabĺk, ktoré skvele fungujú ako výdatné raňajky.

Ingrediencie

  • 1 vajce
  • ½ šálky gréckeho vanilkového jogurtu
  • ½ šálky mlieka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ šálky kokosového cukru
  • 3 lyžičky škorice
  • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • ⅛ lyžičky soli
  • 1 šálka strúhaného jablka

Postup

  1. V mise zmiešajte vajcia, jogurt, mlieko a vanilku.
  2. Pridajte suché prísady a premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  3. Pridajte strúhané jablko a opäť premiešajte.
  4. Zahrejte nepriľnavú panvicu na stredne nízku teplotu.
  5. Nastriekajte na ňu sprej na varenie.
  6. Na každý lívanec budete potrebovať asi štvrť šálky cesta.
  7. Nechajte smažiť 2-3 minúty alebo kým sa uprostred lievance nezačnú objavovať bubliny.
  8. Otočte a nechajte smažiť z druhej strany.
  9. Podávajte s obľúbeným sirupom, vlašskými orechmi a plátkami jablka.
Lievance zo špaldy a jogurtu naukladané na sebe a preliate sirupom.
www.runninginaskirt.com

Pozrite sa aj na naše recepty na slané palacinky , ktoré plníme rôznymi studenými aj teplými náplňami. Ovocom, zeleninou, mäsom. Možno ich zapiecť, namáčať v cestíčku a usmažiť alebo zaliať omáčkou. Mňam!

Tekvicové lievance z gréckeho jogurtu

Ochutnajte tieto zdravé lievančeky z gréckeho jogurtu a tekvicového pyré. Navyše sú bez cukru! Tekvicové korenie im dodáva správny šmrnc a vy by ste ich rozhodne mali vyskúšať.

Ingrediencie

  • 3/4 šálky gréckeho jogurtu s 0% tuku
  • 1/4 šálky nesladeného tekvicového pyré
  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička tekvicového korenia
  • 1/2 šálky nesladeného mlieka podľa výberu

Postup

  1. Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a tekvicové korenie a prešľahajte.
  2. V samostatnej mise zmiešajte jogurt, tekvicu, vajcia, vanilku a mlieko.
  3. Nalejte mokré prísady do suchých a šľahajte všetko dohromady, kým nebudete mať hladké cesto.
  4. Nastriekajte nepriľnavú panvicu sprejom na varenie a zahrejte ju na stredne vysokú teplotu.
  5. Nalejte zhruba 2 polievkové lyžice cesta na panvicu a akonáhle uvidíte na povrchu lievance bubliny, otočte ho!
  6. Akonáhle sú obe strany ľahko opečené, vyberte lívanec z panvice a opakujte.
  7. Najlepšie sú servírované s orechmi, čokoládovými lupienkami a javorovým sirupom!
Lievance z tekvice a jogurtu servírované na tanieriku, zaliate sirupom.
www.foodbythegram.com

Neviete, čo na jedenie? Máme pre vás tip na rýchly obed alebo večeru. Palacinky so špenátom sú jednoduché a pomerne rýchlo hotové. Nájdete svoj obľúbený variant, ktorý si zamilujete?

7 tipov, ako mať zakaždým tie najlepšie lievance

  1. Skontrolujte čerstvosť prášku do pečiva . Pokiaľ je váš prášok do pečiva starý alebo jeho trvanlivosť vypršala, skončíte s lievancami plochými, nie ľahkými a nadýchanými.
  2. Vyšľahajte suché prísady, aby ste sa vyhli veľkým hrudkám .
  3. Cesto nepremiešajte , inak bude tuhé a lepivé. Pokiaľ ste suché prísady prešľahali, spojte ich s mokrými len ľahkým premiešaním lyžicou.
  4. Cesto nechajte odležať aspoň 15 minút .
  5. Použite veľkú panvicu, ideálne grilovaciu panvicu .
  6. Medzi jednotlivými dávkami lievancov vždy panvicu poriadne utrite a použite nový olej/maslo.
  7. Venujte svojim lievančekom dostatočnú pozornosť . Hnednú príliš rýchlo? Pred ďalšou dávkou trochu stiahnite plameň a nechajte panvicu minútku ochladiť. Lepí sa málo alebo veľa? Pridajte viac masla alebo oleja.

Máte nejaké svoje vyskúšané tipy na perfektné lievance? Nazdieľajte nám ich do komentárov, budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.