Ochutnali ste už recepty na gulášovú polievku z klobásy alebo inej údeniny? Skúste ich s nami

Vyvážená chuť doplnená pikantnými alebo jemnými podtónmi.

Skúste naše recepty na gulášová polievka s klobásou, ale aj čabajkou alebo vínnou klobásou.

Všetky tao varianty sú tak neskutočne dobré, že už ich nebudete pripravovať inak!

Ochutnajte ich s nami.

Gulášová polievka s klobásou

Pripravte si rýchlu nízkotučnú polievku s údeninou, ako perfektnú rodinnú večeru uprostred rušného týždňa.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 450 g balíček nízkotučných klobás (nakrájaných na veľké kúsky)
  • 2 cibule (nakrájané nahrubo)
  • 400 g plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica bujónu v kocke
  • 1 lyžica papriky
  • štipka cukru
  • 4 stredne zemiaky (nakrájané na veľké kúsky)
  • 2 veľké hrsti jarnej zeleninky

Postup

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja a opekajte kúsky klobásy do zhnednutia. Vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Zvyšný olej zmiešajte s cibuľou v hrnci a na vysokú teplotu za občasného miešania opekajte 5 minút, kým cibuľa nezezlátne.
  • Pridajte paradajky a potom pridajte paradajkový pretlak.
  • Naplňte plechovku od paradajok dvakrát vodou a nalejte ju do hrnca. Prisypte bujónový prášok, papriku a cukor a veľa soli a korenia. Dobre premiešajte a priveďte do varu.
  • Zemiaky vložíme do hrnca, prikryjeme a za občasného miešania dusíme 10 minút.
  • Vhoďte nakrájanú zeleninu a klobásy a pomaly zahrievajte 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Pred podávaním ochutnajte korenie.
Lyžička s klobásou a plná zeleniny z polievky.
Zdroj: sweetcsdesigns.com

Pikantná gulášová polievka s restovanou slaninou a čabajkou

Tento recept na luxusnú maďarskú polievku s pikantnou údeninou, vám zanechá v ústach štipľavý, ale príjemný pocit. Ochutnajte ju a nechce sa uniesť jej výraznou chuťou. Prikusujte k nej napríklad výborné domáce pečivo z bielej múky , najlepšie recepty sú u nás!

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg celých lúpaných paradajok (okapaných a nakrájaných na plátky)
  • 1 kg žltých čili papričiek (zbavených jadier a nakrájaných na plátky)
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 180 g slaniny (nakrájané na kocky)
  • 2 lyžičky tuku zo slaniny
  • 2 lyžičky maďarskej sladkej papriky
  • 4 maďarské čabajky (nakrájané)
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička nesoleného masla
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej a maslo na strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľu a restujte do mäkka.
  • Pridajte slaninu a opekajte, kým sa mierne nerozvarí.
  • Slanina nesmie byť chrumkavá alebo príliš hnedá.
  • Pridajte paradajky a restujte, kým sa neprehrejú.
  • Pridajte žlté čili papričky, maďarskú sladkú papriku a tuk zo slaniny a dobre premiešajte.
  • Pridajte čabajku, dobre premiešajte a zvýšte teplotu na stredne vysokú.
  • Priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum, duste 30 minút.

Pre jednoduchšiu prípravu pečiva, je lepšie si zaobstarať domácu pekáreň , akú vybrať vám prezradíme v našej komplexnej recenzii!

Hrniec plný lahodnej maďarskej polievky s pikantnou klobásou.
Zdroj: thecookreport.co.uk

Gulášovka s párkom

Aby ste sa toto jedlo naučili, nemusíte zháňať hrubú maďarskú kuchárku, my sa s vami o tento recept na gulášovú polievku s párkom podelíme. Najdôležitejšou zložkou je paprika. Zatiaľ čo v Maďarsku existuje osem druhov papriky, druh, ktorý budete potrebovať pre toto jedlo je „výrazná a sladká“.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice oleja
  • 3 veľké cibule (nakrájané)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 60 g múky
  • 2 lyžice sladkej maďarskej papriky
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 750 g chudého hovädzieho mäsa (nakrájaného na kocky)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1 lyžička majoránky
  • 2-3 zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 4 – 6 nožičiek párkov

Postup

  • V ťažkej holandskej rúre rozohrejte olej, cibuľu na ňom orestujte, kým nezačne zlátnuť.
  • Pridajte paradajkový pretlak a múku a dobre premiešajte.
  • Zložte z platne a pridajte papriku, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pridajte ocot a potom vráťte hrniec na platňu.
  • Pridajte vývar. Priveďte do varu, potom pridajte mäso, cesnak, rascu a majoránku.
  • Znížte teplotu a prikryté varte, kým hovädzie mäso nezmäkne.
  • Ak používate surové zemiaky, pridajte ich skoro, aby sa uvarili, ale pokiaľ používate varené zemiaky, počkajte s nimi až tesne pred podávaním.
  • Párky nakrájajte, vhoďte do polievky a ohrievajte, kým nebudú hotové.

Kúpte si párkov viac a pripravte si luxusné americké hot dogy podľa našich receptov!

Panvica do rúry naplnená hutnou polievkou s párkom a zemiakmi.
Zdroj: bbc.com

Gulášová polievka s údeninou

Tento recept na gulášovku s klobásou je taký hutný, že vás zasýti až do večera. Preto je to ideálna obedová polievka, ktorú budete servírovať pred niečím ľahším, ako sú napríklad slané palacinky , ktoré si môžete pripraviť podľa nás!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 30 g masla
  • 700 g kvalitné hovädzie klobásy (nakrájané)
  • 300 g pikantnej klobásy chorizo (nakrájané)
  • 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička údené papriky
  • 2 červené čili papričky (nakrájané nadrobno)
  • 1 červená paprika (jemne nakrájaná)
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 175 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  • Predhrejte rúru na 150 stupňov.
  • Na veľkej panvici rozohrejte olej a maslo a opekajte hovädziu klobásu a chorizo po dobu 5–7 minút.
  • Údeniny vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Smažte cibuľu a cesnak na rovnakej panvici po dobu 3-4 minút, kým nezmäknú.
  • Vmiešajte múku a varte ďalšie 2-3 minúty.
  • Pridajte papriku, chilli a korenie a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  • Zalejte hovädzím vývarom, do panvice vráťte údeniny a pečte v rúre 30–35 minút.
  • Vyberte panvicu z rúry a dierovanou lyžicou zoberte všetok tuk, ktorý vystúpil na povrch.
  • Vmiešajte kyslú smotanu a petržlen, kým sa dobre nespoja.
Tanier plný krémovej polievky s údeninou a paprikou.
Zdroj: bestrecipesuk.com

Aké vína spárovať s gulášovou polievkou?

Korenená a pikantná tradičná maďarská gulášová polievka sa najlepšie hodí k bohatým červeným vínam s vysokou kyselinkou, ako je Pinot Noir, Zweigelt, Côtes du Rhône, Gamay Noir alebo Blaufränkisch. Pre extra pikantný guláš siahnite po suchom Rizlingu rýnskom alebo Tramíne Gewurz.

Tradičná maďarská hovädzia gulášová polievka sa skladá z jemných kúskov hovädzieho mäsa, zemiakov, cibule a ďalšej zeleniny a je okorenená paprikou.

Párovanie Blaufränkisch a hovädzia gulášová polievk a

Blaufränkisch je rakúske červené víno, ktoré je bohaté na množstvo černíc a čiernych čerešní spolu s moka a korenistými tónmi. Blaufränkisch dá vyniknúť paprike a koreniny, ktoré korenia váš guláš. Pretože je Blaufränkisch taký ľahký a ovocný, môžete si byť istí, že budete piť červené víno, ktoré pozná svoje hranice a neprebije chuť polievky.

Párovanie Pinot Noir a maďarské gulášové polievky

Pinot Noir je ľahké, ovocné červené víno s príjemnou kyselinkou a zemitým podtónom, ktorý je podobný hľuzovkám, hubám alebo vôni lesa počas vlhkého jesenného rána. Keď pijete pohár Pinot Noir, prvé tóny, ktoré si všimnete, sú obvykle jahody, čerešne a maliny. Avšak potom, čo užijete príjemnú hlbokú chuť zemitého červeného vína. Zemitosť Pinot Noir dopĺňa koreňovú zeleninu vo vašej gulášovej polievke spolu s hovädzím mäsom. Medzitým svieže ovocné príchute ponúkajú osviežujúci kontrast.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.