Luxusné recepty na kuraciu čínu ako z ázijskej reštaurácie. Inšpirujte sa!

Tiež tak milujete čínsku kuchyňu?

Jej lahodné chute sú až návykové!

My sme si pre vás dnes pripravili vynikajúce recepty na čínu z kuracieho mäsa, ktoré sú neuveriteľne autentické.

Vyskúšajte variantu s pórom, šampiňónmi či ananásom.

Pochutnáte si!

Čína z mletého kuracieho mäsa s kapustou a mrkvou

Na tenké plátky nakrájanú kapustu restovanú spolu s mletým kuracím mäsom a mrkvou v chutnej čínskej omáčke si obľúbite. Pokrm skvele poslúži ako rýchla a zdravá večera, ktorá je navyše neuveriteľne jednoduchá na prípravu.

Čo budete potrebovať

  • 5 strúčikov prelisovaného cesnaku
  • 2 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • ½ lyžičky vločiek červeného chilli
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • 4 lyžice sójovej omáčky plus ďalšie podľa chuti
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 a 1/2 lyžice javorového sirupu
  • 1 malá kapusta s hmotnosťou cca 500 – 600 g
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 500 g mletého kuracieho mäsa
  • 2 šálky strúhanej mrkvy
  • 1 malý zväzok jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno
  • 1/2 šálky čerstvých lístkov a jemných stoniek koriandra, nakrájaných
  • ryža alebo ryžové rezance na servírovanie

Postup

  • V malej miske zmiešajte cesnak, zázvor, vločky červeného chilli a klinčeky.
  • V samostatnej miske zmiešajte 2 lyžice sójovej omáčky, ryžový ocot a javorový sirup.
  • Kapusta na tenké prúžky.
  • Rozpáľte veľkú, hlbokú panvicu alebo wok na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte 1 lyžicu oleja.
  • Akonáhle je olej horúci a blyští sa, pridajte mleté mäso.
  • Opekajte a počas toho mäso nalámte.
  • Vmiešajte zvyšné 2 lyžice sójovej omáčky.
  • Pokračujte v opekaní, kým nie je mäso úplne prepečené a všetka tekutina, ktorá sa nazhromaždila v panvici, sa z väčšiny nevyvarí, asi 5 minút.
  • Preložte na tanier alebo do misky.
  • Pridajte zvyšnú 1 lyžicu oleja do panvice.
  • Pridajte kapustu a mrkva.
  • Restujte 2 minúty za občasného miešania, kým kapusta nezačne vädnúť.
  • Pridajte zmes zo sójovej omáčky a javorového sirupu a zmes korenia.
  • Panvicu zakryte tesne priliehajúcou pokrievkou a varte na vysokej teplote jednu minútu, kým kapusta úplne nezvädne.
  • Odkryte a vmiešajte jarnú cibuľku, koriander a odložené mäso.
  • Nechajte variť ďalších 30 sekúnd.
  • Kapusta by mala byť chrumkavá (ak nie je, varte ho o niečo dlhšie).
  • Podávajte horúce s ryžou alebo rezancami a extra sójovou omáčkou podľa chuti.
Kapusta restovaná spolu s mletým kuracím mäsom a mrkvou v chutnej čínskej omáčke na tanieri s paličkami.
www.wellplated.com

Na prípravu číny sa vám bude hodiť ázijská hlboká panvička – wok. Ak ju ešte nemáte doma, možno využijete naše recenzie tých najlepších panvíc wok , v ktorých vám poradíme, ako vybrať tú správnu.

Kuracia čína s cuketou

Rýchla a zdravá večera, ktorá je hotová iba za 25 minút? Presne taký je tento recept na kúsky kuracieho mäsa restovaného s cibuľou a cuketou v rýchlej teriyaki omáčke!

Čo budete potrebovať

  • 500 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na tenké plátky a potom nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžičky jablčného octu
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého
  • 3 strúčiky rozotreného cesnaku
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • 1/4 lyžičky vločiek červeného chilli
  • 2 stredné cukety
  • 1 veľká červená alebo žltá cibuľa
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • sezamové semienka voliteľne na ozdobu
  • nakrájaná jarná cibuľka na ozdobu

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte kuracie kúsky, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 lyžičku jablčného octu a 1 lyžičku kryštálového cukru.
  • Dajte bokom, zatiaľ čo budete pripravovať zostávajúce ingrediencie.
  • V malej miske zmiešajte zvyšné 3 lyžice sójovej omáčky, zvyšnú 1 lyžičku jablčného octu, zvyšnú 1 lyžičku cukru, zázvor, cesnak, vodu, kukuričný škrob a vločky červeného chilli.
  • Dajte bokom.
  • Cuketám odkrojte konce.
  • Rozrežte pozdĺžne napoly a potom položte ploché, rezné strany na pult.
  • Nakrájajte priečne na polmesiaca hrubé cca 0,5 cm.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno.
  • V širokej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja na stredne vysokom plameni.
  • Akonáhle je olej horúci, pridajte mäso a marinádu, ktorá z neho zostala.
  • Opekajte, kým nie je mäso zvonku zlatisto hnedé a úplne prepečené, asi 3 až 4 minúty.
  • Vyberte na tanier.
  • Zohrejte zvyšnú 1 lyžicu oleja.
  • Pridajte cibuľu.
  • Restujte, kým nezmäkne a nezačne hnednúť, 4 až 5 minút.
  • Omáčku ešte raz premiešajte a potom ju pridajte do panvice.
  • Nechajte variť 30 sekúnd, potom pridajte nakrájanú cuketu.
  • Varte, kým cuketa nezačne mäknúť, ešte asi 3 minúty.
  • Zložte z platne a potom vmiešajte odložené kurča.
  • Podávajte horúce, posypané sezamovými semienkami a jarnou cibuľkou podľa chuti.
Kúsky kuracieho mäsa restovaného s cibuľou a cuketou v rýchlej teriyaki omáčke na panvici.
www.wellplated.com

Čínske kuracie kúsky s ananásom

Budete prekvapení, aké jednoduché je pripraviť si domáce jedlo, ktoré bude chutiť ako to z čínskeho bistra. Kombinácia kuracieho mäsa, ananásu a sójovej omáčky je navyše úplne jedinečná!

Čo budete potrebovať

Na kuracie mäso:

  • 2 kuracie prsia
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1 vajce
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • kukuričný alebo repkový olej

Na omáčku:

  • 1 šálka kúskov konzervovaného ananásu
  • 1 šálka šťavy z ananásovej konzervy
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu + 1 lyžica vody
  • 1 lyžica sójovej omáčky

Postup

  • Nakrájajte 2 kuracie prsia na kúsky a dajte do misy.
  • Pridajte sójovú omáčku, sezamový olej, korenie a vajcia.
  • Prikryte a nechajte v chladničke marinovať aspoň 2 hodiny.
  • Ku kuraciemu mäsu pridajte múku a kukuričný škrob, aby vzniklo husté cesto.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu.
  • Pridajte mäso a opekajte, kým nezhnedne, v prípade potreby obráťte.
  • Mäso vyberte z oleja na tanier vyložený papierovými utierkami.
  • V strednom hrnci zmiešajte ananás a ananásovú šťavu.
  • Priveďte do varu, pridajte trstinový cukor a sójovú omáčku a varte 5 minút.
  • V malej miske zmiešajte kukuričný škrob a vodu na pastu.
  • Nalejte do omáčky a miešajte, kým omáčka nezhustne.
  • Kuracie kúsky nasypte do hrnca a miešajte, kým nebudú dôkladne obalené.
  • Podávajte s bielou ryžou.
Kuracie mäso s ananásom na tanieri.
www.soupbelly.com

Máme pre vás aj ďalšie tradičné recepty na čínu 4x inak. S mäsom aj bez!

Kuracie mäso s limetkovou omáčkou z kokosového mlieka

Toto lahodné, krémové čínske kuracie mäso s omáčkou z kokosového mlieka a čerstvej limetkovej šťavy vás prekvapí svojou dokonalou chuťou! Lepšie ako keby ste si zašli do čínskej reštaurácie.

Čo budete potrebovať

Na kuracie mäso:

  • 2 veľké vajcia, rozšľahané
  • ½ šálky kukuričného škrobu
  • 500 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože, nakrájaných na 2,5 cm kúsky
  • ¼ šálky kokosového oleja (alebo oleja na varenie podľa vášho výberu)

Na omáčku:

  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • ¼ šálky cukru
  • 1 lyžica ryžového alebo jablčného octu
  • 1 lyžička čerstvého zázvoru alebo ½ lyžičky mletého zázvoru
  • šťava a kôra z 1 limetky

Postup

  • Zmiešajte kukuričný škrob a rozšľahané vajcia a miešajte, kým sa kukuričný škrob úplne nerozpustí.
  • Nakrájané kúsky kuracích pŕs pridajte k rozšľahanému kukuričnému škrobu a premiešajte, aby sa v zmesi obalili.
  • Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať aspoň 30 minút v chladničke.
  • Zahrejte kokosový olej vo veľkej panvici, hrnci alebo woku na stredne vysokom plameni.
  • Kuracie kúsky straste od prebytočného kukuričného škrobu a smažte do zlatohneda, potom pokračujte v opekaní, kým vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 75 stupňov Celzia.
  • Usmažené kúsky mäso položte na plech vyložený papierovými utierkami.
  • V prípade potreby zmažte kura po dávkach, aby nedošlo k preplneniu panvy.
  • V hrnci zmiešajte kokosové mlieko, cukor, ryžový ocot, zázvor a limetkovú šťavu.
  • Omáčku zahrejte v hrnci na strednom plameni.
  • Varte za pravidelného šľahania asi 3–5 minút.
  • Do veľkej misy pridajte kuracie mäso a zalejte kokosovou omáčkou.
  • Pridajte limetkovú kôru a dobre premiešajte.
  • Ihneď podávajte!
Kuracie mäso s omáčkou z kokosového mlieka a čerstvej limetkovej šťavy servírovanej s ryžou na tanieri.
www.theblondebuckeye.com

Čína z kuracieho mäsa so šampiňónmi

Chutný, rýchly a jednoduchý pokrm z kuracích kúskov restovaných na vysokom plameni spolu so šampiňónmi a jarnou cibuľkou. Všetko sa potom premieša s lahodnou čínskou omáčkou. Podávajte s vyprážanou ryžou alebo rezancami!

Čo budete potrebovať

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 a ½ lyžice jedlej sódy
  • 2 a ½ šálky nakrájaných šampiňónov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 lyžica oleja

Na omáčku:

  • ¾ šálky studeného kuracieho vývaru
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice čínskeho vína na varenie (Shaoxing)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička ustrícovej omáčky
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • ½ lyžičky bieleho korenia
  • 1 lyžička cukru

Postup

  • Kuracie mäso nakrájajte na tenké prúžky cez vlákna.
  • Vložte do misky, posypte jedlou sódou a jemne premiešajte, aby sa všetko mäso v sóde obalilo.
  • Potom prikryte a nechajte 15 minút marinovať.
  • Zmyte jedlú sódu a mäso niekoľkokrát opláchnite.
  • Mäso osušte kuchynskou utierkou a odložte nabok.
  • Pridajte všetky ingrediencie na omáčku do veľkého džbánu a dobre premiešajte.
  • Uistite sa, že je vývar studený, aby sa kukuričný škrob nezhlukol.
  • Nalejte olej do panvice na vysokom plameni.
  • Zatiaľ čo sa olej zahrieva, nakrájajte jarnú cibuľku na 5 cm dlhé kúsky.
  • Pridajte jarnú cibuľku do oleja a za stáleho miešania 1 minútu opekajte.
  • Pridajte do panvice kuracie mäso a za stáleho miešania opekajte 2 minúty.
  • Ďalej pridajte nakrájané šampiňóny a za stáleho miešania opekajte ďalšie 2 minúty.
  • Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a za stáleho miešania minútu restujte.
  • Pripravenú omáčku ešte premiešajte a potom ju nalejte do panvice.
  • Omáčka rýchlo zhustne, takže ju rýchlo premiešajte s ostatnými ingredienciami.
  • Ihneď podávajte.
Pokrm z kuracích kúskov restovaných na vysokom plameni spolu so šampiňónmi a jarnou cibuľkou na tanieri.
www.sprinklesandsprouts.com

A čo také recepty na pečené šampiňóny s mletým mäsom 5x inak? Dokonalé predjedlo či luxusná desiata!

Kuracia čína na karí

Jemné kuracie mäso a chrumkavá zelenina v jasne žltej karí omáčke potešia vaše chuťové bunky! Pripravte tento pokrm svojim hosťom a nebudú veriť, že ste ho nepriniesli z luxusného ázijského bistra.

Čo budete potrebovať

  • 340 g kuracích prsníkov, nakrájaných na tenké plátky
  • 2 lyžice arašidového oleja (alebo rastlinného oleja)
  • 1/2 veľké biele cibule, nakrájané
  • 1 cm kus strúhaného zázvoru
  • 1 zelená paprika, nakrájaná
  • 1 mrkva, nakrájaná
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky ustricovej omáčky

Na marinádu:

  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžica vína Shaoxing (alebo suchého sherry)
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Na zmes korenia:

  • 1 a 1/2 lyžičky kari korenia
  • 1 lyžička sušenej kurkumy
  • 1/4 až 1/2 lyžičky chilli vločiek

Postup

  • Zmiešajte kuracie mäso, soľ, víno Shaoxing a kukuričný škrob v stredne veľkej miske.
  • Premiešajte, aby sa mäso rovnomerne obalilo a dajte bokom.
  • Do veľkej panvice pridajte olej a rozpáľte ho na stredne vysokom plameni, kým nebude horúci.
  • Pridajte cibuľu a za stáleho miešania opekajte 1 minútu.
  • Pridajte zázvor, papriku, mrkvu a zmes korenia.
  • Restujte a miešajte, kým zelenina nezačne mäknúť, asi 2 minúty.
  • Zalejte kuracím vývarom.
  • Pridajte cukor, soľ a ustrícovú omáčku.
  • Miešajte, aby sa všetko dobre premiešalo a priveďte do varu.
  • Plameň nastavte na stredne nízku teplotu, aby sa vývar pomaly varil.
  • Pridajte marinované kura.
  • Pomocou špachtle oddeľte všetky kusy, ktoré sú zlepené.
  • Varte 2 minúty, alebo pokiaľ nie sú kúsky kurčaťa prepečené a omáčka mierne nezhustne.
  • Všetko preložte na veľký tanier.
  • Podávajte horúce s ryžou ako hlavné jedlo.
Kuracie mäso a chrumkavá zelenina v jasne žltej karí omáčke v panvici.
www.omnivorescookbook.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na kuracie mäso s karí omáčkou v 7 variantoch! Nielen pre milovníkov ázijskej kuchyne.

Restované kuracie mäso so zeleninou v čínskej omáčke

Vyskúšajte tieto šťavnaté kúsky kuracích pŕs a jemná a chrumkavá zelenina v chutnej omáčke zo sójovej omáčky, cesnaku, medu a srirachy. Zamilujete sa!

Čo budete potrebovať

  • 500 g mrazenej nakrájanej zeleniny
  • 2 lyžice avokádového oleja
  • 700 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože nakrájaných na kúsky veľkosti sústa
  • 1 lyžica prelisovaného čerstvého cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého koreňa zázvoru

Na omáčku:

  • 3 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica srirachy
  • 1 lyžička kukuričného škrobu

Na ozdobu:

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 lyžička sezamových semienok
  • ¼ šálky jarnej cibuľky, nakrájané na tenké plátky

Postup

  • V malej miske prešľahajte sójovú omáčku, ryžový ocot, med, srirachu a kukuričný škrob.
  • Dajte bokom.
  • Vložte mrazenú zeleninu do veľkej misy vhodnej do mikrovlnnej rúry.
  • Pridajte 2 polievkové lyžice vody, prikryte a vložte do mikrovlnnej rúry po dobu 3 minút.
  • Jemne premiešajte, sceďte a dajte bokom.
  • Zelenina v tejto chvíli nebude úplne rozmrazená – to je v poriadku.
  • Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni asi 2 minúty.
  • Pridajte mäso a za stáleho miešania opekajte zo všetkých strán asi 5 minút.
  • Pridajte cesnak a zázvor a restujte za stáleho miešania 1 minútu.
  • Omáčku ešte rýchlo premiešajte, potom pridajte zeleninu a omáčku do panvice.
  • Varte za mierneho miešania, kým nie je mäso prevarené a omáčka nezhustne, asi 2 minúty.
  • Odstavte z ohňa, pokvapkajte sezamovým olejom a posypte sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou.
  • Ihneď podávajte.
Kúsky kuracích pŕs a jemná a chrumkavá zelenina v chutnej omáčke zo sójovej omáčky, cesnaku, medu a srirachy na tanieri s paličkami.
www.healthyrecipesblogs.com

Kuracie kúsky s pórom, paprikou a chilli

V tomto pokrme krásne vynikajú autentické čínske chute, ktoré sú tak neuveriteľne návykové! Pripravte si ho raz a sami uvidíte, že to rozhodne nebude naposledy.

Čo budete potrebovať

  • 500 g kuracích stehenných rezňov, nakrájaných na 2,5 cm široké prúžky
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na kocky
  • 1 lyžica zázvoru nakrájaného na kocky
  • 1 červená chilli paprička zbavená semienok a nakrájaná na jemné kocky alebo 1/2 lyžičky drvených červených chilli vločiek
  • 2 veľké póry, iba biele časti, nakrájané na 3 mm pozdĺžne prúžky a potom nakrájané na 5 cm kúsky
  • 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na 3 mm široké prúžky
  • 1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky

Na marinádu:

  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky kukuričnej múky
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky cukru

Postup

  • Ingrediencie na marinádu zmiešajte v miske s 2 lyžicami vody.
  • Pridajte kuracie kúsky a dobre premiešajte.
  • Nechajte bokom, kým ich nebudete potrebovať.
  • Vo woku zahrejte na vysokom plameni 1 lyžicu oleja.
  • Pridajte polovicu cesnaku a zázvoru a krátko orestujte, kým sa nerozvonia.
  • Pridajte kuracie rezančeky a opekajte 6–8 minút dozlatista.
  • Vyberte a dajte bokom.
  • V rovnakom woku rozohrejte zvyšný olej.
  • Zvyšok cesnaku a zázvoru orestujte spolu s chilli.
  • Pridajte pór a červenú papriku.
  • Prilejte 1 polievkovú lyžicu vody a za stáleho miešania varte 4–5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Vráťte mäso do woku a pokvapkajte tmavou sójovou omáčkou.
  • Za stáleho miešania opekajte, kým nebude mäso prepečené.
  • Podávajte s dusenou ryžou.
Kuracie mäso so zeleninou a rýľou v panvičke s vedľa položenou vidličkou.
www.realfood.tesco.com

Pokiaľ mäso pred varením posypete jedlou sódou, bude neuveriteľne jemné. Mäso posypte len malým množstvom jedlej sódy a potom premiešajte, aby sa v nej obalilo. Nechajte mäso 15 minút odležať a potom ho poriadne umyte, aby ste odstránili jedlú sódu. Pred vyprážaním kura osušte, aby sa pri varení nepotilo.

A ako sa vám naše dnešné recepty na čínu z kuracieho mäsa páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.