Spomínate na prázdniny u babičky? Urobte si sladké tvarohové knedle a vráťte sa do detstva.
Recept na tvarohové cesto je prekvapivo jednoduchý.
Leto je plné ovocia a tvarohové knedle môžete naplniť všetkým, čo máte práve po ruke.
A čo to skúsiť trochu zdravšie?
Pozrite sa na naše recepty.
Luxusné tvarohové knedle s jahodami
Dovolenka na chalupe, alebo víkend na chate? Skvelý obed pri ktorého príprave nestrávite celý deň? Vyskúšajte prázdninový evergreen – jahodové tvarohové knedle. Recept je ľahký a rýchly a chuť je jednoducho báječná.
Ingrediencie
- 20 – 30 kusov stredných jahôd
- 200 g hrubej múky
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 vajce
- štipka soli
Postup
- Roztlačte tvaroh a zmiešajte ho s vajcom a soľou
- Prisypávajte múku a premiešavajte, kým sa nevytvorí cesto
- V prípade, že cesto lepí pridajte viac múky
- Utvorte z neho valček zhruba s priemerom 5 cm
- Z valčeka ukrajujte 1-2 cm široké plátky
- Do každého vložte jahodu, vtlačte a obaľte ju cestom
- Pripravené knedličky vložte do vriacej osolenej vody a varte zhruba 8 minút, kým nevyplávajú na hladinu

Nadýchané tvarohové knedle s ovocím
Cesto môžete ešte pozdvihnúť pridaním snehu. Len pozor, nech vám potom stravníci neutrhajú ruky.
Ingrediencie
- 200 g polohrubej múky
- 250 g mäkkého tvarohu
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 2 PL cukru
- štipka soli
- 150 g malín
Postup
- Oddeľte žĺtky od bielkov
- Žĺtky vyšľahajte s rozpusteným maslom a cukrom
- Z bielkov vyšľahajte sneh
- Zmiešajte soľ, múku a tvaroh
- Pridajte žĺtkovú zmes a vytvorte cesto
- Opatrne do neho vmiešajte sneh
- Z cesta vytvorte valček az neho ukrajujte plátky
- Každý plátok roztlačte na placku
- Doprostred dajte lyžicu malín, obaľte ich cestom a vytvorte guličku
- Vzniknuté knedličky varte vo vriacej osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na hladinu

Bezlepkové tvarohové knedle
Vyhýbate sa lepku? Alebo len chcete pripraviť tvarohové knedle zdravo? S týmto receptom nešliapnete vedľa. Skvelá chuť zostáva aj bez pšeničnej múky.
Ingrediencie
- 200 g bezlepkovej múky
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- štipka soli
- 10 – 15 marhúľ
Postup
- Marhule rozpoľte a vyberte z nich kôstky
- Roztlačte tvaroh a zmiešajte ho s vajcom a soľou
- Prisypávajte múku a premiešavajte kým sa nevytvorí cesto
- V prípade, že cesto lepí pridajte viac múky
- Utvorte z neho valček zhruba s priemerom 5 cm
- Z valčeka ukrajujte 1-2 cm široké plátky
- Každý sploštite, vložte polovicu marhule a obaľte ju cestom
- Vložte do vriacej osolenej vody a varte kým nevyplávajú na hladinu

Máte veľa marhúľ a neviete, čo s nimi? Najlepšie je uschovať ich na zimu. Pozrite sa na tipy, ako marhule zavariť.
Objavte podobné tipy
Zemiakové knedle s tvarohom
Slivkové knedle z tvarohového cesta, do ktorého sú pridané zemiaky. Prekvapivá kombinácia, ktorú musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 200 g zemiakov
- 250 g mäkkého tvarohu
- 300 g hrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- 20 – 30 kusov sliviek
Postup
- Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť
- Olúpte ich a postrúhajte na jemnom strúhadle
- Pridajte soľ, múku, vajcia a tvaroh a vypracujte hladké cesto
- Z cesta vyvaľkajte valček s priemerom zhruba päť centimetrov
- Rozkrájajte ho na plátky
- Každý plátok roztlačte, vložte doňho slivku a obaľte ju cestom
- Vložte do vriacej osolenej vody a varte 7-8 minút, kým knedle nevyplávajú na hladinu

Tvarohové knedle s čučoriedkovou omáčkou
Knedle z tvarohového cesta nemusíte zakaždým plniť ovocím. Vytvarujte z cesta menšie guličky, po uvarení obaľte v strúhanke a dobrota je na svete. Pre úplnú dokonalosť prelejte čučoriedkovou omáčkou.
Ingrediencie
- 350 g tvarohu
- 200 g strúhanky
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 2 PL práškového cukru
- 500 g čučoriedok
- 2 dcl mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 ČL zemiakového škrobu
Postup
- Z polovice strúhanky, polovice zmäknutého masla, vajec, tvarohu a práškového cukru vypracujte cesto
- Vytvorte malé knedličky
- Vložte ich do hrnca s vriacou vodou a nechajte na miernom plameni variť zhruba 10 minút
- Na panvici rozohrejte zvyšné maslo a nasypte naň strúhanku
- Za stáleho miešania ju opečte dozlatista
- Do menšieho hrnca dajte čučoriedky a kryštálový cukor, podlejte vodou a na miernom plameni nechajte ovocie rozvariť.
- Potom prilejte mlieko, prisypte škrob a krátko povarte
- Hotové knedličky obaľte zo všetkých strán v strúhanke a servírujte preliate omáčkou z čučoriedok

Overené rady na prípravu
Ako pripraviť to najlepšie tvarohové cesto? Pozrite sa na pár malých vychytávok, alebo sa inšpirujte vo video recepte:
- Použite mäkký tvaroh v kocke, nie z vaničky. Vaničkový obsahuje príliš veľa tekutiny a cesto sa potom zbytočne veľmi lepí.
- Príliš vodnatý tvaroh nechajte odkvapkať v sitku alebo môžete prebytočnú tekutinu vytlačiť cez plátno.
- Namiesto múky môžete do receptov použiť krupicu alebo detskú krupicu, cesto je potom viac hebké.
- Knedle je možné v surovom stave zamraziť a kedykoľvek na ne dostane chuť stačí ich z mrazničky preložiť do vriacej vody, nechať variť pár minút než vyplávajú na hladinu a môžete servírovať.
- Pokiaľ nemáte po ruke čerstvé ovocie, môžete použiť mrazené.
- Tradične sa knedle podávajú s nastrúhaným tvrdým tvarohom, práškovým cukrom a rozpusteným maslom, ale skúste napríklad maslo, cukor, škoricu a plátky mandlí alebo maslo, cukor a mak. Skvele sa hodí aj kyslá smotana.