Tie najlepšie recepty s čakankou na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Hľadáte niečo naozaj zdravé a chutné?

V tom prípade vyskúšajte naše recepty z čakanky!

Máte chuť na polievku, šalát alebo snáď osviežujúci koktail?

Všetko nájdete na nasledujúcich riadkoch.

Čakankový šalát s grilovanými hruškami

Horké listy šalátu v tejto čakankovej pochúťke sú vyvážené sladkosťou ľahko grilovanej hrušky, to všetko preliate datľovo-šalotkovým dresingom. Veríme, že si pochutnáte!

Ingrediencie

Na šalát:

  • 1 veľká pevná červená hruška nakrájaná pozdĺžne na 8 klinov
  • rastlinný olej v spreji
  • listy z 1 veľkej alebo 2 malých hláv šalátu radicchio, natrhané
  • listy z 2 hláv červenej čakanky, natrhané
  • listy z 1 hlavy malého šalátu Little Gem, natrhané
  • 1/2 šálky opečených lieskových orechov, nahrubo nasekaných
  • 1/4 šálky gorgonzoly, rozdrobené
  • 1/4 šálky nasekaných datlí

Na dresing:

  • 1/4 šálky jablčného octu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 šalotka, nadrobno nasekaná
  • 2 lyžice datľového alebo javorového sirupu
  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • štipka soli
  • mleté korenie

Postup

  1. Rozpáľte gril alebo grilovaciu panvicu.
  2. Nastriekajte hruškové klinky rastlinným olejom a grilujte, kým nebudú z oboch strán ľahko spálené, asi 2 minúty z každej strany.
  3. Nechajte vychladnúť.
  4. Opláchnite a osušte listy radicchio, čakanky a little gem.
  5. Pridajte do veľkej misy spolu s väčšinou lieskových orechov, gorgonzolou a datľami (niečo si schovajte na zálievku).
  6. Jemne premiešajte.
  7. Do shakera pridajte ocot, citrónovú šťavu, šalotku, datľový sirup, olej, soľ a korenie.
  8. Zakryte a pretrepte, aby sa ingrediencie spojili.
  9. Prelejte zálievku cez šalát a premiešajte.
  10. Posypte zvyšnými lieskovými orieškami, gorgonzolou a datľami.
  11. Pridajte grilované hruškové kliny.
  12. Servírujte!
Šalát s listovou zeleninou, grilovanou hruškou a dresingom v mise.
www.lepetiteats.com

Vyskúšajte aj naše osviežujúce recepty na ovocné šaláty, napríklad aj v kombinácii so zeleninou.

Slaný koláč s čakankou a gorgonzolou

Tento koláč je skvelým vegetariánskym pokrmom. Sladkosť medu tu dobre funguje s horkosťou čakanky. Navyše je hotový iba za hodinu a je nízkokalorický.

Ingrediencie

  • olivový olej
  • 6 hláv čakanky, pozdĺžne rozpolených
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • kôra a šťava z ½ citróna
  • 320 g lístkového cesta
  • 200 g gorgonzoly
  • 3 lyžice medu
  • lístky tymiánu z niekoľkých vetvičiek
  • zelený šalát na podávanie

Postup

  1. Rúru zahrejte na 200 °C.
  2. Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja a polovice čakanky osmažte z každej strany dozlatista.
  3. Musíte odstrániť čo najviac vlhkosti, takže ich varte, kým nevytečie tekutina.
  4. Posypte cukrom, pokvapkajte citrónovou šťavou a varte, kým sa všetka tekutina z panvice neodparí.
  5. Rozbaľte lístkové cesto a okolo okraja zľahka naznačte ½ cm okraj.
  6. Pomocou lyžičky naložte na cesto syr, nezasahujte cez naznačené okraje.
  7. Nechajte si asi ¼ syra na neskôr.
  8. Na syr naložte čakanku a doplňte zvyšným syrom.
  9. Pečte 20 minút, kým koláč nebude hotový a krásne zlatistý.
  10. Medzitým jemne zahrejte med s tymiánom a citrónovou kôrou, kým sa neroztečie.
  11. Naneste na koláč a podávajte so zeleným šalátom.
Slaný koláč so zeleninou a syrom.
www.olivemagazine.com

Pokiaľ preferujete slané pred sladkým, nezabudnite sa pozrieť na naše recepty na slaný koláč plnený syrom 6x inak!

Dusená maslová čakanka

Hľadáte nový a zaujímavý zeleninový doplnok k jedlu? Vyskúšajte túto jednoduchú, ale chutnú dusenú čakanku!

Ingrediencie

  • 4 – 6 čakaniek, rozpolených alebo pokrájaných na štvrtky, pokiaľ sú veľké
  • 50 g masla
  • suché biele víno
  • 150 ml horúceho zeleninového vývaru
  • 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Čakanku vložte rezanou stranou do nádoby vhodnej do rúry.
  3. Pomažte maslom a zalejte trochou vína a vývarom.
  4. Dochuťte čiernym korením a trochou soli, potom prikryte fóliou.
  5. Varte 20 – 25 minút, potom odstráňte fóliu a varte ďalších 10 minút, kým nebude čakanka krásne mäkká.
  6. Posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Dusená zelenina na masle na tanieri s vedľa položenými lyžicami a tanierikom so šťouchanými zemiakmi.
www.deliciousmagazine.co.uk

Čakanková polievka

Táto polievka s chrumkavou čakankou a petržlenovým olejom je výdatná, plná a extra lahodná. Rozhodne stojí za vyskúšanie!

Ingrediencie

  • 3 čakanky
  • 1/2 póru (najlepšie iba biele časti)
  • 3 stredne veľké múčné zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • korenie a soľ podľa chuti
  • voliteľne: trocha smotany
  • voliteľne: petržlen zmiešaný s olivovým olejom, korením a soľou, na ozdobu

Postup

  1. Opláchnite pór, odstráňte vonkajšie listy a nakrájajte na kúsky.
  2. Nasekajte strúčik cesnaku.
  3. Odstráňte tvrdé časti a vonkajšie listy čakanky a nahrubo ju nasekajte.
  4. Pokiaľ chcete, môžete si trochu čakanky nechať bokom a na ozdobu ju jemne nasekať.
  5. Vďaka chrumkavým kúskom bude táto polievka ešte chutnejšia.
  6. Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kúsky.
  7. Zahrejte olivový olej na stredne veľkej panvici a restujte cesnak asi minútu.
  8. Pridajte pór a zemiaky a varte ich ešte niekoľko minút.
  9. Potom pridajte čakanku a varte.
  10. Prilejte vývar a priveďte do varu.
  11. Znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť asi 10 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov.
  12. Keď sú zemiaky hotové, rozmixujte všetko na hladkú zmes.
  13. Dochuťte čiernym korením a soľou a podávajte s trochou smotany, nadrobno nasekanou čakankou a petržlenovým olejom.
  14. Dobrú chuť!
Zeleninová polievka so smotanou v miske s lyžicou.
www.ohmydish.com

Potrebujete pomôcť s výberom digestora? V našom hodnotení odsávačov pár vám zodpovieme všetky dôležité otázky.

Čakankovo-syrová panáda

Toto syrové jedlo bez mäsa vo francúzskom štýle je skvelý spôsob, ako využiť kúsky okoralého chleba a posunúť jednoduché jedlo na ďalšiu úroveň.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 póry, nakrájané na plátky
  • 4 banánové šalotky, nakrájané na plátky
  • 4 hrubé drvené strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvých tymiánových listov a navyše na ozdobu
  • 3 hlavy čakanky, pozdĺžne rozdelené na štvrtky
  • 200 g deň starého chleba, nasekaného
  • 600 ml horúceho zeleninového vývaru
  • 75 g zrelého čedaru, strúhaného
  • 75 g nivy, rozdrobené

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180°C.
  2. V panvici / kastróle vhodnom do rúry zahrejte olej a pór a šalotku restujte na strednom ohni po dobu 10 minút, kým nebude zelenina mäkká a ľahko sfarbená.
  3. Pridajte cesnak a tymián a pokračujte vo varení po dobu 1 minúty.
  4. Vmiešajte čakanku a chlieb.
  5. Prilejte vývar a vmiešajte polovicu oboch syrov.
  6. Posypte zvyšnými syrmi a varte 10 minút.
  7. Kastról / panvicu preložte do rúry a pečte 45 minút.
  8. Vyberte z rúry a nechajte 10 minút stáť.
  9. Posypte a podávajte so zeleným šalátom.
Chlebová zmes so syrom a zeleninou v hrnci.
www.deliciousmagazine.co.uk

Koktail s domácim čakankovým sirupom

Tento osviežujúci bylinkový drink je vyrobený z domáceho čakankového sirupu, feniklu a rasce, doplnený ginom, citrónovou šťavou a sódou.

Ingrediencie

  • 200 g práškového cukru
  • ½ lyžičky rasce
  • ¼ lyžičky semien feniklu
  • 1 celá hlava čakanky
  • 200 ml ginu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • hrsť ľadu
  • listy čakanky na ozdobu
  • sódovka
  • klinky citróna

Postup

  1. Ak si chcete pripraviť čakankový sirup, vložte do hrnca práškový cukor a 200 ml vody, pridajte rascu, semienka feniklu a hlavu čakanky.
  2. Zohrejte všetko na strednom plameni, kým sa cukor nerozpustí, a potom privediete do varu.
  3. Vypnite sporák a nechajte sirup úplne vychladnúť, než ho scedíte cez sito vyložené mušelínom alebo papier na filtráciu kávy.
  4. Ak si chcete urobiť koktail, ochlaďte 4 vysoké poháre v chladničke a pridajte gin, citrónovú šťavu a 100 ml vzniknutého čakankového sirupu do veľkého shakera spolu s hŕstkou ľadu.
  5. Pretrepte a nalejte do pripravených pohárov.
  6. Pridajte niekoľko ďalších kociek ľadu, do každého pohára vložte list čakanky, potom dolejte sódu a pridajte klinky citróna.
  7. Ihneď podávajte.
Drink v pohári so slamkou a plátkom citróna.
www.bbcgoodfood.com

Neviete, čo netradičného prichystať svojim hosťom na pitie? Namiešajte im jeden zo skvelých receptov na osviežujúce koktaily .

Skladovanie čakanky

Ak ste nevypotrebovali všetku čakanku a nejaká vám zostala, potom sa vám mohlo hodiť niekoľko tipov ako ju skladovať. Čakanky sú zvyknuté skôr na nižšiu teplotu. Ideálne okolo 3 °C. Rovnako sa odporúča skladovať ju vo vyššej vlhkosti. Biele puky je navyše potrebné skladovať v tme a aj to je jeden z dôvodov, prečo aj v obchode môžete naraziť na to, že sú zakryté.

Užívanie čakanky

Okrem možných alergických reakcií nie je známe žiadne riziko pri užívaní, ani dlhodobom. Preto je táto rastlina vhodná aj na denné užívanie. Avšak neodporúča sa užívanie pre tehotné ženy a to kvôli stimulačným účinkom na maternicu. Existuje tu teda síce nízke, ale stále riziko vyvolania potratu.

Pre ďalšie recepty s koreňovou zeleninou určite využite naše ďalšie zdravé recepty .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.