Pomaranč, je v čerstvej forme veľmi prospešný pre naše zdravie.
Ale z týchto sladkých receptov na pomarančové múčniky sa budete olizovať až za ušami.
Vyberte si sami, na čom si pochutnáte!
Tvarohová bábovka s pomarančom
Máte chuť na osviežujúcu a letnú bábovku? Jej jemná chuť a voňavé cesto s arómou citróna ju určite zaradí medzi vaše obľúbené dezerty.
Čo budeme potrebovať
- 250 g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 100 g Hery maslová príchuť (mäkká)
- 150 g tvarohu tučného
- 180 g cukru krupice alebo trstinového
- kôra a šťava z dvoch pomarančov
- 4 vajcia
- 50 g acidofilného mlieka
Na polevu
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 až 3 lyžice čerstvej pomarančovej šťavy
Postup
- Do múky vmiešame prášok do pečiva.
- Zmäknutú Heru ušľaháme s cukrom a postupne pridávame vajcia.
- Pridáme šťavu a kôru z pomarančov, acidofilné mlieko, tvaroh a múku s práškom do pečiva.
- Formu na bábovku vymastíme olejom a vysypeme múkou.
- Vylejeme do nej cesto.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 45 – 50 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu.
- V strednej miske zmiešame práškový cukor a 2 lyžice pomarančovej šťavy.
- Šľaháme, aby sa všetko spojilo, podľa potreby pridáme ďalšiu pomarančovú šťavu, aby sa vytvorila hladká poleva.
- Ak je bábovka hotová, zistíme klasickým vpichom špajle do stredu. Musí vyjsť suchá, maximálne obalená niekoľkými omrvinkami. Potom je bábovka upečená.
- Vyklopíme, necháme vychladnúť a polejeme citrónovou polevou.
Pre ďalšiu sladkú citrusovú inšpiráciu žmurknite na tieto lahodné recepty s citrónom .

Pomarančové rezy s polevou z pomaranča
Tieto rezy sú tak bohaté, vlhké a prekypujúce pomarančovou príchuťou. Navrch dajte kopček vanilkovej zmrzliny a všetko bude dkonalé!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 5 vajec
- 280 g cukru krupica
- 140 g Hery
- 50 g pomletých vlašských orechov
- 160 g hrubej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 2 pomaranče
- tuk na vymazanie plechu
- múka na posypanie plechu
Na polevu
- 250 g práškového cukru
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
Postup
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny.
- Pridáme zmäknutú Heru a všetko do hladka vymiešame.
- Do zmesi primiešame pomleté orechy a preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Pomaranče olúpeme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré vmiešame do cesta.
- Potom zľahka spracujeme tuhý sneh s bielkom.
- Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Pečieme asi 15 až 18 minút na 180 °C.
- Práškový cukor, 2 lyžice pomarančovej šťavy a 2 lyžice vriacej vody dohladka vymiešame, tým pripravíme polevu.
- Polevou potrieme upečené a vychladnuté cesto.

Pomarančový perník na plech
Aký lepší spôsob, ako sa dostať do sviatočnej nálady, než s nejakým jednoduchým receptom na múčnik s pomarančmi. Tento perník má všetky chute Vianoc, a jeho príprava len pár minút. Múčnik je ideálny k popoludňajšiemu čaju, k šálke kávy alebo podávaný s kopčekom smotany a čerstvými pomarančmi.
- 230 g hrnčeka quinoa múky
- 230 g mandľovej múky
- 70 g práškového cukru
- 1½ lyžičky sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 2 veľké vajcia
- 200 g jogurtu
- 120 g nastrúhanej tekvice
- 40 ml rastlinného oleja
- 115 ml ryžového sirupu
- 1 lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 PL čerstvej pomarančovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Suché ingrediencie (okrem mandľovej múky a cukru) preosejte do veľkej misy. Pridajte mandľovú múku a cukor.
- Vmiešame vajcia, jogurt, tekvicu, pomarančovú šťavu a kôru, sirup a olej. Dobre premiešajte.
- Pripravte si plech, ten ľahko postriekajte olejom a vyložte papierom na pečenie. Nalejte zmes do plechu.
- Pečte 45–50 minút, alebo pokiaľ zo stredu perníka nevyjde čistá špajľa.

Objavte podobné tipy
Pomarančová buchta
Tento recept na buchtu plnú pomarančov, vyrobená z čerstvej pomarančovej šťavy, kôry a lahodnej glazúry, prináša citrusový punc každému sústu.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 315 g hladkej múky (presiate)
- 5 g jedlej sódy
- 5 g soli
- 4 veľké vajcia
- 300 g krupicového cukru
- 120 ml repkového oleja
- 115 g rozpusteného masla
- 300 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy (3-4 veľké pomaranče)
- 15 g pomarančovej kôry (alebo viac podľa chuti)
Na glazúru
- 80 ml čerstvej pomarančovej šťavy (1-2 pomaranče)
- 5 g pomarančovej kôry
- 200 g cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vymažte plech a dajte bokom.
- V strednej miske zmiešajte múku a jedlú sódu a soľ. Dajte bokom.
- V mixéri vybavenom šľahacím nástavcom vyšľahajte vajcia a cukor pri vysokej rýchlosti, kým nebudú nadýchané, asi 5 minút.
- Do mixéra bežiacim na nízku rýchlosť pomaly pridávajte olej, kým sa nespojí, a to isté opakujte s maslom.
- Pridajte pomarančovú šťavu a kôru a pomaly miešajte, kým sa všetko nespojí. Pridajte suché ingrediencie a miešajte, kým sa nespoja.
- Prelejte cesto do pripraveného plechu.
- Pečte 50–60 minút, kým zapichnutá špajľa do stredu cesta nevyjde čistá.
- Zatiaľ čo sa buchta pečie, zmiešajte dohromady pomarančovú šťavu, kôru a cukor, aby ste vytvorili polevu.
- Pred vyklopením na chladiacu mriežku a pridaním polevy, nechajte 30 minút bábovku vychladnúť vo forme.
- Ešte teplú bábovku vyklopíme z formy, prepicháme tortu po celej ploche a prelejeme polevou.

Pomarančový koláč
Vychutnajte si tento lahodný osviežujúci recept na múčnik s pomarančom, ktorý je ideálny pre nadchádzajúcu oslavu. Veľkou výhodou je, že ho môžeme pripraviť s dostatočným predstihom a potom rovno naservírovať.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 1 balíček sušienok (máslové alebo celozrnné)
- 150 g rozpusteného masla
Na náplň
- 1 plechovka osladené kondenzované mlieko
- 3 žĺtky
- šťava zo 4 čerstvých vylisovaných pomarančov
- štipka soli
Postup
- Sušienky rozdrobíme a spojíme s rozpusteným maslom.
- Dáme na 30 minút do chladničky vychladnúť.
- Stuhnutou hmotou potom vyložíme dno a boky koláčovej formy.
- Pečme po dobu 8 minút pri 180 ° C alebo do svetlo hnedej farby.
- Korpus necháme vychladiť.
- Do misky dáme kondenzované mlieko, žĺtky, pomarančovú šťavu a soľ, vymiešame do hladka.
- Zmes nalejeme do predpečeného korpusu.
- Pečieme v rúre ďalších 10 minút.
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, potom dáme do chladničky vychladiť asi na 2 hodiny.
- Pri servírovaní môžeme zdobiť šľahačkou.
Ako si najlepšie vychutnať dokonalý múčnik? No predsa s dokonalou kávou ak tomu potrebujete dokonalý kávovar. Aký si vybraťnajlepší automatický kávovar sa dozviete v našej recenziu!

Prečo jesť citrusy?
Citróny, limetky, grapefruity a pomaranče majú vysoký obsah fyto-nutrientov, ako sú karotenoidy, flavonoidy a polyfenoly.
Tieto živiny sú druhy antioxidantov a dodávajú plodom ich jasné farby a silnú arómu. Môžu tiež pomôcť chrániť vaše telo a predchádzať mnohým zdravotným problémom.
Citrusové plody majú vysoký obsah vitamínu C, čo je živina, o ktorej je známe, že pomáha posilniť váš imunitný systém. Povzbudzuje váš imunitný systém na produkciu bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutné na boj s infekciami.
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia vitamín C v citrusových plodoch nemôže zabrániť prechladnutiu. Výskumy však naznačujú, že môže pomôcť skrátiť dĺžku a závažnosť prechladnutia.
Štúdia z roku 2014 zistila, že ľudia s nízkym množstvom citrátu v moči čelia väčšej pravdepodobnosti vzniku obličkových kameňov. Citrusové plody môžu zvýšiť hladiny citrátov, čo môže pomôcť toto riziko znížiť.
Ich rozpustná vláknina a flavonoidy môžu pomôcť zvýšiť zdravý HDL cholesterol a znížiť škodlivý LDL cholesterol.
Sú tiež bohaté na draslík, ktorý môže pomôcť znížiť riziko mŕtvice a srdcových ochorení.
Flavonoidy nachádzajúce sa v citrusových plodoch, môžu pomôcť v boji proti chronickým zápalom, ktorý sú čiastočne zodpovedné za rozvoj ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Ak sa chcete dozvedieť viac o blahodarných účinkoch citrusov, potom si prečítajte špeciálny článok o grapefruite !
Ako vybrať kvalitné citrusy?
Pri nákupe citrusových plodov sa poobzerajte po tých, ktoré sú na svoju veľkosť ťažké. Vyberajte tie s jemnozrnnou, pevnou šupkou. Vyhnite sa príliš mäkkému ovociu a tým, ktoré majú známky rozvíjajúce sa plesne.
Čerstvé citrusové plody je možné skladovať pri izbovej teplote alebo v chladničke. Obvykle vydrží asi týždeň pri izbovej teplote a niekoľko týždňov v chladničke. Aby zostali čerstvé, neumývajte ich, kým ich nebudete chcieť zjesť.