Hroznové víno v sladkých aj slaných receptoch. Ktorý si vyberiete vy?

Hrozna nie je nikdy dosť. Veľa sa spotrebováva na výrobu obľúbeného alkoholického nápoja.

Ale čo vyskúšať treba šťavu?

Alebo by ste radšej koláč či marmeládu?

Inšpirujte sa našimi 5 receptami s hroznovým vínom.

Bublanina s hroznovým vínom

Bublanina je ľahučká sladká buchta, ku ktorej sa krásne hodí kyselkavá chuť vína, chute sa vyváža a vzniká skvelá letná pochúťka, ako ju poznáme od babičiek.

INGREDIENCIA

  • hroznové víno
  • 4 vajcia
  • 220 g kryštálového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 6 lyžíc vlažnej vody
  • štipka soli
  • štipka citrónovej kôry

POSTUP

  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom, vodou a vanilkovým cukrom do nadýchanej peny.
  2. Pridáme sypké ingrediencie a pokračujeme v šľahaní, kým nemáme hladké liate cesto.
  3. Pozor na citrónovú kôru, pre niekoho môže vytvoriť ľahko nepríjemný chuťový akcent.
  4. Cesto vylejeme na vymastený či vyložený plech papierom na pečenie a môžeme klásť hrozno (celé, alebo polovičky).
  5. Veľmi to nepreháňať, aby sa vám bublanina pekne prepiekla.
  6. Pečieme 25-30 minút na 180 stupňov.
Pokrájaná bublanina s ovocím na veľkej tácke.
www.lookimadethat.com

Prebýva vám doma ešte nejaké iné ovocie a vy neviete, čo s ním? Pozrite sa na naše recepty na bublaninu 6x inak .

Taliansky koláč z hrozna

Torta Bertolina je tradičný taliansky koláč pripravovaný na jeseň. Jedná sa o voňavú a delikátnu pochúťku, po ktorej si budete olizovať prsty!

Ingrediencie

  • 500 g červeného hrozna
  • 90 g masla izbovej teploty
  • 100 g trstinového cukru plus 2 lyžice na hrozno
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 60 ml mlieka izbovej teploty
  • ½ lyžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladkej múky plus 1 polievková lyžica na hrozno
  • 16 g prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup

  1. Hrozno jemne umyjeme, oddelíme ich bez toho, aby sme ich zničili a položíme ich na čistú handričku, aby uschli.
  2. Múku s práškom do pečiva a štipkou soli preosejeme do misky.
  3. Do misky stolného mixéra pridáme maslo a cukor a za pomocou lopatkového nástavca ich spracovávame cca 5 minút na nízky stupeň, alebo pokiaľ zmes nie je ľahká a nadýchaná.
  4. Počas mixovania pridávame po jednom vajíčko a vanilku a poriadne zapracujeme.
  5. Pridáme trochu mlieka, časť múčnej zmesi, potom zvyšok mlieka a nakoniec aj zvyšok múčnej zmesi.
  6. Všetko premiešame.
  7. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
  8. V miske zmiešame hrozno s 1 malou lyžicou múky.
  9. Nalejeme polovicu cesta do formy a poriadne zahladíme.
  10. Polovicu hrozna rozložíme na cesto.
  11. Posypeme 1 lyžicou trstinového cukru.
  12. Potom zakryjeme hrozno zvyšným cestom a zahladíme čistou mokrou lyžicou.
  13. Zostávajúce hrozno vyskladáme na povrch a posypeme poslednou lyžicou trstinového cukru.
  14. Pečieme koláč v predhriatej rúre s teplotou 180°C po dobu 55 – 60 minút, pričom ho po prvých 35 – 40 minútach skontrolujeme.
  15. Koláč je hotový, až keď je špajľa, ktorú zapichneme dovnútra po vybratí suchá.
  16. Pokiaľ vrchná časť rýchlo zhnedne, prikryjeme ju fóliou.
  17. Akonáhle je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na stojane vychladnúť po dobu 5 – 10 minút.
  18. Potom ho môžete vybrať z formy a nechať ho úplne vychladnúť.
  19. Akonáhle je koláč studený, servírujeme.
Koláč s hroznom na stojane.
www.alchetron.com

K sladkému hroznovému koláču sa hodí šálka kávy. Pozrite sa, akú kávu urobia kapsľové kávovary z nášho hodnotenia .

Marmeláda z hrozna

Marmeláda z hrozna nie je úplne typická, ale určite si jej chuť zamilujete na palacinkách, lievančekoch alebo len tak na chlebe s maslom či šunkou.

INGREDIENCIA

  • 1 kíl hrozna (farebný variant podľa vášho výberu)
  • 1 hrnček cukru
  • ¼ hrnčeka vody
  • štipka soli  

POSTUP

  1. Hrozno najskôr poriadne očistíme a umyjeme a dáme do hrnca spoločne s vodou.
  2. Pod pokrievkou necháme prebublávať asi 10 minút, potom odkryjeme a miešame asi 20 minút, kým sa šťava trochu nezredukuje.
  3. Ďalší krok je rozmixovanie hrozna, je možné ich tiež prepasírovať a precediť cez plátno. Pokiaľ chcete marmeládu s kúskami, nie je potrebné mixovať.
  4. Zmes vrátime späť do hrnca a vsypeme cukor a soľ.
  5. Za občasného miešania necháme prebublávať, kým zmes začne želírovať.
  6. Jednoduchým testom zistíte, kedy je marmeláda pripravená na plnenie do pohárov – kvapnite na tanier trochu zmesi a uvidíte, či stuhne.
  7. Ak áno, môžete plniť poháre.
  8. Ešte horúce ich na chvíľu otočte dnom nahor, aby sa viečko chytilo, potom ich môžete otočiť späť.
  9. Pokiaľ nie, budete mať akurát marmeládu prilepenú na viečku.
Marmeláda z červeného hrozna v pohári vedľa taniera, na ktorom je chlieb s marmeládou a nôž.
www.lookimadethat.com

Vyskúšajte naše recepty na marmelády z rakytníka, šípku, čerešní a mnohé ďalšie. Rozhodne si pochutnáte!

Jednohubky s hroznovým vínom

Poďme poškádliť naše chuťové bunky niečím trošičku iným, u nás možno trochu netradičným, a tým sú crostiny.

INGREDIENCIA

  • 500 g hrozna
  • lyžice olivového oleja
  • 1 francúzska bageta
  • 200 g syra s modrou plesňou (podľa vašej chuti)
  • troška medu

POSTUP

  1. Bagetku nakrájame na tenké plátky av rúre predhriatej na 200 stupňov opečieme dozlatista, asi 5 minút.
  2. Hrozno rozrežeme na pol, premiešame s olivovým olejom a na plechu dáme do rúry na rovnakú teplotu, ale necháme ich piecť asi 20 minút, kým nezmäknú a nezačnú po okrajoch hnednúť.
  3. Nakoniec položte plátky bagetky vychladnutým hroznom, syrom a pokvapkajte trochou medu.
Chlieb so syrom, hroznom a medom.
www.healthyseasonalrecipes.com

Šťava z hroznového vína

Šťava z hrozna je perfektnou možnosťou, ako do tela dostať potrebnú dávku vitamínov a osviežiť sa.

INGREDIENCIA

  • hrozno
  • voda
  • cukor

Zámerne neuvádzame množstvo, pretože záleží na vás, koľko šťavy budete chcieť a či vôbec pridáte cukor.

POSTUP

  1. Umyté a očistené hrozno vložte do hrnca a prilejte vodu, aby boli všetky guličky ponorené.
  2. Priveďte ich do varu a potom stiahnite teplotu a nechajte ťahať asi 10 minút kým nepopraskajú a voda sa nesfarbí.
  3. Ďalší krok zahŕňa prepasírovanie šťavy. Všetko (aj so zvyškom po pasírovaní) môžete ešte precediť cez plátno a nechať vykvapkať pokojne aj cez noc.
  4. Ak chcete pridať cukor, vlejte šťavu do hrnca, pridajte cukor a miešajte na miernom plameni, kým sa všetok nerozpustí. V opačnom prípade tento krok vynechajte.
  5. Hotovú hroznovú šťavu môžete skladovať v nádobe v chladničke, zavariť alebo aj zmraziť. Skvelá je tak ako je, alebo zriedená s bublinkovou vodou.
Poháre so šťavou z hrozna a ľadom na doske, obložené červeným hroznom.
www.thekitchenmccabe.com

Zdravotné prínosy hroznového vína

  • Pomerne vysoký obsah vitamínu C a vitamínov skupiny B .
  • Z minerálnych látok je pri hroznovom víne dôležitý obsah železa, horčíka a draslíka , ktorý podporuje srdcovú činnosť.
  • Aj ďalšie minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomôžu obmedziť niektoré nepriaznivé prejavy ochorenia, získať energiu a podporiť naše zdravie.

A čo z hrozna najradšej pripravujete vy? Budeme zvedaví na vaše odpovede v komentároch!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.