Čakáte návštevu a chcete im pripraviť niečo dobré a netradičné ku káve?
S našimi receptami na ananásové buchty nemôžete siahnuť vedľa!
Vyskúšajte bábovku, chlebíček alebo obrátený koláč.
Nebudú chýbať ani obľúbené rezy na plech.
Dobrú chuť!
Vanilková buchta s ananásom
Tento dezert je úplne neuveriteľný! Našuchorená vanilková buchta s krúžkami ananásu, trstinovým cukrom a luxusnou citrónovou polevou. Verte nám, že si pochutnáte.
Ingrediencie
Na posýpku:
- ⅓ šálky hladkej múky
- ¼ šálky trstinového cukru
- ⅛ lyžičky soli
- 2 lyžice zmäkčeného masla
Na buchte:
- 8 konzervovaných ananásových krúžkov
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- ⅔ šálky kryštálového cukru
- ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 5 lyžíc zmäkčeného masla
- ⅔ šálky mlieka izbovej teploty
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
Na polevu:
- ¼ šálky trstinového cukru
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup
- Zapracujte zmäkčené maslo do zvyšných ingrediencií na posýpku tak, aby zmes bola dobre spojená a drobivá.
- Umiestnite zmes do chladničky, zatiaľ čo budete pokračovať s buchtou.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte pekáč 20 × 20 cm.
- Na pekáč položte dve vrstvy papierových utierok.
- Umiestnite 8 ananásových krúžkov na papierové utierky a na ne položte ďalšiu vrstvu papierových utierok.
- Jemne zatlačte na ananás, aby sa prebytočná vlhkosť absorbovala do utierok.
- Nechajte ananás na papierových utierkach vyschnúť, zatiaľ čo budete s buchtou pokračovať.
- Zmiešajte v mixéri múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte maslo, mlieko a vanilku a šľahajte v mixéri pri strednej rýchlosti, potom zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte jednu minútu.
- Pridávajte po jednom vajcia.
- Nalejte cesto do pripraveného pekáča a vyhlaďte ho, aby bolo pekne rovnomerné.
- Položte ananásovými krúžkami a posypte posýpkou.
- Pečte 40-45 minút, kým okraje nie sú zlaté a špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
- Umiestnite na drôtený stojan a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu v malom hrnci.
- Varte za častého miešania na strednom ohni, kým sa všetko dobre nespojí, asi 1 minútu.
- Pred podávaním pokvapkajte buchtu polevou.

Ananásová bábovka
Piškótová bábovka s ananásom a úžasnou ananásovou polevou je skvelým múčnikom, ktorým nepohrdne žiadna návšteva. Navyše pri jej príprave nemusíte ani predhrievať rúru. Užite si ju!
Ingrediencie
- ½ šálky margarínu
- 1 šálka masla
- 1 a ¾ šálok bieleho cukru
- 6 veľkých vajec
- 3 šálky preosiate hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ¼ šálky mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ¾ šálky nasekaného ananásu so šťavou
Na polevu:
- ¼ šálky masla
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- 1 šálka nasekaného ananásu, scedeného
Postup
- Vymažte a múkou vysypte 25 cm formu na bábovku.
- Preosejte spolu s múkou aj prášok do pečiva.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej miske zmiešajte margarín, 1 šálku masla a šálku cukru, kým zmes nebude ľahká a nadýchaná.
- Pridávajte po jednom vajci, vždy dobre premiešajte a potom vmiešajte vanilku.
- Pridávajte zmes múky striedavo s mliekom, vždy dobre premiešajte.
- Primiešajte 3/4 šálky nasekaného ananásu.
- Cesto nalejte do formy.
- Vložte do studenej rúry, ktorú zapnite na 175 stupňov C a pečte po dobu 90 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút stáť.
- Opatrne vyberte z formy.
- V malom hrnci zmiešajte 1/4 šálky masla, práškový cukor a 1 šálku nasekaného ananásu.
- Zahrejte a miešajte, kým sa všetko nerozpustí.
- Nalejte na bábovku a podávajte.

Ako na najlepšie ananásové smoothie? Ľahko. Závan exotiky z neho hravo urobí sviežu a prirodzene sladkú vitamínovú bombu. Ktoré kombinácie sa k ananásu hodia? Nechajte sa inšpirovať niektorým z našich receptov na ananásové smoothie .
Objavte podobné tipy
Obrátený ananásový koláč
Vyskúšajte túto našu retro klasiku, ktorú si zamilujete! Ultra vlhký, jemný vanilkový koláč s kúskami ananásu a ananásovou šťavou je úplne delikátna a pochutí si na ňom celá rodina.
Ingrediencie
Na polevu:
- konzerva (655 g) plátkov ananásu vo vlastnej šťave – použite len 550 g, zvyšok si nechajte do cesta
- 12 – 18 koktailových čerešní
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1/2 šálky trstinového cukru
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1/3 šálky mlieka
- 1/4 šálky ananásovej šťavy z konzervy
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu (alebo esencie)
- 115g zmäkčeného masla
- 3/4 šálky bieleho cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- akýkoľvek zvyšný ananás, nasekaný
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Plech vyložte papierovými utierkami a položte na ne ananás a čerešne.
- Vysušte papierovými utierkami.
- Nalejte rozpustené maslo do 23cm koláčovej formy, ktorá je aspoň 5 cm hlboká. (Nepoužívajte rozkladaciu formu, pretože by cesto presakovalo).
- Rozotrite maslo po stranách formy.
- Nasypte do formy cukor a hrubo ho rozprestrite (použite štetec).
- Umiestnite jeden ananásový krúžok do stredu formy a potom ho obklopte buď rozpolenými ananásovými krúžkami alebo celými.
- Doprostred ananásových krúžkov dajte koktailové čerešne.
- Zatlačte čerešne a ananás pevne dole, aby sa dotýkali dna formy.
- Teraz si pripravte cesto.
- V miske rozšľahajte múku spolu s práškom do pečiva, sódou a soľou.
- V 2. miske rozšľahajte mlieko, kyslú smotanu, ananásovú šťavu a vanilku.
- V tretej miske šľahajte maslo s cukrom po dobu 2 minút na rýchlosti 7 (ručný mixér), kým nebude našuchorené.
- Po jednom pridávajte vajcia a vždy než pridáte dlhšie, miešajte 20 sekúnd.
- Pridajte 1/3 zmesi múky a zamiešajte.
- Pridajte 1/2 mliečnej zmesi a premiešajte.
- Pridajte polovicu zvyšnej múčnej zmesi a premiešajte.
- Pridajte všetku zostávajúcu mliečnu zmes a opäť premiešajte.
- Potom vmiešajte poslednú zmes múky.
- Primiešajte zvyšný ananás.
- Rozložte cesto na vrstvu ovocia, vyhlaďte a vyrovnajte povrch.
- Pečte 30 minút.
- Vyberte, voľne prikryte alobalom a potom pečte ďalších 15 minút, kým špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte koláč z rúry a nechajte vo vnútri formy 20 minút vychladnúť.
- Okolo vnútorného okraja koláčovej formy prevlečte nôž na maslo.
- Na koláč položte tanier a potom ho otočte.
- Jemne poklepte na dno formy a potom pomaly zdvíhajte.
- Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Pre lepšiu predstavu sa pozrite na videorecept na tento úžasný koláč:
Ananásové rezy s vanilkovou polevou
Krásne vláčna ananásová buchta s ľahkým dotykom citróna je neuveriteľne jednoduchá a keď k nej pridáte ešte úžasnú polevu z krémového syra a vanilky, už nikdy nebudete chcieť inú!
Ingrediencie
- 110 g masla
- 2 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 560 g drveného ananásu vo vlastnej šťave
Na polevu:
- 110 g zmäkčeného masla
- 220 g zmäkčeného krémového syra
- 4 až 6 šálok práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Postriekajte pekáč s rozmermi 33 x 23 cm nepriľnavým sprejom na varenie a odložte bokom.
- Sceďte drvený ananás zo šťavy a nechajte si šťavu stranou (mali by ste mať niečo cez 3/4 šálky šťavy).
- Pomocou ručného mixéra zmiešajte maslo s cukrom, kým nebude zmes našuchorená a nezačne vyzerať bielo, asi 3–5 minút.
- Po jednom vmiešajte vajcia, vždy dobre premiešajte a nakoniec pridajte lyžicu múky, aby ste zabránili zrážaniu cesta.
- Do cesta zamiešajte múku, sódu, muškátový oriešok, citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
- Môžete pridať ananásovú šťavu.
- Ďalej vmiešajte drvený ananás.
- Dobre premiešajte, kým sa všetko úplne nespojí.
- Pridajte viac ananásovej šťavy (asi 1/2 šálky alebo menej) a zoškrabnite boky mixéra.
- Nalejte cesto na pripravený plech a rovnomerne rozložte.
- Pečte asi 30 – 35 minút, kým špajľa vložená do stredu buchty nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry a nechajte buchtu úplne vychladnúť.
- Vyšľahajte krémový syr, maslo a vanilku do krémova.
- V prípade potreby môžete použiť mixér.
- Postupne preosievajte práškový cukor a za stáleho miešania premiešajte, pokiaľ nebude zmes hladká.
- Namažte buchtu vzniknutú polevou a ozdobte čerstvým ananásom.

Banánovo-ananásový chlebíček
Pripravte si tento vlhký banánový chlebíček s rumom, vanilkou a muškátovým orieškom a kúskami drveného ananásu. Je to úplná delikatesa!
Ingrediencie
- 2 veľké banány alebo 1 šálka roztlačených banánov
- ¾ šálky drveného ananásu z konzervy, scedeného
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 2 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička muškátového orieška
- ¼ šálky mlieka
- 2 šálky hladkej múky
- ½ šálky trstinového cukru
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- ½ šálky masla
- 1 – 2 lyžice rumu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Formu na chlieb vymažte sprejom na pečenie a dajte bokom.
- V malej miske zmiešajte roztlačené banány, drvený ananás a kyslú smotanu stláčadlom na zemiaky.
- Potom vyšľahajte vajcia, mlieko, rum a vanilkový extrakt do hladka.
- Pridajte kryštálový cukor a trstinový cukor.
- V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, muškátový oriešok a soľ.
- Pomocou ručného mixéra pridajte do suchej zmesi maslo, kým nebude úplne zapracované, a potom postupne pridávajte vlhké prísady.
- Pokračujte v miešaní po dobu asi 2 minút, kým nie sú suché ingrediencie plne zapracované.
- Zoškriabte strany.
- Nalejte zmes do pripravenej formy na chlieb – pečte asi 60-75 minút.
- Pred nakrájaním nechajte vychladnúť.

Pripravte si aspoň jeden z našich 6 receptov na delikátny banánový chlebíček . Jemné a vláčne pečivo pre každého!
A ako sa vám naše recepty na buchty s ananásom páčili? Napíšte nám do komentárov!