6 skvelých receptov s marinádami z medu, ktoré sa vám budú rozplývať na jazyku!

Zlatistý zázrak vytvorený včelami, ktorý ľudstvo už po tisícročia využíva nielen v potravinárstve, ale aj v kozmetike či lekárstve.

Jeho pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, vysoký tlak aj činnosť tráviacej sústavy.

Účinne pomáha taktiež pri bakteriálnych infekciách aj strese.

Je škoda využívať tento div prírody len ako sladidlo.

Poďme si spoločne predstaviť recepty s medovou marinádou!

Kombináciou s mäsom a ďalšími ingredienciami vznikne veľmi lahodné spektrum chutí a vôní.

Krehké kura v medovej marináde

Tento recept v sebe originálnym spôsobom kombinuje med s ostatnými ingredienciami, ako je cesnak a sójová omáčka. Vďaka nim sa nemusíte obávať toho, že by výsledná chuť tohto pokrmu bola príliš sladká.

Ingrediencie:

  • 700 g kuracích stehien či pŕs
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/3 šálky medu
  • 1/4 šálky kuracieho vývaru
  • 2 PL jablčného octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 lyžičky sušeného mletého cesnaku
  • olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Kuracie mäso zo všetkých strán okoreňte cesnakovým práškom, soľou a korením.
  2. Nechajte chvíľku pôsobiť a potom mäso vložte na panvicu s rozohriatym olejom a z oboch strán restujte dozlatista.
  3. Následne prikryjete panvicu pokrievkou a za občasného otáčania varte domäkka.
  4. Keď je kura hotové, jeho vrchnú časť potrite prelisovaným cesnakom a nechajte chvíľku rozvoňať.
  5. Medzitým si zmiešajte med, vývar, jablkový ocot a sójovú omáčku a na malej panvičke na miernom ohni ingrediencie zahrejte.
  6. Za stáleho miešania zmes 3-4 minúty povarte, až vznikne hustá omáčka.
  7. Touto omáčkou následne prelejte kuracie mäso na panvici a nechajte ešte chvíľku prehriať.

Kuracie mäso s medovou omáčkou podávajte s ryžou alebo zeleninovým šalátom.

Kuracie mäso v lahodnej medovej omáčke
zdroj: cafedelites.com

Kurča je možné marinovať nielen v mede, ale aj v jogurte či sójovej omáčke. Načerpajte inšpiráciu na kuracie marinované mäso z našich pestrých receptov!

Bravčové rebierka s medovou marinádou

Lahodným pečeným rebierkom dokáže odolať len málokto. Zdokonaľte ich chuť medom a zázvorom! Uvidíte, že budú tiež chutiť.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg bravčových rebier
  • kúsok zázvoru (cca 5 cm)
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1/2 šálky medu
  • 1/2 šálky sójovej omáčky
  • 1/2 šálky ryžového vína
  • 1 lyžička sladkej chilli omáčky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V uzatvárateľnom igelitovom sáčku zmiešajte nastrúhaný zázvor, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, med, ryžové víno, chilli omáčku, soľ a korenie.
  2. Premiešajte a následne do vrecka vložte bravčové rebrá.
  3. Vreckom dôkladne trepte až do doby, kým budú rebrá dôkladne obalené v zmesi.
  4. Uzavreté vrecko vložte aspoň na dobu dvoch hodín, lepšie ale cez noc, do chladničky.
  5. Predhrejte si rúru na 180°C.
  6. Vyberte rebrá z vrecka, položte ich do pekáča a podlejte trochou vody.
  7. Pečte približne 40-45 minút.
  8. Mäso vyberte a prekryté alobalom odložte nabok.
  9. V medziobdobí vytvorte zo zvyšku marinády omáčku.
  10. Stačí zmiešať zvyšok marinády z misky, v ktorej ste marinovali rebierka, so šťavou, ktorá zostala po pečení v pekáči.
  11. Zmes v malom hrnci priveďte do varu a za občasného miešania povarte 4-5 minút.
  12. Touto omáčkou následne potrite bravčové rebierka.

Rebierka na mede podávajte s čerstvým pečivom.

Bravčové rebierka marinované v mede
zdroj: taste.com.au

Lahodné kuracie mäso s medom

Okrem kuracích stehien môžete použiť samozrejme aj kuracie krídla či prsia. Vzhľadom na charakter receptu je vhodnejšie z mäsa pred marinovaním odstrániť jeho kožu. Pokiaľ dávate prednosť pálivejším pokrmom, použite ostrý kečup.

Ingrediencie:

  • 6 kuracích stehien
  • 6 PL kečupu
  • 2 PL paradajkového pyré
  • 3 PL worcestrové omáčky
  • 2 PL medu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Umyté a koža zbavené kuracie mäso jemne na povrchu narezajte, marináda do neho lepšie prenikne.
  2. Vo väčšej miske dôkladne zmiešajte kečup, paradajkové pyré, med, worcestrovú omáčku, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
  3. Následne do marinády vložte mäso a zo všetkých strán do neho marinádu pomocou štetca, lyžičky či rúk dôkladne aplikujte.
  4. Následne misku priklopte a vložte na aspoň hodinu do chladničky.
  5. Medzitým si predhrejte rúru na 200 ° C a pripravte si pekáč či plech.
  6. Do pekáča potom vložte nemarinované kuracie mäso a prelejte ho zvyškom marinády, ktorá zostala v miske.
  7. Pečte približne 35-40 minút.

Kuracie stehná v medovej marináde chutia znamenite s americkými zemiakmi či zemiakovou kašou.

Kuracie stehná na mede
zdroj: thehappyfoodie.co.uk

Grilované mäso v medovej horčici

Pred grilovaním mäso marinuje väčšina z nás. Zmes medu a horčice je jednou zo skvelých možností!

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 1/2 šálky medu
  • 1/2 šálky hrubozrnnej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • sladká paprika
  • vločky červeného korenia
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V miske si zmiešajte všetko korenie, teda sladkú papriku, červené korenie, soľ a čierne korenie.
  2. Ďalej ku koreniu pridajte prelisovaný cesnak, med, horčicu a citrónovú šťavu.
  3. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Umyté a kože zbavené kuracie prsia vložte do misky s marinovacou zmesou, prikryte a nechajte aspoň 30 minút odležať pri izbovej teplote.
  5. Namarinované kúsky mäsa potom grilujte na predhriatom grile približne 6-8 minút z každej strany, kým nie je mäso hotové.
  6. Pred konzumáciou nechajte mäso niekoľko málo minút odpočinúť na tanieri.

Grilované kura na mede servírujte s čerstvým pečivom a zeleninovým šalátom.

Grilované plátky mäsa marinované v medovej horčici
zdroj: simplyscratch.com

Medová marináda nie je jedinou možnosťou. Inšpirujte sa našimi ďalšími marinádami na grilovanie !

Kačica pečená na mede

Kačica a med tvoria nesmrteľnú kombináciu. Namiesto obvyklých jabĺk v našom recepte vkladáme do útrob kačice cesnak a cibuľu. Podobným spôsobom môžete pripravovať nielen celú kačicu, ale aj iba kačacie prsia.

Ingrediencie:

  • 1 celá kačica
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1/4 šálky medu
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 1 čajová lyžička korenia
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • rozmarín

Postup:

  1. Kožu umyté a osušené kačice narezajte zľahka nožom až k mäsu, aby sa korenie a med následne lepšie dostali k mäsu.
  2. Vnútro kačice potrite trochou medu a vyplňte nakrájanou cibuľou, strúčikmi cesnaku a vetvičkami rozmarínu.
  3. V malej miske si zmiešajte všetko korenie, teda soľ, papriku, korenie a mletý cesnak.
  4. Touto zmesou následne kačicu zo všetkých strán dôkladne potrite.
  5. Predhrejte si rúru na 200°C.
  6. Kačicu vložte do pekáča alebo na rošt, pod ktorý vložíte pekáč na odkvapkanie tuku, a pečte 15 minút.
  7. Po uplynutí tejto doby teplotu znížte na 180 ° C, priklopte vekom av závislosti od veľkosti kačice pečte približne 2 hodiny.
  8. Po celú dobu pečenia približne každých 10-15 minút kačicu zľahka potrite medom.

Kačica s medovou marinádou chutí skvele s žemľovou či zemiakovou knedľou a kapustou.

Pečená kačica na mede servírovaná na šalátovom liste s granátovým jablkom
zdroj: houseofnasheats.com

Kačica patrí medzi obľúbené české jedlá. Či už ju pripravíte na mede, pomarančoch alebo s jablkami, na sviatočnej kačici si vždy pochutnáte

Medové filety z lososa

Jednou zo špecialít, ktorú ponúkajú mnohé vyhlásené reštaurácie, sú lososové filety s medovým prelivom. Poďme si ich spoločne pripraviť!

Ingrediencie:

  • 4 filety z lososa
  • 1/3 šálky medu
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 lyžička vločiek z červeného korenia
  • 1 citrón
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V stredne veľkej miske zmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a vločky z červeného korenia.
  2. V panvici rozohrejte dve lyžice oleja a vložte osolené a okorenené filety.
  3. Restujte lososa z každej strany približne 5 minút, v zavilosti na výške filiet.
  4. Pridajte do panvice zvyšný olej a prelisovaný cesnak.
  5. Povarte približne 1 minútu.
  6. Následne do panvice prelejte aj zmes z misky a na kolieska nakrájané plátky citróna.
  7. Za stáleho miešania zmes varte do doby, než sa jej množstvo zredukuje asi o tretinu.
  8. Lososa počas celej doby priebežne touto zmesou prelievajte.

Filety servírujte s ryžou či americkými zemiakmi ozdobené plátkami citróna.

Lososové filety s medovým prelivom a plátkami citróna
zdroj: delish.com

Prečo mäso marinovať?

Podstatou marinovania je, že sa vďaka nemu mäso stáva mäkším a šťavnatejším. Vďaka kyslénu prostredia, ktorému je mäso pri marinovaní vystavené, totiž dochádza k rozpadu väzieb medzi bielkovinami. Najčastejšie sa mäso marinuje v oleji s rôznym korením či bylinkami, ďalej sa často používa citrónová šťava či rôzne typy octu.

Prečo marinovať v mede?

Med dodá mäsu nevšednú a zároveň jemnú chuť, záleží, s akými ďalšími ingredienciami ho použijete. Najčastejšie sa medová marináda používa na mäso kuracie alebo kačacie. Použiť ju ale môžete aj na ďalšie druhy mäsa. Najvhodnejšie je používať na marinovanie čerstvý tekutý med.

Pokiaľ vám med skryštalizoval, stačí ho mierne zahriať a stane sa opäť tekutým. Prírodný med je veľmi zdravý, obsahuje napríklad vitamíny C a B6 alebo minerálne látky, ako je vápnik, draslík, fosfor, zinok či železo.

Ako dlho mäso marinovať?

Odporúčaná doba marinovania samozrejme závisí od typu mäsa. Zatiaľ čo kuracie či morčacie mäso stačí pri izbovej teplote marinovať aspoň pol hodiny, v chladničke potom hodinu až dve, mäso bravčové alebo hovädzie je vhodnejšie nechať v marináde naložené celú noc.

Okrem toho sa predovšetkým väčšie kusy mäsa odporúča zľahka narezať, aby marináda lepšie prenikla dovnútra, av priebehu marinovania mäso občas otočiť či premiešať.

Prečo mäso pred marinovaním neklepať?

Veľa ľudí robí ti chybu, že mäso pred marinovaním naklepe. To je ale chyba. V naklepanom mäse sa marináda neudrží a mäso je potom zbytočne suché. Pokiaľ je to nutné, silnejšie mäso sa pokúste iba mierne roztlačiť dlaňou.

Miska alebo vrecko?

Zatiaľ čo v minulosti sa mäso marinovalo predovšetkým v miske, mnoho ľudí v súčasnej dobe dáva z praktických dôvodov prednosť uzatvárateľnému vrecku. Jeho výhodou je, že sa do chladničky neuvoľní vôňa marinády a zároveň mäso nenatiahne ostatné pachy z chladničky. Okrem toho odpadá aj práca s umývaním riadu. Dobre namarinovať sa dá ako v miske, tak aj v sáčku, záleží na vašich preferenciách.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.