Určite ste niekedy zatúžili vedieť poriadnu čínu sami.
Je to otázka správnej kombinácie korenia a potom už len vec fantázie .
Presvedčte sa sami, nie je to vôbec ťažké!
Skúste uvariť niektorý z našich receptov na pravú čínu!
Určite si pochutnáte. 🙂
Pravá kuracia čína
Báječný obed alebo večera. Zavďačíte sa nielen deťom.
INGREDIENCIA pre 2 osoby
- 2 kuracie prsia
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 hrsti šampiňónov
- 1 červená paprika
- 1/2 póru
- 1 hrsť arašidov
- 1 cibuľa
- sójová omáčka
- worchester
- soľ
- korenie
- korenie na čínu
- solamyl
- maslo
POSTUP
- Kuracie mäso a všetku zeleninu si nakrájame na kocky.
- Na panvici si rozohrejeme maslo.
- Orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme mäso a sprudka opražíme.
- Posypeme korením na čínu.
- Pridáme zvyšok zeleniny a šampiňóny.
- Prisypeme orieškami.
- Miešame a restujeme domäkka.
- 2 lyžičky solamylu premiešame s vodou a pridáme do zmesi.
- Miešame do zhustnutia.
- Dochutíme worchestrom a sójovou omáčkou.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Podávame s ryžou alebo rezancami.

Vynikajúca bravčová čína
Jednoducho skvelé. Milovníci pálivého nezabudnú pridať čili papričku.
INGREDIENCIA pre 2 osoby
- 2 bravčové plátky
- 1 červená paprika
- 1/2 póru
- 1 mrkva
- 1 hrsť arašidov
- sójová omáčka
- soľ
- korenie
- korenie na čínu
- solamyl
- repkový olej
POSTUP
- Mäso a všetku zeleninu si nakrájame na kocky.
- Mäso dáme do misky a premiešame s olejom a korením na čínu.
- Na panvici rozpálime olej.
- Mäso sprudka orestujeme.
- Pridáme zeleninu a oriešky.
- Miešame a restujeme domäkka.
- 2 lyžičky solamylu premiešame s vodou a pridáme do zmesi.
- Miešame do zhustnutia.
- Dochutíme sójovou omáčkou.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Podávame s ryžou alebo rezancami.

Objavte podobné tipy
Vegetariánka čína z cukety
Rýchle, vegetariánske a ľahké jedlo. Parádny pokrm aj na poslednú chvíľu.
INGREDIENCIA pre 2 osoby
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice kečupu
- sójová omáčka
- worchester
- soľ
- korenie
- solamyl
- repkový olej
POSTUP
- Zeleninu si nakrájame na kocky.
- Restujeme na panvici s olejom.
- Dochutíme sójovou omáčkou a worchestrom.
- Miešame a restujeme domäkka.
- 2 lyžičky solamylu premiešame s vodou a pridáme do zmesi.
- Miešame do zhustnutia.
- Pridáme kečup.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Podávame s ryžou alebo rezancami.

Morčacia čína so zeleninou
INGREDIENCIA
- 500 g morčacích pŕs
- 4 lyžice oleja
- 3 lyžice kokosového mlieka
- 3 rôznofarebné papriky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vňate porku
- soľ, korenie
- 2 lyžice karí
- 1 lyžička mletej papriky
POSTUP
- Mäso nakrájame na rezančeky a naložíme do marinády z oleja, smotany, cesnaku a korenia a necháme v uzavretej nádobe cez noc.
- Do marinády môžeme rovno pokrájať aj cibuľu, porok a papriky.
- Druhý deň sprudka opečieme na panvici, stiahneme plyn a pod pokrievkou as občasným zamiešaním necháme pustiť šťavu.
- Podávame s tenkými rezancami, ryžovými rezancami alebo ryžou.

Čínska kuchyňa a česká tzv. „čína“ k sebe majú asi tak blízko ako krokodíl k dinosaurovi. Nejaké podobnosti možno nájdeme, ale inak je to úplne iný druh. Napriek tomu však našu čínu milujeme .
Je to delikatesa, ktorú často pripravíme zo surovín, čo dom dal. Základom je minútkovo pripravené mäso, ktoré dopĺňame vhodnou zeleninou a ďalšími prísadami.
Pokiaľ chcete zmes viac priblížiť Ázii, zapojte nasledujúce ingrediencie:
- bambusové výhonky
- sójová omáčka
- tofu
- chilli papričky alebo chilli pasta
- čínske čierne huby
- arašidy alebo búrske oriešky
- kardamóm
Čínska kuchyňa je jednoduchá, ale na tanieri pestrá a chuťovo veľmi výrazná . Nepoužíva mnoho tuku ani mäsa a prevláda dobre upravená zelenina. Vyskúšajte nasledujúce recepty, ktoré kombinujú časť východnej tradície s našimi surovinami. Výsledkom sú skvelé pokrmy.
Do zmesi sa hodí takmer akákoľvek zelenina. Nebojte sa ani paradajok, brokolice a vlastne čohokoľvek, čo máte po ruke.
Najvhodnejšou prílohou je ryža alebo ázijské rezance . Podávať ale môžeme aj s kuskusom a nepomýlime sa ani so zemiakmi.
V prípade, že je recept na čínu skôr mäsový, pokrm doplníme zeleninovým šalátom.