Ochutnajte tieto recepty na pirohy s vynikajúcou plnkou, ktoré sa hodia ako malý obed či veľká večera

Neviete, čo pripraviť na večeru a prekvapiť tak svojich blízkych? Skúste recepty na pirohy, po ktorých sa len zaprášia.

Tieto nekysnuté knedle plné skvelej plnky potešia chuťové bunky dospelých i detí.

Sú ideálne pri rodinnej stretnutí, ale pokojne aj len tak na desiatu pre jednotlivcov.

Vyskúšajte si, ktorý recept bude pre vás najlepší a radi sa k nemu budete vracať.

Pirohy s mäsom

Nekysnuté knedle s mäsom sú skvelým kandidátom na výbornú rodinnú večeru alebo napríklad ľahký obed. Dobré je, keď sa použije mäso z vývaru. Ako ho získať zistíte, keď si prejdete recepty na hovädzie vývar .

Ingrediencie:

Cesto na knedle:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml horúcej vody
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1/2 lyžičky soli

Plnka do pirohov:

  • 800 g vareného hovädzieho mäsa z vývaru
  • 2 veľké cibule (cca 300–350 g)
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

Plnka:

  • Začneme tým, že si pomelieme mäso z vývaru v kuchynskom robote.
  • Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a dáme do panvice s predhriatym olejom.
  • Restujeme zhruba 10 minút, aby zosklovatela a získala ľahko zlatistý nádych (nesmie zhnednúť, inak bude horká).
  • Preložíme do misy, pridáme pomleté mäso, soľ, korenie a dôkladne premiešame.

Cesto na knedle:

  • Múku preosejeme do širokej misy a pridáme soľ s rastlinným olejom.
  • Prilejeme horúcu vodu, lyžicou zľahka premiešame a potom začneme hniesť.
  • Správne by malo byť cesto mäkké, elastické a vzhľadovo ako plastické.
  • Hotové cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút odležať na chladnejšie miesto, ale nie do chladničky.

Príprava pirohov:

  • Potom cesto vyberieme z fólie a rozdelíme na 3 rovnako veľké časti. Dva kusy dáme na stranu a zakryjeme čistou utierkou, aby nám cesto neosychalo.
  • Prvý diel vyvaľkáme na tenký plát cca 0,3 cm a vykrájame kolieska s priemerom asi 6,5 – 7 cm.
  • Na každé koliesko dáme do jeho stredu kúsok plnky. Ideálne je vždy trochu nabrať, trochu stlačiť, aby sa utvorila guľa alebo valček a až potom položiť na koliesko.
  • Koliesko preložíme napoly a prsty utvoríme v spoji volán, aby plnka zostala vo vnútri. Komu sa nechce tvarovať volánik prstami, môže použiť vidličku a natlačiť celý okraj spojených polovičiek kolieska týmto spôsobom. Takto spracujeme každý diel cesta rovnako.
  • Do hrnca dáme vodu, privedieme do varu a osolíme. Vhodíme hotové pirohy a varíme tak dlho, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Akonáhle vyplávajú, necháme ich ešte tak 3–4 minúty a hneď vyberieme.
  • Varíme vždy každú várku z jednotlivého dielu cesta samostatne, aby mala každá knedľa dostatok miesta v hrnci.
  • Ochutíme podľa chuti, najlepšie zosklovatenou cibuľkou na masti s pažítkou, prípadne namiesto masti použijeme olej.
Domáce nekysnuté knedle plnené mletým mäsom.
Zdroj: https://aniagotuje.pl

Slovenské pirohy s bryndzou

Slaný ovčí syr je obľúbenou ingredienciou nielen na Slovensku. Má charakteristickú a úplne vynikajúcu chuť, ktorá dodá pokrmom tak trochu iný šmrnc. Keď sa k tomu pridá aj slanina, máte o lahodný pokrm postarané.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky pšeničnej múky + na podsypanie
  • 1 vajce
  • asi 3/4 šálky vody
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička soli
  • 500 g varených zemiakov
  • 200 g ovčieho syra
  • 200 g údenej slaniny
  • 1 červená cibuľa
  • Soľ a korenie na dochutenie
  • Prepustené maslo na vyprážanie
  • Zväzok pažítky

Postup:

Plnka:

  • Cibuľu olúpeme, nakrájame nadrobno a dáme speniť do panvice na rozohriate maslo.
  • Uvarené zemiaky prelisujeme lisom a dáme do misy.
  • Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme ju na panvici.
  • Cibuľu, slaninu, ovčí syr a nasekanú pažítku dáme do misy k prelisovaným zemiakom, osolíme a okoreníme.
  • Všetky suroviny dôkladne premiešame, aby vznikla jednotvárna hmota a zatiaľ odložíme nabok.

Cesto:

  • Múku preosejeme na pracovnú plochu, urobíme do nej jamku, pridáme maslo, soľ a vajcia.
  • Postupne prilievame teplú vodu, aby sa ingrediencie spojili.
  • Cesto miesime zhruba 10 minút, aby bolo mäkké a elastické.
  • Prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme cca 15 minút odležať.
  • Potom si cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyvaľkáme plát s hrúbkou 2-3 mm.
  • Z takto pripraveného cesta vykrojíme pohárom alebo vykrajovačom kolieska.
  • Na každý dáme lyžicu plnky. Potom strany opatrne prstami pritlačíme a vytvoríme preklad ako spoj, aby sa pirohy uzavreli.
  • Knedle vkladáme po častiach do osolenej vriacej vody a varíme asi 3 minúty, až budú mäkké.
  • Pred podávaním opečieme knedle na troche rozpusteného masla. Podávame s nasekanou pažítkou.
Vynikajúce knedle s ovčím syrom a slaninou.
Zdroj: https://www.zajadam.pl

Čo je vlastne piroh?

Ako sme už v úvode spomínali, sú to nekysnuté knedle, ktorých pôvod je v Strednej a Východnej Európe. Vo väčšine prípadov sú tvarované do polkruhu, ale pokojne to môže byť štvorec, obdĺžnik alebo trojuholník, záleží na tom, čo za tvar sa vám vôbec podarí.

Napríklad slovenské pirohy sa pripravujú zo zemiakov, vajec, soli a múky, pričom sa dajú naplniť tvarohom alebo lekvárom, a posypať cukrom, škoricou a strúhankou osmaženou na masle.

Aké sú vhodné náplne?

  • Dusená kapusta
  • Uvarené alebo upečené mäso
  • Mleté mäso
  • Čerstvý syr
  • Tvaroh
  • Zemiaková plnka
  • Špenát
  • Slanina s cibuľkou
  • Marmelády či lekvár
  • Rôzne druhy ovocia

Hlavné je, aby bola každá náplň dostatočne chuťovo výrazná, inak nebude mať piroh tú správnu chuť. Vždy je dobré kombinovať aj viac chutí, napríklad niektoré náplne obohatiť o cibuľku restovanú na masti, prípadne oleji. Náplň by tiež mala mať najlepšie izbovú teplotu. Nesmie byť úplne horúca, ale ani studená z chladničky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.