Snáď každý pozná jednoduchý taliansky šalát pochádzajúci z Kampánie.
Tradične sa pripravuje z mozzarelly, nakrájaných paradajok, listov bazalky a je ochutený soľou a olivovým olejom.
Inšpirujte sa našimi receptami na šalát Caprese v tradičnom variante, ale aj tak ako ho rozhodne nepoznáte.
Napríklad s figami, broskyňami či avokádom.
Užite si to!
Tradičný šalát Caprese
Čerstvá mozzarella, hrsť bazalky a šťavnaté paradajky dohromady vytvárajú luxusnú letnú kombináciu, ktorú zbožňuje snáď každý! Pripravte si ju počas chvíľky aj vy.
Ingrediencie:
- 3 až 4 stredne veľké paradajky nakrájané na plátky
- 1 čerstvá mozzarella, nakrájaná na plátky
- listy čerstvej bazalky
- extra panenský olivový olej
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Paradajky, mozzarellu a lístky bazalky naaranžujte na tanier.
- Pokvapkajte olivovým olejom, posypte morskou soľou a čiernym korením a servírujte.
- Dobrú chuť!

Šalát s paradajkami, mozzarellou a broskyňami
Šťavnaté broskyne dodávajú tomuto klasickému šalátu z paradajok a čerstvé mozzarelly sladký nádych a pikantné balsamico všetko krásne spája. Luxus!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky bieleho balzamikového octu
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 3 lyžice trstinového cukru
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/4 lyžičky soli
- 2 čerstvé broskyne, nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 900 g paradajok, nakrájaných na kúsky
- 4 lyžice čerstvej bazalky, nasekané
- 230 g čerstvej mozzarelly nakrájanej na kúsky
- jemná morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Vo veľkej mise prešľahajte biely balzamikový ocot, cesnak, trstinový cukor, olivový olej a soľ.
- Pridajte broskyne, paradajky a bazalku a premiešajte so zálievkou.
- Vmiešajte mozzarellu.
- Podľa chuti posypte jemnou morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Ak milujete taliansku kuchyňu, nezabudnite vyskúšať aj naše vynikajúce recepty na talianske cestoviny , ako ich nepoznáte.
Caprese s marinovaným kuraťom a avokádom
Delikátne namarinované kura servírované na hlávkovom šaláte s bazalkou, mozzarellou, paradajkami a balzamikovou zálievkou je zdravá lahôdka, ktorú si obľúbite!
Ingrediencie:
Na marinované kura:
- 2 vykostené kuracie prsia bez kože
- ½ lyžice olivového oleja
- ½ lyžice balzamikového octu
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- ¼ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky sušenej bazalky
- ⅛ lyžičky sušeného tymiánu
- ½ čajovej lyžičky hrubej soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Na šalát:
- 230 g malých guličiek mozzarelly, rozpolených
- 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
- 1 zväzok čerstvej bazalky, nahrubo nasekané (asi 15 listov)
- 1 avokádo, nakrájané na tenké plátky (voliteľne)
- 4 – 6 šálok šalátového mixu
Na zálievku:
- 3 lyžice balzamikového octu
- ½ šálky extra panenského olivového oleja
- ½ čajovej lyžičky dijonskej horčice
- štipka soli a čerstvého mletého čierneho korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Vymažte malý pekáč.
- Vo veľkej mise zmiešajte kura s prísadami na marinádu.
- Marinujte v chladničke 30 minút až hodinu.
- Vložte marinované kura do pripraveného pekáča.
- Pečte 25–30 minút, kým nebude kurča hotové a už nebude ružové
- Zmeňte program na grilovanie a grilujte asi 2-3 minúty.
- Vyberte z rúry.
- Nechajte 5 minút odpočinúť na teplom mieste.
- Kým kura odpočíva, rozšľahajte v malej miske všetky ingrediencie na zálievku.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej šalátovej mise premiešajte šalátový mix, bazalku, paradajky, mozzarellu a zálievku.
- Nakrájajte kura podľa potreby.
- Na šalát nazdobte kuracie mäso, avokádo, zostávajúcu čerstvú bazalkou a posypte čiernym korením.
- Kurča podávajte teplé alebo vychladené.

Šalát z cuketových špirál, mozzarelly a pesta
Lahodný a neuveriteľne jednoduchý pokrm z cukety, sladkých cherry paradajok, čerstvých mozzarellových guličiek, zaliaty bylinkovým bazalkovým pestom, podávajte s opečenými celými strúčikmi cesnaku. Je bezlepkový, nízkosacharidový a vegetariánsky.
Ingrediencie:
Na šalát:
- 230 g čerstvých guličiek mozzarelly
- 3 – 4 malé cukety
- 1 šálka pesta
- 400 g cherry paradajok
- 6 – 8 listov bazalky
- soľ a korenie podľa chuti
Na pečený cesnak:
- 2 – 3 hlavy cesnaku
- 2 – 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Z každej hlavy cesnaku odrežte cca centimeter a obnažte všetky strúčiky.
- Ak sú na cesnaku hnedé časti, odrežte ich a vyberte.
- Vložte cesnak do malej nádoby vhodnej do rúry, pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou.
- Misku pevne zakryte alobalom a hodinu pečte.
- Vyberte z rúry, nechajte mierne vychladnúť a opatrne vytlačte strúčiky.
- Cherry paradajky umyte a rozkrojte napoly.
- Vyberte si malé a stredné cukety (veľké sú príliš tučné).
- Vrchné časti umyte a orežte.
- Cukety nakrúžte na špirály, potom nahrubo nasekajte tie špirály, ktoré sú veľmi dlhé.
- Dajte bokom.
- Cuketové špirály naaranžujte na veľký tanier so strúčikmi pečeného cesnaku.
- Cuketu pokvapkajte polovicou pesta a jemne premiešajte.
- Navrch naaranžujte paradajky a mozzarellové guličky a pokvapkajte zvyškom pesta a dozdobte zvyšným cesnakom.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti a ozdobte natrhanými listami bazalky.

Inšpirujte sa aj našimi receptami na najznámejšie talianske pokrmy ako je napríklad polievka Minestrone či rizoto s hubami.
Objavte podobné tipy
Caprese s grilovanými paradajkami
Sladké grilované paradajky dodávajú šalátu Caprese perfektný šmrnc! Podávajte ho s chrumkavým chlebom ako lahodný predjedlo.
Ingrediencie:
- 500 g cherry paradajok
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- soľ a korenie na dochutenie
Na bazalkový dresing:
- ½ šálky listov čerstvej bazalky
- ½ lisovaného strúčika cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1–2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- soľ a korenie na dochutenie
Na šalát:
- 150 g byvolej mozzarelly
- ½ listov bazalky
Postup
- Predhrejte vonkajší gril alebo grilovaciu panvicu.
- Paradajky pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom a dochuťte soľou a korením.
- Paradajky grilujte, kým nezačnú uhoľnatieť.
- Odoberte z ohňa a počas prípravy zálievky nechajte vychladnúť v miske.
- Na zálievku zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri alebo kuchynskom robote (môžete použiť aj ručný mixér alebo všetko najemno nasekajte ručne) a rozmixujte dohladka.
- Natrhajte mozzarellu a položte ju na veľký tanier.
- Navrch dajte grilované paradajky a pokvapkajte ich šťavou, ktorá vám zostala z grilovania.
- Šalát pokvapkajte bazalkovým dresingom a pridajte lístky čerstvej bazalky a podávajte.

Melónový šalát s prosciuttom a mozzarellou
Ideálny šalát na letné pikniky, grilovanie a večera pod holým nebom na terase. Je dokonalou rovnováhou chutí: slanosť získate z prosciutta a sladkosť z melónu. Užite si ho!
Ingrediencie:
- 1 melón cantaloupe, nakrájaný na kocky alebo na guličky (pomocou vykrajovača na guličky)
- 1 balíček prosciutto alebo 2, ak chcete viac mäsa
- asi 500 g mozzarellových guličiek
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky plus pár lístkov na ozdobu
- 1 a pol lyžice olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- soľ a korenie
Postup
- Všetky ingrediencie navrstvite na veľký servírovací tanier alebo tácku.
- Začnete vrstvou bazalkových listov a prosciutta, na ne nasypte melónové guličky, potom medzi melónové guličky navrstvite guličky mozzarelly a potom medzery vyplňte ďalším prosciuttom.
- Celý šalát posypte nasekanou bazalkou.
- Pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom.
- Ľahko osoľte a okoreňte.
- Pomocou lyžice jemne premiešajte hlavné ingrediencie, aby sa do mozzarellových a melónových guličiek dostalo trochu olivového oleja, balzamikového octu a bazalky.
- Podávajte ihneď alebo dajte do chladničky na 2–3 hodiny pred podávaním.

Užite si aj naše netradičné recepty na šaláty z rukoly ! Táto listová zelenina v kombinácii s hroznom, pomarančom, sušenými paradajkami či červenou repou je jednoducho dokonalá. Presvedčte sa sami!
Vegánsky šalát Caprese
Aj Caprese možno pripraviť vegánsky. Buď môžete mozzarellu jednoducho nahradiť tofu alebo si pripravte jej jednoduchú domácu verziu z kešu a psýlia. A je to lahôdka!
Ingrediencie:
Na vegánsku mozzarellu:
- 3 lyžice mletého psylia
- 150 ml vody
- 60 g kešu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice lahôdkové droždie
- 1 štipka soli
Na šalát:
- 2 paradajky
- 1 zväzok bazalky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Psýlium zmiešajte s vodou v miske.
- Hmota postupne hustne a nadobúda slizkú konzistenciu.
- Mali by ste ho nechať hustnúť aspoň 1 hodinu.
- Medzitým kešu namočte do horúcej vody.
- Kešu zlejte a nechajte si vodu bokom.
- Kešu orechy zmiešajte najmenej s 2 lyžicami kešu vody, citrónovou šťavou, lahôdkovým droždím a soľou a rozmixujte.
- Nakoniec pridajte psylium a všetko rozmixujte mixérom do hladka.
- Vegánsku mozzarellu vložte do formy a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny, alebo lepšie cez noc, tuhnúť.
- Paradajky a vegánsku mozzarellu nakrájajte na tenké plátky a dochuťte soľou a korením.
- Zalejte balzamikom a olejom a podávajte s listami bazalky.

Figový šalát s mozzarellou
Lahodný ovocný šalát s mozzarellou, ktorý je navyše jednoduchý, si všetci zamilujú! Podávajte ho ako netradičné občerstvenie a uvidíte, že z tanierov zmizne čo by dup.
Ingrediencie:
- 230 g byvolia alebo čerstvé mozzarelly
- 230 g zrelých čerstvých fíg, nakrájaných na štvrtky
- natrhané listy bazalky (na podávanie)
- mleté čierne korenie a morská soľ podľa chuti
- olivový olej
Postup
- Mozzarellu natrhajte na stredné kúsky a naaranžujte na tanier.
- Figy zasuňte okolo syra a posypte bazalkou.
- Dochuťte čiernym korením a množstvom soli.
- Bohato pokvapkajte olivovým olejom.

Tipy na vylepšenie šalátu Caprese
Tradičný šalát Caprese je sám o sebe lahôdka, ale občas je fajn si ho spestriť.
Preto vám prinášame pár ďalších tipov na jeho obmenu:
• Použite časť broskýň a časť paradajok .
• Pridajte avokádo alebo použite avokádo namiesto syra, ak ste vegán.
• Vyskúšajte kombináciu čerstvej bazalky a mäty.
• Šalát pokvapkajte balzamikovou redukciou , aby ste získali extra jemnú chuť.
• Šalát výdatne pokvapkajte bazalkovým pestom .
• Šalát posypte opečenými píniovými orieškami .
A ako máte najradšej Caprese vy? Napíšte nám do komentárov!