Višne sú veľmi zdravé ovocie a tak asi mnohým z vás napadla rovnaká otázka.
Ako si ich uchovať doma po celý rok?
Je to jednoduché!
Máme pre vás skvelé tipy a recepty na zaváranie višní, ktoré zvládne aj úplný začiatočník.
Tak poďme na to!
Nálev na zaváranie višní
Tak ako takmer pri každom druhu ovocia, aj pri višniach si ako nálev pripravíme cukrový rozvar. Množstvo vody a cukru si upravte podľa svojich potrieb.
Budete potrebovať
- 500 g cukru
- 1 l vody
Postup prípravy
- Do veľkého hrnca vlejte vodu a pridajte cukor.
- Za stáleho miešania priveďte zmes do varu.
- Akonáhle sa cukor dôkladne rozpustí, zmes odstavte a nechajte vychladnúť.

Konzervovanie višní v umývačke
Áno, naozaj si môžete višne zakonzervovať aj v umývačke! A s naším návodom to bude úplná hračka.
Budete potrebovať
- višne
- nálev
- poháre na zaváranie
- plastovú misku
Postup prípravy
- Višne preberte, odstopkujte a umyte.
- Pripravte si zaváracie poháre s viečkami – poriadne ich sterilizujte.
- Medzitým si pripravte nálev z cukru a vody.
- Do pohárov vložte višne a zalejte ich do ¾ pohára vodou.
- Poháre zaviečkujte a dajte do umývačky.
- Pri zaváraní v umývačke musí pohár stáť rovno.
- Tiež ich nedávajte blízko seba, mohli by popraskať.
- Zapnite umývačku na najdlhší program a nechajte dôjsť do konca.
- Potom ich z umývačky zarobte a obráťte dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť do druhého dňa a uskladnite do chladna.

Máme pre vás tiež skvelé sladké recepty na zavarené černice , ktoré vás pohladia na duši aj na jazyku. Vyskúšajte ich všetky!
Zaváranie višní v rúre
Konzervovanie višní v rúre je jeden z najobľúbenejších spôsobov zavárania. Rúru máme doma takmer každý a ďalej potrebujete len višne, nálev, plech a utierku. Užite si to!
Budete potrebovať
- višne
- nálev
- hlboký plech
- utierku alebo noviny
Postup prípravy
- Zaváracie poháre sterilizujte a pripravte nálev.
- Rúru si predhrejte na 150 stupňov Celzia.
- Višne umyte a zbavte stopiek a listov.
- Višne môžete aj vykôstkovať – záleží na vás.
- Poháre naplňte višňami a prelejte ich vychladnutým nálevom do ¾.
- Starostlivo poháre uzavrite viečkom a dajte na plech vyložený novinami alebo utierkou.
- Poháre skladajte ďalej od seba a podlejte ich vodou.
- Pečieme asi 20 – 25 minút.
- Pri zaváraní v rúre môžete skúsiť variant bez viečok, kedy poháre uzavriete viečkom až po vytiahnutí z rúry – viečko ihneď priľne k poháru.
- Po vytiahnutí pohára otočte viečkom dole a nechajte ich vychladnúť do druhého dňa.
- Následne ich uložte do vhodného miesta – tmavá a chladná komora či pivnica.

Objavte podobné tipy
Konzervovanie višní v mikrovlnke
Zakonzervujte si višne napríklad aj v mikrovlnnej rúre. vychutnajte si svoje obľúbené ovocie po celý rok!
Budete potrebovať
- višne
- nálev
- plastovú misku
Postup prípravy
- Višne si očistite od stopiek a prepláchnite ich vodou.
- Pripravte si cukrový nálev, ktorý nechajte vychladnúť.
- Postupne višne vkladajte do sterilizovaných pohárov.
- Zalejte ich pripraveným nálevom z cukru a vody do ¾ pohára.
- Zarobte zaváracie poháre viečkami a poriadne ich utiahnite.
- Do mikrovlnnej rúry vložte plastovú misku, do ktorej pohár postavíte – miska zabraňuje vytečeniu.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na najvyšší výkon – 700 Wattov a zapnite časovač na 6 minút – s každým pohárom navyše zdvojnásobte čas.
- Po vytiahnutí pohárov ich postavte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.
- Skladujte v temnej a chladnej miestnosti.

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na konzervovanie marhúľ alebo ako si uchovať obľúbené ovocie po celý rok!
Zaváranie višní klasickým spôsobom
Naložené višne si môžete tradične zavariť aj v zaváracom hrnci. Podľa nášho návodu to zladne každý!
Budete potrebovať
- višne
- nálev
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec a teplomer
Postup prípravy
- Višne dôkladne umyte a zbavte stopiek.
- Môžete ich aj vykôstkovať, ale záleží na vás.
- Pripravte si cukrový sirup, ktorý necháte vychladnúť.
- Starostlivo sterilizujte poháre na zaváranie.
- Višne dávajte do pripravených zaváracích pohárov a zalejte ich nálevom – do ¾ pohára.
- Viečka poriadne utiahnite.
- Poháre vložte do zaváracieho hrnca a zalejte ich vodou.
- Varte asi 20 minút na 85 stupňov.
- Potom ich vyberte z hrnca a dnom ich otočte nahor.
- Nechajte vychladnúť, skontrolujte, či sa všetky viečka dobre uchytli.
- Skladujte v tmavej a chladnej komore.

Nakladané višne v rume
Na týchto višniach si naozaj pochutíte – ale pozor, deťom ich rozhodne nedávajte. Namiesto vody totiž použijeme rum.
Budete potrebovať
- višne
- rum
- cukor
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec
Postup prípravy
- Višne umyte, zbavte stopiek a vykôstkujte.
- Pripravte si zaváracie poháre – sterilizujte ich.
- Poháre naplňte višňami a zasypte cukrom.
- Do pohárov dolejte rum a zaviečkujte.
- Pripravte si zavárací hrniec, do ktorého poháre naukladáte.
- Dávajte si pozor, aby sa poháre nedotýkali.
- Poháre zalejte vodou.
- Varíme 10 minút na 80 stupňov.
- Po vychladnutí ich otočte dnom nahor a nechajte vychladnúť.
- Skladujte v tmavom a chladnom mieste.

Máme pre vás aj recepty na nakladané slivky na niekoľko spôsobov. Aký variant si vyberiete vy?
Iné metódy uskladnenia
Višne sú skvelé aj na pečenie a prípravu skvelých višňových dezertov . My si však pre vás pripravili ďalšie 3 recepty, ako višne zakonzervovať a pritom si luxusne pochutnať.
Višňový džem bez pektínu
Budete potrebovať:
- višne
- cukor
- citrónová šťava
Na 2 šálky čerstvých višní použite 1 šálku cukru a 3 lyžice citrónovej šťavy.
Postup prípravy:
- Višne umyte a zbavte kôstok a stopiek.
- Nasypte ich do hrnca, prisypte cukor a citrónovú šťavu.
- Varte na miernom ohni a za stáleho miešania.
- Akonáhle zmes dosiahne požadovanú konzistenciu, je hotovo.
- Horúcu zmes nalejte do pohárov, zaviečkujte a otočte hore dnom.
- Nechajte vychladnúť a uložte do komory.

Višňová omáčka
Táto omáčka je skvelým doplnkom ku každému grilovaniu mäsa.
Budete potrebovať
- 2 kg višní
- 1 ½ šálky vody
- ¼ šálky cukru
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
Postup prípravy
- Višne umyte, vykôstkujte a nahrubo nakrájajte.
- Do hrnca nasypte višne a zľahka ich roztlačte.
- Pridajte vodu a varte na miernom ohni, často miešajte po dobu 10 až 15 minút, alebo do doby, kým nebude ovocie mäkké.
- Zmes cez sitko môžete precediť, alebo použite ručný mixér a potom ešte prepasírujte.
- Pridajte cukor a citrónovú šťavu.
- Zahrievajte získané pyré tak, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Vzniknutú omáčku nechajte vychladnúť a môžete ju buď zmraziť alebo zavariť.
- Do sterilizovaných zaváracích pohárov omáčku nalejte.
- Viečka starostlivo uzavrite a varte asi 15 minút.
- Nechajte vychladiť a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Nakladané višne
Budete potrebovať
- 1,2 kg višní
- 2 šálky cukru
- 1 lyžica octu
- ¼ šálky vody
Postup prípravy
- Višne preberte, umyte, zbavte stopiek a vykôstkujte (nie je nutné).
- Višne môžete rozdeliť na polovice alebo ich ponechať celé – aby nepraskli, prepichnite ich vidličkou.
- Pripravte si nálev z cukru, octu a vody.
- Ingrediencie vložte do hrnca, zamiešajte a priveďte do varu za stáleho miešania.
- Znížte teplotu a varte 2 minúty.
- Nechajte vychladnúť a višne môžete podávať.
- Ak ich chcete uchovať pre neskoršie občerstvenie, môžete ich zavariť
- Do pripraveného nálevu vložte višne a varte 2 až 5 minút.
- Zmes vlejte do sterilizovaných zaváracích pohárov a zaviečkujte.
- Varte asi 15 minút na 80 stupňov.
- Poháre vyberte a otočte dnom nahor.
- Nechajte vychladnúť a potom uskladnite.

A ako ste si na dnešných receptoch pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov!