Naj recepty na torty lesný mach. Inšpirujte sa nevšedným špenátovým dezertom

Hľadáte inšpiráciu na zelenú tortu zo špenátu?

Tento druh nevšednej torty je vhodný ako na oslavu narodenín, ale aj len tak na posedenie pri káve. Zaručene prekvapíte všetkých, komu ho pripravíte.

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na machovú tortu !

Lesný mach s mascarpone

Vyskúšajte túto najlepšiu machovú tortu s mascarpone. Ozdobiť ho môžete akýmkoľvek ovocím ako napríklad čučoriedkami alebo granátovým jablkom.

Ingrediencie na korpus

  • 400 g čerstvého baby špenátu alebo mrazeného listového špenátu
  • 3 veľké vajcia
  • 3/4 – 1 hrnček práškového cukru
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna

Ingrediencie na krém

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 125 g syra mascarpone
  • 1,5 lyžičky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového alebo citrónového extraktu alebo citrónovej šťavy

Postup

  • Predhrejte si rúru na 170 °C a tortovú formu vyložte papierom na pečenie.
  • Pokiaľ máte mrazený listový špenát, nechajte ho rozmrznúť v sitku nad miskou, aby všetka voda odkvapkala. Potom ho ešte vytlačte, aby ste všetku vlhkosť odstránili.
  • Čerstvý baby špenát rozmiešajte v mixéri do jemného pyré.
  • Vo veľkej mise ušľahajte vajcia s cukrom do hustej a nadýchanej konzistencie. Postupne pridávajte olej a šľahajte. Potom pridajte špenátové pyré, citrónovú šťavu a kôru. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Nakoniec pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  • Vzniknuté cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte 40-45 minút. Skúste špajľou, či je korpus hotový a potom nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte krém, a to tak, že vo veľkej mise ušľaháte do tuha všetky suroviny.
  • Vychladnutý korpus na povrchu zrežte do roviny. Odrezky si schovajte bokom, budete ich potrebovať na zdobenie torty.
  • Korpus rozrežte vodorovne na dve časti. Prvú vrstvu pomažte bohatou vrstvou krému a nechajte si 3 lyžice, ktorými potrite vrch torty.
  • Navrch rozdrobte odrezky, ktoré ste si dali bokom. Nakoniec tortu ozdobte čučoriedkami a semienkami granátového jablka. Tortu nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte.
Zelená torta zo špenátu s mascarpone krémom.
Zdroj: mojewypieki.com

Bezlepková machová torta

Ak chcete upiecť tento druh torty pre niekoho s celiakiou, je tento recept skvelou voľbou.

Ingrediencie na korpus

  • 250 g čerstvého špenátu (baby)
  • 250 g bezlepkovej múky
  • 60 g ryžovej múky
  • 3 ks vajec (izbové teploty)
  • 180 g krupicového cukru
  • 180 g rastlinného oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • kôra z 1/2 citróna
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Ingrediencie na krém

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 500 g syra mascarpone
  • 170 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Najprv umyte špenát, nechajte ho odkvapkať a potom rukou vytlačte všetku vodu a vlhkosť. Potom špenát rozmixujte do jemného pyré.
  • Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a rúru predhrejte na 170°C.
  • Vo veľkej mise rozklepnite vajcia, prisypte cukor a šľahajte do nadýchanej hmoty. Hmota by mala zdvojnásobiť svoj objem a mať svetlú farbu, čo vám zaberie asi 5-8 minút.
  • Potom do zmesi za stáleho šľahania prilievajte olej. Pridajte tiež rozmixovaný špenát, kôru z citróna, citrónovú šťavu a krátko prešľahajte.
  • V inej mise preosejte múku s kypriacim práškom do pečiva a potom ju zapracujte do pripraveného základu cesta.
  • Vzniknuté cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 45-50 minút. Skúste špajľou, či je korpus hotový, potom vytiahnite z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Medzitým si pripravte krém. V mise zmiešajte mascarpone, cukor, extrakt z vanilky, prilejte smotanu na šľahanie a šľahajte, kým sa mascarpone nespojí so šľahačkou a nevznikne vám tuhý krém.
  • Vychladnutý korpus rozkrojte rovnomerne na dva vysoké pláty a tretí o niečo nižší plát. Tretí plát si dajte bokom, budete ho potrebovať na drobčeky na posyp torte.
  • Na spodný plát naneste menšiu polovicu krému a prikryte druhým plátom korpusu. Navrch opäť naneste rovnaké množstvo krému a zvyšným krémom pomažte aj boky torty.
  • Plát, ktorý ste si dali bokom, rozdrobte na malé omrvinky a posypte nimi vrch aj boky torty.
  • Hotovú tortu môžete dozdobiť čímkoľvek vás napadne – ovocím, jedlými kvetmi, marcipánovými postavičkami…
Lesná torta bez lepku s jedlými hubami z marcipánu.
Zdroj: fikabrodbox.com

Ak je špenát vašou obľúbenou surovinou v jedálničku, inšpirujte sa našimi receptami na palacinky so špenátom ! Výborné raňajky aj desiata.

Špenátová torta na plech

Nestíhate? Vyskúšajte túto machovú tortu s tvarohom pečený na plechu, ktorý zvládnete raz dva. Nielen, že je jednoduchý, ale aj si na ňom všetci pochutnáte!

Ingrediencie na cesto

  • 200 g polohrubej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 150 g čerstvého špenátu alebo špenátového pretlaku
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 3 ks vajec (izbové teploty)
  • 130 g cukru krupica
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 80 ml oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • štipka soli

Ingrediencie na náplň

  • 500 g tvarohu vo vaničke
  • 200 g kyslej smotany
  • 280 g stužovača tvarohu
  • brusnicová marmeláda (alebo ríbezľová, jahodová,…)

Postup

  • Nechajte rozmraziť špenát, odkvapkajte a vytlačte prebytočnú tekutinu. Potom rozmixujte na jemné pyré. Čerstvý špenát umyte, vytlačte vodu a tiež rozmixujte na jemnú kašu.
  • V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, potom vsypte aj mandľovú múku a múčnu zmes nechajte bokom.
  • Do inej misy dajte žĺtky (oddelené od bielkov – tie si schovajte), šťavu z citróna, vanilkový extrakt, olej a špenátové pyré. Prešľahajte, aby sa všetko spojilo.
  • Bielky vyšľahajte so štipkou soli do polotuhej konzistencie. Potom prisypávajte cukor a šľahajte do tuhého snehu.
  • Nakoniec všetko zmiešate dohromady – špenátovú zmes so sypkými surovinami a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov.
  • Vzniknuté cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
  • Po upečení nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte krém.
  • Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu a stužovač. Všetko šľahajte asi 5 minút.
  • Vychladnutý korpus rovnomerne rozrežte na dva pláty. Vršok korpusu zrežte do roviny a odrezky si dajte bokom. Prvý plát potrite džemom a polovicou tvarohového krému. Navrch krému položte druhú časť korpusu a opäť potrite krémom.
  • Vrch buchty posypte rozdrobenými odrezkami, ktoré ste si schovali. Hotovú tortu dajte uležať do chladničky a podávajte.
Machový rez na plechu s tvarohovým krémom.
Zdroj: sugarswings.com

Zelená torta s čučoriedkami

Výborná špenátová torta pripomínajúca lesný mach. Upečte ho niekomu na oslavu a zaručene prekvapíte. Najmä potom deti, ktorým sa zelená torta bude náramne páčiť. Recept na machovú tortu polopäto.

Ingrediencie na korpus

  • 220 g polohrubej múky
  • 140 g mrazeného listového špenátu alebo čerstvého baby špenátu
  • 2 väčšie vajcia
  • 125 g cukru kryštál
  • 100 g oleja
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 5 g šťavy z citróna
  • štipka soli

Ingrediencie na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 50 g cukru múčka

Ďalšie ingrediencie

  • čučoriedky na ozdobu

Postup

  • Najprv rozmrazte špenát, potom ho zlejte a rozmixujte na jemné pyré. Pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a šťavu z citróna. Rozmixujte. Potom prilejte olej a opäť rozmixujte.
  • Vo vedľajšej mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  • V ďalšej mise vyšľahajte z bielkov sneh so soľou. Postupne pridávajte cukor a mixujte, aby bol sneh stále akurát tuhý.
  • Potom zmiešajte suché ingrediencie so špenátovým pyré. Nakoniec po častiach primiešajte aj sneh.
  • Hotové cesto nalejte do pripravenej formy a pečte pri 180 ° C asi 55 minút. Skúste špajľou, či je hotové. Nechajte vychladnúť na mriežke.
  • Medzitým si pripravte krém tak, že všetky suroviny naň rozmixujete dohromady.
  • Vychladnutý korpus navrchu zrežte do roviny a odrezky si dajte bokom. Hnedé a spálené okraje torty tiež zrežte. Korpus rozrežte na polovicu.
  • Po obvode korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoríte vyšší okraj pre marmeládu, ktorá aspoň nebude vytekať.
  • Dovnútra kruhu, ktorý ste vytvorili z krému, dajte polovicu marmelády a rovnomerne rozotrite. Marmeládu potom zakryte krémom.
  • Navrch krému položte vrchnú vrstvu korpusu. Opäť vytvorte zvýšený okraj, vo vnútri potrite marmeládou a potom krémom. Tortu zvrchu zarovnajte do roviny.
  • Potom zo zvyškov odrezkov hore utvoríte dojem machu tak, že ich rozdrobíte. Rozložte čučoriedky a máte hotovo.
Torta z machu s mascarpone as čučoriedkami.
Zdroj: mysundayfeast.blogspot.com

Krtkova torta zo špenátu

Zdravá špenátová torta v štýle torty krtko, ktorá bude nielen chutiť, ale aj baviť vďaka svojmu neobyčajnému vzhľadu. Inšpirujte sa!

Ingrediencie na korpus

  • 160 g listového špenátu
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka
  • 4 ks vajec (izbové teploty)
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo alebo cukor podľa chuti
  • 300 g jemnej mandľovej múky
  • 30 g kokosovej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 ks bielkov (našľahaných)

Ingrediencie na krém

  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ovocie na ozdobu

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 170 °C. Špenát umyte a vytlačte prebytočnú vodu, aby cesto nebolo príliš vlhké.
  • Špenát rozmixujte s kokosovým mliekom, cukrom a vajcami do hladkého krému.
  • V mise zmiešajte múky a kypriaci prášok so sódou. Potom do misy prilejte špenátové pyré, vanilkový extrakt a premiešajte.
  • Vo vedľajšej mise vyšľahajte bielky do snehu a opatrne do cesta vmiešajte. Vzniknuté cesto dajte do formy a pečte 45-55 minút. Skúste špajľou, či je hotové.
  • Hotový korpus nechajte vychladnúť a potom pomocou lyžice vydlabte tak, aby zostal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o niečo vyššie. Urobíte takú ohrádku na krém.
  • Korpus zarovnajte nožom, odrežte hnedé a pripálené strany, aby bol zelený. Odrezky a vydlabané kúsky si dajte bokom.
  • V mise vyšľahajte smotanu do tuha. Vedľa si zmiešajte mascarpone s vanilkovým extraktom a potom opatrne vmiešajte aj šľahačku. Dajte odležať do chladničky.
  • Tortu dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naukladáte čerstvé ovocie, naň navrstvíte krém, ktorý vytvarujete do tvaru kopčeka/krtkovej hrudy. Tú potom posypete rozdrobenými vydlabanými kúskami a opatrne pritlačíte ku krému.
  • Takto hotovú tortu dajte asi na hodinu do chladničky a potom podávajte.
Špenátová krtková torta s čerstvým ovocím.
Zdroj: sugarfree.com

Vyskúšajte naše najlepšie recepty na krtkovú tortu , ktoré potešia nielen deti.

Prečo zaradiť špenát do nášho jedálnička?

Tento druh zeleniny by sme mali do našich jedálnych lístkov zaradiť celkom určite, a to z dôvodu, že obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Medzi vitamíny, ktoré obsahuje, má najväčšie zastúpenie rastový vitamín A a vitamín B. Ďalej obsahuje kyselinu listovú, ktorá má pozitívny vplyv na kongnitívne funkcie, biotín (čiže vitamín krásy) a niacín (energia buniek, podporujúca spánok).

Špenát vášmu telu dodá veľkú dávku vitamínu C, ktorý sa podieľa na správnej funkcii zraku, srdca, duševnej sviežosti a funguje proti paradentóze. Ďalej v ňom nájdete draslík, železo, meď, horčík, mangán a veľa vlákniny. Okrem toho všetkého má veľký obsah antioxidantov a chlorofyl, ktorý sa postará o zníženie rizika nádorových ochorení.

Čo ďalšie si môžete zo špenátu pripraviť:

  • polievky
  • prílohy
  • rolády
  • šaláty
  • cestoviny
  • lasagne
  • dipy
  • pesta
  • omáčky

Zaujali vás naše recepty na machovú tortu? Inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami so špenátom , ktoré sme pre vás pripravili.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.