Máme pre vás luxusné recepty na pyré z batátov 5x inak. Zabudnite na obyčajnú zemiakovú kašu!

Už vás nebaví ako prílohu točiť zemiaky na x rôznych spôsobov stále dookola?

Potom vám určite prídu vhod naše lahodné recepty na batátové pyré, ktoré posunie váš pokrm minimálne o level vyššie.

Vyskúšajte variant s mrkvou, javorovým sirupom či orestovanými lístkami šalvie.

Pochutnáte si!

Batátovo-mrkvové pyré

Vynikajúca zdravá príloha napríklad ku grilovanému mäsu! Rozmixované pečené batáty s varenou mrkvou, bielym jogurtom a kajenským korením si obľúbite a na klasickú zemiakovú kašu si ani nespomeniete.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg batátov
  • 500 g mrkvy, olúpané a nakrájané na kúsky
  • 12 lyžíc masla, zmäkčeného
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 2 a 1/2 šálky vody
  • 1/2 šálky bieleho jogurtu
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Batáty oškrabte av hornej časti každého batátu urobte malý hlboký zárez,.
  • Batáty položte na plech a pečte v rúre 1 hodinu, alebo kým nezmäknú.
  • Medzitým ošúpte mrkvu a nakrájajte ju na 2,5 cm kúsky.
  • Mrkva dajte do hrnca s vodou, cukrom a 2 lyžicami masla.
  • Hrniec dajte na strednú teplotu, priveďte do varu a varte odkryté, kým sa voda neodparí a mrkva nezačne na masle prskať, asi 30 minút.
  • Mrkva by mala byť mäkká.
  • Pokiaľ nie, pridajte trochu vody a varte, kým nebude mrkva hotová a nezostane žiadna tekutina.
  • Vydlabajte dužinu batátov a zmiešajte s mrkvou v mise kuchynského robota s oceľovou čepeľou.
  • Pridajte zvyšné maslo a jogurt a spracujte do hladka.
  • Pridajte muškátový oriešok, kajenské korenie, soľ a korenie podľa chuti a ešte spracujte, kým nebude všetko krásne krémové a dobre premiešané.
  • Ihneď podávajte!
Rozmixované pečené batáty s varenou mrkvou, bielym jogurtom a kajenským korením podávané na tanieri s fazuľkami a mäsom.
www.thetableofcontents.co

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na polievky z batátov , ktoré vás skvele zasýtia aj zahrejú!

Pyré z batátov s miso maslom

Na toto batátové pyré potrebujete iba 5 ingrediencií a potešíte s ním celú svoju rodinu. Je prirodzené sladké s hlbokou chuťou, ktorú si zamilujete!

Čo budete potrebovať

  • 1 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na 2,5 cm kúsky
  • ¼ šálky plus 2 lyžice masla, zmäkčeného
  • 1 lyžica miso pasty
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • ¾ šálky zahriateho zeleninového vývaru
  • ½ lyžičky soli
  • listy čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup

  • Dajte batáty do veľkého parného koša nad hrniec s vriacou vodou.
  • Varte do mäkka, asi 30 minút.
  • Medzitým si pripravte miso maslo našľahaním 2 lyžíc masla s miso pastou.
  • Pridajte čierne korenie a dajte bokom.
  • Batáty roztlačte ručne šťouchadlom na zemiaky alebo ich rozmixujte v kuchynskom robote alebo mixéri do hladka.
  • Pridajte zostávajúce ¼ šálky zmäknutého masla, vývar a soľ.
  • Preložte do misy a ihneď potrite miso maslom, ktoré sa na teplom pyré rozpustí.
  • Ozdobte lístkami čerstvého tymiánu.
Batátová kaša s miso maslom v miske.
www.dishingouthealth.com

Vegánske sladké batátové pyré

Lahodná batátová kaša s mandľovým mliekom, javorovým sirupom a škoricou sa pripravuje z pár ingrediencií a jej príprava trvá iba 30 minút. Navyše je vegánska a bez rafinovaného cukru.

Čo budete potrebovať

  • 3 stredné batáty, olúpané a nakrájané na 5 cm kúsky
  • ¼ šálky mandľového mlieka
  • 1-2 lyžice javorového sirupu
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • štipka muškátového orieška
  • pekanové orechy, nahrubo nasekané (voliteľne)

Postup

  • Do veľkého hrnca nalejte asi 2,5 cm vody.
  • Vložte do hrnca naparovací kôš a položte naň kúsky batátov.
  • Prikryte pokrievkou a varte v pare na strednom plameni 15–20 minút, alebo pokiaľ nie sú batáty veľmi mäkké.
  • Do stredne veľkej misy pridajte podusené batáty.
  • Zmes roztlačte, kým nedosiahnete požadovanú textúru.
  • Pridajte mandľové mlieko, javorový sirup, škoricu, muškátový oriešok a soľ a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • V prípade potreby upravte korenie a sladkosť.
  • Podávajte a voliteľne ozdobte pekanovými orechmi.
Batátová kaša s mandľovým mliekom, javorovým sirupom a škoricou v miske, ozdobená orechmi.
www.realandvibrant.com

Ako luxusná príloha skvele fungujú aj naše recepty na naplnené a zapečené zemiaky v rúre . Vyskúšajte ich všetky!

Batátová kaša s jarnou cibuľkou a kyslou smotanou

Toto je úplne luxusná príloha k akémukoľvek mäsu! Batáty s čerstvými bylinkami, maslom a kyslou smotanou potešia vaše chuťové bunky a vy si nebudete stačiť chodiť pridávať.

Čo budete potrebovať

  • 2 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na 2,5 cm kocky
  • 2 lyžičky soli
  • ⅓ šálky najemno nakrájané jarné cibuľky (použite zelenšie časti)
  • ⅓ šálky najemno nasekané čerstvé plocholisté petržlenovej vňate
  • 1 malý až stredný strúčik cesnaku, prelisovaný
  • ¼ šálky kyslej smotany
  • 3 lyžice masla, nakrájaného na kocky
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja

Postup

  • Vložte batáty nakrájané na kocky do veľkého hrnca alebo holandskej rúry a pridajte toľko vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
  • Pridajte 1 lyžičku soli a zmes priveďte do varu na stredne vysokom ohni.
  • Znížte teplotu a varte odkryté, kým batáty nezmäknú, asi 9 až 12 minút.
  • Dobre sceďte a potom batáty vráťte do hrnca a roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
  • Okamžite pridajte takmer všetku jarnú cibuľku a petržlenovú vňať, z oboch si ponechajte malé množstvo na ozdobu.
  • Pridajte cesnak a premiešajte.
  • Potom vmiešajte väčšinu kyslej smotany (zhruba 1 lyžicu si nechajte na ozdobu), všetko maslo a zvyšnú 1 lyžičku soli.
  • Dochuťte podľa chuti ďalšou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Batátovú kašu preložte do servírovacej misy a lyžicou vmiešajte odloženú kyslú smotanu.
  • Posypte odloženou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou, povrch zľahka pokvapkajte olivovým olejom a na záver posypte čiernym korením.
  • Podávajte ihneď.
Pyré z batátov v miske s lyžicou.
www.cookieandkate.com

Skúste aj naše lahodné recepty na zapečenú zemiakovú kašu a uvidíte, ako vám zachutí. Je to nevšedný spôsob, ako si túto detskú dobrotu vychutnať úplne inak.

Pyré z batátov s čedarom a orestovanou šalviou

Nasladlá batátová kaša s čedarom, čerstvou pažítkou a orestovanými lístkami šalvie je perfektnou prílohou k slávnostnému pokrmu. Keďže sú batáty sladké samy o sebe, ostatné ingrediencie im dodajú ten správny šmrnc.

Čo budete potrebovať

  • 500 g batátov
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1 lyžička čerstvej pažítky, nasekané nadrobno
  • 4-6 čerstvých lístkov šalvie
  • 1 lyžička oleja alebo masla
  • 3 lyžice strúhaného čedaru

Postup

  • Batáty olúpte a nakrájajte na cca 2,5 cm kúsky.
  • Vložte nakrájané batáty do veľkého hrnca a zalejte vodou tak, aby nad zemiakmi bolo asi 2,5 cm vody navyše.
  • Pridajte ½ lyžičky soli.
  • Priveďte do varu a potom odkryté varte na strednom plameni, kým batáty nezmäknú, cca 10 minút.
  • Batáty sceďte a vráťte do hrnca.
  • Roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
  • V panvici na vysokej teplote rozohrejte olej, maslo alebo slaninu.
  • Vymažte listy šalvie po dobu 30 sekúnd, alebo kým nebudú skrútené a chrumkavé.
  • Trochu ich osušte papierovou utierkou.
  • K batátom pridajte korenie, nastrúhaný čedar, nasekanú pažítku a cesnak a premiešajte.
  • Ochutnajte a uvidíte, či chcete pridať viac soli alebo korenia. Navrch dajte osmažené lístky šalvie a viac čerstvé pažítky.
  • Užite si to!
Batátová kaša s čedarom, čerstvou pažítkou a orestovanými lístkami šalvie v miske.
www.gingerwithspice.com

Ako z batátov pripraviť pyré?

Existuje niekoľko spôsobov, ako batáty roztlačiť, akonáhle sú uvarené. Každá technika povedie k inej štruktúre:

  • Šťuchadlo na zemiaky: Vďaka tomu získate objemnejšiu textúru v závislosti na tom, ako dlho ich stláčate.
  • Vidlička: Toto je skvelá alternatíva, pokiaľ nemáte šťouchadlo na zemiaky a tiež pokiaľ dávate prednosť mierne hrubej a robustnej štruktúre.
  • Kuchynský robot: Použitie kuchynského robota povedie k ultra hladkej štruktúre, ale uistite sa, že batáty nepremixujete, inak budú mať gumovú textúru.
  • Ponorný mixér: Získate jemnejšiu textúru ako pri použití šťouchadla na zemiaky, ale nie tak hladkú ako pri použití kuchynského robota.
  • Stolový mixér: Podobne ako pri kuchynskom robote to povedie k hladkej a krémovej štruktúre.

Na prípravu pyré sa vám môže hodiť ponorný mixér. Prečítajte si naše recenzie najlepších tyčových mixérov a zistite, kto vyhral v našom porovnaní!

Ďalšia variácia batátového pyré

  • Na batátoch môžete nechať šupku , čo povedie k rustikálnejšej chuti.
  • Pre väčšiu chuť a krémovosť použite na pyré kokosové mlieko .
  • Namiesto varenia batátov ich skúste u piecť . Predhrejte rúru na 200 °C. V strednej miske premiešajte batáty s olejom, soľou a čiernym korením. Na plech vyložený papierom na pečenie položte batáty v jednej vrstve a pečte, kým nebudú hotové (cca 30 minút).
  • Na pyré pridajte pridajte nasekané orechy či ovocie .

A ako sa vám naše dnešné recepty na batátové pyré páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.