Najlepšie recepty na knedle s tvarohom na jednom mieste (tradičné aj netradičné varianty)

Spomínate na prázdniny u babičky? Urobte si sladké tvarohové knedle a vráťte sa do detstva.

Recept na tvarohové cesto je prekvapivo jednoduchý.

Leto je plné ovocia a tvarohové knedle môžete naplniť všetkým, čo máte práve po ruke.

A čo to skúsiť trochu zdravšie?

Pozrite sa na naše recepty.

Luxusné tvarohové knedle s jahodami

Dovolenka na chalupe, alebo víkend na chate? Skvelý obed pri ktorého príprave nestrávite celý deň? Vyskúšajte prázdninový evergreen – jahodové tvarohové knedle. Recept je ľahký a rýchly a chuť je jednoducho báječná.

Ingrediencie

  • 20 – 30 kusov stredných jahôd
  • 200 g hrubej múky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 vajce
  • štipka soli

Postup

  1. Roztlačte tvaroh a zmiešajte ho s vajcom a soľou
  2. Prisypávajte múku a premiešavajte, kým sa nevytvorí cesto
  3. V prípade, že cesto lepí pridajte viac múky
  4. Utvorte z neho valček zhruba s priemerom 5 cm
  5. Z valčeka ukrajujte 1-2 cm široké plátky
  6. Do každého vložte jahodu, vtlačte a obaľte ju cestom
  7. Pripravené knedličky vložte do vriacej osolenej vody a varte zhruba 8 minút, kým nevyplávajú na hladinu
Ozdobené tvarohové knedle s jahodami na stole s ružovým obrusom
Zdroj: juliarecipes.com

Nadýchané tvarohové knedle s ovocím

Cesto môžete ešte pozdvihnúť pridaním snehu. Len pozor, nech vám potom stravníci neutrhajú ruky.

Ingrediencie

  • 200 g polohrubej múky
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 2 PL cukru
  • štipka soli
  • 150 g malín

Postup

  1. Oddeľte žĺtky od bielkov
  2. Žĺtky vyšľahajte s rozpusteným maslom a cukrom
  3. Z bielkov vyšľahajte sneh
  4. Zmiešajte soľ, múku a tvaroh
  5. Pridajte žĺtkovú zmes a vytvorte cesto
  6. Opatrne do neho vmiešajte sneh
  7. Z cesta vytvorte valček az neho ukrajujte plátky
  8. Každý plátok roztlačte na placku
  9. Doprostred dajte lyžicu malín, obaľte ich cestom a vytvorte guličku
  10. Vzniknuté knedličky varte vo vriacej osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na hladinu
tvarohové knedle s malinami na tanieri s vidličkou
Zdroj: growntocook.com

Bezlepkové tvarohové knedle

Vyhýbate sa lepku? Alebo len chcete pripraviť tvarohové knedle zdravo? S týmto receptom nešliapnete vedľa. Skvelá chuť zostáva aj bez pšeničnej múky.

Ingrediencie

  • 200 g bezlepkovej múky
  • 250 g tvarohu
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 10 – 15 marhúľ

Postup

  1. Marhule rozpoľte a vyberte z nich kôstky
  2. Roztlačte tvaroh a zmiešajte ho s vajcom a soľou
  3. Prisypávajte múku a premiešavajte kým sa nevytvorí cesto
  4. V prípade, že cesto lepí pridajte viac múky
  5. Utvorte z neho valček zhruba s priemerom 5 cm
  6. Z valčeka ukrajujte 1-2 cm široké plátky
  7. Každý sploštite, vložte polovicu marhule a obaľte ju cestom
  8. Vložte do vriacej osolenej vody a varte kým nevyplávajú na hladinu
rozrezaná tvarohová knedľa s marhuľou
Zdroj: lilvienna.com

Máte veľa marhúľ a neviete, čo s nimi? Najlepšie je uschovať ich na zimu. Pozrite sa na tipy, ako marhule zavariť.

Zemiakové knedle s tvarohom

Slivkové knedle z tvarohového cesta, do ktorého sú pridané zemiaky. Prekvapivá kombinácia, ktorú musíte vyskúšať.

Ingrediencie

  • 200 g zemiakov
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 300 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 20 – 30 kusov sliviek

Postup

  1. Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť
  2. Olúpte ich a postrúhajte na jemnom strúhadle
  3. Pridajte soľ, múku, vajcia a tvaroh a vypracujte hladké cesto
  4. Z cesta vyvaľkajte valček s priemerom zhruba päť centimetrov
  5. Rozkrájajte ho na plátky
  6. Každý plátok roztlačte, vložte doňho slivku a obaľte ju cestom
  7. Vložte do vriacej osolenej vody a varte 7-8 minút, kým knedle nevyplávajú na hladinu
knedle so slivkami
Zdroj: insider.com

Tvarohové knedle s čučoriedkovou omáčkou

Knedle z tvarohového cesta nemusíte zakaždým plniť ovocím. Vytvarujte z cesta menšie guličky, po uvarení obaľte v strúhanke a dobrota je na svete. Pre úplnú dokonalosť prelejte čučoriedkovou omáčkou.

Ingrediencie

  • 350 g tvarohu
  • 200 g strúhanky
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 2 PL práškového cukru
  • 500 g čučoriedok
  • 2 dcl mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 ČL zemiakového škrobu

Postup

  1. Z polovice strúhanky, polovice zmäknutého masla, vajec, tvarohu a práškového cukru vypracujte cesto
  2. Vytvorte malé knedličky
  3. Vložte ich do hrnca s vriacou vodou a nechajte na miernom plameni variť zhruba 10 minút
  4. Na panvici rozohrejte zvyšné maslo a nasypte naň strúhanku
  5. Za stáleho miešania ju opečte dozlatista
  6. Do menšieho hrnca dajte čučoriedky a kryštálový cukor, podlejte vodou a na miernom plameni nechajte ovocie rozvariť.
  7. Potom prilejte mlieko, prisypte škrob a krátko povarte
  8. Hotové knedličky obaľte zo všetkých strán v strúhanke a servírujte preliate omáčkou z čučoriedok
neplnené tvarohové knedle zaliate čučoriedkovou omáčkou na tanieriku
Zdroj: food52.com

Overené rady na prípravu

Ako pripraviť to najlepšie tvarohové cesto? Pozrite sa na pár malých vychytávok, alebo sa inšpirujte vo video recepte:

  • Použite mäkký tvaroh v kocke, nie z vaničky. Vaničkový obsahuje príliš veľa tekutiny a cesto sa potom zbytočne veľmi lepí.
  • Príliš vodnatý tvaroh nechajte odkvapkať v sitku alebo môžete prebytočnú tekutinu vytlačiť cez plátno.
  • Namiesto múky môžete do receptov použiť krupicu alebo detskú krupicu, cesto je potom viac hebké.
  • Knedle je možné v surovom stave zamraziť a kedykoľvek na ne dostane chuť stačí ich z mrazničky preložiť do vriacej vody, nechať variť pár minút než vyplávajú na hladinu a môžete servírovať.
  • Pokiaľ nemáte po ruke čerstvé ovocie, môžete použiť mrazené.
  • Tradične sa knedle podávajú s nastrúhaným tvrdým tvarohom, práškovým cukrom a rozpusteným maslom, ale skúste napríklad maslo, cukor, škoricu a plátky mandlí alebo maslo, cukor a mak. Skvele sa hodí aj kyslá smotana.
Czech fruit dumplings [Czech Cuisine S01E05]

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.