Najlepšie recepty na kuracie mäso s karí omáčkou v 7 variantoch! Nielen pre milovníkov ázijskej kuchyne!

Kari, žlto sfarbené korenie, ktoré dodáva pokrmom špecifickú chuť aj vôňu.

Typické je najmä pre indickú a thajskú kuchyňu.

Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na kuracie na kari!

Uvarte si ho jemné aj pikantné, s ryžou aj ďalšími prílohami.

Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako pol hodiny.

Kuracie na karí po indicku

Jednoduché indické karí pripravené chutne len s minimom ingrediencií. Potešia aj milovníkov pikantnejších pokrmov!

Ingrediencie:

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 2-3 PL oleja
  • 1 šálka cibule
  • 1-2 chilli papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1/2 šálky paradajkového pyré
  • 1/4 šálky jogurtu
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 2 PL nasekaných koriadrových listov
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1 čajová lyžička údenej papriky
  • 1 čajová lyžička kari
  • 1 bobkový list
  • 4 klinčeky
  • 2 tyčinky škorice
  • 3 zelené kardamóny
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Najprv v hlbokej panvici rozohrejte olej a pridajte celé korenie, teda bobkový list, škoricu, klinčeky a zelený kardamóm.
  2. Chvíľku povarte, aby sa korenie rozvoňalo.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu a chilli papričky, restujte dozlatista.
  4. Pridajte nastrúhaný zázvor a prelisovaný cesnak, povarte asi minútu.
  5. Potom pridajte paradajkové pyré, kurkumu a soľ. Dobre premiešajte a chvíľku povarte.
  6. Prilejte jogurt a pridajte údenú papriku a korenie.
  7. Pridajte na kúsky nakrájané kuracie mäso a koriandrové listy.
  8. Premiešajte a priklopte pokrievkou.
  9. Povarte približne 10 minút.
  10. Pridajte kokosové mlieko a karí.
  11. Za stáleho miešania duste ešte približne 5 minút, kým omáčka nezhustne.
  12. Ochutnajte, prípadne dochuťte soľou.

Kuracie na karí po indicku servírujete najmä s jazmínovou ryžou alebo indickou chlebovou plackou naan.

Pokrm z kuracieho mäsa pripravovaného na karí
zdroj: indianhealthyrecipes.com

Máte slabosť pre indické pokrmy? Vyskúšajte aj naše karí s cícerom .

Kuracie prsia na karí so smotanou

Lahodná chuť tohto pokrmu spočíva v zjemnení chuti prostredníctvom smotany, ktorá zároveň omáčku urobí ešte krémovejšou.

Ingrediencie:

  • 1000 g kuracích pŕs
  • 1 žltá cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 3/4 šálky olúpaných čerstvých paradajok bez semienok
  • 1/3 šálky smotany alebo šľahačky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka
  • soľ
  • 2 PL nasekaného čerstvého koriandra

Postup:

  1. V malej miske zmiešajte väčšinu korenia, teda mletý koriander, rascu, škoricu, klinčeky a kurkumu, a dajte bokom.
  2. Na panvici rozohrejte na stredne vysokej teplote olivový olej.
  3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju, kým ľahko nezezlátne, približne 4-6 minút.
  4. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku a zázvor a varte ďalších 30 sekúnd.
  5. Následne do panvice pridajte tiež pripravenú zmes korenia a varte 30 sekúnd.
  6. Prilejte kuracie vývar a olúpané a nakrájané paradajky.
  7. Priveďte do varu, znížte teplotu a zakryté pokrievkou varte približne 5 minút.
  8. Vzniknutú zmes potom prelejte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  9. Hladkú zmes vráťte späť do panvice a zahrejte.
  10. Omáčku ochuťte soľou a korením, pridajte aj na kúsky nakrájané kuracie prsia.
  11. Priveďte zmes opäť do varu, prikryte panvicu pokrievkou a za občasného miešania varte, kým mäso nebude mäkké, približne 12-15 minút.
  12. Počas poslednej minúty varenia vmiešajte smotanu.

Takto pripravené kuracie na kari podávajte s ryžou basmati posypané čerstvým koriandrom.

Miska s kuracím mäsom v karí omáčke a ryžou
zdroj: cookingclassy.com

Na karí sa dá pripraviť nielen kurča, ale aj sliepka. Inšpirujte sa našimi receptami zo slepačieho mäsa !

Lahodné kuracie kúsky v karí omáčke

Na Srí Lanke, odkiaľ tento recept pochádza, sa používa predovšetkým kokosový ocot. V našich podmienkach ho možno nahradiť buď octom jablčným, alebo bielym vínnym octom.

Ingrediencie:

  • 1000 g kuracieho mäsa alebo kúsky celého kurčaťa
  • 1/2 šálky kokosového mlieka
  • 1/2 šálky vody
  • 2-3 PL kokosového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lyžičky kari
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 čajová lyžička kajenského korenia alebo chilli
  • 1 PL údené papriky
  • 2 chilli papričky
  • 3 paradajky
  • 2 čajové lyžičky hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky jablčného octu
  • soľ

Postup:

  1. Do panvice alebo hrnca dajte kokosový olej a zahrejte ho na miernom ohni.
  2. Do rozohriateho oleja pridajte nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
  3. Niekoľko minút povarte.
  4. Pridajte karí, kajenské korenie alebo chilli a škoricu.
  5. Dôkladne premiešajte a varte niekoľko minút, kým sa korenie nerozvonia.
  6. Pridajte kúsky kuracieho mäsa, chilli papričky, soľ, paradajky a jednu čajovú lyžičku cukru.
  7. Premiešajte a varte približne 10 minút bez pokrievky na stredne silnom ohni. Často miešajte, aby sa kura alebo korenie nepripálilo.
  8. Prilejte kokosové mlieko, vodu, jablkový ocot a priveďte zmes do varu.
  9. Znížte teplotu, priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte približne 15-20 minút, v závislosti od veľkosti mäsa.
  10. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo môžete pridať zvyšok cukru.
Kúsky kurčaťa v omáčke z karí
zdroj: theflavorbender.com

Kuracie s karí a kokosovým mliekom

Typickou ingredienciou, ktorá sa do pokrmov s karí pridáva, je kokosové mlieko. Tento recept nie je výnimkou! Pokiaľ chcete mať hustejšiu omáčku, pridajte trochu kukuričného škrobu.

Ingrediencie:

  • 1000 g kuracích pŕs alebo stehien
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 veľká červená paprika
  • 3 PL kokosového oleja
  • 1/2 strednej žltej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL čerstvého zázvoru
  • 2 čajové lyžičky kari
  • 2 čajové lyžičky mletého koriandra
  • 1 PL čerstvej limetkovej šťavy
  • 1-2 PL hnedého cukru
  • 1/4 šálky čerstvého koriandra alebo bazalky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak a zázvor nadrobno.
  2. Červenú papriku nakrájajte na tenké prúžky.
  3. Na veľkej hlbokej panvici rozohrejte dve polievkové lyžice kokosového oleja.
  4. Pridajte cibuľu a restujte ju 3-5 minút, kým nezačne zlátnuť.
  5. Pridajte cesnak a zázvor a premiešajte.
  6. Znížte teplotu na minimum a pridajte karí a koriander, povarte približne 2 minúty.
  7. Zvýšte teplotu a pridajte zvyšnú lyžicu kokosového oleja a červenú papriku.
  8. Miešajte 1-2 minúty a potom pridajte kúsky kuracieho mäsa.
  9. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  10. Za častého miešania varte asi 10-15 minút, kým mäso nie je takmer mäkké.
  11. Prilejte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a hnedý cukor, dôkladne premiešajte a ešte 3-4 minúty povarte.

Kuracie na karí s kokosovým mliekom podávajte ozdobené koriandrom alebo bazalkou, v prípade priania je možné pridať tiež kešu oriešky.

Zmes zeleniny a mäsa z kurčaťa v omáčke s karí servírovaná s ryžou
zdroj: chelseamessyapron.com

Kuracie rezančeky na karí s ananásom

Máte radi sladšie pokrmy? Pridajte do vášho obľúbeného pokrmu kúsok ananásu!

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1/2 ananásu
  • 1 paprika
  • 1 cibuľa
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 150 g jogurtu
  • 10 g koriandra
  • 30 g zázvoru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 čajové lyžičky kari
  • 1 čajová lyžička mletej kurkumy
  • 100 g kešu orieškov
  • 2 PL oleja
  • limetková šťava
  • soľ
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie prsia nakrájajte na kúsky.
  2. Olúpte zázvor a cesnak, zázvor nastrúhajte najemno a cesnak prelisujte.
  3. Všetko preložte do misy, pridajte karí, mletú kurkumu a jogurt.
  4. Dobre premiešajte a prikryte potravinovou fóliou, uložte do chladničky na približne 2 hodiny.
  5. V medziobdobí si olúpte ananás.
  6. Ananás a papriku nakrájajte nadrobno a dajte bokom.
  7. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky, kešu oriešky tiež pokrájajte na menšie kúsky.
  8. Na panvici rozohrejte olej.
  9. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a papriku a za častého miešania restujte približne 5 minút.
  10. Pridajte do panvice namarinované kuracie prsia a pokračujte v restovaní.
  11. Po niekoľkých minútach pridajte ananás, kokosové mlieko, zostávajúcu marinádu a nasekané kešu oriešky.
  12. Prikryte pokrievkou a nechajte dusiť približne 10 minút, občas zmes premiešajte.
  13. Podľa chuti osoľte a pridajte limetkovú šťavu.
Miska s kuracím mäse, ananásom a zeleninou v karí omáčke
zdroj: kitchenstories.com

Kuracie mäso vo forme rezancov chutí znamenite nielen na karí, ale tiež na mnoho ďalších spôsobov. Inšpirujte sa našimi receptami z kuracích rezancov !

Rýchle kari kura s ryžou

Krémové kuracie kokosové karí, ktoré je hotové počas tridsiatich minút. Vyskúšajte a uvidíte, že si ho ihneď zamilujete!

Ingrediencie:

  • 1000 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 šálka lúpaných krájaných paradajok
  • 2 PL karí
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL cukru
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Na veľkej hlbokej panvici rozohrejte olivový olej.
  2. Pridajte nakrájané kúsky kuracieho mäsa, osoľte a okoreňte.
  3. Za stáleho miešania varte približne 5 minút, kým mäso nezružovie.
  4. Pridajte nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, karí a premiešajte.
  5. Varte ešte 2-3 minúty a potom pridajte do panvice kuracie vývar, kokosové mlieko, paradajky, paradajkový pretlak a cukor.
  6. Všetko dôkladne premiešajte, priveďte do varu a potom prikryte pokrievkou.
  7. Znížte teplotu a varte po dobu 15-20 minút.

Toto kuracie na karí podávajte s ryžou ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kuracia zmes na karí korenie s ryžou
zdroj: jocooks.com

Thajské karí s kuracím mäsom

Kari je typickým korením nielen indickej, ale aj thajskej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 1000 g kuracích stehien
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 zväzok jarných cibuliek
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 paprička jalapeno
  • 2 PL karí
  • 2 PL rybie omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • soľ

Postup:

  1. Na panvici rozohrejte olej a pridajte do neho nakrájané jarné cibuľky bez zelených listov, prelisovaný cesnak a papričku jalapeno.
  2. Za častého miešania varte 3-4 minúty do zmäknutia.
  3. Pridajte kokosové mlieko, karí, rybiu omáčku a hnedý cukor.
  4. Dôkladne premiešajte a priveďte k miernemu varu.
  5. Znížte teplotu a niekoľko minút povarte do zhustnutia.
  6. Pridajte kúsky kurčaťa a za občasného miešania varte, kým nie je kura mäkké, približne 10 minút.
  7. Vmiešajte limetkovú šťavu, zelené časti jarnej cibuľky a koriander.
  8. Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a limetkou.

Thajské kuracie na karí sa podáva najčastejšie s jazmínovou ryžou alebo ryžou basmati.

Tradičný thajský pokrm z kuracieho mäsa a ryže
zdroj: onceuponachef.com

Kari a jeho tajomstvo

Názov kari je európskym pomenovaním, ktoré sa vžilo v čase, keď bola India kolóniou Veľkej Británie. Ide vlastne o zmes korenia, ktorej najdôležitejšou súčasťou je kurkuma, koriander a rímska rasca. Z ďalších korení potom zmes väčšinou obsahuje tiež korenie, kardamón, zázvor, škoricu, muškát, cesnak a chilli. V ázijských krajinách sa karí ako zmes korenia väčšinou vyrába len na export, miestni obyvatelia používajú jednotlivé korenia.

Kari je možné použiť mnohými spôsobmi. Používa sa nielen pri príprave mäsa, ale aj zeleninových jedál, omáčok a polievok. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu je bohaté aj na najrôznejšie vitamíny a minerály.

Niekoľko trikov pre dokonalé kuracie na kari

  • Korenie najskôr opečte na rozpálenom tuku, až potom pridajte cibuľu, cesnak a podobne.
  • Varte skôr na nižšiu a strednú teplotu a jednotlivé ingrediencie pridávajte pomaly a postupne.
  • Z kuracieho mäsa sa najčastejšie používajú kuracie prsia. Rovnako dobre ale môžete použiť aj ďalšie časti, ako napríklad stehná. Nezabudnite zo všetkého mäsa vždy odstrániť kožu.
  • Pokiaľ pridávate do kuracieho na kari aj paradajky v inej forme ako pyré, vždy ich najskôr sparte, olúpte a odstráňte z nich jadierka.
  • Súčasťou správneho karí pokrmu je kokosové mlieko, smotana alebo jogurt.
  • Čerstvé bylinky, najmä koriander, vždy pridávajte až do hotového pokrmu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.