Tiež tak milujete čínsku kuchyňu?
Jej lahodné chute sú až návykové!
My sme si pre vás dnes pripravili vynikajúce recepty na čínu z kuracieho mäsa, ktoré sú neuveriteľne autentické.
Vyskúšajte variantu s pórom, šampiňónmi či ananásom.
Pochutnáte si!
Čína z mletého kuracieho mäsa s kapustou a mrkvou
Na tenké plátky nakrájanú kapustu restovanú spolu s mletým kuracím mäsom a mrkvou v chutnej čínskej omáčke si obľúbite. Pokrm skvele poslúži ako rýchla a zdravá večera, ktorá je navyše neuveriteľne jednoduchá na prípravu.
Čo budete potrebovať
- 5 strúčikov prelisovaného cesnaku
- 2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
- ½ lyžičky vločiek červeného chilli
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 4 lyžice sójovej omáčky plus ďalšie podľa chuti
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 a 1/2 lyžice javorového sirupu
- 1 malá kapusta s hmotnosťou cca 500 – 600 g
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 500 g mletého kuracieho mäsa
- 2 šálky strúhanej mrkvy
- 1 malý zväzok jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno
- 1/2 šálky čerstvých lístkov a jemných stoniek koriandra, nakrájaných
- ryža alebo ryžové rezance na servírovanie
Postup
- V malej miske zmiešajte cesnak, zázvor, vločky červeného chilli a klinčeky.
- V samostatnej miske zmiešajte 2 lyžice sójovej omáčky, ryžový ocot a javorový sirup.
- Kapusta na tenké prúžky.
- Rozpáľte veľkú, hlbokú panvicu alebo wok na stredne vysokom plameni.
- Pridajte 1 lyžicu oleja.
- Akonáhle je olej horúci a blyští sa, pridajte mleté mäso.
- Opekajte a počas toho mäso nalámte.
- Vmiešajte zvyšné 2 lyžice sójovej omáčky.
- Pokračujte v opekaní, kým nie je mäso úplne prepečené a všetka tekutina, ktorá sa nazhromaždila v panvici, sa z väčšiny nevyvarí, asi 5 minút.
- Preložte na tanier alebo do misky.
- Pridajte zvyšnú 1 lyžicu oleja do panvice.
- Pridajte kapustu a mrkva.
- Restujte 2 minúty za občasného miešania, kým kapusta nezačne vädnúť.
- Pridajte zmes zo sójovej omáčky a javorového sirupu a zmes korenia.
- Panvicu zakryte tesne priliehajúcou pokrievkou a varte na vysokej teplote jednu minútu, kým kapusta úplne nezvädne.
- Odkryte a vmiešajte jarnú cibuľku, koriander a odložené mäso.
- Nechajte variť ďalších 30 sekúnd.
- Kapusta by mala byť chrumkavá (ak nie je, varte ho o niečo dlhšie).
- Podávajte horúce s ryžou alebo rezancami a extra sójovou omáčkou podľa chuti.

Na prípravu číny sa vám bude hodiť ázijská hlboká panvička – wok. Ak ju ešte nemáte doma, možno využijete naše recenzie tých najlepších panvíc wok , v ktorých vám poradíme, ako vybrať tú správnu.
Kuracia čína s cuketou
Rýchla a zdravá večera, ktorá je hotová iba za 25 minút? Presne taký je tento recept na kúsky kuracieho mäsa restovaného s cibuľou a cuketou v rýchlej teriyaki omáčke!
Čo budete potrebovať
- 500 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na tenké plátky a potom nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky jablčného octu
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého
- 3 strúčiky rozotreného cesnaku
- 2 lyžice vody
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1/4 lyžičky vločiek červeného chilli
- 2 stredné cukety
- 1 veľká červená alebo žltá cibuľa
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- sezamové semienka voliteľne na ozdobu
- nakrájaná jarná cibuľka na ozdobu
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte kuracie kúsky, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 lyžičku jablčného octu a 1 lyžičku kryštálového cukru.
- Dajte bokom, zatiaľ čo budete pripravovať zostávajúce ingrediencie.
- V malej miske zmiešajte zvyšné 3 lyžice sójovej omáčky, zvyšnú 1 lyžičku jablčného octu, zvyšnú 1 lyžičku cukru, zázvor, cesnak, vodu, kukuričný škrob a vločky červeného chilli.
- Dajte bokom.
- Cuketám odkrojte konce.
- Rozrežte pozdĺžne napoly a potom položte ploché, rezné strany na pult.
- Nakrájajte priečne na polmesiaca hrubé cca 0,5 cm.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- V širokej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja na stredne vysokom plameni.
- Akonáhle je olej horúci, pridajte mäso a marinádu, ktorá z neho zostala.
- Opekajte, kým nie je mäso zvonku zlatisto hnedé a úplne prepečené, asi 3 až 4 minúty.
- Vyberte na tanier.
- Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu oleja.
- Pridajte cibuľu.
- Restujte, kým nezmäkne a nezačne hnednúť, 4 až 5 minút.
- Omáčku ešte raz premiešajte a potom ju pridajte do panvice.
- Nechajte variť 30 sekúnd, potom pridajte nakrájanú cuketu.
- Varte, kým cuketa nezačne mäknúť, ešte asi 3 minúty.
- Zložte z platne a potom vmiešajte odložené kurča.
- Podávajte horúce, posypané sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou podľa chuti.

Čínske kuracie kúsky s ananásom
Budete prekvapení, aké jednoduché je pripraviť si domáce jedlo, ktoré bude chutiť ako to z čínskeho bistra. Kombinácia kuracieho mäsa, ananásu a sójovej omáčky je navyše úplne jedinečná!
Čo budete potrebovať
Na kuracie mäso:
- 2 kuracie prsia
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1 vajce
- 1/4 lyžičky korenia
- 3 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- kukuričný alebo repkový olej
Na omáčku:
- 1 šálka kúskov konzervovaného ananásu
- 1 šálka šťavy z ananásovej konzervy
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu + 1 lyžica vody
- 1 lyžica sójovej omáčky
Postup
- Nakrájajte 2 kuracie prsia na kúsky a dajte do misy.
- Pridajte sójovú omáčku, sezamový olej, korenie a vajcia.
- Prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny.
- Ku kuraciemu mäsu pridajte múku a kukuričný škrob, aby vzniklo husté cesto.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte mäso a opekajte, kým nezhnedne, v prípade potreby obráťte.
- Mäso vyberte z oleja na tanier vyložený papierovými utierkami.
- V strednom hrnci zmiešajte ananás a ananásovú šťavu.
- Priveďte do varu, pridajte trstinový cukor a sójovú omáčku a varte 5 minút.
- V malej miske zmiešajte kukuričný škrob a vodu na pastu.
- Nalejte do omáčky a miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Kuracie kúsky nasypte do hrnca a miešajte, kým nebudú dôkladne obalené.
- Podávajte s bielou ryžou.

Máme pre vás aj ďalšie tradičné recepty na čínu 4x inak. S mäsom aj bez!
Kuracie mäso s limetkovou omáčkou z kokosového mlieka
Toto lahodné, krémové čínske kuracie mäso s omáčkou z kokosového mlieka a čerstvej limetkovej šťavy vás prekvapí svojou dokonalou chuťou! Lepšie ako keby ste si zašli do čínskej reštaurácie.
Čo budete potrebovať
Na kuracie mäso:
- 2 veľké vajcia, rozšľahané
- ½ šálky kukuričného škrobu
- 500 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
- ¼ šálky kokosového oleja (alebo oleja na varenie podľa vášho výberu)
Na omáčku:
- 1 plechovka kokosového mlieka
- ¼ šálky cukru
- 1 lyžica ryžového alebo jablčného octu
- 1 lyžička čerstvého zázvoru alebo ½ lyžičky mletého zázvoru
- šťava a kôra z 1 limetky
Postup
- Zmiešajte kukuričný škrob a rozšľahané vajcia a miešajte, kým sa kukuričný škrob úplne nerozpustí.
- Nakrájané kúsky kuracích pŕs pridajte k rozšľahanému kukuričnému škrobu a premiešajte, aby sa v zmesi obalili.
- Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať aspoň 30 minút v chladničke.
- Zahrejte kokosový olej vo veľkej panvici, hrnci alebo woku na stredne vysokom plameni.
- Kuracie kúsky straste od prebytočného kukuričného škrobu a smažte do zlatohneda, potom pokračujte v opekaní, kým vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 75 stupňov Celzia.
- Usmažené kúsky mäso položte na plech vyložený papierovými utierkami.
- V prípade potreby zmažte kura po dávkach, aby nedošlo k preplneniu panvy.
- V hrnci zmiešajte kokosové mlieko, cukor, ryžový ocot, zázvor a limetkovú šťavu.
- Omáčku zahrejte v hrnci na strednom plameni.
- Varte za pravidelného šľahania asi 3–5 minút.
- Do veľkej misy pridajte kuracie mäso a zalejte kokosovou omáčkou.
- Pridajte limetkovú kôru a dobre premiešajte.
- Ihneď podávajte!

Objavte podobné tipy
Čína z kuracieho mäsa so šampiňónmi
Chutný, rýchly a jednoduchý pokrm z kuracích kúskov restovaných na vysokom plameni spolu so šampiňónmi a jarnou cibuľkou. Všetko sa potom premieša s lahodnou čínskou omáčkou. Podávajte s vyprážanou ryžou alebo rezancami!
Čo budete potrebovať
- 500 g kuracích pŕs
- 1 a ½ lyžice jedlej sódy
- 2 a ½ šálky nakrájaných šampiňónov
- 1 strúčik cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- 1 lyžica oleja
Na omáčku:
- ¾ šálky studeného kuracieho vývaru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice čínskeho vína na varenie (Shaoxing)
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička ustrícovej omáčky
- 2 lyžičky sezamového oleja
- ½ lyžičky bieleho korenia
- 1 lyžička cukru
Postup
- Kuracie mäso nakrájajte na tenké prúžky cez vlákna.
- Vložte do misky, posypte jedlou sódou a jemne premiešajte, aby sa všetko mäso v sóde obalilo.
- Potom prikryte a nechajte 15 minút marinovať.
- Zmyte jedlú sódu a mäso niekoľkokrát opláchnite.
- Mäso osušte kuchynskou utierkou a odložte nabok.
- Pridajte všetky ingrediencie na omáčku do veľkého džbánu a dobre premiešajte.
- Uistite sa, že je vývar studený, aby sa kukuričný škrob nezhlukol.
- Nalejte olej do panvice na vysokom plameni.
- Zatiaľ čo sa olej zahrieva, nakrájajte jarnú cibuľku na 5 cm dlhé kúsky.
- Pridajte jarnú cibuľku do oleja a za stáleho miešania 1 minútu opekajte.
- Pridajte do panvice kuracie mäso a za stáleho miešania opekajte 2 minúty.
- Ďalej pridajte nakrájané šampiňóny a za stáleho miešania opekajte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a za stáleho miešania minútu restujte.
- Pripravenú omáčku ešte premiešajte a potom ju nalejte do panvice.
- Omáčka rýchlo zhustne, takže ju rýchlo premiešajte s ostatnými ingredienciami.
- Ihneď podávajte.

A čo také recepty na pečené šampiňóny s mletým mäsom 5x inak? Dokonalé predjedlo či luxusná desiata!
Kuracia čína na karí
Jemné kuracie mäso a chrumkavá zelenina v jasne žltej karí omáčke potešia vaše chuťové bunky! Pripravte tento pokrm svojim hosťom a nebudú veriť, že ste ho nepriniesli z luxusného ázijského bistra.
Čo budete potrebovať
- 340 g kuracích prsníkov, nakrájaných na tenké plátky
- 2 lyžice arašidového oleja (alebo rastlinného oleja)
- 1/2 veľké biele cibule, nakrájané
- 1 cm kus strúhaného zázvoru
- 1 zelená paprika, nakrájaná
- 1 mrkva, nakrájaná
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky ustricovej omáčky
Na marinádu:
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžica vína Shaoxing (alebo suchého sherry)
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Na zmes korenia:
- 1 a 1/2 lyžičky kari korenia
- 1 lyžička sušenej kurkumy
- 1/4 až 1/2 lyžičky chilli vločiek
Postup
- Zmiešajte kuracie mäso, soľ, víno Shaoxing a kukuričný škrob v stredne veľkej miske.
- Premiešajte, aby sa mäso rovnomerne obalilo a dajte bokom.
- Do veľkej panvice pridajte olej a rozpáľte ho na stredne vysokom plameni, kým nebude horúci.
- Pridajte cibuľu a za stáleho miešania opekajte 1 minútu.
- Pridajte zázvor, papriku, mrkvu a zmes korenia.
- Restujte a miešajte, kým zelenina nezačne mäknúť, asi 2 minúty.
- Zalejte kuracím vývarom.
- Pridajte cukor, soľ a ustrícovú omáčku.
- Miešajte, aby sa všetko dobre premiešalo a priveďte do varu.
- Plameň nastavte na stredne nízku teplotu, aby sa vývar pomaly varil.
- Pridajte marinované kura.
- Pomocou špachtle oddeľte všetky kusy, ktoré sú zlepené.
- Varte 2 minúty, alebo pokiaľ nie sú kúsky kurčaťa prepečené a omáčka mierne nezhustne.
- Všetko preložte na veľký tanier.
- Podávajte horúce s ryžou ako hlavné jedlo.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na kuracie mäso s karí omáčkou v 7 variantoch! Nielen pre milovníkov ázijskej kuchyne.
Restované kuracie mäso so zeleninou v čínskej omáčke
Vyskúšajte tieto šťavnaté kúsky kuracích pŕs a jemná a chrumkavá zelenina v chutnej omáčke zo sójovej omáčky, cesnaku, medu a srirachy. Zamilujete sa!
Čo budete potrebovať
- 500 g mrazenej nakrájanej zeleniny
- 2 lyžice avokádového oleja
- 700 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
- 1 lyžica prelisovaného čerstvého cesnaku
- 1 lyžica nastrúhaného čerstvého koreňa zázvoru
Na omáčku:
- 3 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica srirachy
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Na ozdobu:
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžička sezamových semienok
- ¼ šálky jarnej cibuľky, nakrájané na tenké plátky
Postup
- V malej miske prešľahajte sójovú omáčku, ryžový ocot, med, srirachu a kukuričný škrob.
- Dajte bokom.
- Vložte mrazenú zeleninu do veľkej misy vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Pridajte 2 polievkové lyžice vody, prikryte a vložte do mikrovlnnej rúry po dobu 3 minút.
- Jemne premiešajte, sceďte a dajte bokom.
- Zelenina v tejto chvíli nebude úplne rozmrazená – to je v poriadku.
- Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni asi 2 minúty.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania opekajte zo všetkých strán asi 5 minút.
- Pridajte cesnak a zázvor a restujte za stáleho miešania 1 minútu.
- Omáčku ešte rýchlo premiešajte, potom pridajte zeleninu a omáčku do panvice.
- Varte za mierneho miešania, kým nie je mäso prevarené a omáčka nezhustne, asi 2 minúty.
- Odstavte z ohňa, pokvapkajte sezamovým olejom a posypte sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Ihneď podávajte.

Kuracie kúsky s pórom, paprikou a chilli
V tomto pokrme krásne vynikajú autentické čínske chute, ktoré sú tak neuveriteľne návykové! Pripravte si ho raz a sami uvidíte, že to rozhodne nebude naposledy.
Čo budete potrebovať
- 500 g kuracích stehenných rezňov, nakrájaných na 2,5 cm široké prúžky
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na kocky
- 1 lyžica zázvoru nakrájaného na kocky
- 1 červená chilli paprička zbavená semienok a nakrájaná na jemné kocky alebo 1/2 lyžičky drvených červených chilli vločiek
- 2 veľké póry, iba biele časti, nakrájané na 3 mm pozdĺžne prúžky a potom nakrájané na 5 cm kúsky
- 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na 3 mm široké prúžky
- 1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky
Na marinádu:
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky kukuričnej múky
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky cukru
Postup
- Ingrediencie na marinádu zmiešajte v miske s 2 lyžicami vody.
- Pridajte kuracie kúsky a dobre premiešajte.
- Nechajte bokom, kým ich nebudete potrebovať.
- Vo woku zahrejte na vysokom plameni 1 lyžicu oleja.
- Pridajte polovicu cesnaku a zázvoru a krátko orestujte, kým sa nerozvonia.
- Pridajte kuracie rezančeky a opekajte 6–8 minút dozlatista.
- Vyberte a dajte bokom.
- V rovnakom woku rozohrejte zvyšný olej.
- Zvyšok cesnaku a zázvoru orestujte spolu s chilli.
- Pridajte pór a červenú papriku.
- Prilejte 1 polievkovú lyžicu vody a za stáleho miešania varte 4–5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Vráťte mäso do woku a pokvapkajte tmavou sójovou omáčkou.
- Za stáleho miešania opekajte, kým nebude mäso prepečené.
- Podávajte s dusenou ryžou.

Pokiaľ mäso pred varením posypete jedlou sódou, bude neuveriteľne jemné. Mäso posypte len malým množstvom jedlej sódy a potom premiešajte, aby sa v nej obalilo. Nechajte mäso 15 minút odležať a potom ho poriadne umyte, aby ste odstránili jedlú sódu. Pred vyprážaním kura osušte, aby sa pri varení nepotilo.
A ako sa vám naše dnešné recepty na čínu z kuracieho mäsa páčili? Napíšte nám do komentárov!