Svieže a zdravé šaláty z reďkoviek v 7 luxusných variantoch. Inšpirujte sa!

Máte chuť na niečo ľahké a nevšedné?

Radi by ste svojich hostí pohostili niečím novým?

V tom prípade vyskúšajte naše recepty na reďkovkové šaláty 7x inak!

Nájdete u nás verzie s kozím syrom, ovčím tvarohom, pečeným cícerom alebo napríklad so šunkou a špargľou.

Tak ako tak si pochutnáte!

Šalát z reďkoviek, cherry paradajok a kozieho syra

Jednoduchý šalát plný chuti, ktorý je krásne osviežujúci najmä počas letných dní. Kombináciu sladkých paradajok, slaného kozieho syra a štipľavých reďkoviek si zamilujete!

Ingrediencie:

Na šalát:

  • niekoľko listov hlávkového šalátu, nasekaných
  • pár lístkov baby špenátu
  • hrsť cherry paradajok, rozpolených
  • dve reďkovky, najemno nakrájané
  • 50 g kozieho syra

Na zálievku:

  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • ½ lyžice červeného vínneho octu
  • šťava z polovice citróna
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Do misy vložte listy šalátu, listy špenátu, paradajky a reďkovky.
  2. V inej mise zmiešajte olivový olej, ocot a citrónovú šťavu.
  3. Dochuťte štipkou soli a korenia.
  4. Tak sa vytvorí zálievka na šalát.
  5. Zálievkou podľa chuti zalejte prísady v prvej mise a jemne premiešajte lyžicou alebo rukou, aby sa zelenina krásne potrela.
  6. Šalát posypte kozím syrom a ihneď podávajte.
Šalát s paradajkami, reďkovkami a kozím syrom servírovaný na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.simplyum.com

Reďkovkový šalát s tvarohom

Tento šalát je úplne luxusný a pritom strašne jednoduchý na prípravu. Kúzlo mu dodáva servírovanie celých reďkoviek vrátane ich zelenej časti, ktorá je ešte zdravšia ako ich podzemná časť. Užite si to!

Ingrediencie:

  • 12 reďkoviek
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 vetvička nasekaných listov mäty plus ďalšie listy na servírovanie
  • 1/2 zväzku kôpru, nasekaného a navyše na podávanie
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • šťava a jemne nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 100 g čerstvého ovčieho alebo kozieho tvarohu

Postup

  1. Reďkovky umyte a zo zelených zvrškov odstráňte všetky zvladnuté listy.
  2. Polovicu reďkoviek nakrájajte na tenké plátky, vrchné zelené časti nechajte celé a dajte ich bokom.
  3. Do misky dajte plátky reďkovky, jarnú cibuľku, mätu a kôpor.
  4. Pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja, polovicu citrónovej šťavy a štvrtinu kôry a premiešajte.
  5. Zvyšné reďkovky rozkrojte pozdĺžne na polovice (snažte sa, aby ich listy zostali prichytené ku každej polovici).
  6. Dajte lyžicu tvarohu na každý servírovací tanierik.
  7. K tvarohu pridajte polovičky reďkoviek so zelenými časťami a zvyšné zelené časti rozhádžte na aranžovaný tanier.
  8. Pokvapkajte zvyšnou citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a 1 lyžicou oleja.
  9. Posypte kôprom a mätou a servírujte.
Šalát z reďkoviek a tvarohom servírovaný na tanieri.
www.delicious.com.au

Vyskúšajte aj naše recepty na reďkovky 7-krát inak! Verte, že ani v jednom prípade nebudete ľutovať!

Šalát z reďkoviek s jogurtovo-kôprovým dresingom

Luxus na tanieri! Reďkovky, chladná uhorka, pečený cícer, hlávkový šalát a dresing z jogurtu a kôpru spolu vytvárajú perfektnú a sviežu kombináciu, ktorou sa nemusíte hanbiť naservírovať aj tým najnáročnejším stravníkom.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 1 hlávkový šalát
  • 6 reďkoviek, nakrájaných na tenké plátky
  • 1 uhorka, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 veľké avokádo, nakrájané na kocky
  • 1 plechovka cíceru
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky údené papriky

Na dresing:

  • 3/4 šálky gréckeho jogurtu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 polievková lyžica jablčného octu
  • 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Cícer zlejte a opláchnite.
  3. Olúpte šupky z cícera, ale tento krok môžete preskočiť, ak chcete ušetriť čas.
  4. Cícer dajte na plech s papierom na pečenie a premiešajte s olivovým olejom, morskou soľou a paprikou.
  5. Cícer pečte v rúre 40 minút.
  6. Po 40 minútach vyberte z rúry a nechajte 10 minút odpočinúť.
  7. Vložte ju späť do rúry na ďalších 10-15 minút, kým nebude krásne chrumkavá.
  8. Zmiešajte všetky ingrediencie na dresing v malej miske.
  9. Dajte do lendnice, kým nebudete pripravení servírovať.
  10. Hlávkový šalát položte na tanier, na šalát rovnomerne rozložte reďkovky, uhorku a avokádo.
  11. Celý šalát zalejte požadovaným množstvom dresingu.
  12. Posypte pečeným cícerom.
  13. Dobrú chuť!
Reďkovky, uhorka, pečený cícer, hlávkový šalát a dresing z jogurtu, to všetko servírované na tanieri.
www.themodernproper.com

Jednoduchý uhorkovo-reďkovkový šalát

Dokonalá osviežujúca a zdravá príloha ku grilovanému mäsu a rybám, ktorá je jednoduchá a rýchla na prípravu a ku všetkému skvele chutí!

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 350 g uhoriek, nakrájaných na tenké plátky
  • 150 g reďkoviek, nakrájaných na tenké plátky
  • 2 lyžice čerstvého kôpru

Na zálievku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Uhorky a reďkovky umyte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Umiestnite do veľkej misy.
  3. Pridajte kôpor.
  4. Zmiešajte prísady na dresing a dobre premiešajte.
  5. Zálievkou prelejte šalát a dobre premiešajte.
  6. Pred podávaním nechajte marinovať 5-10 minút.
Šalát z uhoriek a reďkoviek servírovaný na tanieri.
www.simply-delicious-food.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na lahodná a zdravá uhorková smoothie , ktorá si určite nepripravíte iba raz!

Reďkovkový šalát so šunkou a špargľou

Vynikajúci šalát, ktorý perfektne poslúži ako hlavné jedlo vďaka kombinácii zemiakov, zeleniny a šunky. Citrónová zálievka mu navyše dodáva luxusný šmrnc!

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 10 zemiakov, umytých
  • 75 g baby špenátu
  • 1 zväzok špargle, orezanej a blanšírovanej
  • 100 g šunky nakrájanej na hrubé plátky, natrhané
  • 4 reďkovky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 jarná cibuľka, nakrájaná na tenké plátky
  • 2 lyžice nasekanej bazalky

Na zálievku:

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky hrubozrnnej horčice

Postup

  1. Celé zemiaky varte vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode 10 minút, kým nezmäknú.
  2. Sceďte, a keď sú dostatočne vychladnuté, olúpte ich a nakrájajte na hrubé plátky.
  3. Vo veľkej mise prešľahajte všetky ingrediencie na dresing.
  4. Ešte teplé pridajte zemiaky k dresingu a opatrne premiešajte.
  5. Odložte stranou vychladnúť.
  6. Na podávanie naaranžujte na tanier špenát, zemiaky a zvyšné ingrediencie a pokvapkajte zvyšným dresingom.
Šalát z reďkoviek, špargle, šunky a zemiakov servírovaný na tanieri.
www.foodtolove.co.nz

Šalát s reďkovkami a vajcami

Tento zdravý reďkovkový šalát s natvrdo uvareným vajcom a krémovým dresingom je ideálny pre tých, ktorí hľadajú nízkosacharidové, keto a bezlepkové jedlo. Môže byť podávaný ako príloha, ale dostatočne zasýti aj ako samostatný pokrm.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 2 celé vajcia
  • 1 zväzok reďkoviek (6–8 stredných reďkoviek), nakrájaných na tenké plátky
  • 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky

Na dresing:

  • 1 polievková lyžica majonézy
  • 1 lyžica crème fraîche, kyslej smotany alebo jogurtu (možno vynechať)
  • 1/2 lyžičky hrubozrnnej horčice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • štipka korenia
  • niekoľko malých šalátových listov

Postup

  1. Vajcia varte vo vriacej vode 8–10 minút.
  2. Opláchnite niekoľko minút pod studenou vodou a olúpte.
  3. Vajcia rozkrojte na polovice a oddeľte bielky od žĺtkov.
  4. Žĺtok rozdrobte a bielky nakrájajte na kocky.
  5. Na zálievku zmiešajte majonézu, crème fraîche, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  6. Namažte časť dresingu na dno veľkého servírovacieho taniera.
  7. Položte silnou vrstvou reďkoviek a posypte jarnou cibuľkou, na kocky nakrájanými bielkami a žĺtkom.
  8. Pokvapkajte polievkovou lyžicou zálievky a ozdobte niekoľkými listami šalátu.
Šalát z reďkoviek s natvrdo uvareným vajcom a krémovým dresingom servírovaný na tanieri.
www.irenamacri.com

Reďkovkový šalát s čerstvou petržlenovou vňaťou

Tento rýchly a jednoduchý šalát je hlavne o reďkovkách v ich zdravej, jednoduchej podobe. Nečakajte teda žiadny masívny výbuch chutí, všetko je tu o nefalšovanej miernej a sladkej chuti reďkoviek, namočených v citrónovej zálievke.

Ingrediencie:

  • 1 zväzok reďkoviek, najemno nasekaných
  • 1/2 zväzku petržlenu
  • 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • morská soľ a čerstvo mleté korenie, podľa chuti

Postup

  1. Do malej šalátovej misy pridajte najemno nakrájané reďkovky a petržlenovú vňať.
  2. Pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  3. Jemne premiešajte.
  4. Potom pridajte olivový olej a znova premiešajte.
  5. Ochuťte a dochuťte podľa potreby.
  6. Užite si to!
Šalát z reďkoviek s čerstvou petržlenovou vňaťou servírovaný v hlbokom tanieri.
www.ellerepublic.de

Ak máte prebytok reďkoviek alebo sa u nich blíži doba použiteľnosti, nezúfajte. Využite ich na niektorý z našich najlepších receptov na reďkovkovú nátierku . Lahodná a svieža pochúťka pre všetky príležitosti.

Zaujímavosti o reďkovkách, ktoré by ste mali vedieť

  1. Vyberajte si reďkovky bez viditeľných chýb , ideálne menšie, majú lepšiu štruktúru. Zelené časti by mali vyzerať sviežo .
  2. Reďkovky krájajte vždy tesne pred použitím .
  3. V perforovanom sáčku v chladničke vydrží asi 3 – 4 dni .
  4. Pred uskladnením vždy orežte listy , pretože čerpajú vlhkosť zo samotnej reďkovky.
  5. Pokiaľ je štipľavosť reďkovky príliš silná , možno ju zmierniť nasolením a premytím reďkovky, varením v pare 5 až 10 minút či jej pečením s inou zeleninou.

A ako reďkovkové šaláty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.