6 výživných receptov na nátierky z fazule, ktoré si zamilujete vy aj vaša rodina!

Chýba vám v jedálničku dostatok strukovín?

Potom vyskúšajte naše luxusné recepty na fazuľové nátierky, vďaka ktorým sa pre vás konzumácia strukovín stane pravým potešením.

Pripravte si dip so sušenými paradajkami, vlašskými orechmi či limetkou.

Dobrú chuť!

Nátierka z čiernych fazule s limetkou

Chuť čiernych fazule je vyvážená kyslosťou limetky a zázvor túto luxusnú nátierku príjemne „nakopne“. To musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 1 strúčik cesnaku
  • 2,5 cm kus čerstvého zázvoru
  • 1 plechovka čiernych fazule (cca 435 g)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • šťava z ½ limetky (možno trochu viac)
  • 10 lyžíc vody
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Nastrúhajte alebo nakrájajte cesnak a zázvor.
  2. Potom ich orestujte na oleji na strednom ohni vo veľkej panvici minútu alebo dve.
  3. Sceďte a opláchnite čierne fazule a potom ich pridajte do panvice.
  4. Restujte ešte pár minút a pridajte postupne pár lyžíc vody.
  5. Nakoniec odstavte z ohňa, pridajte soľ, korenie a limetkovú šťavu.
  6. Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo vidličkou všetko rozdrvte na hladkú pastu.
  7. Podávajte dip s chlebom, k zemiakom, do šalátu alebo si ho dajte len tak ako desiatu s vysokým obsahom bielkovín.
Fazuľový dip s limetkou servírovaný v miske a obložený čerstvou zeleninou.
www.hurrythefoodup.com

Dip z bielych fazule s pečeným cesnakom

Jednoduchá a úplne perfektná nátierka z bielych fazule s čerstvými bylinkami a pečeným cesnakom je dokonalým predjedlom alebo desiatou, na ktoré si pochutí celá vaša rodina.

Ingrediencie

  • 5 až 6 strúčikov pečeného cesnaku
  • 3 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice čerstvého kôpru
  • 2 lyžice čerstvé pažítky
  • 2 šálky fazule cannelini (scedených a opláchnutých, ak použijete konzervované)
  • 3 až 4 lyžice olivového oleja
  • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli (alebo podľa potreby)

Postup

  1. Najprv si upečte cesnak, pokiaľ ste tak už neurobili.
  2. Odrežte hornú časť od hlavy tak, aby sa cesnak odkryl, hojne ho potrite olivovým olejom a potom vložte do pekáča.
  3. Pečte na 200 stupňov Celzia po dobu 30 až 40 minút, pričom po 30 minútach otočte a pokračujte v pečení, kým nebude cesnak mäkký.
  4. V kuchynskom robote rozmixujte pečené strúčiky cesnaku.
  5. Pridajte bylinky a ešte niekoľkokrát pulzujte, aby sa všetko rozsekalo.
  6. Ďalej pridajte fazuľu, 2 lyžice olivového oleja a 2 lyžice citrónovej šťavy.
  7. Mixujte dohladka a podľa chuti a textúry prípadne pridajte o 1 polievkovú lyžicu olivového oleja alebo citrónovej šťavy viac.
  8. Dochuťte a podľa potreby dosoľte.
Nátierka z bielych fazule s pečeným cesnakom servírovaná v miske, zasypaná čerstvými bylinkami.
www.naturallyella.com

Ktoré sú tie najobľúbenejšie recepty zo sterilizovaných fazule a fazuľových strukov? To zistíte v našich 5 jednoduchých receptoch na fazuľové rýchlovky !

Smotanová nátierka z pinto fazule

Podávajte tento ľahko korenený fazuľový dip s tortilla chipsami, rozotrite ho na tacos alebo quesadillas, alebo ho použite ako skvelý základ na nachos.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/3 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 1 plechovka (425 g) pinto fazule, opláchnutých a scedených
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 lyžice nakrájanej červenej papriky
  • 3/4 čajovej lyžičky chilli prášku
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky červeného vínneho octu
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • 3/4 čajovej lyžičky soli a ďalšie
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia a ďalšie

Postup

  1. Vo veľkej panvici zahrejte olej.
  2. Pridajte cibuľu a restujte do mäkka, 4–5 minút.
  3. Pridajte fazuľu, cesnak a papriku a restujte ich za stáleho miešania, kým nezmäknú a neprehrejú sa, 4–5 minút.
  4. Vmiešajte chilli prášok a varte, kým sa nerozvonia, ešte asi 1 minútu.
  5. Zmes spolu s octom, oreganom, soľou, korením a ¼ šálky vody rozmixujte v kuchynskom robote do hladka.
  6. V prípade potreby pridávajte po lyžici ešte vodu.
  7. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  8. Podávajte teplé alebo o izbovej teplote.
Smotanový fazuľový dip servírovaný v miske s reďkovkami.
www.epicurious.com

Krémová fazuľová nátierka s citrónom

Na prípravu tohto krémového dipu z bielych fazule potrebujete iba 4 ingrediencie a 5 minút! So zeleninou a tortilla chipsy je to skvelé občerstvenie alebo predjedlo.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 šálky varených fazule cannellini, scedených a opláchnutých
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej kôry
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • v prípade potreby 2 až 4 lyžice vody
  • 2 lyžice natrhaných listov čerstvej bazalky (voliteľne)
  • 2 čajové lyžičky čerstvých listov rozmarínu (voliteľne)

Postup

  1. V kuchynskom robote rozmixujte fazuľu cannellini spolu s olivovým olejom, citrónovou šťavou a kôrou, cesnakom, soľou a čiernym korením.
  2. Keď je kuchynský robot v chode, pomaly pridávajte vodu a spracovávajte do hladka.
  3. Pokiaľ chcete, primiešajte čerstvé bylinky.
  4. Dobrú chuť!
Fazuľový dip servírovaný v miske s lyžičkou a čerstvou zeleninou.
www.loveandlemons.com

Vyskúšajte aj naše recepty na vynikajúcu zapekanú fazuľu 5x inak.

Teplý toskánsky dip z bielych fazule

Či už na posedenie s priateľmi, alebo len tak pre vás a vašu rodinu, tento božský dip vás rozhodne poteší. Fazuľa v kombinácii s rozmarínom, cesnakom a paradajkami sú úplne luxusné!

Ingrediencie

  • 2 plechovky bielych fazule cannellini, scedených a opláchnutých
  • 4 jarné cibuľky – biele a zelené časti, jemne nasekané
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • ½ šálky sušených paradajok, nasekaných
  • šťava z ½ citróna
  • 2 lyžičky čerstvého rozmarínu, nasekaného (alebo ½ lyžičky sušeného rozmarínu)
  • 1/4 lyžičky drvených vločiek červených čili papričiek (voliteľne)
  • 2 lyžice olivového alebo avokádového oleja + navyše na pokvapkanie
  • morská soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. V strednom hrnci zohrejte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja na strednú teplotu.
  2. Restujte cibuľu, kým nezačne mäknúť asi 3-4 minúty.
  3. Pridajte lisovaný cesnak a restujte ďalších 30-60 sekúnd.
  4. Vmiešajte sušené paradajky, citrónovú šťavu, bielu fazuľu, 2 lyžice vody a rozmarín.
  5. Zakryte pokrievkou a zahrievajte 1-2 minúty.
  6. Preložte zmes do kuchynského robota a pridajte zvyšnú 1 polievkovú lyžicu oleja a rozmixujte do hladka.
  7. V prípade potreby pridajte horúcu vodu, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu (hladké a krémové).
  8. Akonáhle je zmes hladká, preneste na servírovaciu misku a posypte nasekanou jarnou cibuľkou a pokvapkajte olivovým olejom.
  9. Podávajte teplé s čerstvou zeleninou, krekry alebo tortilla chipsy na namáčanie.
Toskánska nátierka so sušenými paradajkami v miske s krekermi.
www.therealfoodrds.com

Nátierka z vlašských orechov a fazule

Táto šťavnatá vegánska fazuľová nátierka chutí skvele ako náplň do pita chleba alebo len tak natretá na chlieb. Doplňte čerstvou zeleninou a máte perfektnú desiatu.

Ingrediencie

  • 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2-3 lyžice zeleninového vývaru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/8 čajovej lyžičky kajenského korenia alebo podľa chuti
  • čierne korenie
  • 2 plechovky fazule po (425 g), opláchnutých a scedených
  • 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 lyžice jemne nakrájanej jarnej cibuľky

Postup

  1. Vložte vlašské orechy a cesnak do kuchynského robota a mixujte tak, aby boli jemne nasekané.
  2. Prestaňte mixovať a podľa potreby zoškrabnite strany mixéra.
  3. Pridajte ocot, 2 lyžice vývaru, soľ, kajenské korenie a čierne korenie a spracovávajte, kým nevznikne hustá pasta.
  4. V prípade potreby pridajte ďalší vývar.
  5. Pridajte dobre scedené fazule a pulzujte asi 6 až 8-krát, čo by malo stačiť na to, aby ste mali všetko krásne rozdrvené, ale nie pyré.
  6. Zmes zoškrabnite do veľkej nádoby a vmiešajte polovicu petržlenu a jarnej cibuľky.
  7. Zakryte a nechajte v chladničke po dobu najmenej jednej hodiny, aby sa zmes mohla spojiť.
  8. Upravte korenie a podľa chuti pridajte viac octu, korenia alebo soli.
  9. Podávajte ozdobené zvyšnou jarnou cibuľkou.
Nátierka z fazule a vlašských orechov natretá na plátkoch pečiva a obložená reďkovkami.
www.blog.fatfreevegan.com

Taká správna fazuľačka nás dostatočne zasýti, ale pohladí aj dušu našich chuťových buniek. A čo tak ju skúsiť päťkrát inak? Naše recepty na fazuľovú polievku rozhodne stoja za to!

Ako správne uvariť fazuľu?

  • Dôležité je fazuľa pred prípravou očistiť .
  • Ak namočíte suché fazule cez noc , uvarí sa za kratšiu dobu a vy tak ušetríte trochu energie.
  • Fazuľu zalejte veľkým množstvom vody (3 alebo 4 šálky vody na šálku fazule) a nechajte ich máčať najmenej 8 hodín, najlepšie cez noc, potom ich pred varením sceďte a opláchnite.
  • Ďalšou možnosťou je fazuľa variť v rovnakej vode , v ktorej sa namáčali. Namáčať fazuľu môžete aj horúcou vodou : Dajte hrniec na sporák a priveďte do varu. Nechajte variť 3 alebo 4 minúty, vypnite sporák, prikryte hrniec a nechajte najmenej 5 hodín odležať.
  • Akonáhle sú vaše fazule pripravené na varenie, poduste ich vo veľkom množstve vody . Pokiaľ máte kameninový (hlinený) hrniec , rozhodne ho použite. Ide totiž o tradičnú mexickú nádobu na varenie fazule a dáva im úžasnú rustikálnu chuť, ktorú pri použití kovového hrnca nikdy nezískate.
  • Doba varenia sa môže líšiť – od pol hodiny až po viac ako dve hodiny. Faktory, ktoré ovplyvňujú dobu varenia sú napríklad typ použitých fazule, doba od zberu po varenie (varenie „starších“ fazule bude trvať dlhšie) a to, či sú fazuľa namočená.
  • Udržujte svoje fazule na miernom ohni a uistite sa, že sa nevarí veľmi rýchlo, čo má za následok ich rozpad.
  • Fazuľa sa pri namáčaní a varení rozpínajú, takže možno budete musieť do hrnca pridať viac vody .
  • Nezabudnite občas fazuľu premiešať , aby sa nelepili na dne hrnca.
  • Keď fazuľa varí, vytvorí sa na povrchu vody vrstva peny . To nijako neovplyvní chuť ani kvalitu fazule, takže ju môžete jednoducho ignorovať. Pokiaľ vám však pena vadí, môžete znížiť jej tvorbu pridaním lyžice oleja alebo masti do hrnca, keď ho dáte variť.

A ako vám naše nátierky chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.