Jedinečné recepty na tartaletky v 4 sladkých variantoch!

Jar sa blíži!

Poďme ho privítať niekoľkými chutnými a sviežimi koláčikmi s ovocím či slaným karamelom. Alebo slaným prekvapením na záver?

Chutné a lákavé múčniky, ktorými nikdy neurazíte.

Ich výsledná chuť vás namotivuje k tomu, aby ste skúšali svoje vlastné, originálne kombinácie krémov či zdobenia.

Vyskúšajte recepty na tartaletky!

Ovocné tartaletky

Fantázii sa medze nekladú, a tak si pripravte ovocné koláčiky s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi. Voľba je na vás. Pohrajte sa s chuťami krému a ovocia.

Ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla, nakrájané na malé kocky
  • 3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
  • 300 ml polotučného mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • ovocie podľa vášho výberu (jahody, čučoriedky, hrozno atď.)

Postup

  • Na cesto preosejte múku do veľkej misy a pridajte maslo.
  • Rukou vmasírujte maslo do múky, kým nezačne vyzerať ako strúhanka. Pracujte rýchlo, aby sa cesto neohrialo.
  • Vodu pomaly pridávajte do cesta a miešajte, kým sa nezačne z hmoty tvoriť cesto.
  • Pokiaľ je cesto príliš suché, môžete pridať viac vody.
  • Cesto následne zabaľte do potravinárskej fólie, vložte do chladnička a nechajte odpočinúť.
  • Po uplynulej dobe, vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho valčekom.
  • Na krém zohrejte mlieko v hrnci. Pozor, nech sa nevarí.
  • Vo veľkej miske rozšľaháme žĺtky a cukor.
  • Pridajte trochu múky (50g) cez sito a spojte so žĺtkami a cukrom.
  • Do zmesi následne pomaly pridajte teplé mlieko a nepretržite šľahajte.
  • Zmes vložte do hrnca a za stáleho miešania ju nechajte opatrne zhustnúť. Krém by mal byť hustý.
  • Odoberte z platničky a nechajte vychladnúť.
  • Predhrejte si rúru na 180°C (s ventilátorom na 160°C).
  • Do formičiek na tartaletky umiestnite cesto a potom ho trochu prepichajte vidličkou.
  • Vložte formičky s cestom do rúry a pečte po dobu 12 minút zakryte (tzn. zakryte formy s cestom papierom na pečenie a naplňte fazuľami).
  • Po 12 minútach odstráňte fazuľu s papierom na pečenie a pečte ďalších 12 minút, kým nemá cesto zlatú farbu.
  • Po upečení vyberte z rúry a odstavte, aby košíčky úplne vychladli.
  • Potom ich naplňte krémom, povrch vyhlaďte lyžicou alebo špachtľou.
  • Hore naskladajte výber čerstvého nakrájaného ovocia a podávajte.
košíčky s ovocím a krémom
zdroj: dailygourmet.co.uk

Kto by sa netešil na letné dni, plné slniečka, kúpania a osviežujúceho jedla a pitia s priateľmi? Ja už sa teda nemôžem dočkať. A tak sa nechajte inšpirovať týmito receptami na nanuky , ktoré skvele osviežia!

Tartaletky so slaným karamelom

Zahryznite sa do týchto lahodných karamelových košíčkov posypané vločkami morskej soli. Chutná kombinácia sladkého a slaného v jednom.

Ingrediencie

  • 115 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky jemného kakaa
  • 50 g cukor múčka
  • 75 g masla
  • 1 žĺtok
  • 125 g cukor múčka
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 50 g masla
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 75 g tmavej čokolády
  • 40 g masla
  • vločky morskej soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 ° C a pripravte si ingrediencie na cesto.
  • Preosejte múku a kakao do misky, vmiešajte cukor a vmasírujte mäkké maslo, aby ste vytvorili zmes, ktorá pripomína strúhanku.
  • Vmiešajte vaječný žĺtok a rukami utvorte pevné cesto.
  • Následne ho na pomúčenom povrchu vyvaľkajte do tenkej placky.
  • Vykrájajte kruhy a vytlačte ich do foriem. Orežte okraje, dno prepichajte vidličkou a nechajte odpočívať v chlade 30 minút.
  • Každú formičku s cestom vyložte malým kúskom papiera na pečenie, naplňte fazuľami alebo surovou ryžou.
  • Pečte po dobu 10 minút, potom opatrne odstráňte papiere na pečenie s ryžou či fazuľami a vráťte do rúry na ďalších 7 až 8 minút, kým nebude cesto upečené.
  • Pred vybratím z formičiek nechajte vychladnúť.
  • Na krém zmiešajte v hrnci cukor, sirup a 4 polievkové lyžice vody.
  • Miešajte na miernom ohni, kým sa suroviny nerozpustia a nespoja.
  • Priveďte do varu a varte 4 až 5 minút, kým nebude zmes skaramelizovaná.
  • Hneď potom odstavte z ohňa, vmiešajte mäkké maslo, smotanu. Buďte opatrní, pretože zmes syčí a prebubláva.
  • Následne prelejte do inej misky a nechajte vychladnúť.
  • Na čokoládovú polevu rozbite čokoládu na malé kúsky a vložte do hrnca spolu s maslom a jednou lyžicou vody, pripraveného na vodný kúpeľ.
  • Nechajte roztopiť a ingrediencie spojiť dohromady.
  • Košíčky vyklepnete z formičiek, naplníte karamelovým krémom, polejete čokoládou a necháte stuhnúť.
  • Nakoniec nasypete trochu morskej soli na vrch košíčkov.
čokoládové-karamelové tartaletky
zdroj: oetker.co.uk

Keby som si mala vybrať, aký nápoj by som si dala k týmto hriešnym čokoládovým košíčkom, vybrala by som si horúcu čokoládu .

Koláčiky s citrónovým krémom

Jemná smotanová náplň s chuťou sviežeho citróna, ktorá vás očarí.

Ingrediencie

  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty
  • 1/2 šálky cukor kryštál
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 šálky hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžica mlieka
  • 3/4 šálky cukru kryštál
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 3/4 šálky vody
  • 2 žĺtky, ľahko rozšľahané
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžica masla
  • 1/2 šálky ťažkej smotany, studené

Postup

  • V stredne veľkej miske pomocou elektrického ručného mixéra rozšľahajte maslo a cukor, kým nebudú krémové a nadýchané.
  • Pridajte vanilkový extrakt, múku, soľ a mlieko a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nerozmiešajú.
  • Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte tenké cesto.
  • Pomocou okrúhleho vykrajovača na krájanie cesta vykrojte kruhy cesta.
  • Každý kruh cesta pritlačte na dno a po stranách každej mini koláčovej formy.
  • Pomocou vidličky niekoľkokrát prepichnite dno cesta vo formičkách a nechajte odpočívať po dobu 15-20 minút.
  • Rúru predhrejte na 190°C.
  • Každú formičku s cestom vyložte malým kúskom papiera na pečenie, naplňte fazuľami alebo surovou ryžou.
  • Vyskladajte ich na plech a pečte 7 až 8 mínu.
  • Po uplynutej dobe opatrne odoberte papiere na pečenie s ryžou či fazuľami a vráťte formičky späť do rúry a pečte ďalej, kým okraje nie sú svetlo zlatohnedé.
  • Pred vybratím košíčkov z formičiek nechajte cesto vychladnúť.
  • Medzitým pripravte náplň.
  • Pridajte cukor, kukuričný škrob a soľ do stredne veľkého hrnca a premiešajte.
  • Pridajte vodu a za stáleho miešania varte na strednom ohni, kým sa nerozpustí cukor.
  • Pokračujte v miešaní, keď pridávate žĺtky, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  • Zmes priveďte do varu, potom odstavte z ohňa a vmiešajte maslo.
  • Zmes nechajte ochladiť na teplotu miestnosti.
  • Akonáhle zmes vychladne, vyšľahajte silnú smotanu elektrickým ručným mixérom, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Špachtľou jemne primiešajte šľahačku do citrónovej zmesi.
  • Nakoniec rovnomerne rozdeľte náplň do vyklepnutých košíčkov.
  • Pokiaľ chcete, ozdobte vrch košíčkov nastrúhanou citrónovou kôrou.
  • Pred podávaním nechajte aspoň 6 hodín v chladničke.
citrónové linecké košíčky
zdroj: confessionsofaconfectionista.com

Ak radi pečiete a nebojíte sa citrusov, môžete vyskúšať niektoré múčniky z citróna, limetiek a grapefruitu !

RAW tartaletky

Lahodný recept na ovocné koláčiky bez pečenia s mandľovou krustou, krémovou kešu sladkou smotanou a posypaný množstvom čerstvého, farebného ovocia!

Ingrediencie

  • 1 šálka mandlí alebo vlašských orechov alebo kombinácia
  • hrsť datlí
  • polievková lyžička škorice
  • 2 polievkové lyžice vody
  • ovocie podľa vášho výberu (kivi, jahody, čučoriedky, mango atď.)
  • 1 šálka surových kešu, najlepšie namočených 2 až 3 hodiny
  • 5 datlí
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • voda

Postup

  • Na kôru zmiešajte v mixéri mandle či vlašské orechy, datle a škoricu.
  • Nechajte zmes rozmixovať do konzistencie strúhanky.
  • Pridajte jednu lyžicu vody a mixujte ďalej, kým sa nevytvorí cesto. V prípade potreby pridajte ďalšiu lyžicu vody. Cesto nesmie byť príliš mokré.
  • Cesto vyberte, zakryte a dajte odpočinou do chladničky, aspoň na 20 minút, kým nestuhne.
  • Na krém zmiešame v mixéri kešu, datle, vanilkový extrakt a 3/4 šálky vody, pokiaľ nebude krém hladký.
  • Chvíľkami mixér pozastavte a zoškrabte krém zo stien mixéra.
  • Pridajte ďalšie 1 alebo 2 lyžice vody, kým nedosiahnete vami požadovanú konzistenciu. Ak ste krém zriedili príliš, pridajte ďalšie kešu orechy a rozmixujte.
  • Keď máte cesto stuhnuté, môžete začať tvarovať košíčky.
  • Formičky na tartaletky vyložte papierom na pečenie, aby sa pred podávaním dali košíčky ľahšie vybrať.
  • Všetky formičky riadne vytlačte cestom s hrúbkou asi 0,5 palca.
  • Každý koláč následne naplňte kešu krémom, až po okraj.
  • Vyskladajte vrch košíčkov ovocím.
  • Pri podávaní vyberte za pomoci papiera na pečenie koláčiky z formičiek.
zdravé raw tartalette s ovocím
zdroj: simple-veganista.com

Radi by ste si zaobstarali kvalitný kávovar? V našom veľkom teste automatických kávovarov sme si uviedli tie najzaujímavejšie modely. Pozrite sa!

Tartaletky nielen na sladko

Tartalette, ako ich poznáme, sú prevažne sladkým múčnikom. Ale robia sa aj iné varianty tejto pochúťky z lineckého cesta.

Preto sa s vami podelím ešte o jeden recept, ktorý bude tentoraz ako slaný variant.

Tartalette so syrom a jablkami

Prekvapte svoje chuťové poháriky.

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky
  • 80 g masla, na kocky
  • 80 g strúhaného čedaru
  • 3 vajcia + 1 vaječný žĺtok navyše
  • 100 g gorgonzola dolca
  • 200 ml kyslej smotany
  • 75 g majonézy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 zelené jablko
  • 1 červené jablko
  • 35 g opečených vlašských orechov, nasekaných
  • 1 stonka zeleru

Postup

  • Na cesto zmiešajte a rozmixujte múku, maslo, čedar a štipkou soli, kým zmes nebude pripomínať jemné drobčeky.
  • Pridajte 1 vajce a mixujte, kým sa zmes nespojí.
  • Tvarujte do guličiek, zatvorte do igelitu a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  • Po uplynulej dobe z guličiek vyvaľkajte placky, ktoré následne vtlačíte do formičiek na tartaletky. Nechajte opäť 15 minút odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 200 ° C a formičky s cestom vyložte papierom na pečenie a zaťažte ryžou alebo fazuľami.
  • Vložte do rúry a pečte 10 minút, potom odstráňte papiere na pečenie s ryžou či fazuľami a pečte ďalšie 3 minúty, kým nie je cesto zlaté.
  • Rozdeľte 50 g syra medzi koláče.
  • Zostávajúce 2 vajcia rozšľahajte s extra žĺtkom a kyslou smotanou. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  • Krémom naplníme cesto vo formičkách a pečieme ďalšie ďalších 10 minút, kým krém nestuhne.
  • Medzitým vyšľahajte majonézu, citrónovú šťavu, zvyšné 50 g syra a 2 lyžice vody do hladka.
  • Jablká opláchnite a nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s orechmi a zelerom nakrájaným na prúžky.
  • Zmes z jabĺk nakoniec umiestnite na vrch koláčikov a podávajte.
slané tartaletky so syrom a jablkami
zdroj: delicious.com.au

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.