Vedeli ste, že aj párok v rožku môže byť úplnou delikatesou, keď mu dodáte tie správne suroviny?
Máme pre vás 5 úplne delikátnych receptov na hot dogy, ktoré môžete servírovať aj ako plnohodnotný obed či večeru.
A ako bonus pre vás máme recept na prípravu domácej hrčky, ktorá je oveľa lepšia ako tá kupovaná.
Už sa vám zbiehajú sliny?
Tak poďme na to!
Americký hot dog
Vyskúšajte tieto hot dogy inšpirované New Yorkom! Výborným párkom s karamelizovanou cibuľou, kečupom, horčicou a trochou kyslej kapusty jednoducho nejde odolať.
Čo budete potrebovať
- 4 veľké párky
- 4 hot dog hrčky
- kyslá kapusta, na podávanie
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 2 veľké cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
- 1⁄4 lyžičky mletej škorice
- veľká štipka chilli
- 2 lyžice medu
- 2 lyžičky americkej horčice a navyše na podávanie
- 2 lyžičky kečupu a navyše na podávanie
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky jablčného alebo bieleho vínneho octu
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
Postup
- Najprv si pripravte cibuľu.
- Na panvici na miernom plameni rozohrejte olej a cibuľu opekajte 10–12 minút, kým nezozlátne a ľahko nezhnedne.
- Vmiešajte škoricu, chilli papričku, med, horčicu, kečup, paradajkový pretlak, ocot, worcesterskú omáčku, 2-3 lyžice vody a štipku soli.
- Varte 1-2 minúty, kým cibuľa nezmäkne, a pokiaľ sa vám zdá, že je suchá, pridajte trochu vody.
- Ochutnajte a podľa chuti pridajte ešte trochu chilli, horčice alebo štipku cukru.
- Udržujte cibuľu teplú, pokiaľ ju podávate ihneď, alebo ju nechajte vychladnúť a schovajte do lenice.
- Vo vzduchotesnej nádobe vydrží v chladničke až päť dní.
- Pred podávaním prehrejte na miernom ohni a podľa potreby pridajte trošku vody.
- Rozpáľte gril a počkajte, až budú uhlíky popolavé, nastavte plynový gril na stredný stupeň alebo rozpáľte grilovaciu panvicu na strednú teplotu.
- Prípadne priveďte do varu hrniec s vodou.
- Párky grilujte 15 minút na grile alebo na grilovacej panvici, kým nezuhoľnatí, alebo varte 8 minút v hrnci s vriacou vodou.
- Ak používate gril, ohrejte hrčky na uhlie, ak chcete.
- Do každej hrčky dajte lyžicou trochu kyslej kapusty, poukladajte párkom a lyžicou naložte karamelizovanú cibuľu.
- Pokvapkajte trochou horčice a kečupu navyše.

Máme pre vás aj tie najlepšie recepty na údeniny z grilu alebo užite si skvelú letnú grilovačku!
Vyprážané párky v rožku so slaninou, avokádovo-paradajkovou salsou a zemiakovými chipsami
Vyskúšajte hot dog zase na trochu iný spôsob! Vyprážané párky zabalené v slanine podávané v bulke spolu s rýchlou salsou z avokáda, paradajok, cibule a nakladaných jalapeños spolu s majonézou a zemiakovými lupienkami sa stanú vašou novou obľúbenou pochúťkou.
Čo budete potrebovať
- 8 párkov v prírodnom črievku
- 8 prúžkov hrubo nakrájanej slaniny
- 2 l arašidového oleja
- 8 hrniec na hot dogy, opečených
- 1 avokádo, nakrájané na kocky
- 1 malá biela cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 veľká paradajka, nakrájaná na kocky
- 3 až 4 nakladané papričky jalapeno, nakrájané na kocky
- 1 lyžica šťavy z 1 limetky
- soľ
- 1 šálka majonézy
- 1 malé vrecko zemiakových chipsov, drvených
- 1 šálka nasekaných čerstvých listov koriandra
Postup
- Každý párok obaľte slaninou do špirály a konce slaniny zaistite špáradlami.
- V hlbokej fritéze, woku alebo veľkom hrnci zahrejte arašidový olej na 175 °C.
- Pridajte párky a smažte, kým slanina nebude chrumkavá, asi 4 minúty.
- Preneste na tanier vyložený papierovou utierkou.
- Zmiešajte avokádo, cibuľu, paradajky, jalapeno a limetkovú šťavu v strednej miske.
- Podľa chuti dosoľte a jemne premiešajte.
- Párok so slaninou podávajte v bulke s majonézou, avokádovou zmesou, drvenými lupienkami a koriandrom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie fritovacích hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Chilli dog s čedarom
Mäkká hrčka, párok, mleté hovädzie mäso s čili a rozpustený čedar…to všetko vytvára dokonalú kombináciu, ktorú jednoducho musíte ochutnať!
Čo budete potrebovať
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice chilli, alebo viac, ak máte radi pikantné
- 400 g konzervovaných krájaných paradajok
- 1 lyžička morskej soli
- 1 lyžička korenia
- 8 párkov
- 8 hrniec na hot dogy
- 1 šálka strúhaného syra čedar
- nakrájaná jarná cibuľka na podávanie
Postup
- Pridajte mleté mäso do malého hrnca na stredný plameň.
- Nechajte variť, kým v hrnci neuvidíte trochu tuku, potom pridajte cibuľu a cesnak.
- Pokračujte vo varení, kým mäso nezhnedne a cibuľa nezmäkne, asi 5 minút.
- Do hrnca pridajte med a chilli a dobre premiešajte.
- Nechajte 2-3 minúty variť, aby med skaramelizoval, potom pridajte nakrájané paradajky, soľ a korenie.
- Párky pripravte na grile či na panvici na sporáku.
- Keď sú hotové, vložte do každej hrčky párok a navrch dajte ¼ šálky mäsovo-paradajkovej zmesi, 2 lyžice strúhaného čedaru a trochu jarnej cibuľky.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Gurmánsky párok v rožku v stredomorskom štýle
Pokiaľ hľadáte trochu zaujímavejšiu verziu amerických hot dogov, je pre vás tento recept to pravé. Je inšpirovaný kuchyňou, Taliansko, Maroka a Stredného východu a je strašne dobrý!
Čo budete potrebovať
- 2 talianske klobásy
- 2 hrčky na hot dogy
- 1 lyžička soli
- 1 malý baklažán, nakrájaný na kocky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá šalotka, nakrájaná nahrubo
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 malá červená kapia, nakrájaná nahrubo
- 1 lyžička paradajkového pretlaku
- 1 lyžička kapar
- 1 lyžica čerstvej bazalky
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 6 plátkov talianskej salámy
- 2 lyžice čerstvé rukoly
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nasekaná nadrobno
Postup
- Talianske klobásy uvarte podľa návodu.
- Rozkrojte hrčky na hot dogy uprostred a zahrievajte ich v rúre na nízku teplotu, kým ich nebudete pripravení plniť.
- Na na kocky nakrájaný baklažán nasypte soľ a dajte bokom.
- Vo woku alebo na panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni, kým sa nebude trblietať.
- Na oleji orestujte šalotku do mäkka, pridajte cesnak a opekajte do rozvoňania.
- Pridajte červenú kapiu a opekajte do mäkka, potom pridajte aj na kocky nakrájaný baklažán a pokračujte v miešaní a opekaní, kým baklažán nezmäkne a cibuľa nezačne hnednúť.
- Pridajte paradajkový pretlak, kapary, čerstvú bazalku, premiešajte a potom odstavte.
- Hot-dogové hrčky vyberte z rúry, cukrárskym štetcom ich potrite extra panenským olivovým olejom, na jednu stranu hrčky položte tri plátky talianskej salámy, na druhú rozložte čerstvú rukolu, lyžičkou pridajte polovicu zmesi šalotky, cesnaku, baklažánu a kapie.
- Nakoniec pridajte malé kopčeky horčice a posypte petržlenovou vňaťou.
- Ihneď podávajte!

Vegánsky hot dog
Ani vegáni sa nemusia vzdať svojho milovaného párku v rožku. Stačí si ho iba pripraviť tak trochu inak. Držte sa tohto receptu a hot dogy budú chutiť neuveriteľne autenticky a šťavnato!
Čo budete potrebovať
Na párky:
- 400 g extra pevného tofu
- 1/3 šálky vody
- 2 lyžice praženého sezamového oleja
- 2 lyžice bbq omáčky
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica vegetariánskeho bujónu
- 1 lyžica žltej horčice
- 1 lyžica tekutého dymu
- 1 lyžica tamari alebo sójovej omáčky
- 2 lyžičky jablčného octu
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 1 lyžica papriky
- 2 lyžičky granulovanej cibule
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého koriandra
- 3/4 lyžičky zelerovej soli
- 1/2 lyžičky nového korenia
- 1 a 1/2 šálky + 2 lyžice pšeničného lepku
- pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (voliteľne pre farbu)
Na marinádu:
- 1 šálka vriacej vody z kanvice
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžičky tamari alebo sójovej omáčky
- 2 lyžičky vegetariánskeho bujónu
- 1/2 lyžičky zelerovej soli
- 1/2 lyžičky granulovanej cibule
- 1/4 lyžičky nového korenia
Ostatné ingrediencie:
- hrčky na hot dogy
- topping podľa vašej voľby
Postup
- Sceďte tofu a rukami vytlačte prebytočnú vlhkosť.
- Nakrájajte ho na kúsky a pridajte do kuchynského robota so zvyškom ingrediencií na párky OKREM LEPKU a spracujte do hladka ako pyré.
- Teraz pridajte pšeničný lepok a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto vyklopte na pult, 20-25krát prehneťte a vytvarujte bochník.
- Nakrájajte bochník na 4 kusy.
- Každý kus rozdeľte na 3-4 časti.
- Odtrhnite 12-16 kusov alobalu o šírke približne 15 cm.
- Každý kúsok cesta zrolujte do tvaru klobásy zhruba rovnakej dĺžky ako má hrčka na hot dog.
- Každý ,,párok“ zabaľte do alobalu ako cukrík a zatočte konce.
- Naskladajte párky do naparovacej vložky parného hrnca.
- V prípade potreby mierne zastrihnite zakrútené konce.
- Naplňte dno hrnca vodou a uistite sa, že sa voda nedotýka vložky naparovača.
- Prikryte a varte 30 minút.
- Počas varenia zmiešajte v miske ingrediencie na marinádu.
- Keď sú párky hotové a vychladnuté, rozbaľte ich.
- Párky vložte do veľkého vrecka na zips spolu s marinádou.
- Vytlačte prebytočný vzduch, utesnite vrecko a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo cez noc.
- Vyberte párky z marinády.
- Opečte ich na panvici alebo grilujte s trochou oleja, prípadne ich ohrejte v mikrovlnnej rúre.
- Vychutnajte si takto pripravený párok v bulke na hot dog so svojimi obľúbenými ingredienciami.

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na bezmäsité vegetariánske gulášy nielen pre vegetariánov!
Záverečný recept na domáce hrčky na hot dogy
Tieto domáce hrčky sú dokonale mäkké a úplne delikátne! Cesto je neuveriteľne všestranné a môžete ho použiť napríklad aj na hamburgerové žemle.
Čo budete potrebovať
- 500 g hladkej múky
- ½ šálky teplého mlieka
- ¾ šálky teplej vody
- 2 lyžičky sušeného aktívneho droždia
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- 1 vajce plus jedno navyše
- 2 lyžice zmäknutého masla
- olej pre ľahké naolejovanie misy
Postup
- V nádobe stolného mixéra zmiešajte múku, droždie, cukor a soľ.
- V malej miske zmiešajte vodu, mlieko a 1 vajce.
- Pomocou lopatkového nástavca v stolnom mixéri alebo metličkou na cesto zmiešajte suché ingrediencie a pridajte zmes vody, mlieka a vajec.
- Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Hneťte cesto, aby sa všetko spojilo.
- Cesto musí byť dostatočne vlhké a lepivé.
- Hneťte asi 5 minút, kým nevznikne hladká guľa cesta.
- Pridajte maslo a hneťte ďalších 5–10 minút, pokiaľ nie je cesto lesklé, hladké a lepivé na dotyk.
- Veľkú misu zľahka naolejujte a vložte do nej cesto.
- Uistite sa, že cesto je ľahko naolejované aj na povrchu.
- Misu prikryte potravinárskou fóliou a uchovajte v chladničke cez noc.
- V deň pečenia vychladnuté cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a povrch cesta tiež ľahko poprášte.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s dĺžkou asi 40 cm a šírkou cca 10 cm.
- Cesto nakrájajte na 10 dielov a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, medzi ktorými je medzera asi 1,5 cm.
- Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 45 minút kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Rúru predhrejte na 180 °C asi 30 minút pred pečením.
- Bulky potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre, kým nebudú navrchu zlatisto hnedé a pri poklepaní neznie dute, čo by malo trvať asi 15–20 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte hrčky vychladnúť .
- Hotovo 🙂

Pripravili sme si pre vás tiež 5 luxusných receptov na domáce hamburgery , ktoré budú vždy lepšie ako kupované polotovary! Máme pre vás nielen tradičný variant z hovädzieho mäsa, ale aj z kuracieho či bravčového.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!