Inšpiratívne recepty na vianočné pečivo s kakaom v 8 rôznych variantoch. Vyskúšajte všetky!

Kakao je nielen veľmi chutný nápoj, ale aj ingrediencie, ktorá pečenie povyšuje na inú úroveň.

Pridajte ho vo väčšom alebo menšom množstve aj do vášho vianočného pečiva.

Vyskúšajte naše rozmanité recepty na kakaové pečivo!

Vykúzlite kakaové kolieska, linecké či perníčky alebo ozdobte cukroví pomocou kakaového krému či polevy!

Kakao ponúka množstvo možností, ktoré si zamilujete!

Kakaové pečivo s čokoládovou náplňou

Spojenie čokolády a kakaa je vždy bezkonkurenčné. Vyskúšajte ho v tomto recepte!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Náplň

  • 1 šálka šľahačky
  • 300 g nasekanej horkej čokolády

Postup:

  1. Do misy preosejte múku, kakaový prášok a soľ. Odstavte.
  2. Pomocou mixéra vyšľahajte maslo a cukor.
  3. Pridajte žĺtky a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  4. Pridajte múčnu zmes a pomaly vypracujte v cesto.
  5. Cesto vyklopte na ľahko pomúčený povrch a vytvarujte z neho guľu.
  6. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky vychladiť.
  7. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  8. Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  9. Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov z neho vykrájajte kakaové pečivo.
  10. Plechy s cukrovinkami vložte do rúry a pečte 8-10 minút.
  11. Po upečení nechajte pečivo vychladnúť av medziobdobí si pripravte náplň.
  12. Šľahačku zahrievajte na miernom ohni, kým nezačne vrieť.
  13. Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a za stáleho miešania čokoládu rozpustite.
  14. Pred použitím niekoľko minút počkajte, kým náplň nezíska hustú konzistenciu, ktorá sa ľahko rozotiera.
  15. Jednotlivé kúsky cukroviniek zlepte pomocou čokoládovej náplne.
Vianočné kakaové sušienky zlepované čokoládou.
zdroj: prettysimplesweet.com

Jazýčky, rožky, guličky. Inšpirujte sa našimi receptami na čokoládové pečivo .

Kakaové linecké pečivo

Linecké pečivo nemusí byť vždy len svetlé. Dodajte mu farbu a chuť trochou kakaa.

Ingrediencie:

  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 1 a 1/3 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky masla
  • 2/3 šálky práškového cukru
  • 1 vajce
  • 3 PL nesladeného kakaového prášku
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • štipka mletého klinčeka
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • marmeláda podľa vlastného výberu na zlepenie

Postup:

  1. V mise zmiešajte mandľovú múku, hladkú múku, kakao, škoricu, soľ a klinčeky.
  2. V kuchynskom robote vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
  3. Obe zmesi zmiešajte a vypracujte v cesto.
  4. Vypracované cesto rozdeľte na polovicu, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 3 hodiny do chladničky.
  5. Následne cesto rozvaľkajte a vykrájajte z neho tvary lineckého pečiva, z jednej polovice spodnej časti, z druhej polovice vrchnej časti s otvorom v strede.
  6. Predhrejte si rúru na 160°C.
  7. Kakaové pečivo dajte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 11-13 minút.
  8. Keď pečivo vychladne, zlepte ho pomocou marmelády a prípadne tiež postriekajte polevou z bielej čokolády.
Linecké pečivo s kakaom.
zdroj: koreaninthekitchen.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na obľúbené linecké pečivo . S kakaom, orechmi či v dia podobe!

Lahodné perníčky z kakaa

Máte radi perníčky a chcete si ich upiecť v netradičnej podobe? Vyskúšajte tento jednoduchý, ale veľmi chutný recept.

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1 šálka masla
  • 1 a 1/2 šálky cukru
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. V mise vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
  2. Vmiešajte vajcia a vanilku.
  3. Do inej misy preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a postupne ich vmiešajte do krémovej zmesi.
  4. Vypracujte v cesto.
  5. Cesto následne zabaľte do potravinovej fólie, dajte na 30 minút do chladničky.
  6. Predhrejte si rúru na 160°C.
  7. Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary kakaových perníčkov.
  8. Vykrájané kakaové pečivo následne odkladajte na plech s papierom na pečenie.
  9. Pečte približne 10-12 minút.
  10. Hotové perníčky nechajte úplne vychladnúť.
Kakaové perníčky.
zdroj: tasteofhome.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie vstavaných rúr . Ako na výber tej správnej?

Kakaové kolieska s kakaovou polevou

Patríte medzi tých, ktorí sa riadia heslom „kakaa nie je nikdy dosť“? V tom prípade je tento recept presne pre vás!

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky rozpustenej čokolády
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky masla
  • 1 a 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 3 vajcia
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 12 veľkých marshmallow

Poleva

  • 2 šálky práškového cukru
  • 1/4 šálky horúcej vody
  • 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 4 PL šľahačky
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • posypky

Postup:

  1. V hrnci na miernom ohni za stáleho miešania rozpustite maslo a čokoládu.
  2. Po rozpustení odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Do misy preosejte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ.
  4. V mixéri šľahajte cukor, vajcia a vanilku pri nízkych otáčkach, kým sa nespoja.
  5. Pridajte vychladnutú čokoládu a opäť miešajte, kým sa zmes nespojí.
  6. Postupne pridávajte zmes múky.
  7. Vypracujte v cesto.
  8. Misu aj s cestom prekryte potravinovou fóliou a vložte na 4 hodiny do chladničky.
  9. Predhrejte rúru na 150°C a vyložte plech papierom na pečenie.
  10. Pomocou polievkovej lyžice a rúk vytvarujte kakaové kolieska.
  11. Vložte do rúry a pečte približne 10 minút.
  12. Zatiaľ čo sa pečivo pečie, rozkrojte marshmallows na polovicu.
  13. Akonáhle je pečivo upečené, vložte marshmallow do stredu pečiva a zľahka ich pritlačte.
  14. Vložte späť do rúry na ďalšie 2-3 minúty.
  15. Potom kakaové pečivo vyberte a nechajte vychladnúť.
  16. V medziobdobí si pripravte polevu.
  17. Všetky prísady zmiešajte vo veľkej mise a premiešajte, kým sa nespoja.
  18. Pokiaľ je poleva stále príliš hustá, pridajte do nej trochu viac horúcej vody, aby sa zriedila.
  19. Lyžicou naneste trochu polevy na marshmallow.
  20. Na záver polevu posypte zdobením.
Kolieska z kakaa s kakaovou polevou zdobená posypkami.
zdroj: kitchenfunwithmy3sons.com

Nepečené guličky z mandlí, datlí, kakaa a kokosu

Jednoduché, rýchle a zdravé vianočné pečivo, v ktorom sa snúbia chuti mandlí, kakaa, datlí a kokosu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka mandlí
  • 1 šálka datlí bez kôstky
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/3 šálky strúhaného kokosu
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/4 šálky mini čokoládových lupienkov
  • kokos na obalenie

Postup:

  1. Najprv vložte mandle do kuchynského robota a spracovávajte ich na najvyšší výkon, kým nezískate jemnú mandľovú múku.
  2. Do kuchynského robota pridajte zvyšok ingrediencií a spracovávajte, kým sa všetko nespojí.
  3. Potom naberte do dlaní polievkovú lyžicu cesta a vypracujte ho do guličky.
  4. Guľôčku obaľte v strúhanom kokose a položte na plech s papierom na pečenie.
  5. Plech na pečenie vložte na 10-15 minút do chladničky, potom guličky preložte do vrecka alebo dózy a uložte do chladničky či mrazničky.
Nepečené kakaové guličky obaľované v kokose na tanieri.
zdroj: fitfoodiefinds.com

Načerpajte inšpiráciu aj z našich ďalších receptov na nepečené pečivo !

Kakaové pečivo zlepované bielou čokoládou

Neobvyklý variant lineckého pečiva, v ktorom je marmeláda nahradená bielou čokoládou. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutí.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 3/4 šálky masla
  • 1 a 1/2 šálky práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3/4 šálky bielej čokolády

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, kakaový prášok a soľ.
  2. Pomocou ručného mixéra vyšľahajte maslo a práškový cukor do nadýchanej peny.
  3. Vmiešajte vajcia a vanilku.
  4. Pridajte suché prísady a pri nízkych otáčkach mixéra miešajte, kým sa všetko nespojí.
  5. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 2 hodiny do chladničky.
  6. Predhrejte si rúru na 170 °C a plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  7. Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte cesto na hrúbku asi pol centimetra.
  8. Pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary a pečivo preneste na pripravené plechy.
  9. Kakaové pečivo pečte 10-12 minút.
  10. Nechajte vychladnúť.
  11. V medziobdobí si vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu a následne s jej pomocou jednotlivé tvary lineckých cukroviniek zlepte.
Kakaové vianočné sušienky zlepované bielou čokoládou.
zdroj: nourish-and-fete.com

Jednoduché vianočné sušienky s kakaom

Veľmi chutné kakaové pečivo, ktoré si môžete pripraviť nielen na Vianoce. Skvele chutí s čajom aj kávou.

Ingrediencie:

  • 4 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 2 šálky masla
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 3 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička soli

Postup:

  1. Maslo utrite pomocou mixéra s cukrom.
  2. Miešajte, kým sa dôkladne nespoja.
  3. Pomaly pridajte vajcia a premiešajte.
  4. Pridajte vanilkový extrakt.
  5. Suché prísady, múku, kakao a soľ preosejte.
  6. Zmes pridajte k ostatným ingredienciám a vypracujte v cesto.
  7. Cesto rozvaľkajte medzi dvoma kusmi papiera na pečenie.
  8. Položte na plech a dajte minimálne na 1 hodinu do chladničky.
  9. V prípade potreby cesto ďalej rozvaľkajte a vykrájajte tvary sušienok.
  10. Kakaové pečivo položte ich na plech vyložený papierom.
  11. Takto pripravené sušienky dajte opäť na 10 minút až 1 hodinu do chladničky, aby sa schladili. Pri pečení budú lepšie držať tvar.
  12. Predhrejte rúru na 170 °C.
  13. Kakaové pečivo pečte 8-12 minút, doba pečenia závisí od veľkosti sušienok.
  14. Vychladené sušienky môžete v prípade priania ľubovoľne ozdobiť.
Sušienky z kakaa rôznych tvarov.
zdroj: sweetopia.net

Najlepší kakaový krém do cukroviniek

Lahodný jemný krém z kakaa a čokolády, ktorý môžete použiť na vianočné pečivo aj iné dezerty.

Ingrediencie:

  • 1/4 šálky mlieka
  • 170 g horkej čokolády
  • 1/2 šálky cukru
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 2 čajové lyžičky vanilky
  • 2 a 1/2 PL kukuričného škrobu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 2 PL masla

Postup:

  1. Do hrnca dajte mlieko a vanilku. Mlieko zahrejte a priveďte ho do varu.
  2. Zatiaľ čo sa mlieko zahrieva, dajte do kuchynského robota cukor, vajcia a žĺtky, kukuričný škrob, kakaový prášok a soľ.
  3. Šľahajte, kým nevznikne hustá a hladká zmes.
  4. Akonáhle sa mlieko začne variť, stiahnite ho z ohňa.
  5. Do vaječnej zmesi pomaly za stáleho miešania prilievajte asi polovicu horúceho mlieka, aby sa vaječná zmes zjemnila.
  6. Keď sú vajcia temperované, pridajte vaječnú zmes späť do horúceho mlieka v hrnci.
  7. Za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť.
  8. Za stáleho šľahania nechajte jemne prejsť do varu.
  9. Akonáhle sa na hladine objavia prvé bublinky, znížte teplotu na minimum a ihneď pridajte kúsky horkej čokolády.
  10. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  11. Odstavte z ohňa a pridajte maslo.
  12. Miešajte, kým sa maslo úplne nevmieša do krému.
  13. Nalejte krém do misy a ihneď zakryte potravinovou fóliou.
  14. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho vložte na niekoľko hodín chladiť do chladničky.
Krém z kakaa v pohári a vedľa sú rozsypané čokopecičky.
zdroj: theflavorbender.com

Aké kakao si vybrať na pečenie?

V súčasnej dobe sa v obchodoch môžeme stretnúť s pestrou ponukou rôznych typov kakaa .

Nie všetky sú ale na pečenie úplne vhodné.

Aký kakaový prášok teda na recepty na kakaové pečivo vybrať?

Všeobecne sa na pečenie najviac hodí nesladený kakaový prášok , ktorý sa často predáva pod označením holandskej kakao .

Dôvodom je jeho výrazná chuť a tmavšia farba .

Zakúpiť možno aj výrobky označené ako kakao na varenie .

Naopak sa neodporúča používať sladené granulované kakao.

V prípade používania kakaa do cesta aj na polevy či krémy si dajte vždy pozor na to, aby sa vám podarilo zbaviť všetkých jeho hrudiek .

Vhodné preto je kakao pred použitím preosiať .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.