Inšpirujte sa našimi 9 receptami na musaku v najrôznejších prevedeniach.
Na svoje si prídu nielen milovníci mäsa, ale aj vegetariáni.
Pusťte sa do toho!
Pravá grécka musaka z baklažánu
Tento grécky recept je skutočne výborný. Užite si výraznú chuť mäsa s luxusnou krémovou bešamelovou omáčkou.
Ingrediencie
- 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
- 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
- 420 g drvených paradajok z plechovky
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého nového korenia
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majorán, pažítka atď.)
- soľ
- korenie
Bešamel:
- 75 g masla
- ⅓ šálky hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- štipka soli a bieleho korenia
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
Postup
- Baklažán nakrájajte na tenké plátky, posoľte a nechajte vypotiť asi 15 minút. Potom zlejte prebytočnú vodu a osušte pomocou čistej utierky.
- Plátky baklažánu opekajte po dobu 2–3 minút z každej strany alebo kým nezhnednú.
- Upečený baklažán následne preložte na tanier a nechajte vychladnúť.
- Na rozpálenom oleji dozlatista osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mleté mäso a premiešajte ho s cibuľkou. Po osmahnutí mäsa dochuťte soľou, čiernym korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridajte drvené paradajky.
- Priveďte do varu a znížte teplotu.
- Duste približne 30 minút, do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
- Medzitým si pripravte bešamel.
- V hrnci rozpustite maslo, prisypte múku a, za stáleho miešania, vytvorte zápražku, ktorú, asi 1–2 minútky, varte, aby omáčka nechutila po múke.
- Postupne prilievajte do zápražky mlieko a všetko rozšľahajte.
- Znížte teplotu a nechajte prebublávať, kým bešamel nezhustne. Bešamel by sa nemal úplne variť.
- Osoľte, okoreňte a pridajte trochu nastrúhaného muškátového orieška. Všetko premiešajte a odstavte z tepla.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Zapekaciu misu alebo pekáč vymažte olivovým olejom a začnite s vrstvením. Vždy vkladajte najskôr baklažán, mäso a potom bešamel. Vrstvenie opakujte, kým je k dispozícii materiál. Skončiť by ste mali preliatím bešamelu.
- Pečte približne 45 minút alebo dozlatista.
- Svoju podarenú musaku s baklažánom podávajte až 10 minút po tom, čo ju dopečiete. Lepšie sa tak prepoja chute a pokrm sa vám bude lepšie porciovať.

Zemiaková musaka
Pokiaľ patríte medzi milovníkov zemiakov, mali by ste tento recept určite vyskúšať!
Pochutnajte si na výbornom zahraničnom pokrme, ktorý je hotový iba za 40 minút.
Ingrediencie
- 1 väčší baklažán
- 1 cuketa
- 500 g uvarených zemiakov so šupkou
- 1 plechovka paradajok
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľké mäsité paradajka zbavené šupky a pokrájané
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- škorica
- bobkový list
- nové korenie
- sušené oregano
- mletá rasca
- soľ, korenie
- 1 čajová lyžička cukru
- olivový olej
- 300 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 polievkové lyžice masla
- muškátový oriešok
Postup
- Cuketu a baklažán nakrájajte na plátky az oboch strán dobre opečte na olivovom oleji.
- Zeleninu zložte z tepla a osoľte ju.
- Na olivovom olej opečte cibuľu, nakrájanú nadrobno, pridajte strúčik cesnaku, nakrájaného na plátky, pridajte mäso a smažte.
- Mäso okoreňte, pridajte do neho štipku škorice, oregano, mletú rascu, bobkový list a nové korenie.
- K mäsu pridajte nakrájanú čerstvú paradajku s plechovkou sterilizovaných paradajok, oslaďte lyžičkou cukru a pomaly varte asi 1 hodinu.
- Zemiaky nakrájajte na plátky a pokladajte ich na dno vymastenej zapekacej misy. Na zemiaky ďalej navrstvite polovicu mäsovej zmesi.
- Na mäso položte vrstvu baklažánu a cukety a celý proces opakujte, kým nepoužijete všetok materiál.
- Pripravte si bešamel.
- Rozohrejte maslo a pridajte do neho múku. Vytvorte zápražku a začnite postupne prilievať mlieko. Stále miešajte pomocou metličky, aby sa v bešameli nevytvorili hrudky. Miešajte tak dlho, pokiaľ bešamel nezhustne.
- Dochuťte ho soľou, čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška.
- Následne na musaku zo zemiakov bešamel nalejte a pečte v rúre, predhriatej na 190 °C po dobu 40 minút.

Bešamel môžete použiť nielen do musaky, ale aj do receptov na lasagne .
Jednoduchá musaka s mletým mäsom
Lákajú vás jednoduché, rýchle, ale zároveň veľmi chutné a originálne recepty?
Potom je tento pokrm ako stvorený pre vás!
Ingrediencie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g zemiakov
- 2 baklažány
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 ks stopkového zeleru
- 1 malý paradajkový pretlak
- 200 ml červeného vína
- 300 ml vývaru
- 50 g masla
- 0,5 l mlieka
- hladká múka
- 4 bobkové listy
- soľ, korenie, škorica, olivový olej
Postup
- Cibuľu a zeler nakrájajte najemno a cesnak na plátky.
- Na oleji v hrnci orestujte zeleninu a pridajte k nej mäso. Restujte ďalej.
- Pridajte 2 bobkové listy, pretlak, podlejte vínom a nechajte vyvariť alkohol. Následne pridajte vývar.
- Zmes osoľte, okoreňte a duste domäkka.
- Baklažány nakrájajte na plátky. Osoľte ich, okoreňte a posypte škoricou. Následne ich z oboch strán ich opražte.
- V menšom hrnci si pripravte bešamel, ochutený 2 bobkovými listami.
- Ošúpané zemiaky nakrájajte na plátky a časť z nich dajte na dno vymastenej zapekacej misy. Potom ich zalejte trochou bešamelu.
- Pridajte vrstvu ragú a zakryte ju baklažánom.
- Postup opakujte, kým nepoužijete všetky prísady.
- Posledné dve vrstvy by mali byť mäso a bešamel.
- Pečte v rozohriatej rúre pri 180 ° C, a to asi 40-45 minút.
- Vaša grécka musaka s hovädzím mäsom je hotová a teraz už len stačí pochutnať si na nej!

Brokolicová musaka
Brokolica obsahuje veľa horčíka, ktorý je potrebný na správnu činnosť svalov a srdca. Obsahuje aj vlákninu a pomáha správnej funkcii čriev.
Doprajte si tento zeleninový zázrak v podobe musaky.
Ingrediencie
- 1 väčšia okrúhlice (možno nahradiť aj kaleráb)
- 1 malá cuketa
- 1,5 hlávky brokolica
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 2 vajcia
- 150 ml mandľového mlieka
- 1 čajová lyžička tuniského korenia (červená paprika, rasca, trocha kurkumy, klinčeky)
- ½ čajovej lyžičky červenej papriky
- ½ čajovej lyžičky drveného tymiánu
Postup
- Brokolicu umyte a dajte na 10 minút do pary, aby krásne zmäkla.
- Po uvarení ju vložte do misky a roztlačte.
- Pridajte ½ čajovej lyžičky soli a 1 lyžičku mletej rasce. Môžete tiež pridať trochu mletého korenia.
- Vodnicu olúpte, nakrájajte na tenké plátky a rozdeľte na dve časti (pol pôjde do spodnej časti a pol na povrch).
- Cuketu nakrájajte na kolieska.
- Do vymasteného pekáča položte plátky okrúhlice, brokolicu a všetko zakončite vrstvou cukety.
- V miske si zmiešajte vajcia s mandľovým mliekom, pridajte zvyšné korenie (pol lyžičky soli, tymián, tuniské korenie, papriku) a polovicu tejto zmesi nalejte na cuketu.
- Pokryte všetko v pekáči zvyšnou okrúhličkou a zalejte zvyšnou zmesou.
- Pekáč zakryte alobalom a pečte cca 25 minút, pri 180 °C.
- Potom zložte alobal a pečte ďalších 20 minút, pri 180 °C.
- Prajeme dobrú chuť!

Dávate prednosť vlastnoručne pomletému mäsu? Potom preskúmajte recenzie na elektrické mlynčeky na mäso a kúpte si taký, ktorý vám uľahčí prácu v kuchyni.
Originálna musaka z cukety
Tento grécky recept na musaku je vhodný aj pre toho, kto sa vyhýba sacharidom. Je pripravovaný s hovädzou omáčkou a namiesto zemiakov sú použité kúsky cukety.
Recept je jednoduchý a pochutí si na ňom celá rodina.
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 400 g paradajkovej passaty
- 600 g hovädzieho mäsa
- soľ
- korenie
- 2–4 cesnakové strúčiky (prelisovať)
- 1,5 čajovej lyžičky sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 bobkový list
- 1 šálka syra Ricotta
- 2 veľké cukety (nakrájané na plátky o šírke cca 0,5 cm)
- ¼ šálky nastrúhaného parmezánu
- čerstvo nasekané bylinky podľa vlastného výberu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si pekáč, vymastený olivovým olejom.
- Olivový olej rozohrejte na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a restujte dosklovata (cca 3–4 minúty).
- Pridajte cesnak a smažte ešte asi minútu. Stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
- Pridajte mäso a smažte, kým nebude ružové.
- Vmiešajte passatu, pridajte korenie a priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, znížte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a varte asi 15 minút.
- Zo zmesi vyberte bobkový list a pokračujte vo varení.
- Do pripraveného pekáča striedavo vrstvite plátky cukety s omáčkou a zakončite vrstvou plátkov cukety.
- Hotovú cuketovú musaku posypte parmezánom a pečte 25–30 minút.
- Po upečení posypte hotový pokrm nasekanými bylinkami a nechajte si chutiť.

Ešte nemáte cukety dosť? Potom si môžete, po hlavnom jedle, pochutnať na skvelých receptoch na cuketové múčniky .
Objavte podobné tipy
Srbská musaka
Toto jedlo je podobné gréckej musake, ale namiesto baklažánu obsahuje zemiaky.
Zemiaky sú nakrájané na plátky a vrstvia sa s mletým hovädzím alebo bravčovým mäsom, ktoré je, pred pečením, pokryté jogurtovo-vaječnou omáčkou.
Ingrediencie
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 450 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
- soľ
- korenie
Poleva:
- 4 vajcia
- 1 šálka jogurtu alebo kyslej smotany
- 2 šálky mlieka
- soľ
- korenie
Postup
- Zemiaky oškrabajte a nakrájajte ich na, asi 1 cm široké, plátky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte teplotu. Osmahnite dosklovata a pridajte mleté mäso. Mäso ochuťte soľou a korením.
- Mäso smažte, kým nezhnedne.
- Zatiaľ čo sa mäso pripravuje, rozohrejte si rúru na 200 ° C a pripravte si pekáč, ktorý vymažte olivovým olejom.
- Polovicu nakrájaných zemiakov (asi 2 vrstvy) položte na dno pekáča a ochuťte soľou a korením.
- Na zemiaky dajte vrstvu mäsovej zmesi, ktorú pokryte ďalšou vrstvou zemiakov. Takto pokračujte, kým vám nedôjde materiál. Horná vrstva by mala byť tvorená zemiakmi.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte vajcia, jogurt, mlieko, soľ a korenie a pokrm touto zmesou prelejte.
- Pečte cca 1 hodinu, kým zemiaky nezmäknú a vrchná časť nebude zlatohnedá.
- Po upečení nechajte srbskú musaku stáť asi 10 minút a potom podávajte.

Zaujala vás srbská gastronómia? Vyskúšať môžete aj recept na srbské červené rizoto .
Turecká musaka
Tento recept je vhodný ako večera, ak máte chuť na niečo rýchle, ľahké a zároveň zaujímavé.
Ingrediencie
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 400 g baklažánu (ošúpaného a nakrájaného na 3cm kocky)
- 1 cibuľa (nasekaná nahrubo)
- 1 polievková lyžica zeleného korenia
- 3 strúčiky cesnaku (nasekaného najemno)
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 polievkové lyžice paradajkovej passaty
- 1 polievková lyžica chilli pasty (môžete nahradiť 1 červenou paprikou nasekanou najemno)
- 1 čajová lyžička cukru
- 400 g čerstvých paradajok (nakrájaných na kúsky)
- 2 čajové lyžičky korenia
- voda
- soľ
- korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Zmiešajte baklažán so 4 lyžicami olivového oleja, trochou soli a korenia.
- Všetko umiestnite do zapekacej misy a pečte 20–25 minút.
- Zatiaľ čo sa všetko pečie, rozohrejte panvicu na vysokú teplotu. Na panvicu nalejte 1 lyžicu oleja a začnite restovať mäso. Mäso od seba nemusí byť úplne rozdelené. Pokrm skvele chutí, pokiaľ necháte v mäse niekoľko hrudiek.
- Po orestovaní odložte mäso do misy a ponechajte ho stranou. Znížte teplotu na stredný stupeň, na panvicu vlejte zvyšok oleja a osmažte cibuľu, ochutenú štipkou soli. Pridajte aj zelené korenie.
- Za stáleho miešania smažte asi 8–10 minút.
- Pridajte cesnak, paradajkovú passatu a cukor. Stále miešajte a smažte 1–2 minúty.
- K zmesi pridajte mäso s paradajkami a podlejte asi 200 ml vody.
- Všetko dobre premiešajte, dochuťte soľou a korením a, na miernom ohni, varte, kým sa paradajky nerozpadnú. Potrvá to 10 – 15 minút.
- Opatrne pridajte pečený baklažán a pokračujte vo varení, kým sa väčšina vody z panvice neodparí (5–15 minút).
- Pozor! Miešajte opatrne, aby sa baklažány nerozpadli.
- Tureckú musaku s hovädzím mäsom podávajte teplú a ak chcete, posypte ju po povrchu nasekanou petržlenovou vňaťou.

Keď už ste sa rozhodli pripraviť si turecký pokrm, prečo ho nezavŕšiť skvelou tureckou kávou .
Bulharská musaka s mletým mäsom
V Bulharsku je tento pokrm veľmi obľúbený, a to jednoducho preto, lebo sa pripravuje rýchlo, ľahko a chutí skvele.
Prineste kúsok zahraničia aj do vašej kuchyne.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov (nakrájaných na malé kocky)
- 1,5 kg mletého hovädzieho mäsa (môžete zvoliť aj mix mäsa s bravčovým)
- 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
- 2 šálky mlieka
- 4 vajcia
- ½ šálky oleja
- 2 polievkové lyžice mletej papriky
- 1 polievková lyžica soli
- 1 čajová lyžička drveného čierneho korenia
Postup
- Cibuľu osmažte dozlatista.
- Potom k nej pridajte mleté mäso, korenie, papriku a ½ polievkovej lyžice soli.
- Vymažte tak dlho, kým mäso nezhnedne.
- Zatiaľ čo sa mäso smaží, pripravte si zemiaky.
- Nasekané zemiaky premiešajte so zvyšnou soľou. Pridajte zemiaky k mäsovej zmesi a pečte v rúre, vyhriatej na 200 °C, po dobu 40 minút.
- Medzi tým, čo sa pokrm pečie, zmiešajte mlieko a vajcia. Túto zmes nalejte na bulharskú musaku, a to 10 minút pred koncom pečenia.
- Pokrm môžete, ihneď po upečení, podávať.

Zapečené zemiaky na spôsob gréckej musaky
Radi zemiaky zapekáte? Potom sa môžete inšpirovať týmto jednoduchým receptom, ktorý pripomína musaku.
Ingrediencie
- 1–2 polievkové lyžice oleja
- 1 žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky korenia
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 kg zemiakov (oškrabaných a nakrájaných na 1cm plátky)
- 4 polievkové lyžice oleja
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 3–4 vajcia
- 400 g kyslej smotany
- 1 šálka mlieka
- 1–2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- V hlbokej panvici rozpáľte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte za stáleho miešania.
- Následne pridajte hovädzie mäso, soľ, korenie a papriku. Dobre premiešajte.
- Vymažte, kým nie je mäso ružové a následne odstráňte z tepla.
- Vo väčšej miske zmiešajte zemiaky, olej a soľ. Pomocou rúk dobre premiešajte.
- Rúru predhrejte na 220 °C a vymažte pekáč alebo zapekaciu misu olivovým olejom.
- Do pekáča dajte zemiaky aj mäsovú zmes a všetko dobre premiešajte. Pečte 40 minút.
- Zatiaľ čo sa zemiaky s mäsom pečú, zmiešajte v miske smotanu, vajcia a mlieko.
- Po 40 minútach pečenia, pokrm vyberte, prelejte vaječnou zmesou so smotanou a mliekom a posypte petržlenovou vňaťou.
- Pečte ešte ďalších 20 minút a potom podávajte.

Zeleninová musaka
Túžite po najlepšom vegetariánskom recepte?
Vyskúšajte teda recept so zeleninou a hustou paradajkovo-šošovkovou omáčkou, ktorá je zjemnená bešamelom.
Ingrediencie
- 2 stredné baklažány (ošúpané a nakrájané na dĺžku)
- soľ
- 3 zemiaky (ošúpané, nakrájané pozdĺžne na plátky)
- 2 veľké cukety (nakrájané na dĺžku)
- olivový olej
Bešamel:
- ⅓ šálky + 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- ⅔ šálky múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ polievková lyžica muškátového orieška
- 4 šálky polotučného mlieka
- 2 veľké vajcia
Šošovicová omáčka:
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 cesnaku (prelisovaného)
- 1 a ¼ šálky šošovky
- 1 plechovka krájaných paradajok
- ½ šálky vývaru
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky muškátového orieška
- štipka škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na čistú utierku položte osolené plátky baklažánu, aby pustili vodu. Ponechajte ich tak 20–30 minút.
- Medzitým si pripravte bešamel.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte múku, soľ a korenie. Vytvorte zápražku a pridajte mlieko. Pri prilievaní mlieka stále šľahajte metličkou, aby v bešameli nevznikli hrudky.
- Bešamel nechajte prebublávať, kým nezhustne. Ale nevarte ho. Na záver do neho nastrúhajte muškátový oriešok.
- Vo vedľajšej miske rozšľahajte 2 vajcia a pridajte ich do bešamelu. Nechajte prebublávať ďalšie 2 minúty a odstavte z ohňa. Nechajte zmes vychladnúť a zhustnúť.
- Teraz si pripravte šošovkovú omáčku.
- V hrnci, na olivovom oleji, orestujte cibuľu s cesnakom a pridajte šošovku, paradajky a vývar.
- Všetko ochuťte soľou, oreganom, muškátovým orieškom a malou štipkou mletej škorice.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Prikryte pokrievkou iba čiastočne. Varte 15–20 minút.
- Zatiaľ čo sa varí šošovková omáčka, upečte si zeleninu.
- Na, papierom na pečenie, vyložený plech dajte nakrájané zemiaky, cuketu a baklažány. Potrite ľahko olivovým olejom.
- Pečte 15–20 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Teraz vymažte zapekaciu misu olivovým olejom a vrstvite. Najprv vložte na dno šošovkovú omáčku, potom zeleninu a potom zvyšok šošovkovej omáčky. Vrchnú časť prelejte bešamelom a uhlaďte do rovná.
- Pečte po dobu 45 minút, kým bešamel hore nezezlátne.
- Pred tým, než začnete vegetariánsku musaku porciovať, ju nechajte 20 minút odpočívať.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na výborný bešamel .
Kde sa vzala musaka?
Musaka je vrstvený pokrm so zeleninou a mäsom.
Najznámejšou verziou je musaka, pripravená z vrstiev plátkov baklažánu, syra a mäsovej omáčky, doplnené hustou bešamelovou omáčkou. Iné recepty ale obsahujú aj zemiaky, cuketu a ďalšiu zeleninu.
V poslednej dobe je tiež stále obľúbenejšia musaka pre vegetariánov, teda bez obsahu mäsa.
Až do začiatku 20. storočia bola musaka jednoduchším pokrmom iba so zeleninou a mäsom.
Pridaním bešamelovej omáčky, s ktorou prišiel grécky kuchár, Nikolaos Tselementes, ktorý varil vo Francúzsku, sa stala táto novšia bešamelová verzia veľmi obľúbenou aj v Grécku.