Máte chuť na niečo ľahké a nevšedné?
Radi by ste svojich hostí pohostili niečím novým?
V tom prípade vyskúšajte naše recepty na reďkovkové šaláty 7x inak!
Nájdete u nás verzie s kozím syrom, ovčím tvarohom, pečeným cícerom alebo napríklad so šunkou a špargľou.
Tak ako tak si pochutnáte!
Šalát z reďkoviek, cherry paradajok a kozieho syra
Jednoduchý šalát plný chuti, ktorý je krásne osviežujúci najmä počas letných dní. Kombináciu sladkých paradajok, slaného kozieho syra a štipľavých reďkoviek si zamilujete!
Ingrediencie:
Na šalát:
- niekoľko listov hlávkového šalátu, nasekaných
- pár lístkov baby špenátu
- hrsť cherry paradajok, rozpolených
- dve reďkovky, najemno nakrájané
- 50 g kozieho syra
Na zálievku:
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- ½ lyžice červeného vínneho octu
- šťava z polovice citróna
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Do misy vložte listy šalátu, listy špenátu, paradajky a reďkovky.
- V inej mise zmiešajte olivový olej, ocot a citrónovú šťavu.
- Dochuťte štipkou soli a korenia.
- Tak sa vytvorí zálievka na šalát.
- Zálievkou podľa chuti zalejte prísady v prvej mise a jemne premiešajte lyžicou alebo rukou, aby sa zelenina krásne potrela.
- Šalát posypte kozím syrom a ihneď podávajte.

Reďkovkový šalát s tvarohom
Tento šalát je úplne luxusný a pritom strašne jednoduchý na prípravu. Kúzlo mu dodáva servírovanie celých reďkoviek vrátane ich zelenej časti, ktorá je ešte zdravšia ako ich podzemná časť. Užite si to!
Ingrediencie:
- 12 reďkoviek
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- 1 vetvička nasekaných listov mäty plus ďalšie listy na servírovanie
- 1/2 zväzku kôpru, nasekaného a navyše na podávanie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- šťava a jemne nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 100 g čerstvého ovčieho alebo kozieho tvarohu
Postup
- Reďkovky umyte a zo zelených zvrškov odstráňte všetky zvladnuté listy.
- Polovicu reďkoviek nakrájajte na tenké plátky, vrchné zelené časti nechajte celé a dajte ich bokom.
- Do misky dajte plátky reďkovky, jarnú cibuľku, mätu a kôpor.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja, polovicu citrónovej šťavy a štvrtinu kôry a premiešajte.
- Zvyšné reďkovky rozkrojte pozdĺžne na polovice (snažte sa, aby ich listy zostali prichytené ku každej polovici).
- Dajte lyžicu tvarohu na každý servírovací tanierik.
- K tvarohu pridajte polovičky reďkoviek so zelenými časťami a zvyšné zelené časti rozhádžte na aranžovaný tanier.
- Pokvapkajte zvyšnou citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a 1 lyžicou oleja.
- Posypte kôprom a mätou a servírujte.

Vyskúšajte aj naše recepty na reďkovky 7-krát inak! Verte, že ani v jednom prípade nebudete ľutovať!
Šalát z reďkoviek s jogurtovo-kôprovým dresingom
Luxus na tanieri! Reďkovky, chladná uhorka, pečený cícer, hlávkový šalát a dresing z jogurtu a kôpru spolu vytvárajú perfektnú a sviežu kombináciu, ktorou sa nemusíte hanbiť naservírovať aj tým najnáročnejším stravníkom.
Ingrediencie:
Na šalát:
- 1 hlávkový šalát
- 6 reďkoviek, nakrájaných na tenké plátky
- 1 uhorka, nakrájaná na tenké plátky
- 1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
- 1 plechovka cíceru
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky údené papriky
Na dresing:
- 3/4 šálky gréckeho jogurtu
- šťava z 1/2 citróna
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cícer zlejte a opláchnite.
- Olúpte šupky z cícera, ale tento krok môžete preskočiť, ak chcete ušetriť čas.
- Cícer dajte na plech s papierom na pečenie a premiešajte s olivovým olejom, morskou soľou a paprikou.
- Cícer pečte v rúre 40 minút.
- Po 40 minútach vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Vložte ju späť do rúry na ďalších 10-15 minút, kým nebude krásne chrumkavá.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na dresing v malej miske.
- Dajte do lendnice, kým nebudete pripravení servírovať.
- Hlávkový šalát položte na tanier, na šalát rovnomerne rozložte reďkovky, uhorku a avokádo.
- Celý šalát zalejte požadovaným množstvom dresingu.
- Posypte pečeným cícerom.
- Dobrú chuť!

Jednoduchý uhorkovo-reďkovkový šalát
Dokonalá osviežujúca a zdravá príloha ku grilovanému mäsu a rybám, ktorá je jednoduchá a rýchla na prípravu a ku všetkému skvele chutí!
Ingrediencie:
Na šalát:
- 350 g uhoriek, nakrájaných na tenké plátky
- 150 g reďkoviek, nakrájaných na tenké plátky
- 2 lyžice čerstvého kôpru
Na zálievku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Uhorky a reďkovky umyte a nakrájajte na tenké plátky.
- Umiestnite do veľkej misy.
- Pridajte kôpor.
- Zmiešajte prísady na dresing a dobre premiešajte.
- Zálievkou prelejte šalát a dobre premiešajte.
- Pred podávaním nechajte marinovať 5-10 minút.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na lahodná a zdravá uhorková smoothie , ktorá si určite nepripravíte iba raz!
Objavte podobné tipy
Reďkovkový šalát so šunkou a špargľou
Vynikajúci šalát, ktorý perfektne poslúži ako hlavné jedlo vďaka kombinácii zemiakov, zeleniny a šunky. Citrónová zálievka mu navyše dodáva luxusný šmrnc!
Ingrediencie:
Na šalát:
- 10 zemiakov, umytých
- 75 g baby špenátu
- 1 zväzok špargle, orezanej a blanšírovanej
- 100 g šunky nakrájanej na hrubé plátky, natrhané
- 4 reďkovky, nakrájané na tenké plátky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na tenké plátky
- 2 lyžice nasekanej bazalky
Na zálievku:
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky hrubozrnnej horčice
Postup
- Celé zemiaky varte vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode 10 minút, kým nezmäknú.
- Sceďte, a keď sú dostatočne vychladnuté, olúpte ich a nakrájajte na hrubé plátky.
- Vo veľkej mise prešľahajte všetky ingrediencie na dresing.
- Ešte teplé pridajte zemiaky k dresingu a opatrne premiešajte.
- Odložte stranou vychladnúť.
- Na podávanie naaranžujte na tanier špenát, zemiaky a zvyšné ingrediencie a pokvapkajte zvyšným dresingom.

Šalát s reďkovkami a vajcami
Tento zdravý reďkovkový šalát s natvrdo uvareným vajcom a krémovým dresingom je ideálny pre tých, ktorí hľadajú nízkosacharidové, keto a bezlepkové jedlo. Môže byť podávaný ako príloha, ale dostatočne zasýti aj ako samostatný pokrm.
Ingrediencie:
Na šalát:
- 2 celé vajcia
- 1 zväzok reďkoviek (6–8 stredných reďkoviek), nakrájaných na tenké plátky
- 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
Na dresing:
- 1 polievková lyžica majonézy
- 1 lyžica crème fraîche, kyslej smotany alebo jogurtu (možno vynechať)
- 1/2 lyžičky hrubozrnnej horčice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky morskej soli
- štipka korenia
- niekoľko malých šalátových listov
Postup
- Vajcia varte vo vriacej vode 8–10 minút.
- Opláchnite niekoľko minút pod studenou vodou a olúpte.
- Vajcia rozkrojte na polovice a oddeľte bielky od žĺtkov.
- Žĺtok rozdrobte a bielky nakrájajte na kocky.
- Na zálievku zmiešajte majonézu, crème fraîche, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Namažte časť dresingu na dno veľkého servírovacieho taniera.
- Položte silnou vrstvou reďkoviek a posypte jarnou cibuľkou, na kocky nakrájanými bielkami a žĺtkom.
- Pokvapkajte polievkovou lyžicou zálievky a ozdobte niekoľkými listami šalátu.

Reďkovkový šalát s čerstvou petržlenovou vňaťou
Tento rýchly a jednoduchý šalát je hlavne o reďkovkách v ich zdravej, jednoduchej podobe. Nečakajte teda žiadny masívny výbuch chutí, všetko je tu o nefalšovanej miernej a sladkej chuti reďkoviek, namočených v citrónovej zálievke.
Ingrediencie:
- 1 zväzok reďkoviek, najemno nasekaných
- 1/2 zväzku petržlenu
- 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- morská soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti
Postup
- Do malej šalátovej misy pridajte najemno nakrájané reďkovky a petržlenovú vňať.
- Pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Jemne premiešajte.
- Potom pridajte olivový olej a znova premiešajte.
- Ochuťte a dochuťte podľa potreby.
- Užite si to!

Ak máte prebytok reďkoviek alebo sa u nich blíži doba použiteľnosti, nezúfajte. Využite ich na niektorý z našich najlepších receptov na reďkovkovú nátierku . Lahodná a svieža pochúťka pre všetky príležitosti.
Zaujímavosti o reďkovkách, ktoré by ste mali vedieť
- Vyberajte si reďkovky bez viditeľných chýb , ideálne menšie, majú lepšiu štruktúru. Zelené časti by mali vyzerať sviežo .
- Reďkovky krájajte vždy tesne pred použitím .
- V perforovanom sáčku v chladničke vydrží asi 3 – 4 dni .
- Pred uskladnením vždy orežte listy , pretože čerpajú vlhkosť zo samotnej reďkovky.
- Pokiaľ je štipľavosť reďkovky príliš silná , možno ju zmierniť nasolením a premytím reďkovky, varením v pare 5 až 10 minút či jej pečením s inou zeleninou.
A ako reďkovkové šaláty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!