Ako zavárať slivky na niekoľko spôsobov

Viete, že slivky majú mnoho zdravotných prínosov, ako napríklad úľava od zápchy či chrípkovej infekcie?

Slivky môžete konzumovať po celom svete, výnimkou je len Antarktída.

Uchovajte si ich zdravé účinky po celý rok!

Zaváranie sliviek nikdy nebolo jednoduchšie, tak to využite a vyskúšajte naše recepty.

Nálev na zaváranie

Pri príprave náleve záleží, koľko pohárov budete zavárať, môžete si pripraviť aj nálev slabšie – záleží na každom z nás.

right.is

  • 1 ¾ hrnčeka cukor kryštál
  • ingrediencie

nálev

  • Zmes vody a cukru zahrievajte na sporáku v dostatočne veľkom hrnci.
  • Dôkladne očistite slivky a zbavte kôstok a stopiek.
nakladané slivky

poháre na zaváranie

right.is

  • slivky
  • Zaváranie bez nálevu

nálev

  • Najprv si slivky, tak ako každé ovocie, dôkladne umyte, zbavte nečistôt a stopiek.
  • Slivky prepolí a vyberte kôstku.
  • Pokiaľ chcete zavárať slivky vcelku, prepichajte je len vidličkou na každej strane.
  • Vložte ich do pohárov – nemusíte sa báť je stlačiť, počas varu sa rovnako zmenší.
  • Poháre poriadne zatvorte a utiahnite.
  • Dajte ich do zaváracieho hrnca a prilejte do hrnca vodu – pohár by mali byť celé ponorené vo vode.
  • Pozorne sledujte teplomer, akonáhle sa teplota vyšplhá na 100 stupňov, vypnite sporák.
  • Slivky očistite, umyte a naskladajte do pohárov.
  • Nakoniec ich uložte do komory, ktorá by mala byť tmavá a chladná.
artofnaturalliving.com

Zaváranie sliviek v rúre

Zaváranie sliviek v rúre má veľkú výhodu – do rúry sa vlezie oveľa viac pohárov než do zaváracieho hrnca.

ingrediencie

  • slivky
  • Zaváranie bez nálevu
  • hlboký plech na pečenie
  • Postup prípravy:

nálev

  • Nachystajte si a vyčistite dostatočný počet zaváracích pohárov s viečkami.
  • Prichystajte si aj nálev, ktorý je potrebné nechať vychladnúť.
  • Potom predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
  • Slivky dôkladne umyte, zbavte rôznych nečistôt ako sú stopky alebo lístky.
  • Časovač rúry nastavte na 6 minút.
  • Začnite je pomaly zahrievať, aby pustili šťavu.
  • Pripravte si hlboký plech, ktorý vysteľte silnou vrstvou novín alebo letákov – môžete použiť aj staré utierky alebo uteráky.
  • Poháre umiestnite na plech asi 5 centimetrov od seba – nezadělávejte je viečkami.
  • Ďalšie spôsoby, ako si uchovať prínosy sliviek
  • Akonáhle sú slivky upečené, vyberte ich z rúry a aj hneď je riadne zavíčkujte – najvhodnejšie sú viečka s gumovým závitom.
  • Cez noc ich nechajte vychladnúť a potom ich umiestnite do komory.
Zavárané slivky na koláč

poháre na zaváranie s viečkami

right.is

  • slivky
  • Varte na 80 stupňov asi 20 minút.
  • plastovú misku

sušenie sliviek

  • Vložte ich do veľkého hrnca a zasypte ich cukrom.
  • Pripravte si nálev z cukru a vody.
  • Akonáhle sa cukor vo vode varom rozpustí, máte hotovo.
  • Každú slivku rozdeľte na polovicu a naplňte nimi poháre.
  • Naplnené poháre zalejte až po okraj pripraveným nálevom a zavíčkujte.
  • Vložte pohár do plastovej misky a dajte do mikrovlnnej rúry.
  • skilletchronicles.com
  • Podľa ľubovôle ich môžete vykôstkovať.
  • Pokiaľ je v mikrovlnnej rúre viac pohárov, umiestnite ich 1 centimeter od seba.
  • Slivky sú usušené, keď po ich roztrhnutiu nepúšťa šťavu.
  • Akonáhle je hotovo, poháre postavte hore dnom na pripravenú utierku.
  • Nechajte poháre vychladnúť a uložte do chladného a tmavého miesta.
škoricu

Návod na zaváranie bez cukru

right.is

  • slivkový ocot
  • Zaváranie bez nálevu

nálev

  • Nachystáme si dopredu sterilizovanej poháre na zaváranie a k nim vhodná viečka.
  • Dôkladne je zavíčkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
  • Vložte ich do pohárov a po okraj je zalejte nálevom.
  • Slivky dôkladne umyjeme, rozpolíme a zbavíme sa kôstok.
  • Zaváranie sliviek v mikrovlnke
  • Potom ich vyberte z hrnca a postavte ich viečkom smerom dole na utierku.
  • Nechajte cez noc vychladnúť a uložte do tmavej komory.
4 ½ hrnčeka cukru

aquilafoodforest.wordpress.com

right.is

  • 5,5 kilogramu sliviek
  • www.saga.co.uk
  • postup
  • vanilku
  • mäkké slivky

nálev

  • Slivky zbavte od nežiaducich nečistôt a prekrojte ich na polovice.
  • Nachystajte si čisté poháre na zaváranie.
  • Vložíme ich do pohárov a po okraj je zalejeme vodou.
  • Potom plameň zvýšte tak, aby sa slivky hodinu varili.
  • Ďalšiu hodinu stiahnite plameň na minimum kvôli konzistencii a pridajte k nim vanilkový struk, škoricu a citrónovú kôru.
  • Skladujte vo tmavej a suchej miestnosti či v mrazničke.
  • Po uvarení odstráňte vanilkový struk, škoricu a citrónovú kôru.
  • Horúce je vlejte do čistých pohárov, zavíčkujte a otočte ich hore dnom – nechajte ich cez noc vychladnúť.
  • Uložte na chladné a tmavé miesto.
Výkon nastavte na 700 W.

Vložte do rúry a pečte asi 50 – 60 minút.

www.eater.com

Sušenie ovocia je jednou z najstarších metód na svete na uchovanie vitamínov. Je to veľmi jednoduché, nevyžaduje ingrediencie a sušené slivky vydrží minimálne jeden rok.

nálev

  • Slivky očistite, vykôstkujte a nakrájajte na polovice.
  • Nalejte cukrovú vodu ku slivkám do pohára.
  • Podľa typu sušičky postupujte podľa jej návodu.
  • Čas násobte počtom pohárov – dva poháre zapnite na 12 minút.
  • Nakoniec je pokropte zľahka vodou, aby získali lesk.
  • Uložte do dobre uzatvárateľných pohárov alebo dóz.
  • Lekvár by nemala byť ani moc riedka ani veľmi tuhá.
4 hrnčeky vody

citrónovú kôru

Tento domáci ocot vyrobený zo sliviek je vynikajúci na varenie či ako zálievka na šalát.

nálev

  • Do veľkej sklenenej nádoby (asi 2 litre) vložte 2 hrnčeky nasekaných sliviek.
  • Zmiešajte 4 hrnčeky teplej vody a 1 lyžičku cukru kryštál a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  • Umiestnite vonkajšou stranou na sito sušičky.
  • Nakoniec nalejte ocot do čistej sklenenej nádoby, prikryte plastovým vekom a uložte na chladnom, tmavom mieste.
  • Nádobu umiestnite na miesto, kde nie je príliš teplo alebo naopak chladno.
  • Nechajte slivky v pohári 6-8 týždňov.
  • Zakryte otvor nádoby dvoma vrstvami tenkého plátna, ktoré zaviažte okolo hrdla pohára povrázkom alebo gumičkou.
eater.com

noviny alebo letáky

Tento spôsob uchovania je vhodný pre skladovanie v chladničke.

nálev

  • Vo veľkom hrnci vytvorte nálev zo 2 hrnčekov octu, 4 hrnčekov cukru kryštál, 2 lyžičiek klinčekov a 1 plátku škorice.
  • Nálev priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte 10 minút – potom nechajte vychladnúť.
  • Poháre z hrnca vyberieme až potom, čo voda vychladne.
  • Prelejte je nálevom, uzavrite a nechajte ich aspoň 10 dní dozrieť.
  • Skladujte ich v chladničke.
stylecraze.com

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.