Najlepšie recepty na pravú musaku s mäsom aj bez mäsa. Inšpirujte sa!

Inšpirujte sa našimi 9 receptami na musaku v najrôznejších prevedeniach.

Na svoje si prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegetariáni.

Pusťte sa do toho!

Pravá grécka musaka z baklažánu

Tento grécky recept je skutočne výborný. Užite si výraznú chuť mäsa s luxusnou krémovou bešamelovou omáčkou.

Ingrediencie

  • 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
  • 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
  • 420 g drvených paradajok z plechovky
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majorán, pažítka atď.)
  • soľ
  • korenie

Bešamel:

  • 75 g masla
  • ⅓ šálky hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • štipka soli a bieleho korenia
  • strúhaný muškátový oriešok podľa chuti

Postup

  • Baklažán nakrájajte na tenké plátky, posoľte a nechajte vypotiť asi 15 minút. Potom zlejte prebytočnú vodu a osušte pomocou čistej utierky.
  • Plátky baklažánu opekajte po dobu 2–3 minút z každej strany alebo kým nezhnednú.
  • Upečený baklažán následne preložte na tanier a nechajte vychladnúť.
  • Na rozpálenom oleji dozlatista osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Pridajte mleté mäso a premiešajte ho s cibuľkou. Po osmahnutí mäsa dochuťte soľou, čiernym korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridajte drvené paradajky.
  • Priveďte do varu a znížte teplotu.
  • Duste približne 30 minút, do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
  • Medzitým si pripravte bešamel.
  • V hrnci rozpustite maslo, prisypte múku a, za stáleho miešania, vytvorte zápražku, ktorú, asi 1–2 minútky, varte, aby omáčka nechutila po múke.
  • Postupne prilievajte do zápražky mlieko a všetko rozšľahajte.
  • Znížte teplotu a nechajte prebublávať, kým bešamel nezhustne. Bešamel by sa nemal úplne variť.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte trochu nastrúhaného muškátového orieška. Všetko premiešajte a odstavte z tepla.
  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Zapekaciu misu alebo pekáč vymažte olivovým olejom a začnite s vrstvením. Vždy vkladajte najskôr baklažán, mäso a potom bešamel. Vrstvenie opakujte, kým je k dispozícii materiál. Skončiť by ste mali preliatím bešamelu.
  • Pečte približne 45 minút alebo dozlatista.
  • Svoju podarenú musaku s baklažánom podávajte až 10 minút po tom, čo ju dopečiete. Lepšie sa tak prepoja chute a pokrm sa vám bude lepšie porciovať.

Zapečené mleté mäso s baklažánom a bešamelom, zdobené petržlenovou vňaťou.
zdroj: daringgourmet.com

Zemiaková musaka

Pokiaľ patríte medzi milovníkov zemiakov, mali by ste tento recept určite vyskúšať!

Pochutnajte si na výbornom zahraničnom pokrme, ktorý je hotový iba za 40 minút.

Ingrediencie

  • 1 väčší baklažán
  • 1 cuketa
  • 500 g uvarených zemiakov so šupkou
  • 1 plechovka paradajok
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľké mäsité paradajka zbavené šupky a pokrájané
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • škorica
  • bobkový list
  • nové korenie
  • sušené oregano
  • mletá rasca
  • soľ, korenie
  • 1 čajová lyžička cukru
  • olivový olej
  • 300 ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • muškátový oriešok

Postup

  • Cuketu a baklažán nakrájajte na plátky az oboch strán dobre opečte na olivovom oleji.
  • Zeleninu zložte z tepla a osoľte ju.
  • Na olivovom olej opečte cibuľu, nakrájanú nadrobno, pridajte strúčik cesnaku, nakrájaného na plátky, pridajte mäso a smažte.
  • Mäso okoreňte, pridajte do neho štipku škorice, oregano, mletú rascu, bobkový list a nové korenie.
  • K mäsu pridajte nakrájanú čerstvú paradajku s plechovkou sterilizovaných paradajok, oslaďte lyžičkou cukru a pomaly varte asi 1 hodinu.
  • Zemiaky nakrájajte na plátky a pokladajte ich na dno vymastenej zapekacej misy. Na zemiaky ďalej navrstvite polovicu mäsovej zmesi.
  • Na mäso položte vrstvu baklažánu a cukety a celý proces opakujte, kým nepoužijete všetok materiál.
  • Pripravte si bešamel.
  • Rozohrejte maslo a pridajte do neho múku. Vytvorte zápražku a začnite postupne prilievať mlieko. Stále miešajte pomocou metličky, aby sa v bešameli nevytvorili hrudky. Miešajte tak dlho, pokiaľ bešamel nezhustne.
  • Dochuťte ho soľou, čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška.
  • Následne na musaku zo zemiakov bešamel nalejte a pečte v rúre, predhriatej na 190 °C po dobu 40 minút.

Zapečené zemiaky s mletým mäsom, servírované s čerstvou zeleninou.
zdroj: geniuskitechen.com

Bešamel môžete použiť nielen do musaky, ale aj do receptov na lasagne .

Jednoduchá musaka s mletým mäsom

Lákajú vás jednoduché, rýchle, ale zároveň veľmi chutné a originálne recepty?

Potom je tento pokrm ako stvorený pre vás!

Ingrediencie

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g zemiakov
  • 2 baklažány
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 ks stopkového zeleru
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 200 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • 50 g masla
  • 0,5 l mlieka
  • hladká múka
  • 4 bobkové listy
  • soľ, korenie, škorica, olivový olej

Postup

  • Cibuľu a zeler nakrájajte najemno a cesnak na plátky.
  • Na oleji v hrnci orestujte zeleninu a pridajte k nej mäso. Restujte ďalej.
  • Pridajte 2 bobkové listy, pretlak, podlejte vínom a nechajte vyvariť alkohol. Následne pridajte vývar.
  • Zmes osoľte, okoreňte a duste domäkka.
  • Baklažány nakrájajte na plátky. Osoľte ich, okoreňte a posypte škoricou. Následne ich z oboch strán ich opražte.
  • V menšom hrnci si pripravte bešamel, ochutený 2 bobkovými listami.
  • Ošúpané zemiaky nakrájajte na plátky a časť z nich dajte na dno vymastenej zapekacej misy. Potom ich zalejte trochou bešamelu.
  • Pridajte vrstvu ragú a zakryte ju baklažánom.
  • Postup opakujte, kým nepoužijete všetky prísady.
  • Posledné dve vrstvy by mali byť mäso a bešamel.
  • Pečte v rozohriatej rúre pri 180 ° C, a to asi 40-45 minút.
  • Vaša grécka musaka s hovädzím mäsom je hotová a teraz už len stačí pochutnať si na nej!

Šťavnatá grécka musaka s baklažánom zdobená bylinkami.
zdroj: recipetineats.com

Brokolicová musaka

Brokolica obsahuje veľa horčíka, ktorý je potrebný na správnu činnosť svalov a srdca. Obsahuje aj vlákninu a pomáha správnej funkcii čriev.

Doprajte si tento zeleninový zázrak v podobe musaky.

Ingrediencie

  • 1 väčšia okrúhlice (možno nahradiť aj kaleráb)
  • 1 malá cuketa
  • 1,5 hlávky brokolica
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 2 vajcia
  • 150 ml mandľového mlieka
  • 1 čajová lyžička tuniského korenia (červená paprika, rasca, trocha kurkumy, klinčeky)
  • ½ čajovej lyžičky červenej papriky
  • ½ čajovej lyžičky drveného tymiánu

Postup

  • Brokolicu umyte a dajte na 10 minút do pary, aby krásne zmäkla.
  • Po uvarení ju vložte do misky a roztlačte.
  • Pridajte ½ čajovej lyžičky soli a 1 lyžičku mletej rasce. Môžete tiež pridať trochu mletého korenia.
  • Vodnicu olúpte, nakrájajte na tenké plátky a rozdeľte na dve časti (pol pôjde do spodnej časti a pol na povrch).
  • Cuketu nakrájajte na kolieska.
  • Do vymasteného pekáča položte plátky okrúhlice, brokolicu a všetko zakončite vrstvou cukety.
  • V miske si zmiešajte vajcia s mandľovým mliekom, pridajte zvyšné korenie (pol lyžičky soli, tymián, tuniské korenie, papriku) a polovicu tejto zmesi nalejte na cuketu.
  • Pokryte všetko v pekáči zvyšnou okrúhličkou a zalejte zvyšnou zmesou.
  • Pekáč zakryte alobalom a pečte cca 25 minút, pri 180 °C.
  • Potom zložte alobal a pečte ďalších 20 minút, pri 180 °C.
  • Prajeme dobrú chuť!

Zapečená brokolica servírovaná v bielej zapekacej miske.
zdroj: gurmanija.com

Dávate prednosť vlastnoručne pomletému mäsu? Potom preskúmajte recenzie na elektrické mlynčeky na mäso a kúpte si taký, ktorý vám uľahčí prácu v kuchyni.

Originálna musaka z cukety

Tento grécky recept na musaku je vhodný aj pre toho, kto sa vyhýba sacharidom. Je pripravovaný s hovädzou omáčkou a namiesto zemiakov sú použité kúsky cukety.

Recept je jednoduchý a pochutí si na ňom celá rodina.

Ingrediencie

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 400 g paradajkovej passaty
  • 600 g hovädzieho mäsa
  • soľ
  • korenie
  • 2–4 cesnakové strúčiky (prelisovať)
  • 1,5 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 bobkový list
  • 1 šálka syra Ricotta
  • 2 veľké cukety (nakrájané na plátky o šírke cca 0,5 cm)
  • ¼ šálky nastrúhaného parmezánu
  • čerstvo nasekané bylinky podľa vlastného výberu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si pekáč, vymastený olivovým olejom.
  • Olivový olej rozohrejte na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a restujte dosklovata (cca 3–4 minúty).
  • Pridajte cesnak a smažte ešte asi minútu. Stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
  • Pridajte mäso a smažte, kým nebude ružové.
  • Vmiešajte passatu, pridajte korenie a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa zmes začne variť, znížte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a varte asi 15 minút.
  • Zo zmesi vyberte bobkový list a pokračujte vo varení.
  • Do pripraveného pekáča striedavo vrstvite plátky cukety s omáčkou a zakončite vrstvou plátkov cukety.
  • Hotovú cuketovú musaku posypte parmezánom a pečte 25–30 minút.
  • Po upečení posypte hotový pokrm nasekanými bylinkami a nechajte si chutiť.

Zapečená cuketa s mletým mäsom, nakrájaná na kolieska, podávaná v bielej mise a zdobená čerstvou petržlenovou vňaťou.
zdroj: healthyfitnessmeals.com

Ešte nemáte cukety dosť? Potom si môžete, po hlavnom jedle, pochutnať na skvelých receptoch na cuketové múčniky .

Srbská musaka

Toto jedlo je podobné gréckej musake, ale namiesto baklažánu obsahuje zemiaky.

Zemiaky sú nakrájané na plátky a vrstvia sa s mletým hovädzím alebo bravčovým mäsom, ktoré je, pred pečením, pokryté jogurtovo-vaječnou omáčkou.

Ingrediencie

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 450 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • soľ
  • korenie

Poleva:

  • 4 vajcia
  • 1 šálka jogurtu alebo kyslej smotany
  • 2 šálky mlieka
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Zemiaky oškrabajte a nakrájajte ich na, asi 1 cm široké, plátky.
  • Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte teplotu. Osmahnite dosklovata a pridajte mleté mäso. Mäso ochuťte soľou a korením.
  • Mäso smažte, kým nezhnedne.
  • Zatiaľ čo sa mäso pripravuje, rozohrejte si rúru na 200 ° C a pripravte si pekáč, ktorý vymažte olivovým olejom.
  • Polovicu nakrájaných zemiakov (asi 2 vrstvy) položte na dno pekáča a ochuťte soľou a korením.
  • Na zemiaky dajte vrstvu mäsovej zmesi, ktorú pokryte ďalšou vrstvou zemiakov. Takto pokračujte, kým vám nedôjde materiál. Horná vrstva by mala byť tvorená zemiakmi.
  • Vo vedľajšej miske zmiešajte vajcia, jogurt, mlieko, soľ a korenie a pokrm touto zmesou prelejte.
  • Pečte cca 1 hodinu, kým zemiaky nezmäknú a vrchná časť nebude zlatohnedá.
  • Po upečení nechajte srbskú musaku stáť asi 10 minút a potom podávajte.

Srbská musaka s mletým mäsom a pečeným baklažánom, servírovaná na bielom tanieri.
tarasmulticulturaltable.com

Zaujala vás srbská gastronómia? Vyskúšať môžete aj recept na srbské červené rizoto .

Turecká musaka

Tento recept je vhodný ako večera, ak máte chuť na niečo rýchle, ľahké a zároveň zaujímavé.

Ingrediencie

  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 400 g baklažánu (ošúpaného a nakrájaného na 3cm kocky)
  • 1 cibuľa (nasekaná nahrubo)
  • 1 polievková lyžica zeleného korenia
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno)
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 polievkové lyžice paradajkovej passaty
  • 1 polievková lyžica chilli pasty (môžete nahradiť 1 červenou paprikou nasekanou najemno)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 400 g čerstvých paradajok (nakrájaných na kúsky)
  • 2 čajové lyžičky korenia
  • voda
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Zmiešajte baklažán so 4 lyžicami olivového oleja, trochou soli a korenia.
  • Všetko umiestnite do zapekacej misy a pečte 20–25 minút.
  • Zatiaľ čo sa všetko pečie, rozohrejte panvicu na vysokú teplotu. Na panvicu nalejte 1 lyžicu oleja a začnite restovať mäso. Mäso od seba nemusí byť úplne rozdelené. Pokrm skvele chutí, pokiaľ necháte v mäse niekoľko hrudiek.
  • Po orestovaní odložte mäso do misy a ponechajte ho stranou. Znížte teplotu na stredný stupeň, na panvicu vlejte zvyšok oleja a osmažte cibuľu, ochutenú štipkou soli. Pridajte aj zelené korenie.
  • Za stáleho miešania smažte asi 8–10 minút.
  • Pridajte cesnak, paradajkovú passatu a cukor. Stále miešajte a smažte 1–2 minúty.
  • K zmesi pridajte mäso s paradajkami a podlejte asi 200 ml vody.
  • Všetko dobre premiešajte, dochuťte soľou a korením a, na miernom ohni, varte, kým sa paradajky nerozpadnú. Potrvá to 10 – 15 minút.
  • Opatrne pridajte pečený baklažán a pokračujte vo varení, kým sa väčšina vody z panvice neodparí (5–15 minút).
  • Pozor! Miešajte opatrne, aby sa baklažány nerozpadli.
  • Tureckú musaku s hovädzím mäsom podávajte teplú a ak chcete, posypte ju po povrchu nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zapečené mleté hovädzie mäso na turecký spôsob s baklažánom a paradajkovou passatou.
zdroj: vidarbergum.com

Keď už ste sa rozhodli pripraviť si turecký pokrm, prečo ho nezavŕšiť skvelou tureckou kávou .

Bulharská musaka s mletým mäsom

V Bulharsku je tento pokrm veľmi obľúbený, a to jednoducho preto, lebo sa pripravuje rýchlo, ľahko a chutí skvele.

Prineste kúsok zahraničia aj do vašej kuchyne.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov (nakrájaných na malé kocky)
  • 1,5 kg mletého hovädzieho mäsa (môžete zvoliť aj mix mäsa s bravčovým)
  • 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
  • 2 šálky mlieka
  • 4 vajcia
  • ½ šálky oleja
  • 2 polievkové lyžice mletej papriky
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 čajová lyžička drveného čierneho korenia

Postup

  • Cibuľu osmažte dozlatista.
  • Potom k nej pridajte mleté mäso, korenie, papriku a ½ polievkovej lyžice soli.
  • Vymažte tak dlho, kým mäso nezhnedne.
  • Zatiaľ čo sa mäso smaží, pripravte si zemiaky.
  • Nasekané zemiaky premiešajte so zvyšnou soľou. Pridajte zemiaky k mäsovej zmesi a pečte v rúre, vyhriatej na 200 °C, po dobu 40 minút.
  • Medzi tým, čo sa pokrm pečie, zmiešajte mlieko a vajcia. Túto zmes nalejte na bulharskú musaku, a to 10 minút pred koncom pečenia.
  • Pokrm môžete, ihneď po upečení, podávať.

Bulharská musaka s mletým mäsom, servírovaná s čerstvým paradajkou a šalátom na bielom tanieri.
zdroj: travellingbuzz.com

Zapečené zemiaky na spôsob gréckej musaky

Radi zemiaky zapekáte? Potom sa môžete inšpirovať týmto jednoduchým receptom, ktorý pripomína musaku.

Ingrediencie

  • 1–2 polievkové lyžice oleja
  • 1 žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky korenia
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • 1 kg zemiakov (oškrabaných a nakrájaných na 1cm plátky)
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 3–4 vajcia
  • 400 g kyslej smotany
  • 1 šálka mlieka
  • 1–2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • V hlbokej panvici rozpáľte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte za stáleho miešania.
  • Následne pridajte hovädzie mäso, soľ, korenie a papriku. Dobre premiešajte.
  • Vymažte, kým nie je mäso ružové a následne odstráňte z tepla.
  • Vo väčšej miske zmiešajte zemiaky, olej a soľ. Pomocou rúk dobre premiešajte.
  • Rúru predhrejte na 220 °C a vymažte pekáč alebo zapekaciu misu olivovým olejom.
  • Do pekáča dajte zemiaky aj mäsovú zmes a všetko dobre premiešajte. Pečte 40 minút.
  • Zatiaľ čo sa zemiaky s mäsom pečú, zmiešajte v miske smotanu, vajcia a mlieko.
  • Po 40 minútach pečenia, pokrm vyberte, prelejte vaječnou zmesou so smotanou a mliekom a posypte petržlenovou vňaťou.
  • Pečte ešte ďalších 20 minút a potom podávajte.

Zapečené zemiaky na spôsob gréckej musaky s mletým mäsom, zdobené sušenou zeleninou a servírované na čiernom tanieriku.
zdroj: balkanlunchbox.com

Zeleninová musaka

Túžite po najlepšom vegetariánskom recepte?

Vyskúšajte teda recept so zeleninou a hustou paradajkovo-šošovkovou omáčkou, ktorá je zjemnená bešamelom.

Ingrediencie

  • 2 stredné baklažány (ošúpané a nakrájané na dĺžku)
  • soľ
  • 3 zemiaky (ošúpané, nakrájané pozdĺžne na plátky)
  • 2 veľké cukety (nakrájané na dĺžku)
  • olivový olej

Bešamel:

  • ⅓ šálky + 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • ⅔ šálky múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ polievková lyžica muškátového orieška
  • 4 šálky polotučného mlieka
  • 2 veľké vajcia

Šošovicová omáčka:

  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 cesnaku (prelisovaného)
  • 1 a ¼ šálky šošovky
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • ½ šálky vývaru
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • štipka škorice

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Na čistú utierku položte osolené plátky baklažánu, aby pustili vodu. Ponechajte ich tak 20–30 minút.
  • Medzitým si pripravte bešamel.
  • V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte múku, soľ a korenie. Vytvorte zápražku a pridajte mlieko. Pri prilievaní mlieka stále šľahajte metličkou, aby v bešameli nevznikli hrudky.
  • Bešamel nechajte prebublávať, kým nezhustne. Ale nevarte ho. Na záver do neho nastrúhajte muškátový oriešok.
  • Vo vedľajšej miske rozšľahajte 2 vajcia a pridajte ich do bešamelu. Nechajte prebublávať ďalšie 2 minúty a odstavte z ohňa. Nechajte zmes vychladnúť a zhustnúť.
  • Teraz si pripravte šošovkovú omáčku.
  • V hrnci, na olivovom oleji, orestujte cibuľu s cesnakom a pridajte šošovku, paradajky a vývar.
  • Všetko ochuťte soľou, oreganom, muškátovým orieškom a malou štipkou mletej škorice.
  • Priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryte pokrievkou iba čiastočne. Varte 15–20 minút.
  • Zatiaľ čo sa varí šošovková omáčka, upečte si zeleninu.
  • Na, papierom na pečenie, vyložený plech dajte nakrájané zemiaky, cuketu a baklažány. Potrite ľahko olivovým olejom.
  • Pečte 15–20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Teraz vymažte zapekaciu misu olivovým olejom a vrstvite. Najprv vložte na dno šošovkovú omáčku, potom zeleninu a potom zvyšok šošovkovej omáčky. Vrchnú časť prelejte bešamelom a uhlaďte do rovná.
  • Pečte po dobu 45 minút, kým bešamel hore nezezlátne.
  • Pred tým, než začnete vegetariánsku musaku porciovať, ju nechajte 20 minút odpočívať.

Zapečená zelenina so šošovkou a bešamelom.
zdroj: themediterraneandish.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na výborný bešamel .

Kde sa vzala musaka?

Musaka je vrstvený pokrm so zeleninou a mäsom.

Najznámejšou verziou je musaka, pripravená z vrstiev plátkov baklažánu, syra a mäsovej omáčky, doplnené hustou bešamelovou omáčkou. Iné recepty ale obsahujú aj zemiaky, cuketu a ďalšiu zeleninu.

V poslednej dobe je tiež stále obľúbenejšia musaka pre vegetariánov, teda bez obsahu mäsa.

Až do začiatku 20. storočia bola musaka jednoduchším pokrmom iba so zeleninou a mäsom.

Pridaním bešamelovej omáčky, s ktorou prišiel grécky kuchár, Nikolaos Tselementes, ktorý varil vo Francúzsku, sa stala táto novšia bešamelová verzia veľmi obľúbenou aj v Grécku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.