Ako to, že vás po sladkej desiate opäť naháňa maškrtná?
Môže za to rozkolísaný krvný cukor! Jediným spôsobom, ako tomu predísť, je pridať ku každému dennému jedlu potraviny s nízkym glykemickým indexom – napríklad zeleninu .
A zatiaľ čo papriku mnohokrát do pokrmov neschováte, mrkva je na tieto účely ako stvorená.
Päť dokonalých receptov s mrkvou máte práve pred sebou!
Mrkvové buchty
INGREDIENCIA:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 hera
- 1 pohár oleja
- 115 g cukru
- 3 žĺtky
- 1 kocka droždia
- 0,5 l mlieka
- citrónová kôra
- soľ
POSTUP:
- Tuk vymiešame s cukrom as vajcami.
- Nastrúhanú mrkvu vmiešame do múky pred pridaním vzídeného kvásku.
- Potom pridáme mlieko a kvások a cit. kôru.
- Nakoniec pridáme múku so soľou. Zarobíme cesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť.
- Ďalej cesto normálne spracovávame a pečieme.
Z takto upraveného cesta môžeme piecť plnené buchty alebo koláče, výborná je napríklad kombinácia s makovou náplňou.
Bez náplne pečieme vdolečky, ktoré po upečení potrieme marmeládou, sladké rožky alebo inak tvarované neplnené pečivo.
Toto kysnuté cesto sa aj dobre smaží, takže z neho môžeme vdolčeky aj smažiť.
Mrkvové muffiny
INGREDIENCIA
- 2 lyžice kakaa
- 1 hrnček cukru krupica
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 pohár oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček teplej vody
- 3 ks vajec
POSTUP:
- Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
- Všetky sypké ingrediencie zmiešame v mise.
- Pridáme tri žĺtky, pohár oleja a hrnček teplej vody.
- Všetko zamiešame.
- Vmiešame jemne nastrúhanú mrkvu.
- Z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame do cesta.
- Bábovku vkladáme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút na 150 – 160 °C. Potom pri 180 ° C dopekáme asi 20 – 30 minút.
Mrkvu môžeme pridať do celej dávky cesta alebo iba do časti a do formy ich vkladať striedavo. Bábovku môžeme ešte doplniť mletými alebo sekanými orechmi a po upečení ju buď len pocukrovať alebo poliať bielou či tmavou polevou.
Cesto z tohto mrkvového receptu môžeme piecť aj v iných formách. Vynikajúce sú aj muffinové variácie, ktoré sú momentálne veľmi trendy.
Objavte podobné tipy
Mrkvová torta
Podobne ako bábovku môžeme pripravovať aj piškótové alebo trené tortové korpusy , ktoré použitím mrkvy získajú peknú farbu.
INGREDIENCIA
- 2 ks vajec
- 1 lyžica oleja
- 2 lyžice vody
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1 štipka prášku do pečiva
- 2,5 lyžice cukru krupice
- 1 vanilkový cukor
POSTUP
- Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Pridáme olej a vodu.
- Vmiešame múku s kypriacim práškom.
- Pridáme najemno postrúhlanú mrkvu.
- Vmiešame sneh z bielkov.
Použitá mrkva nebráni plneniu tort zavareninou, krémami z masla, tvarohu alebo smotany, ovocnými náplňami ani zdobením polevou. Na báze piškótového cesta vzniká aj biskupský chlebíček , ktorý možno opäť vytvoriť – ako inak – mrkvový!
Ak sa rozhodnete, akú polievku dnes uvariť, prečítajte si niečo o prínose mrkvy pre zdravie celej rodiny napríklad na webe Nasevyziva.cz.
Mrkvová polievka
INGREDIENCIA
- 1 lyžica oleja či masla
- 2 lyžice krupice
- 3 ks mrkvy
- kari
- pažítka
POSTUP
- Nastrúhame mrkvu.
- Do hrnca dáme rozohriať tuk.
- Zasypeme krupicou.
- Pridáme nastrúhanú mrkvu a zalejeme vriacou vodou.
- Pridáme karí a dovaríme.
- Pažítkou posypeme až na tanieri.
Mrkvový šalát
Strúhanú mrkvu s cukrom si z detstva pamätá každý. Tu je však variant, ktorý si zamilujete aj dnes.
INGREDIENCIA
- 3 stredné mrkvy
- 100 ml kyslej smotany
- 3 vlašské orechy
- soľ, korenie
- citrónová šťava
POSTUP
- Mrkvu nastrúhame, polejeme citrónovou šťavou a osolíme.
- Necháme 30 min odstáť.
- Dochutíme smotanou, strúhanými orechmi a korením
Šalát je tak výborný, že ho možno doplniť o cestoviny a ľahká letná večera je na svete.
Mrkva ako živina
Je známe mnoho spôsobov, akými táto koreňová zelenina zlepšuje vaše zdravie . Ja by som spomenul aspoň znižovanie zakyslenia organizmu a vysoký obsah vlákniny.
Použitie mrkvy v sladkej kuchyni
Jemne strúhanú mrkvu pridávame predovšetkým do cesta. Mrkvou doplnené cesto je po upečení vláčnejšie a má veľmi príjemnú chuť. Okrem toho je cesto peknej oranžovej farby, takže mrkvou môžeme v recepte nahradiť menší podiel vajec (alebo nedostatočné sfarbenie žĺtka).
Mrkvové cesto
Očistenú mrkvu strúhame skutočne najemno na tzv. chrenovom strúhadle. Pridávať ju potom môžeme do rôznych receptov na cesto a piecť tak napríklad:
- mrkvové buchty
- mrkvové bábovky
- mrkvové torty
Tip nakoniec: Hoci strúhať veľké mrkvy je oveľa jednoduchšie, mladučké, malé mrkvičky dodajú oveľa viac chuti. Preto je najvhodnejšie zamestnať kuchynského robota!
Inšpiroval vás článok? Pošlite ho priateľom!