Už vás nebaví ako prílohu točiť zemiaky na x rôznych spôsobov stále dookola?
Potom vám určite prídu vhod naše lahodné recepty na batátové pyré, ktoré posunie váš pokrm minimálne o level vyššie.
Vyskúšajte variant s mrkvou, javorovým sirupom či orestovanými lístkami šalvie.
Pochutnáte si!
Batátovo-mrkvové pyré
Vynikajúca zdravá príloha napríklad ku grilovanému mäsu! Rozmixované pečené batáty s varenou mrkvou, bielym jogurtom a kajenským korením si obľúbite a na klasickú zemiakovú kašu si ani nespomeniete.
Čo budete potrebovať
- 1 kg batátov
- 500 g mrkvy, olúpané a nakrájané na kúsky
- 12 lyžíc masla, zmäkčeného
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 2 a 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky bieleho jogurtu
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Batáty oškrabte av hornej časti každého batátu urobte malý hlboký zárez,.
- Batáty položte na plech a pečte v rúre 1 hodinu, alebo kým nezmäknú.
- Medzitým ošúpte mrkvu a nakrájajte ju na 2,5 cm kúsky.
- Mrkva dajte do hrnca s vodou, cukrom a 2 lyžicami masla.
- Hrniec dajte na strednú teplotu, priveďte do varu a varte odkryté, kým sa voda neodparí a mrkva nezačne na masle prskať, asi 30 minút.
- Mrkva by mala byť mäkká.
- Pokiaľ nie, pridajte trochu vody a varte, kým nebude mrkva hotová a nezostane žiadna tekutina.
- Vydlabajte dužinu batátov a zmiešajte s mrkvou v mise kuchynského robota s oceľovou čepeľou.
- Pridajte zvyšné maslo a jogurt a spracujte do hladka.
- Pridajte muškátový oriešok, kajenské korenie, soľ a korenie podľa chuti a ešte spracujte, kým nebude všetko krásne krémové a dobre premiešané.
- Ihneď podávajte!

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na polievky z batátov , ktoré vás skvele zasýtia aj zahrejú!
Pyré z batátov s miso maslom
Na toto batátové pyré potrebujete iba 5 ingrediencií a potešíte s ním celú svoju rodinu. Je prirodzené sladké s hlbokou chuťou, ktorú si zamilujete!
Čo budete potrebovať
- 1 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na 2,5 cm kúsky
- ¼ šálky plus 2 lyžice masla, zmäkčeného
- 1 lyžica miso pasty
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ¾ šálky zahriateho zeleninového vývaru
- ½ lyžičky soli
- listy čerstvého tymiánu na ozdobu
Postup
- Dajte batáty do veľkého parného koša nad hrniec s vriacou vodou.
- Varte do mäkka, asi 30 minút.
- Medzitým si pripravte miso maslo našľahaním 2 lyžíc masla s miso pastou.
- Pridajte čierne korenie a dajte bokom.
- Batáty roztlačte ručne šťouchadlom na zemiaky alebo ich rozmixujte v kuchynskom robote alebo mixéri do hladka.
- Pridajte zostávajúce ¼ šálky zmäknutého masla, vývar a soľ.
- Preložte do misy a ihneď potrite miso maslom, ktoré sa na teplom pyré rozpustí.
- Ozdobte lístkami čerstvého tymiánu.

Vegánske sladké batátové pyré
Lahodná batátová kaša s mandľovým mliekom, javorovým sirupom a škoricou sa pripravuje z pár ingrediencií a jej príprava trvá iba 30 minút. Navyše je vegánska a bez rafinovaného cukru.
Čo budete potrebovať
- 3 stredné batáty, olúpané a nakrájané na 5 cm kúsky
- ¼ šálky mandľového mlieka
- 1-2 lyžice javorového sirupu
- ½ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky mletej škorice
- štipka muškátového orieška
- pekanové orechy, nahrubo nasekané (voliteľne)
Postup
- Do veľkého hrnca nalejte asi 2,5 cm vody.
- Vložte do hrnca naparovací kôš a položte naň kúsky batátov.
- Prikryte pokrievkou a varte v pare na strednom plameni 15–20 minút, alebo pokiaľ nie sú batáty veľmi mäkké.
- Do stredne veľkej misy pridajte podusené batáty.
- Zmes roztlačte, kým nedosiahnete požadovanú textúru.
- Pridajte mandľové mlieko, javorový sirup, škoricu, muškátový oriešok a soľ a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- V prípade potreby upravte korenie a sladkosť.
- Podávajte a voliteľne ozdobte pekanovými orechmi.

Ako luxusná príloha skvele fungujú aj naše recepty na naplnené a zapečené zemiaky v rúre . Vyskúšajte ich všetky!
Objavte podobné tipy
Batátová kaša s jarnou cibuľkou a kyslou smotanou
Toto je úplne luxusná príloha k akémukoľvek mäsu! Batáty s čerstvými bylinkami, maslom a kyslou smotanou potešia vaše chuťové bunky a vy si nebudete stačiť chodiť pridávať.
Čo budete potrebovať
- 2 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na 2,5 cm kocky
- 2 lyžičky soli
- ⅓ šálky najemno nakrájané jarné cibuľky (použite zelenšie časti)
- ⅓ šálky najemno nasekané čerstvé plocholisté petržlenovej vňate
- 1 malý až stredný strúčik cesnaku, prelisovaný
- ¼ šálky kyslej smotany
- 3 lyžice masla, nakrájaného na kocky
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
Postup
- Vložte batáty nakrájané na kocky do veľkého hrnca alebo holandskej rúry a pridajte toľko vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
- Pridajte 1 lyžičku soli a zmes priveďte do varu na stredne vysokom ohni.
- Znížte teplotu a varte odkryté, kým batáty nezmäknú, asi 9 až 12 minút.
- Dobre sceďte a potom batáty vráťte do hrnca a roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
- Okamžite pridajte takmer všetku jarnú cibuľku a petržlenovú vňať, z oboch si ponechajte malé množstvo na ozdobu.
- Pridajte cesnak a premiešajte.
- Potom vmiešajte väčšinu kyslej smotany (zhruba 1 lyžicu si nechajte na ozdobu), všetko maslo a zvyšnú 1 lyžičku soli.
- Dochuťte podľa chuti ďalšou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Batátovú kašu preložte do servírovacej misy a lyžicou vmiešajte odloženú kyslú smotanu.
- Posypte odloženou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou, povrch zľahka pokvapkajte olivovým olejom a na záver posypte čiernym korením.
- Podávajte ihneď.

Skúste aj naše lahodné recepty na zapečenú zemiakovú kašu a uvidíte, ako vám zachutí. Je to nevšedný spôsob, ako si túto detskú dobrotu vychutnať úplne inak.
Pyré z batátov s čedarom a orestovanou šalviou
Nasladlá batátová kaša s čedarom, čerstvou pažítkou a orestovanými lístkami šalvie je perfektnou prílohou k slávnostnému pokrmu. Keďže sú batáty sladké samy o sebe, ostatné ingrediencie im dodajú ten správny šmrnc.
Čo budete potrebovať
- 500 g batátov
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžička čerstvej pažítky, nasekané nadrobno
- 4-6 čerstvých lístkov šalvie
- 1 lyžička oleja alebo masla
- 3 lyžice strúhaného čedaru
Postup
- Batáty olúpte a nakrájajte na cca 2,5 cm kúsky.
- Vložte nakrájané batáty do veľkého hrnca a zalejte vodou tak, aby nad zemiakmi bolo asi 2,5 cm vody navyše.
- Pridajte ½ lyžičky soli.
- Priveďte do varu a potom odkryté varte na strednom plameni, kým batáty nezmäknú, cca 10 minút.
- Batáty sceďte a vráťte do hrnca.
- Roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
- V panvici na vysokej teplote rozohrejte olej, maslo alebo slaninu.
- Vymažte listy šalvie po dobu 30 sekúnd, alebo kým nebudú skrútené a chrumkavé.
- Trochu ich osušte papierovou utierkou.
- K batátom pridajte korenie, nastrúhaný čedar, nasekanú pažítku a cesnak a premiešajte.
- Ochutnajte a uvidíte, či chcete pridať viac soli alebo korenia. Navrch dajte osmažené lístky šalvie a viac čerstvé pažítky.
- Užite si to!

Ako z batátov pripraviť pyré?
Existuje niekoľko spôsobov, ako batáty roztlačiť, akonáhle sú uvarené. Každá technika povedie k inej štruktúre:
- Šťuchadlo na zemiaky: Vďaka tomu získate objemnejšiu textúru v závislosti na tom, ako dlho ich stláčate.
- Vidlička: Toto je skvelá alternatíva, pokiaľ nemáte šťouchadlo na zemiaky a tiež pokiaľ dávate prednosť mierne hrubej a robustnej štruktúre.
- Kuchynský robot: Použitie kuchynského robota povedie k ultra hladkej štruktúre, ale uistite sa, že batáty nepremixujete, inak budú mať gumovú textúru.
- Ponorný mixér: Získate jemnejšiu textúru ako pri použití šťouchadla na zemiaky, ale nie tak hladkú ako pri použití kuchynského robota.
- Stolový mixér: Podobne ako pri kuchynskom robote to povedie k hladkej a krémovej štruktúre.
Na prípravu pyré sa vám môže hodiť ponorný mixér. Prečítajte si naše recenzie najlepších tyčových mixérov a zistite, kto vyhral v našom porovnaní!
Ďalšia variácia batátového pyré
- Na batátoch môžete nechať šupku , čo povedie k rustikálnejšej chuti.
- Pre väčšiu chuť a krémovosť použite na pyré kokosové mlieko .
- Namiesto varenia batátov ich skúste u piecť . Predhrejte rúru na 200 °C. V strednej miske premiešajte batáty s olejom, soľou a čiernym korením. Na plech vyložený papierom na pečenie položte batáty v jednej vrstve a pečte, kým nebudú hotové (cca 30 minút).
- Na pyré pridajte pridajte nasekané orechy či ovocie .
A ako sa vám naše dnešné recepty na batátové pyré páčili? Napíšte nám do komentárov!