Polievky sú vyhľadávaným jedlom predovšetkým v jesenných a zimných mesiacoch.
Mnoho ľudí si obľúbilo ich krémovú podobu.
Vyskúšajte naše recepty na batátovú polievku!
Ich príprava je veľmi jednoduchá.
Pripravte si mixér a pustite sa do toho!
Batátová polievka s kokosovým mliekom
Kokosové mlieko je v indickej a thajskej kuchyni, odkiaľ väčšina receptov s batátmi pochádza, veľmi obľúbené. Pridajte ho aj do polievky!
Ingrediencie:
- 600 g batátov
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 šálky kokosového mlieka
- 2 PL karí
- 1 PL olivového oleja
- 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
- soľ
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu, približne 5-7 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a premiešajte.
- Keď sa cesnak rozvonia, pridajte do hrnca tiež olúpané a na kocky nakrájané batáty, karí a kajenské korenie.
- Za stáleho miešania restujte približne 5 minút.
- Prilejte k zmesi kokosové mlieko a priveďte zmes do varu.
- Varte pod pokrievkou približne 20-25 minút.
- Keď sú batáty mäkké, zmes odstavte a pomocou kuchynského robota alebo ponorného mixéra rozmixujte do podoby krému.
- Ochutnajte a prípadne ešte dosoľte či pridajte viac korenia.
Skvele vyzerá táto batátová polievka servírovaná s opraženou cícerom.

Krémová batátová polievka
Konzistenciu krému môžete upravovať pridaním či ubraním množstva vývaru, záleží na tom, či dávate prednosť hustejšej, alebo tekutejšej variante.
Ingrediencie:
- 800 g batátov
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 1/4 čajovej lyžičky vločiek červeného korenia
- 1/4 čajovej lyžičky sladkej papriky
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej, pridajte doň nakrájanú cibuľu a mrkvu a restujte, približne 6-8 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte prelisovaný cesnak, zázvor, červené korenie, papriku a restujte ešte 2-3 minúty.
- Pridajte na kocky nakrájané batáty a zeleninový vývar.
- Priveďte zmes do varu.
- Potom teplotu znížte a duste pod pokrievkou približne 15-20 minút, kým batáty nebudú mäkké.
- Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte zmes do podoby krému.
Batátový krém môžete ozdobiť pistáciami, vločkami červeného korenia či jogurtom.

Lahodná polievka z batátov a mrkvy
Základný recept na túto polievku je obohatený o jablko, ktorého chuť sa skvele snúbi s batátmi a mrkvou. Táto polievka sa dá navyše veľmi jednoducho zamraziť, a to až na dobu troch mesiacov.
Ingrediencie:
- 1 kg batátov
- 2 cibuľa
- 4-5 mrkvou
- 1 jablko
- 8 šálok kuracieho vývaru
- 1 PL kari
- 4 PL masla
- 2 PL medu
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte maslo, pridajte doň nakrájanú cibuľu a restujte ju približne 10 minút.
- Pridajte karí a povarte ešte minútu.
- Následne pridajte olúpanú a nakrájanú mrkvu, sladké zemiaky, vývar a soľ.
- Priveďte zmes do varu.
- Prikryte hrniec pokrievkou a duste na miernom ohni približne 20-25 minút, kým nie je zelenina mäkká.
- Pridajte med a olúpané a nakrájané jablko.
- Zmes pomocou tyčového mixéra rozmixujte dohladka.
- Na záver dochuťte soľou a korením.

Batátová polievka nie je jediným krémom, ktorý si môžete za chladných večerov uvariť. Inšpirujte sa našimi ďalšími krémovými polievkami !
Objavte podobné tipy
Thajská polievka s batátmi
V Thajsku sa táto polievka tradične podáva ozdobená orestovanými mandľami a koriandrom. Pokiaľ máte radi pikantnejšie pokrmy, pridajte viac karí či kajenského korenia.
Ingrediencie:
- 3 šálky nakrájaných batátov
- 2 šálky nakrájanej cibule
- 3 šálky nakrájanej mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 2 PL karí
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/4 šálky mandľového masla
- 1 PL olivového oleja
- kajenské korenie (voliteľné)
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu, prelisovaný cesnak a zázvor.
- Restujte po dobu 5-6 minút.
- Pridajte karí a mandľové maslo.
- Následne pridajte do hrnca aj mrkvu, batáty, vývar a soľ.
- Za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- Prikryte pokrievkou a duste 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Potom zmes rozmixujte dohladka pomocou kuchynského robota alebo tyčového mixéra.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
Hotovú polievku servírujte s čerstvým pečivom.

Jemný batátovo-kvetákový krém
Batáty sa okrem mrkvy môžu kombinovať aj s ďalšou zeleninou, napríklad s karfiolom či pórom. Každá zelenina navyše, dodá polievke trošku inú chuť.
Ingrediencie:
- 800 g batátov
- 1 karfiol
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky kokosového mlieka
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sladkej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky šalvie
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu, približne 7-8 minút.
- Potom pridajte trošku zeleninového vývaru, prelisovaný cesnak, šalvia, papriku a kurkumu.
- Po minúte pridajte aj olúpané a na kocky nakrájané zemiaky, ružičky karfiolu a zvyšný vývar.
- Zmes priveďte do varu a potom pod pokrievkou duste približne 20 -25 minút, až bude zelenina úplne mäkká.
- Následne zmes ponorným mixérom rozmixujte do hladkého krému.
- Pridajte kokosové mlieko, soľ, korenie a dôkladne premiešajte.
Batátovo-kvetákovú polievku podávajte ozdobenú semienkami av rúre opraženými ružičkami karfiolu.

Výdatná polievka zo sladkých zemiakov
Ak máte slabosť pre pálivé jedlá, pridajte do polievky viac zázvoru a chilli. Uvidíte, že vás polievka po všetkých stránkach zahreje.
Ingrediencie:
- 700 g batátov
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 3-4 šálky zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- chilli
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a mrkvu, približne 6-8 minút.
- Vmiešajte k cibuli a mrkve prelisovaný cesnak, chilli a zázvor, restujte 2-3 minúty.
- Následne pridajte na kocky nakrájané batáty a prilejte vývar.
- Priveďte všetko do varu a pod pokrievkou následne duste približne 15-20 minút, až batáty úplne zmäknú.
- Pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota rozmixujte do hladkého pyré.
- Dochuťte soľou a korením.
Batátovú polievku servírujte ako samostatný pokrm, najlepšie na večeru s čerstvým pečivom.

Skvele vás zasýtia aj rozmanité polievky zo strukovín. Pripravte si z nich chutnú hŕstkovú polievku !
Zemiaková polievka s čedarom
Tento recept je výnimočný pridaním syra čedar, ktorý polievke dodá veľmi lahodnú a nevšednú chuť. Vyskúšajte a uvidíte, že vám zachutí!
Ingrediencie:
- 800 g batátov
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka nastrúhaného syra čedar
- 1 PL olivového oleja
- pažítka na ozdobu
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olivový olej a zľahka na ňom orestujte nakrájanú cibuľu, približne 5-7 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor, restujte ešte 1 minútu.
- Následne pridajte olúpané a na kocky nakrájané batáty.
- Dochuťte soľou a korením.
- Prilejte do hrnca vývar a priveďte zmes do varu.
- Potom znížte teplotu a varte 10-15 minút, kým batáty nebudú mäkké.
- Polievku odstavte a pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského robota ju rozmixujte dohladka.
- Začnite polievku na sporáku znovu zahrievať, pridajte nastrúhaný čedar a miešajte, kým sa nerozpustí.
Táto batátová polievka chutí znamenite s čerstvým pečivom, ozdobená nakrájanou pažítkou.

Batáty verzus zemiaky
Z batátov nemusíte vždy pripravovať iba polievku, dajú sa napríklad piecť v rúre ako príloha, a môžete nimi tak ľahko nahradiť klasické zemiaky. Pripraviť ich možno tiež do podoby pyré, chipsov, hranoliek.
V čom sa batáty a zemiaky od seba líšia? Obe plodiny majú množstvo spoločných charakteristík, napríklad vysoký obsah vitamínu C a minerálnych látok, ako je draslík, horčík či železo. Oproti normálnym zemiakom vynikajú batáty vysokým obsahom vitamínu A. Sladké zemiaky obsahujú tiež viac sacharidov a z toho dôvodu sú kalorickejšie ako klasické zemiaky.
Prečo zaradiť batáty do svojho jedálnička?
Pravidelná konzumácia batátov má na náš organizmus množstvo veľmi prospešných účinkov. Na základe štúdií bolo zistené, že pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu, vďaka vysokému obsahu vitamínu A sú veľmi zdravé pre náš zrak a vzhľadom na obsiahnutú vlákninu pozitívne pôsobia na zažívanie. V neposlednom rade svojim vysokým obsahom vitamínu C posilňujú našu imunitu.