Sladké pokrmy sú slabosťou mnohých z nás.
Pripravujete stále dookola lievance, palacinky či buchtičky so šodó?
Inšpirujte sa našimi receptami na cestoviny na sladko!
Vyskúšajte nielen klasické rezance, ale aj špagety, lasagne či fusilli.
Väčšinu z nich môžete konzumovať nielen teplé, ale aj za studena.
Cestoviny na sladko s tvarohom a hrozienkami
Viete, že rezance s tvarohom sú veľmi obľúbené v Maďarsku? Tento recept je navyše ozvláštnený hneď niekoľkými ďalšími zaujímavými ingredienciami, ako sú hrozienka či kukuričné lupienky.
Ingrediencie:
- 400 g cestovín
- 3/4 šálky cukru
- 50 g masla
- 400 g tvarohu
- 400 g kyslej smotany
- 4 vajcia
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1/4 šálky hrozienok
- 1 šálka kukuričných lupienkov
- 2 lyžičky škorice
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na panvici rozpustite maslo a trochou masla vymažte zapekaciu misku či pekáč.
- Cestoviny uvarte podľa návodu tak, aby boli takzvané al dente.
- Uvarené cestoviny sceďte a opláchnite studenou vodou.
- Následne cestoviny vložte do misky a pridajte k nim zvyšok rozpusteného masla, tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, vanilkový extrakt, hrozienka a polovicu šálky cukru.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- V inej miske rozdrvte kukuričné lupienky a pridajte k nim zvyšok cukru a škoricu.
- Cestovinovú zmes opatrne preložte do zapekacej misky a uhlaďte špachtľou.
- Na záver posypte cestoviny zmesou lupienkov, škorice a cukru.
- Zapekaciu misku vložte do predhriatej rúry a pečte približne 45-50 minút.

Zapečené cestoviny na sladko s jablkami
Chuť aj vôňa jabĺk a škorice robí z tohto pokrmu neodolateľnú pochúťku. Môžete samozrejme pridať aj hrsť orechov, mandlí či pistácií. Vašej fantázii sa medze nekladú!
Ingrediencie:
- 500 g cestovín
- 300 g olúpaných a nastrúhaných jabĺk
- 1/2 šálky cukru
- 5 vajec
- 2 lyžičky škorice
- 2 PL olivového oleja
- soľ
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Cestoviny uvarte podľa návodu.
- V medziobdobí vo väčšej mise zmiešajte rozšľahané vajcia, škoricu, cukor a soľ.
- Vymažte olejom zapekaciu misku či pekáč, v ktorom chcete cestoviny pripravovať.
- Uvarené cestoviny prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať.
- Do misy s vaječnou zmesou pridajte cestoviny a nastrúhané jablká.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Cestovinovú zmes preložte do zapekacej misky.
- Pečte približne 45-50 minút dozlatista.
Sladké cestoviny s jablkami servírujte posypané škoricou.

Dávate prednosť klasickým fliačikom s údeným či hubami? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na zapečené cestoviny !
Tradičné rezance s makom
Obľúbený pokrm, ktorý milujú nielen deti, je klasickým sladkým jedlom už mnoho desaťročí. Ak máte viac času, môžete si pripraviť vlastné domáce rezance.
Ingrediencie:
- 400 g širokých rezancov
- 200 g mletého maku
- 150g práškového cukru
- 50 g masla
Postup:
- Rezance uvarte podľa návodu na obale.
- V medziobdobí v miske zmiešajte mletý mak a práškový cukor.
- Po uvarení rezance sceďte a vložte do panvice, v ktorej ste predtým rozpustili maslo.
- Premiešajte a povarte asi 1-2 minúty.
- Vypnite oheň, posypte makovou zmesou a zmes premiešajte.
Rezance je samozrejme možné posypať makom až po natiahnutí na tanier, záleží na vašich osobných preferenciách.

Objavte podobné tipy
Lasagne na sladko s jahodami
Máte radi lasagne? Skúste tentoraz nahradiť mäso a zeleninu ovocím, konkrétne čerstvými jahodami. Uvidíte, že nebudete ľutovať!
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 400 g lasagne
- 3 bielky
- 4 PL agátového medu
- 2 PL mandľových plátkov
- 2 vanilkové struky
- medovka
Postup:
- Lasagne uvarte podľa návodu.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Dve tretiny umytých jahôd roztlačte do podoby pyré a zmiešajte s tromi lyžicami agátového medu.
- Zvyšok jahôd nakrájajte na plátky.
- Umyte lístočky medovky a nakrájajte ich na malé kúsky.
- Z vnútra vanilkových strukov zoškrabnite semienka a pridajte ich do jahodového pyré.
- Do vymastenej zapekacej misky vkladajte striedavo vrstvu lasagnej a jahodovej pyré.
- Každú vrstvu na záver posypte medovkou a pridajte niekoľko na plátky nakrájaných jahôd.
- Poslednú vrstvu vytvorte iba z lasagní.
- Vložte do rúry a pečte približne 15-20 minút.
- V medziobdobí z bielkov vyšľahajte sneh, zmiešajte ho so zvyškom agátového medu.
- Touto zmesou zalejete lasagne a pečte pri teplote 140 ° C ešte približne 10-12 minút.
Tieto jahodové cestoviny na sladko servírujte ozdobené šľahačkou a plátkami mandlí.

Veľmi chutné múčniky sa dajú pripraviť aj z lístkového cesta . Mnoho z nich je navyše veľmi rýchlych a ľahkých.
Rezancový nákyp s tvarohom a ovocím
Prekvapte návštevu nevšedným gurmánskym zážitkom. Tento úžasný pokrm s prehľadom nahradí akýkoľvek dezert!
Ingrediencie:
- 350 g širokých rezancov
- 200 g tvarohu
- 3/4 šálky cukru alebo javorového sirupu
- 3 vajcia
- 1 šálka čerstvo uvareného vanilkového pudingu
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 3/4 šálky mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2-3 broskyne
- 150 g malín
- plátky mandlí
Poleva
- 1 šálka strúhanky
- 1 lyžička škorice
- 2 PL masla
Postup:
- Uvarte rezance podľa návodu na obale tak, aby boli al dente.
- V medziobdobí si uvarte vanilkový puding.
- Po uvarení rezance sceďte a prepláchnite v studenej vode.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- V miske zmiešajte tvaroh a cukor či javorový sirup.
- Následne pridajte vajcia a kyslú smotanu.
- Zmes dôkladne premiešajte, prípadne rozmixujte dohladka.
- Potom k zmesi pridajte pripravený puding, vanilkový extrakt, mlieko a štipku soli.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Následne do tejto zmesi vložte uvarené rezance a opäť premiešajte.
- Polovicu množstva rezancov preložte do tukom vymastenej zapekacej misky.
- Pridajte k rezancom na plátky nakrájané broskyne a maliny, časť ovocia si nechajte na ozdobu.
- Potom ovocie v zapekacej miske prekryte druhou polovicou rezancov.
- V malej miske zmiešajte strúhanku, škoricu a rozpustené maslo a touto polevou následne rezance v zapekacej miske prelejte.
- Pečte približne 50-60 minút.
Po vychladení rezancový casserole podávajte ozdobený plátkami mandlí, broskýň a malinami.

Sladké špagety so škoricou a mandľami
Nevšedný pokrm, ktorý nielen skvele chutí, ale je zaujímavý aj po vizuálnej stránke, pretože pripomína vtáčie hniezda!
Ingrediencie:
- 250 g špaget
- 1 jablko
- 50 g masla
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1 PL škorice
- plátky mandlí
Poleva
- 50 g smotanového syra
- 1/4 šálky práškového cukru
- 1/4 šálky mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Špagety uvarte podľa návodu.
- Na miernom ohni v panvičke rozpustite maslo.
- Pridajte trstinový cukor a škoricu.
- Všetko dôkladne premiešajte a odložte nabok.
- Na polevu vyšľahajte dohladka v miske pomocou ručného šľahača smotanový syr, vanilkový extrakt a mlieko.
- Olúpte jablko a nakrájajte ho na tenké rezančeky, prúžky.
- V miske zmiešajte špagety a jablkové rezančeky.
- Následne do misky pridajte pripravený škoricový dresing.
- Všetko dôkladne premiešajte.
Takto pripravené cestoviny na sladko servírujte ozdobené polevou, ktorú aplikujte pomocou cukrárskeho vrecka, a plátkami mandlí.

Radi by ste si kúpili novú varnú dosku? Pozrite sa, ako sme ohodnotili varné dosky na indukciu .
Ako pripraviť cestoviny na sladko zdravšie?
Pokiaľ chcete z tohto pokrmu urobiť zdravší variant, existuje hneď niekoľko možností. Jednou z nich je najmä náhrada cukru, ktorý je jednou zo základných ingrediencií, napríklad javorovým či agávovým sirupom.
Ďalšia možnosť, ako zo sladkých cestovín urobiť pokrm plný vitamínov a minerálov, predstavuje ovocie, orechy, mandle a pistácie. Do cestovín ako takých môžete okrem jabĺk pridať aj sušené ovocie. Vďaka sušenému ovociu môžete zároveň znížiť aj množstvo cukru, ktorý do pokrmu pridáte.
Na ozdobu je možné použiť ľubovoľné čerstvé ovocie. Okrem toho je možné cestoviny na sladko konzumovať aj s najrôznejšími kompótmi, napríklad broskyňovým či marhuľovým.