Vynikajúce recepty s mrkvou pre zdravé telo i ducha

Ako to, že vás po sladkej desiate opäť naháňa maškrtná?

Môže za to rozkolísaný krvný cukor! Jediným spôsobom, ako tomu predísť, je pridať ku každému dennému jedlu potraviny s nízkym glykemickým indexom – napríklad zeleninu .

A zatiaľ čo papriku mnohokrát do pokrmov neschováte, mrkva je na tieto účely ako stvorená.

Päť dokonalých receptov s mrkvou máte práve pred sebou!

Mrkvové buchty

INGREDIENCIA:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 hera
  • 1 pohár oleja
  • 115 g cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 kocka droždia
  • 0,5 l mlieka
  • citrónová kôra
  • soľ

POSTUP:

  1. Tuk vymiešame s cukrom as vajcami.
  2. Nastrúhanú mrkvu vmiešame do múky pred pridaním vzídeného kvásku.
  3. Potom pridáme mlieko a kvások a cit. kôru.
  4. Nakoniec pridáme múku so soľou. Zarobíme cesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť.
  5. Ďalej cesto normálne spracovávame a pečieme.

Z takto upraveného cesta môžeme piecť plnené buchty alebo koláče, výborná je napríklad kombinácia s makovou náplňou.

Bez náplne pečieme vdolečky, ktoré po upečení potrieme marmeládou, sladké rožky alebo inak tvarované neplnené pečivo.

Toto kysnuté cesto sa aj dobre smaží, takže z neho môžeme vdolčeky aj smažiť.

Vynikajúce vyprážané mrkvové šišky.

Mrkvové muffiny

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice kakaa
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 pohár oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček teplej vody
  • 3 ks vajec

POSTUP:

  1. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
  2. Všetky sypké ingrediencie zmiešame v mise.
  3. Pridáme tri žĺtky, pohár oleja a hrnček teplej vody.
  4. Všetko zamiešame.
  5. Vmiešame jemne nastrúhanú mrkvu.
  6. Z bielkov ušľaháme sneh a vmiešame do cesta.
  7. Bábovku vkladáme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút na 150 – 160 °C. Potom pri 180 ° C dopekáme asi 20 – 30 minút.

Mrkvu môžeme pridať do celej dávky cesta alebo iba do časti a do formy ich vkladať striedavo. Bábovku môžeme ešte doplniť mletými alebo sekanými orechmi a po upečení ju buď len pocukrovať alebo poliať bielou či tmavou polevou.

Cesto z tohto mrkvového receptu môžeme piecť aj v iných formách. Vynikajúce sú aj muffinové variácie, ktoré sú momentálne veľmi trendy.

Mrkva možno nastrúhať aj do muffinov

Mrkvová torta

Podobne ako bábovku môžeme pripravovať aj piškótové alebo trené tortové korpusy , ktoré použitím mrkvy získajú peknú farbu.

INGREDIENCIA

  • 2 ks vajec
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice vody
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1 štipka prášku do pečiva
  • 2,5 lyžice cukru krupice
  • 1 vanilkový cukor

POSTUP

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
  2. Pridáme olej a vodu.
  3. Vmiešame múku s kypriacim práškom.
  4. Pridáme najemno postrúhlanú mrkvu.
  5. Vmiešame sneh z bielkov.
Mrkva v tortovom korpuse sa skvele dopĺňa s tvarohovou náplňou

Použitá mrkva nebráni plneniu tort zavareninou, krémami z masla, tvarohu alebo smotany, ovocnými náplňami ani zdobením polevou. Na báze piškótového cesta vzniká aj biskupský chlebíček , ktorý možno opäť vytvoriť – ako inak – mrkvový!

Ak sa rozhodnete, akú polievku dnes uvariť, prečítajte si niečo o prínose mrkvy pre zdravie celej rodiny napríklad na webe Nasevyziva.cz.

Mrkvová polievka

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica oleja či masla
  • 2 lyžice krupice
  • 3 ks mrkvy
  • kari
  • pažítka

POSTUP

  1. Nastrúhame mrkvu.
  2. Do hrnca dáme rozohriať tuk.
  3. Zasypeme krupicou.
  4. Pridáme nastrúhanú mrkvu a zalejeme vriacou vodou.
  5. Pridáme karí a dovaríme.
  6. Pažítkou posypeme až na tanieri.
mrkvová polievka, mrkva recepty
Mrkvová polievka vás svojou farbou poteší.

Mrkvový šalát

Strúhanú mrkvu s cukrom si z detstva pamätá každý. Tu je však variant, ktorý si zamilujete aj dnes.

INGREDIENCIA

  • 3 stredné mrkvy
  • 100 ml kyslej smotany
  • 3 vlašské orechy
  • soľ, korenie
  • citrónová šťava

POSTUP

  1. Mrkvu nastrúhame, polejeme citrónovou šťavou a osolíme.
  2. Necháme 30 min odstáť.
  3. Dochutíme smotanou, strúhanými orechmi a korením

Šalát je tak výborný, že ho možno doplniť o cestoviny a ľahká letná večera je na svete.

Mrkvový šalát s vlašskými orechmi
zdroj: ceskatelevize.cz

Mrkva ako živina

Je známe mnoho spôsobov, akými táto koreňová zelenina zlepšuje vaše zdravie . Ja by som spomenul aspoň znižovanie zakyslenia organizmu a vysoký obsah vlákniny.

Použitie mrkvy v sladkej kuchyni

Jemne strúhanú mrkvu pridávame predovšetkým do cesta. Mrkvou doplnené cesto je po upečení vláčnejšie a má veľmi príjemnú chuť. Okrem toho je cesto peknej oranžovej farby, takže mrkvou môžeme v recepte nahradiť menší podiel vajec (alebo nedostatočné sfarbenie žĺtka).

Mrkvový koláč má jedinečnú farbu.

Mrkvové cesto

Očistenú mrkvu strúhame skutočne najemno na tzv. chrenovom strúhadle. Pridávať ju potom môžeme do rôznych receptov na cesto a piecť tak napríklad:

  • mrkvové buchty
  • mrkvové bábovky
  • mrkvové torty

Tip nakoniec: Hoci strúhať veľké mrkvy je oveľa jednoduchšie, mladučké, malé mrkvičky dodajú oveľa viac chuti. Preto je najvhodnejšie zamestnať kuchynského robota!

Inšpiroval vás článok? Pošlite ho priateľom!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.